Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπερα ειμαι 22 χρονων και σκεφτομαι σοβαρα να ασχοληθω με το επαγγελμα του υδραυλικου, οχι τοσο απο αγαπη για το συγκεκριμενο επαγγελμα αλλα καθαρα για βιοποριστικους λογους(εχω ακουσει γενικα καλα ποσα κι ευκαιριες).Εχω καποιες ερωτησεις. Αρχικα θα ηθελα να μου πειτε αν εχει καποια διαφορα το να παω σε Ιδιωτικο ή Δημοσιο Ιεκ σε οτι αφορα το επιπεδο σπουδων. Σου μαθαινουν περισσοτερα στο ενα απ'οτι στο αλλο? Δευτερον θεωρειτε πως θα εχει αποκατασταση το συγκεκριμενο επαγγελμα ειτε στο εξωτερικο ειτε στην Ελλαδα.Τελος καθε συμβουλη ειτε για το συγκεκριμενο επαγγελμα ειτε για κατι διαφορετικο ειναι ευπροσδεκτη. Ευχαριστω εκ των προτερων!!

Δημοσ.

Τα χαρτιά του ΙΕΚ είναι κουρελοχαρτα σε αυτά τα επαγγέλματα. Πρέπει να έχεις δουλέψει δίπλα από άλλον υδραυλικό ως βοηθός. Αρκετοί υδραυλικοί που έχω συναντήσει έχουν τους γιους τους οι οποίοι όταν βγουν σύνταξη έχουν τους πελάτες τους.

Όμως λες ότι δεν το αγαπάς αυτό, οπότε μάλλον θα τα βρεις σκούρα και θα τα παρατήσεις. Τα πολλά λεφτά θα τα βγάλεις αν μπορέσεις να αναλαμβάνεις εργολαβίες σε ανακαινισεις και ανεγερσεις νέων κτιρίων, τι θα κάνεις όταν χρειαστεί να αναλάβεις ξήλωμα σε παλαιά φρεάτια και αποχετευτηκα και πέρασμα νέων; Πως τα πας γενικά από οικοδομικά; Κομπρεσερακια, καροτιερες, άνοιγμα οπών και αναμονων, θέρμανση καλοριφέρ, σοβατισματα κτλ. Αν νομίζεις ότι θα πλουτισεις με απλές μικρές δουλειές εισαι γελασμενος. 

Εκτός από αυτά και τυχόν μεγάλες δουλειές, θα πρέπει να δεις πως θα διαχειρίζεσαι άλλους πελάτες με μικρότερες δουλειές και συμβάντα, υδραυλικός που τον είχαμε για χρόνια οικογενειακώς βγήκε σύνταξη και είχε τον γιο του μετά, τον γιο σταματήσαμε να τον καλούμε για το οτιδήποτε, διότι αρνιόταν να μας εξυπηρετήσει σε διάφορα θέματα που τον καλέσαμε λέγοντας ότι δεν τον συμφέρει να αφήσει την δουλειά που κάνει τώρα για να έρθει να φτιάξει τα δικά μας. Εμείς βρήκαμε άλλον ναι μετά τηλεφωνούσαν και μας έλεγαν αν είχαμε κανένα πρόβλημα με τα υδραυλικά να τους το πούμε να μας το φτιάξει, αλλά πολύ αργά.

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Θα πας σε ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Τεχνίτης Θερμικών & Υδραυλικών Εγκαταστάσεων. Δεν χρειάζεται να πληρώσεις σχολή. Άσε που κανείς δεν ζητάει πτυχίο για να τον προσλάβει ως υδραυλικό. 

Δουλειά θα βρεις πανεύκολα σαν βοηθός να μάθεις τη δουλειά. Το ωράριο θα είναι σάπιο, τα λεφτά που θα παίρνεις θα είναι ακόμα πιο σάπια και η συμπεριφορά των αφεντικών θα είναι ακόμα πιο σάπια απ οτι φαντάζεσαι, μιας και δεν υπάρχει και κανά φοβερό επίπεδο και λογική στο χώρο.

Θα δουλέψεις 4-5 χρόνια με κανα μάστορα να μάθεις τη δουλειά και ΑΝ σου κόβει, διαβάζεις και ενημερώνεσαι όλη σου τη ζωή και έχεις κριτική σκέψη και αντίληψη θα τα πας εξαιρετικά και θα έχεις και δουλειά και λεφτά για όλη σου τη ζωή.

Στα υπόψη πως ενας υδραυλικός πρέπει να έχει και κάποια σωματική διάπλαση και δύναμη. Αν είσαι τσιλιβήθρας στον πρώτο ηλιακό που θα ανεβάσεις στην πλάτη 6 ορόφους, θα μείνεις ανάπηρος για όλη σου τη ζωη και μην περιμένεις τον μάστορα σου να ενδιαφερθεί για αυτό. Για αυτό και είναι σχετικά αναλώσιμο επάγγελμα. Μετά απο κάποια ηλικία (>35) όλοι έχουν προβλήματα με τη μέση κλπ. Οπότε ΑΝ τα ξέρεις απο μικρός, μπορείς να προσέχεις μπας και δεν τα αποκτήσεις και εσυ.   

Ενας υδραυλικός, με ευκολία / διάβασμα / σχολή και λίγη ενασχόληση μπορεί να ασχολείται παράλληλα, με φυσικό αέριο και εγκαταστάσεις οικιακών κλιματιστικών. Οπότε έχεις δουλειά όλο το χρόνο. 

Το βασικό είναι να διαβάζεις, να κόβει το μυαλό σου και να βρεις καλό μάστορα (και σαν άνθρωπο και σαν επαγγελματία) να σε πάρει μαζί του.

Επεξ/σία από sphinxgr
  • Like 11
  • Haha 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν δε σου αρεσει δε ξερω αν πρεπει να το κανεις. Γενικα υπαρχει ζητηση αλλα ειναι δυσκολο επαγγελμα θεωρω αν δε σου αρεσει η οικοδομη άστο. Πηγαινε να δουλεψεις βοηθος να δεις πως ειναι. Εγω ασχολουμαι ερασιτεχνικα αλλα μου φαινεται δυσκολο γιατι δεν ειναι μονο να περνας σωληνες, εχει και αποχευτευσεις βρωμια, πολυ κομπρεσερ, σκονη κτλ. Επισης ειδικα με τους ηλιακους ειναι μεγαλο μανικι ειδικα αν ειναι σε κεραμοσκεπες κτλ και δεν εχεις και γερανο ειναι πολυ βαρια πραγματα. Επισης αν πας για βοηθος θα ακους χριστοπαναγιες συνηθως ολη μερα

Επεξ/σία από ΠάρηςΓ
  • Like 2
  • Haha 1
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, ΠάρηςΓ είπε

Επισης αν πας για βοηθος θα ακους χριστοπαναγιες συνηθως ολη μερα

Όλο το 14ωρο!!!! 😛

Δημοσ.
31 λεπτά πριν, Gatilaras είπε

Βασικα,εχεις ασχοληθει ποτε,ερασιτεχνικα,με τετοια μερεμετια να δεις εαν πιανουν τα χερια σου?

Οχι ποτε ξεκιναω απο το μηδεν. Στο μυαλο μου το ειχα οτι θα παω σε μια σχολη ειτε ιδιωτικη ειτε δημοσια κι απο κει θα επαιρνα καποιες βασικες γνωσεις οι οποιες θα μου επετρεπαν να ξεκινησω σαν βοηθος καποιου μαστορα, γιατι να ναι η αληθεια πιστευω (χωρις να ξερω παντα) οτι ενας μαστορας δε θα σε παρει καν αμα του πεις οτι εισαι εντελως ασχετος και δε ξερεις ουτε τα βασικα. 

Δημοσ.
9 λεπτά πριν, Marios765 είπε

Οχι ποτε ξεκιναω απο το μηδεν. Στο μυαλο μου το ειχα οτι θα παω σε μια σχολη ειτε ιδιωτικη ειτε δημοσια κι απο κει θα επαιρνα καποιες βασικες γνωσεις οι οποιες θα μου επετρεπαν να ξεκινησω σαν βοηθος καποιου μαστορα, γιατι να ναι η αληθεια πιστευω (χωρις να ξερω παντα) οτι ενας μαστορας δε θα σε παρει καν αμα του πεις οτι εισαι εντελως ασχετος και δε ξερεις ουτε τα βασικα. 

Μπορει να σε παρει για χαμαλικι κ αν 'τραβας' να σε κρατησει αλλα καλο θα ηταν να ειχες κ μια επαφη απο πριν.Πολλοι εχουν την καλη διαθεση αλλα δεν τους βγαινει.

• Like 1
Δημοσ.

Στα οσα ειπε ο sphinxgr να προσθεσω οτι το επαγγελμα ακολουθει την κυκλικοτητα της οικοδομης

Δηλαδη εχεις περιοδους με απειρη δουλεια και εχεις περιοδους οπου το τηλεφωνο δεν χτυπαει καθολου

Την εποχη της κρισης οσοι μπορουσαν (λογω γλωσσας,εμπειριας,καταγωγης) εφυγαν για Γερμανια κτλ

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 λεπτά πριν, vagos789 είπε

Στα οσα ειπε ο sphinxgr να προσθεσω οτι το επαγγελμα ακολουθει την κυκλικοτητα της οικοδομης

Δηλαδη εχεις περιοδους με απειρη δουλεια και εχεις περιοδους οπου το τηλεφωνο δεν χτυπαει καθολου

Την εποχη της κρισης οσοι μπορουσαν (λογω γλωσσας,εμπειριας,καταγωγης) εφυγαν για Γερμανια κτλ

Δεν ισχύει η κυκλικότητα. Πλέον οι υδραυλικοί δεν δουλευουν οικοδομή - γιατί δεν υπάρχει οικοδομή.

Στα περίπου 40 χρόνια οι οικοδομές παρουσιάζουν προβλήματα στα υδραυλικά τους. Σε αυτή τη φάση είμαστε απο το 2010. Δουλευουν συνέχεια σε επισκευές οικοδομών <1985. Η δουλειά είναι άπειρη και δεν πρόκειται να πέσει ποτέ. Αν το συνδυάσεις και με φυσικό αέριο (εγκαταστάσεις / συντηρήσεις) σε λίγα χρόνια που έχεις χτίσει πελατολόγιο, πάει τρένο η δουλειά.

Σαφέστατα ο καλός υδραυλικός είναι ένα σύνολο δεξιοτήτων. Μια σοβαρή δεξιότητα είναι να τα πηγαίνει καλά με τους πελάτες οι οποίοι συνήθως δεν είναι μικρής ηλικίας. Έπειτα έρχεται η φήμη μέσα απο την καλή δουλειά. 

1 ώρα πριν, Ukforthemoment είπε

Για να ξεκινήσεις να δουλευεις υδραυλικός χρειάζεσαι και ένα κεφάλαιο για εξοπλισμό.Δεν σου φτάνει ένας καβουρας και μια πένσα .

Ξεκινάει απο βοηθός έχοντας στα υπόψη πως σε λίγα χρόνια θα πρέπει να πάρει εξοπλισμό και φορτηγό (20.000€ ελάχιστο) και αν θέλει να ανέβει Level να ανοίξει και μικρό μαγαζί αργότερα. 

1 ώρα πριν, ΠάρηςΓ είπε

Επισης ειδικα με τους ηλιακους ειναι μεγαλο μανικι ειδικα αν ειναι σε κεραμοσκεπες κτλ και δεν εχεις και γερανο ειναι πολυ βαρια πραγματα.

Εκεί και αν είναι το μανίκι. Αν πεις στον πελάτη για χρέωση γερανού, θα πάει στον δίπλα υδραυλικό που θα τον κουβαλήσει τον ηλιακό στην πλάτη και θα τα πάρει και μαύρα.

Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει σωματείο, να είναι όλοι νόμιμοι και να τηρούν ολοι απαραίτητα τις σωστές για την υγεία τους συνθήκες εργασίας. 

Τωρα στα 40 καταντούν "ανάπηροι" γιατί βγάζει ο ένας το μάτι του αλλουνού όλα τα χρόνια και έχουν καταστρέψει το σώμα τους. 

Επεξ/σία από sphinxgr
  • Like 2
  • Super Moderators
Δημοσ.

Πραγματικά, οι οικιακές εργασίες είναι καλή περίπτωση.

Συνήθως είναι κάτι σχετικά απλό (αν και μου έχει τύχει να καλέσω υδραυλικό και να του βγει γερό μανίκι, να σπάει κάτω από τη μπανιέρα κτλ. για να φτάσει στην αποχέτευση, αλλά αυτός άφησε τα οικιακά και πέρασε στην -τουριστική- οικοδομή σε νησιά), αρκεί να υπάρχουν οι γνώσεις και -βασικότατο- η διάθεση.

Πρόσφατα, ταλαιπωρήθηκα αφάνταστα μέχρι α) να βρω υδραυλικό που να έχει ώρα να έρθει β) να έχει διάθεση να ασχοληθεί πάνω από 5 λεπτά εφόσον το -υπαρκτό- πρόβλημα δεν έβγαζε μάτι και γ) να έχει τις γνώσεις για να δώσει την -τελικά απλή, αλλά ήθελε ψάξιμο- λύση.

Παρήλασαν διάφοροι, άκρη δεν έβγαινε, μέχρι που στάθηκα τυχερός και βρήκα άνθρωπο, σωστό επαγγελματία, και μάλιστα γείτονα. Προφανώς, έκτοτε τον συστήνω σε κάθε ευκαιρία.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, sphinxgr είπε

Θα πας σε ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Τεχνίτης Θερμικών & Υδραυλικών Εγκαταστάσεων. Δεν χρειάζεται να πληρώσεις σχολή

Αυτή ακριβώς ειναι η σχολή για το επάγγελμα αυτό. 2 χρόνια διαρκεί. 

Μετά

16 ώρες πριν, Marios765 είπε

Καλησπερα ειμαι 22 χρονων και σκεφτομαι σοβαρα να ασχοληθω με το επαγγελμα του υδραυλικου, οχι τοσο απο αγαπη για το συγκεκριμενο επαγγελμα αλλα καθαρα για βιοποριστικους λογους(εχω ακουσει γενικα καλα ποσα κι ευκαιριες).Εχω καποιες ερωτησεις. Αρχικα θα ηθελα να μου πειτε αν εχει καποια διαφορα το να παω σε Ιδιωτικο ή Δημοσιο Ιεκ σε οτι αφορα το επιπεδο σπουδων. Σου μαθαινουν περισσοτερα στο ενα απ'οτι στο αλλο? Δευτερον θεωρειτε πως θα εχει αποκατασταση το συγκεκριμενο επαγγελμα ειτε στο εξωτερικο ειτε στην Ελλαδα.Τελος καθε συμβουλη ειτε για το συγκεκριμενο επαγγελμα ειτε για κατι διαφορετικο ειναι ευπροσδεκτη. Ευχαριστω εκ των προτερων!!

Διαβασε αυτά που έγραψε ο sphinxgr πιο πάνω. Τα ειπε όλα. 

Ξεκινάς από τον τη σχολή του οαεδ. 

Οσο για την αγάπη για το επάγγελμα, σχετικο είναι, δεν ήθελαν όλοι να γίνουν υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, αγρότες, οδηγοί φορτηγών,ψυκτικοί και και και επειδή το αγαπούσαν. 

Η αλήθεια είναι όμως ότι αν σου αρέσει, θα εξελιχθείς πολύ πιο γρήγορα, θα σου είναι πιο ευχάριστο,θα βγάλεις περισσότερα χρήματα, όπως και σε κάθε επάγγελμα. 

Και είναι επάγγελμα που έχει πολλούς τομείς, και χρειάζεται συνεχώς ψαξιμο και διάβασμα και ενημέρωση για να είσαι γνώστης. Εκτός αν θέλεις απλά να ασχολείσαι με τα απλά. 

Γνώμη μου, πριν καν ξεκινήσεις σε σχολή, πάνε αμισθί λίγες εβδομάδες σε έναν υδραυλικό, να το ζήσεις από κοντά. 

Θυμάμαι παλιά έναν νεαρό, ήθελε να γίνει οδηγός φορτηγού, διεθνείς μεταφορές,μου είπε του άρεζαν τα ταξίδια σε άλλες χώρες με φορτηγό. Πήγε 2 δρομολόγια σαν συνοδηγος, άλλο δεν ξαναπατήσε.

Τέλος επειδή είπες για εξωτερικό, πληροφοριακά, Γερμανική είναι εκπαίδευση 3,5 ετών σε κρατική επαγγελματική σχολή, με πολύ πρακτική εξάσκηση, σε επαγγελματικά συνεργεία, και αμοιβή 760 ευρώ τα 2 πρώτα χρόνια και 800-830,τα τελευταία 3 6μηνα.

Δηλαδή καμιά σχέση με την εδώ εκπαίδευση. 

Επεξ/σία από jmmys
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, Marios765 είπε

Το επας του οαεδ είναι η καλύτερη λύση για σένα, αλλά οι γνώσεις που προσφέρουν εκεί είναι θεωρητικές(πλην μιας μέρας "εργαστήρια" στο μέρος που έχει η σχολή τα εργαλεία κλπ) και δεν τις κατανοείς αν δεν έχεις πάει έστω και μια μέρα να δουλέψεις με κάποιον. Από την άλλη το καλό είναι ότι θέλοντας και μη κάνεις πρακτική με κάποιον μάστορα που είτε τον βρίσκεις εσύ, είτε στον βρίσκουν αυτοί και με έναν μικρό μισθό κάθε μήνα πρακτικής που τα δίνει ο οαεδ (το μακρυνο 2010 ο μισθός ήταν εξαπλασιος στην κυριολεξία, τώρα δίνουν ψίχουλα αλλά κάτι είναι και αυτό). σε κλίμακα μέχρι το 100 ας πούμε οι γνώσεις που θα λάβεις από την σχολή είναι 2 χωρίς υπερβολές. ( μας μάθαιναν μήνες πως να κρατάμε σφυρί και κατσαβίδι και οι καθηγητές στον κόσμο τους). Με λίγα λόγια αν δεν δουλέψεις με κάποιον μάστορα δεν θα αποκτήσεις εμπειρία δυστυχώς. Στον κύκλο μου πολλοί υδραυλικοί ζητάνε βοηθούς χωρίς εμπειρία γιατί έχει πολύ κουβάλημα δυστυχώς (εργαλεία, σωλήνες, μπάζα, ηλιακούς, καλοριφέρ κλπ) αλλά αν πέσεις σε καλό άνθρωπο έχεις να μάθεις πολλά. Βέβαια οι λιγότεροι από τους μίσους είναι καλοί και έχουν θέληση να σε διδάξουν αλλά μην σε απογοητεύσει αυτό. Αν ψαχτείς θα βρεις τον κατάλληλο. Όλα αυτά στα λέω σαν δέκα χρόνια μεγαλύτερος σ απλά είχα την τύχη να έχω οικογενειακό μου πρόσωπο και έμαθα την τέχνη, που όσο είσαι σωστός απέναντι στον πελάτη ποτέ δεν θα μείνεις χωρίς δουλειά, απλά δεν θα βγάλεις και τα εκατομμύρια αν αυτό έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού. Και πραγματικά χαίρομαι όταν κάποιος της ηλικίας σου θέλει να ασχοληθεί με τέχνη. Στον τομέα μου και στην περιοχή μου είμαστε με το ζόρι 4 νέοι και πολύ φοβάμαι μόλις συνταξιοδοτηθουνν οι μεγαλύτεροι θα υπάρξει πρόβλημα 

Επεξ/σία από greekbusters
  • Like 1
  • Το θέμα έχει κλειδωθεί
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...