Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα! Να ρωτήσω κάτι οποίος γνωρίζει να μου πει?! Άκουσα ότι τις τριετίες τις είχαν παγώσει λόγο μνημονίων, και ότι τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια και έκαναν και την αύξηση του κατώτατου μισθού ξεπαγωσαν από το 2012 και πρίν για όποιον έχει τριετίες! Ήθελα να ρωτήσω επειδή εγώ έχω από το 07 μέχρι το 11, καί μετά είχα ξεκινήσει μια σχολή και ξανά έπιασα το 15 δουλειά, τέλος πάντων του 07 έχω 4 μήνες μόνο ένσημα, όπως επίσης και τού 11, αλλά τις χρονολογίες 08-09-10 έχω κανονικά από Ιανουάριο μέχρι Δεκέμβρη,τα στέλνω στην εταιρεία πού δουλεύω και μου κάνει μια κοπέλα εκεί, ότι δεν προκύπτει κάποια τριετία από τα ένσημα πού τις έστειλα, πώς γίνεται αυτό?? Δεν καταλαβαίνω!? Πώς πιάνονται οι τριετίες? Γνωρίζει κάποιος??

Δημοσ.
1 ώρα πριν, demolutioner είπε

ξεπαγωσαν από το 2012

https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/katotatos-misthos-poso-ayxanontai-oi-apodoches-ton-ergazomenon-ti-tha-ginei-me-tis-trieties-analytika-paradeigmata/

Συνεχίζεται το σημερινό καθεστώς, δηλαδή με άλλα λόγια οι “τριετίες” συνεχίζουν να καταβάλλονται. Πιο συγκεκριμένα, ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο προσαυξάνονται μέχρι και 30% ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας που έχει συμπληρώσει ο/η εργαζόμενος/η πριν τις 14 Φεβρουαρίου του 2012

Δημοσ.

δεν ξεπάγωσαν. απλα οποιοι εχουν ηδη θα παρουν την αυξηση πάνω στον νεο κατωτατο. εσυ μέτρα τα ένσημα σου πριν το 2012 να δεις αν πρεπει η οχι να παρεις 3ετια

Δημοσ.
4 ώρες πριν, demolutioner είπε

Καλησπέρα! Να ρωτήσω κάτι οποίος γνωρίζει να μου πει?! Άκουσα ότι τις τριετίες τις είχαν παγώσει λόγο μνημονίων, και ότι τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια και έκαναν και την αύξηση του κατώτατου μισθού ξεπαγωσαν από το 2012 και πρίν για όποιον έχει τριετίες! Ήθελα να ρωτήσω επειδή εγώ έχω από το 07 μέχρι το 11, καί μετά είχα ξεκινήσει μια σχολή και ξανά έπιασα το 15 δουλειά, τέλος πάντων του 07 έχω 4 μήνες μόνο ένσημα, όπως επίσης και τού 11, αλλά τις χρονολογίες 08-09-10 έχω κανονικά από Ιανουάριο μέχρι Δεκέμβρη,τα στέλνω στην εταιρεία πού δουλεύω και μου κάνει μια κοπέλα εκεί, ότι δεν προκύπτει κάποια τριετία από τα ένσημα πού τις έστειλα, πώς γίνεται αυτό?? Δεν καταλαβαίνω!? Πώς πιάνονται οι τριετίες? Γνωρίζει κάποιος??

χμμμ...

Η τριετίες ισχυαν κ μεσα στα μνημονια. Απλα δεν μπορουσες να μαζεψεις μετα το 2012. Αν ειχες απο πριν προσμετριόντουσαν κανονικα!

Σε οτι αφορα το θεμα σου, μετρα εσυ τα ενσημα σου.. Ενας χρονος εχει 300 ενσημα. Οποτε πρεπει να μετρησεις 900 ενσημα πριν το 12.\

Πιστευω οτι το παραπανω σου ειπε η λογιστρια-κοπελα.  το 08-09-10 δε σου κολλουσαν 300 ενσημα το χρονο. οποτε δε συμπληρωνεις τριετία. \

Υποψιν, σε μια ψιλοπαρομοια περιπτωση που το προγραμμα μισθοδοσιας ειχε φαει ενα κολλημα κ δε μετρουσε 3ετιες για ενα συγκεκριμενο ατομο, δοθηκαν αναδρομικα οσα θα επρεπε να παρει. Το νου σου. 😁

• 1 χρόνο αργότερα...
Δημοσ.

Καλημέρα. Ξέρει κάποιος να μας πει πόσες μέρες απασχόλησης θεωρείται ο 1 χρόνος για να πάρει κάποιος την 3ετία? 300 ημέρες ή 267?

Δημοσ.
3 ώρες πριν, Haris1977 είπε

Καλημέρα. Ξέρει κάποιος να μας πει πόσες μέρες απασχόλησης θεωρείται ο 1 χρόνος για να πάρει κάποιος την 3ετία? 300 ημέρες ή 267?

300. 25/μήνα. 

Δημοσ.
Στις 24/1/2024 στις 9:01 ΠΜ, sphinxgr είπε

δεν εξαρτάται απο το πόσες εργάσιμες ημέρες δουλευεις 5 ή 6?

Είτε δουλεύεις 5μερο 8ωρο, είτε 6μερο 6,40ωρες/ημέρα, τα ένσημα στο τέλος του μήνα είναι 25 για όλους τους μισθωτούς. 

• Like 1
  • 8 μήνες μετά...
Δημοσ.

Ξεθάβω για να ρωτήσω, πώς υπολογίζεται η τριετία;

Απλά προσθέτουμε τα ένσημα και αν κάποιος έχει για παράδειγμα 1.000 ένσημα διάσπαρτα σε διάστημα ας υποθέσουμε 7 ετών, πιάνεται ως μία τριετία (επειδή 3*300=900);

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 25/10/2024 στις 9:21 ΠΜ, phanispal είπε

Ξεθάβω για να ρωτήσω, πώς υπολογίζεται η τριετία;

Απλά προσθέτουμε τα ένσημα και αν κάποιος έχει για παράδειγμα 1.000 ένσημα διάσπαρτα σε διάστημα ας υποθέσουμε 7 ετών, πιάνεται ως μία τριετία (επειδή 3*300=900);

https://www.taxheaven.gr/news/65083/trieties-dieykrinistikh-egkyklios-gia-thn-amoibh-toy-xronoy-proyphresias-ston-idiwtiko-tomea-kai-thn-anaprosarmogh-twn-apodoxwn-twn-ergazomenwn

Λογικά ναι, δεν απαιτείται να είναι συνεχόμενα τα ένσημα.

Η κάθε τριετία, είναι +10% και προστίθεται στα μεικτά του βασικού μισθού:

830+10%=913/830+20%=996/830+30%=1079

Τα καθαρά, βγαίνουν αν αφαιρέσουμε κατά προσέγγιση το 14%, πχ 830-14%=713.8.

Προσκομίζεις στον εργοδότη το αναλυτικό ιστορικό ασφάλισης και την βεβαίωση προϋπηρεσίας απο το ΕΦΚΑ.

Αν πχ σου λείπουν 6 μήνες για να συμπληρώσεις 1 τριετία, είτε την 2η είτε την 3η, τα ένσημα μετρούν συμπληρωματικά απο την 01/01/2024.Για όσους ξεκίνησαν να εργάζονται μετά την 01/01/2024, μετράει απο αυτήν την ημερομηνία και έπειτα, αν και μέχρι το 2027 που θα έχουν συμπληρώσει την 1η τριετία, δεν γνωρίζουμε τι θα έχει αλλάξει.

Απο 14/02/2012 έως και 21/12/2023, δεν μετράει τίποτα.

Επειδή το είχα ψάξει λίγο, υπάρχει περίπτωση να μην δικαιούσαι, αν πχ αμοιβόσουν παραπάνω απ τον βασικό μισθό, η αν έπαιρνες bonus τα οποία ήταν δηλωμένα και πιστεύω ότι παίζει σημαντικό ρόλο το είδος της σύμβασης που είχες.

Πολλές εταιρείες, ισχυρίζονται ότι πρέπει τα ένσημα να είναι στον ίδιο κλάδο με την εταιρία που είσαι τώρα, δεν ισχύει φυσικά.

Επίσης με επιφύλαξη ,κάπου είχα διαβάσει ότι η ημερομηνία υπολογισμού είναι απο το 2003 έως το 2012.Μετράει δηλαδή απο την 14/02/2012 και πίσω, αλλά υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία που ξεκινάει, διότι 2003-2012=9 χρόνια=3 τριετίες, είναι το μέγιστο που μπορεί να καταβληθεί.

Ουσιαστικά, αν έχεις ένσημα πρίν την απαιτούμενη ημερομηνία, είτε συμπληρώνεις είτε όχι τριετία/ες, καλό είναι να έχεις στείλει το αναλυτικό ιστορικό ασφάλισης και την βεβαίωση προϋπηρεσίας στον εργοδότη πρίν την 01/01/2024, η έστω μέσα στον Ιανουάριο του 2024, για να πληρωθείς απο τον Ιανουάριο και μετά, διότι δεν νομίζω να υπάρχει περίπτωση να πληρωθείς αναδρομικά, αν πχ στείλεις τα δικαιολογητικά μετά απο 2-3 μήνες.

Ο νόμος διευκρινίζει ότι η απόδειξη των δικαιολογητικών, είναι ευθύνη του εργαζόμενου.

Πολλοί δεν τα έστειλαν, γιατί φοβούνται ότι θα απολυθούν η ότι θα τους αναγκάσουν έμμεσα να παραιτηθούν, σε οποιοδήποτε κλάδο.

Είναι ανάλογα πόσο αποφασισμένος είσαι, αν τα χρήματα είναι ήδη λίγα, πόσο σημαντική είναι η δουλειά για εσένα, γιατί μπορείς να κάνεις καταγγελία και να τους τα πάρεις κανονικά, αν τα δικαιούσαι και δεν τα δίνουν, αφού πρώτα είσαι σίγουρος μέσω λογιστή η ακόμα καλύτερα μέσω εργατολόγου, δεν θα έκανα τέτοια κίνηση αν δεν ήμουν σίγουρος.

Ελπίζω να μην επικρατήσει η τάση να αρχίσουν να αντικαθιστούν παλιούς εργαζόμενους με νέους.

Βλέπουμε πχ μεγάλες επιχειρήσεις να προσπαθούν να μειώσουν το κόστος εξόδων, βγάζοντας σε οικοιοθελή έξοδο τους παλιούς που αμοίβονται παραπάνω, ακόμα και να κάνουν πιο πρίν περικοπές 5-10% ανάλογα το ύψος του μισθού.

Επεξ/σία από AntiCambeR

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...