Aris-leme Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 3 ώρες πριν, just_a_dude είπε Στις AMD πρέπει να κάνουμε διάφορα tricks του τύπου fps limit και vsync on από τους drivers όπως στην nvidia ή τα αφήνω defaults; 3-4 frame κάτω από το ριφρές του μόνιτορ. Ιν γκειμ δεν ανοίγω Sync 1
elpenor Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) Ο @eugenefainstain6935 στο youtube ισχυρίζεται ότι έχει γράψει το Radeon Chill και λέει ότι δημιουργεί λιγότερο input lag και ότι το FRTC είναι ουσιαστικά ένα vsync πιο χρήσιμο για όσους δεν έχουν fsync/gsync οθόνες. Είναι στο πρώτο σχόλιο. Quote 1.Why not use Radeon Chill as a framerate limiter, instead of FRTC? You'll get lower lag... Q: Hi Eugene, wow it's really nice to meet the creator of this technology! Can you tell me in how far Radeon Chill can keep up with FRTC when it comes to keeping a steady fps count (assuming Radeon Chill min and max fps are set to the same value)? Also does it really lower the input lag compared to a system without fps cap? Would you say Radeon Chill as fps limiter is in every form superior to FRTC? Or are there cases in which you'd prefer FRTC (assuming the game supports both FRTC and Chill)? A: Yes, you are asking all the right questions 1) Yes, I was talking about the case where MinFPS == MaxFPS 2) Chill (as a framerate limiter) and FRTC achieve slightly different goals: a) FRTC (and similar technologies) makes sure that the frames ARE DISPLAYED at regular pace, but this increases the input lag somewhat. b) Chill (as a framerate limiter) makes sure that the frames are SUBMITTED TO THE GPU at a regular pace. This does not ensure a steady output framerate (there will be some fluctuation), but this does insure a minimal lag. So this is perfect for variable-framerate displays (FreeSync) 3) Yes, it lowers input lag. In general, in a regular gameplay you have 2 situations: a) The game is CPU-limited (CPU-bound) - in this case the input lag is minimal b) The game is GPU-bound - in this case the input lag is maximal (depending on the game). So, basically, if your system can render at 150fps, and you limit it to 140fps - you ensure that it is effectively CPU-bound (if using Chill) and effectively GPU-bound (if using FRTC and similar technologies). 4) You would basically prefer to use FRTC if you have a fixed-framerate monitor, and you want to submit frames at the refresh rate, but in this case it becomes the same as VSync....... 5) Or, alternatively, you can use Chill as it was intended - with variable framerate - and that works great, especially with a FreeSync display Δεν έχω ιδέα αν έχουν αλλάξει τα πράγματα από τότε και δεν είμαι gamer αλλά έχω βάλει το chill με ρύθμιση 143/143, έχω ενεργοποιήσει το freesync και το εντελώς άσχετο με games μάτι μου δεν είδε κάποιο πρόβλημα. Επεξ/σία 18 Δεκεμβρίου 2024 από elpenor 3
John_on_PC Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 1 hour ago, elpenor said: Ο @eugenefainstain6935 στο youtube ισχυρίζεται ότι έχει γράψει το Radeon Chill και λέει ότι δημιουργεί λιγότερο input lag και ότι το FRTC είναι ουσιαστικά ένα vsync πιο χρήσιμο για όσους δεν έχουν fsync/gsync οθόνες. Είναι στο πρώτο σχόλιο. Δεν έχω ιδέα αν έχουν αλλάξει τα πράγματα από τότε και δεν είμαι gamer αλλά έχω βάλει το chill με ρύθμιση 143/143, έχω ενεργοποιήσει το freesync και το εντελώς άσχετο με games μάτι μου δεν είδε κάποιο πρόβλημα. Και εγώ αυτό ξέρω για το FRTC, έχει χειρότερο latency από το Chill και το RTSS. Τα input latency πάνε In-Engine Cap < Reflex/Anti-Lag 2 < AMD Chill/RTSS < FRTC, όπου < σημαίνει χαμηλότερο, δηλαδή καλύτερο, latency. Και αντίστροφα για τη σταθερότητα του frametime graph. 2 hours ago, Aris-leme said: 3-4 frame κάτω από το ριφρές του μόνιτορ. Ιν γκειμ δεν ανοίγω Sync Το enhanced sync πάλι έχει tearing (τουλάχιστον σε μένα) σε σχέση με το Vsync. Επίσης υποτίθεται για να δουλεύει σωστά πρέπει να έχεις τουλάχιστον διπλάσια fps από το refresh rate σου, το ίδιο με το fast sync της Nvidia. Ο μόνος τρόπος για να έχεις μηδέν tearing είναι με ανοιχτό double buffered Vsync (δηλαδή αυτό που έχει το Adrenaline και τα περισσότερα παιχνίδια, δεν υπάρχει διαφορά αν το παιχνίδι έχει καλό vsync, αλλά μερικά έχουν vsync που δημιουργεί stuttering ή είναι triple buffered). Μετά για να μην έχεις το έξτρα latency του Vsync κάνεις cap τα fps 3-5 κάτω του refresh rate. Απ'το blur busters: Για να δεις αν έχεις tearing, μπορείς να πας στο παιχνίδι σε κάποιο έδαφος που έχει ίσιες κάθετες γραμμές (πχ σκάλες, λωρίδες δρόμου, κτλ) και κοιτώντας ακριβώς στα πόδια σου που είναι οι γραμμές, να πας αριστερά δεξιά γρήγορα. Έτσι φαίνεται αμέσως το tearing. Εμένα και με cap στα 138 fps, χωρίς vsync υπάρχει tearing σε αυτή την περίπτωση. Μόλις ανοίξω vsync, εξαφανίζεται το tearing χωρίς διαφορά στο latency. Οπότε, με λίγα λόγια, στα περισσότερα παιχνίδια θες να είναι έτσι το Adrenaline, αλλά με Anti-lag αντί για Chill αν έχει in-engine cap και χωρίς Radeon Image Sharpening αν έχει δικό του sharpening slider το παιχνίδι: Και αν θες έξτρα fps για competitive games βάζεις και αυτά (πάνω από αυτά έχει και επιλογή για force anisotropic filtering): Επεξ/σία 18 Δεκεμβρίου 2024 από John_on_PC 1
elpenor Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 7 minutes ago, John_on_PC said: Και εγώ αυτό ξέρω για το FRTC, έχει χειρότερο latency από το Chill και το RTSS. Τα input latency πάνε In-Engine Cap < Reflex/Anti-Lag 2 < AMD Chill/RTSS < FRTC, όπου < σημαίνει χαμηλότερο, δηλαδή καλύτερο, latency. Και αντίστροφα για τη σταθερότητα του frametime graph. +1 για το In-Engine Cap < Reflex/Anti-Lag 2 < AMD Chill/RTSS < FRTC όμως με το anti lag δεν έχεις frame limiting έτσι δεν είναι; Δηλαδή μπορεί η GPU να κάνει render 300fps σε 144hz οθόνη το οποίο σημαίνει ότι καις διπλάσιο ρέυμα για ελάχιστα καλύτερο responce time. 7 minutes ago, John_on_PC said: Για να δεις αν έχεις tearing, μπορείς να πας στο παιχνίδι σε κάποιο έδαφος που έχει ίσιες κάθετες γραμμές και κοιτώντας ακριβώς στα πόδια σου που είναι οι γραμμές, να πας αριστερά δεξιά γρήγορα. Έτσι φαίνεται αμέσως το tearing. Εμένα και με cap στα 138 fps, χωρίς vsync υπάρχει tearing σε αυτή την περίπτωση. Μόλις ανοίξω vsync, εξαφανίζεται το tearing χωρίς διαφορά στο latency. Ίσως βρω χρόνο να ανοίξω κάποιο game ώστε να δω αν έχω καθόλου tearing, με ενδιαφέρει να τα τσεκάρω αυτά, τα games βαριέμαι πλέον (αν και περιμένω το νέο civ να μου αλλάξει γνώμη!). Όμως γίνεται να έχεις vsync (buffering) χωρίς διαφορά στο input lag; Μήπως το latency που λες ότι δεν έχει διαφορά είναι το frame time ή κάτι άλλο πέρα από το input latency (πόσο γρήγορα αντιδρά στο click σου και στις αλλαγές από online data); Επεξ/σία 18 Δεκεμβρίου 2024 από elpenor
John_on_PC Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 7 minutes ago, elpenor said: +1 για το In-Engine Cap < Reflex/Anti-Lag 2 < AMD Chill/RTSS < FRTC όμως με το anti lag δεν έχεις frame limiting έτσι δεν είναι; Δηλαδή μπορεί η GPU να κάνει render 300fps σε 144hz οθόνη το οποίο σημαίνει ότι καις διπλάσιο ρέυμα για ελάχιστα καλύτερο responce time. Ίσως βρω χρόνο να ανοίξω κάποιο game ώστε να δω αν έχω καθόλου tearing, με ενδιαφέρει να τα τσεκάρω αυτά, τα games βαριέμαι πλέον (αν και περιμένω το νέο civ να μου αλλάξει γνώμη!). Όμως γίνεται να έχεις vsync (buffering) χωρίς διαφορά στο input lag; Μήπως το latency που λες ότι δεν έχει διαφορά είναι το frame time ή κάτι άλλο πέρα από το input latency (πόσο γρήγορα αντιδρά στο click σου και στις αλλαγές από online data); Ναι όντως το Anti-Lag 2 δεν κάνει cap, το μπέρδεψα με το reflex που κάνει αυτόματα cap όσο χρειάζεται (νομίζω και αυτό στα 138 fps κάνει cap σε 144 hz monitor). Το να μην έχεις έξτρα latency με το vsync γίνεται γιατί ενεργοποιείται μόνο όταν ξεφεύγει κάποιο frame από το frame cap επειδή τα frame caps δεν είναι τέλεια. Οπότε μπορεί με το Chill/RTSS, 3 frames κάθε 10 δευτερόλεπτα να μην τα πιάνει και αυτά να δημιουργούν tearing επειδή φτάνουν σε λιγότερα ms από το refresh rate. Ανοίγωντας Vsync, λειτουργεί μόνο όταν ένα frame φτάνει πιο γρήγορα από τα ms του refresh rate και το καθυστερεί μέχρι να περάσουν τα απαραίτητα ms. Αλλά μετά τα άλλα frames φτάνουν σε fps κάτω από το refresh rate, οπότε απενεργοποιείται πάλι το Vsync και δεν καθυστερεί τα υπόλοιπα frames εκτός από εκείνα που ξέφυγαν από το cap, με αποτέλεσμα να προσθέτει στατιστικά ασήμαντο latency εφόσον υπάρχει σωστό fps cap. Και το Freesync/G-Sync χειρίζεται οπτικα ότι frametime spikes δημιουργούνται. Επεξ/σία 18 Δεκεμβρίου 2024 από John_on_PC
elpenor Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 4 minutes ago, John_on_PC said: Το να μην έχεις έξτρα latency με το vsync γίνεται γιατί ενεργοποιείται μόνο όταν ξεφεύγει κάποιο frame από το frame cap επειδή τα frame caps δεν είναι τέλεια. Οπότε μπορεί με το Chill/RTSS, 3 frames κάθε 10 δευτερόλεπτα να μην τα πιάνει και αυτά να δημιουργούν tearing επειδή φτάνουν σε λιγότερα ms από το refresh rate. Ανοίγωντας Vsync, λειτουργεί μόνο όταν ένα frame φτάνει πιο γρήγορα από τα ms του refresh rate και το καθυστερεί μέχρι να περάσουν τα απαραίτητα ms. Αλλά μετά τα άλλα frames φτάνουν σε fps κάτω από το refresh rate, οπότε απενεργοποιείται πάλι το Vsync και δεν καθυστερεί τα υπόλοιπα frames εκτός από εκείνα που ξέφυγαν από το cap, με αποτέλεσμα να προσθέτει στατιστικά ασήμαντο latency εφόσον υπάρχει σωστό fps cap. Πριν από 10 χρόνια θα ήμουν σίγουρος ότι έχεις άδικο για το vsync, αυτό που έκανε ήταν να "κραταει στο buffer/καθυστερεί" ένα τουλάχιστον frame ώστε να μπορεί να τα δίνει με το σωστό ρυθμό (αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργούν όλα τα queues στον προγραμματισμό όταν πρέπει να έχουν output με fixed rate). Δηλαδή είχε διαφορά στο input lag όσο η διάρκεια ενός frame. Σήμερα μπορεί να έχουν αλλάξει τα πράγματα, θα με ενδιέφερε πολύ να διαβάσω κάποιο source για αυτό που γράφεις. Επεξ/σία 18 Δεκεμβρίου 2024 από elpenor
John_on_PC Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 11 hours ago, elpenor said: Πριν από 10 χρόνια θα ήμουν σίγουρος ότι έχεις άδικο για το vsync, αυτό που έκανε ήταν να "κραταει στο buffer/καθυστερεί" πάντα ένα τουλάχιστον frame ώστε να μπορεί να τα δίνει με το σωστό ρυθμό (αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργούν όλα τα queues στον προγραμματισμό όταν πρέπει να έχουν output με fixed rate). Σήμερα μπορεί να έχουν αλλάξει τα πράγματα, θα με ενδιέφερε πολύ να διαβάσω κάποιο source για αυτό που γράφεις. Θα το ψάξω αύριο γιατί έχει περάσει αρκετός καιρός από όταν τα είχα ψάξει, αλλά με ενοχλούσε πολύ το tearing στο Apex σε εποχές Covid και τότε τα είχα ψάξει και είχα βρει πως αυτό έφταιγε. Πάντως σίγουρα ισχύουν αυτά που λέω (τουλάχιστον το αποτέλεσμα, μπορεί η εξήγηση να μην είναι 100% σωστή), γιατί με το FLM (latency meter) της AMD, αυξάνεται πάρα πολύ το latency όταν κλείνω το fps cap με ανοιχτό Vsync σε σχέση με όταν έχω και το fps cap και το καταλαβαίνω και με το ποντίκι. Επεξ/σία 18 Δεκεμβρίου 2024 από John_on_PC 1
chrisde Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 13 ώρες πριν, Πέτρος είπε Κανένας gamer στο €κυνοβούλιο (συνειδητή η ορθογραφία), δεν υπάρχει? 1
Πέτρος Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 13 λεπτά πριν, chrisde είπε Aυτό είναι το βλήμα το Κυπραίικο? 1
chrisde Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 1 λεπτό πριν, Πέτρος είπε Aυτό είναι το βλήμα το Κυπραίικο? Ζηλεύουμε; Αυτός τουλάχιστον έχει αγκαλιάσει και έναν Elona, πως νομίζεις μπήκε στη φαρμα με τα ζω.. στο ευρωκοινοβούλιο; Μην το πολυψάχνεις τώρα, gamer δεν ήθελες; Ε, αυτός τον παίζει. 3
scorpion8283 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 12 hours ago, just_a_dude said: Ένα teaser Hide contents 😵 Btw, v sync off έβαζα κι εγω με in game limitter ή εναλλακτικά με radeon chill αν δεν υπηρχε frame limitter ή αν ηταν με presets και δεν μπορούσα να κατέβω 3 fps κάτω απο την οθόνη, Επεξ/σία 18 Δεκεμβρίου 2024 από scorpion8283 2
ultraex2003 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 1) μεσα στο παιχνιδι τι βαζουμε οταν εχει limit ρυθμιση και βαλουμε chill πχ 140/140 2) σε image sarpening τι βαζουμε στο παιχνιδι οταν εχουμε βαλει στον driver 40% 3) xρειαζεται να κανουμε enable το sync enhanced στον driver?
Πέτρος Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 Μόλις τώρα, just_a_dude είπε AFMF 2; Τι παίζει με αυτό; Λέει; Έχεις πάρει φόρα εσύ. Driver level fg, σε όσα παιγνίδια δεν υποστηρίζουν εγγενώς τέτοιες λύσεις (ή υποστηρίζουν μόνο το dlss fg κι όχι το fsr fg, αλλά τότε πλαγίως μπορείς να το εκμεταλλευθείς κι εσύ). Not great-not terrible, εξαρτάται κυρίως από το παιγνίδι (είδος/στήσιμο), αλλά γενικά βελτιώνεται. 2 1
John_on_PC Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 24 minutes ago, ultraex2003 said: 1) μεσα στο παιχνιδι τι βαζουμε οταν εχει limit ρυθμιση και βαλουμε chill πχ 140/140 2) σε image sarpening τι βαζουμε στο παιχνιδι οταν εχουμε βαλει στον driver 40% 3) xρειαζεται να κανουμε enable το sync enhanced στον driver? 1) Αν έχει δικό του fps limit αφήνεις το chill απενεργοποιημένο και βάζεις limit 140 στο παιχνίδι. Αν θες ανοίγεις και anti-lag εφόσον δεν δημιουργεί stuttering. 2) Πάλι αν έχει in-game sharpening δεν χρειάζεται το Radeon Image Sharpening του driver, οπότε το κλείνεις. Αν και μερικές φορές φαίνεται καλύτερο από το sharpening του παιχνιδιού και δουλεύει και χωρίς upscaling. Πχ το NBA 2K25 δεν έχει sharpening slider χωρίς upscaling, οπότε μόνο με το Radeon Image Sharpening έχεις sharpening με TAA. 3) Κατά την γνώμη μου το enhanced sync αξοίζει μόνο για competitive games που πιάνουν τουλάχιστον διπλάσια fps από το refresh rate, πχ CS, Valorant, OW2, κτλ. Εκεί το ανοίγεις από το driver. Στα υπόλοιπα παιχνίδια που δεν ξεπερνάνε το refresh rate ή είναι κάτω από διπλάσιά του, είναι καλύτερο το απλό Vsync από το driver. 11 hours ago, elpenor said: Πριν από 10 χρόνια θα ήμουν σίγουρος ότι έχεις άδικο για το vsync, αυτό που έκανε ήταν να "κραταει στο buffer/καθυστερεί" ένα τουλάχιστον frame ώστε να μπορεί να τα δίνει με το σωστό ρυθμό (αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργούν όλα τα queues στον προγραμματισμό όταν πρέπει να έχουν output με fixed rate). Δηλαδή είχε διαφορά στο input lag όσο η διάρκεια ενός frame. Σήμερα μπορεί να έχουν αλλάξει τα πράγματα, θα με ενδιέφερε πολύ να διαβάσω κάποιο source για αυτό που γράφεις. Εδώ το εξηγεί αρκετά καλά, στο κομμάτι "Wait, why should I enable V-SYNC with G-SYNC again? And why am I still seeing tearing with G-SYNC enabled and V-SYNC disabled? Isn’t G-SYNC suppose to fix that?": https://blurbusters.com/gsync/gsync101-input-lag-tests-and-settings/15/ Έχει και περισσότερες λεπτομέρειες μέσα στο άρθρο αν θες να τις διαβάσεις. 10 minutes ago, just_a_dude said: AFMF 2; Τι παίζει με αυτό; Λέει; Καλά τα λέει ο Πέτρος, φαντάσου σαν το Lossless Scaling Frame Generation (LSFG), αλλά με καλύτερο latency και λίγο χειρότερο image quality. Επεξ/σία 18 Δεκεμβρίου 2024 από John_on_PC 2 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα