Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Οι συστατικές φυσικά και μετράνε. Εννοείται ότι όλοι θα βρουν δυο συστατικές, αλλά εξαρτάται και τι γράφουν μέσα. Έχω διαβάσει -χωρίς υπερβολή- εκατοντάδες συστατικές επιλογές. Είναι αρκετά εύκολο να καταλάβεις τι παίζει από πίσω. Οι βαθμοί μετράνε προφανώς, αλλά σου λένε πόσο καλά τα πάει κάποιος στις εξετάσεις. Υπάρχουν πολλά άλλα που έχουν σημασία, όπως γράφτηκε και πιο πάνω. Σου δίνω μερικά παραδείγματα που αναφέρονται σε έναν φοιτητή που πήρε 9 σε ένα μάθημα.

- "Ο τάδε πήρε το μάθημά μου, ερχόταν στα μαθήματα και έγραψε 9".

- "Ο τάδε πήρε το μάθημά μου, ερχόταν στα μαθήματα και έγραψε 9. Ο μέσος όρος σε ένα έτος 80 φοιτητών ήταν 8,6".

- "Ο τάδε πήρε το μάθημά μου, συμμετείχε ενεργά στα μαθήματα, ζήτησε και έγραψε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εργασία δείχνοντας γνήσιο ενδιαφέρον και πήρε 9".

- "Ο τάδε πήρε το μάθημά μου, έγραψε μια ενδιαφέρουσα προαιρετική εργασία, έκανε πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις στα μαθήματα και έγραψε 9. Επίσης κάναμε αναλυτικές συζητήσεις για τις μεταπτυχιακές σπουδές και βλέπω ότι έχει πάθος για το αντικείμενο".

- "Ο τάδε πήρε το μάθημά μου. Από την πρώτη διάλεξη έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και είχα τη χαρά να κάνω εκτεταμένες συζητήσεις μαζί του για το Χ θέμα. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η αναλυτική του σκέψη και η διάθεσή του να διαβάζει επιπλέον βιβλιογραφία για το αντικείμενο των εβδομαδιαίων ασκήσεων. Με δική του πρωτοβουλία ασχολήθηκε με ένα ερευνητικό πρόγραμμα που είχαμε στο εργαστήριο, όπου με εντυπωσίασε το πόσο γρήγορα κατανόησε την τεχνική Ψ. Με βάση την 15ετή μου εμπειρία στο πανεπιστήμιο, θα έλεγα ότι ο τάδε διαθέτει έναν σπάνιο συνδυασμό εργατικότητας και τεχνικών δεξιοτήτων".

Καμία δε λέει κάτι αρνητικό, αλλά ο αναγνώστης καταλαβαίνει πολλά. Προφανώς κάποιοι δικτυώνονται λόγω πολιτικών ή άλλων διασυνδέσεων, αλλά αν έχεις όντως ασχοληθεί με κάτι και είσαι καλός, δε θα σου αρνηθεί κανείς την καλή συστατική.

• Like 1
Δημοσ.

- Στην Ελλάδα τουλάχιστον, οι «δικτυωμένοι» φοιτητές δεν είναι λίγοι. Αυτοί, αν πρόκειται για Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα που υπάρχει στη χώρα μας, θα έχουν σίγουρα όλοι «καλές» συστατικές επιστολές.

- Επίσης, είναι αρκετοί οι καθηγητές (και όχι μόνο στην Ελλάδα) που έχουν καλή δικτύωση γενικώς και ένας αριθμός από αυτούς και διασυνδέσεις με ισχυρά κέντρα. Από αυτούς τους τελευταίους, δύσκολα θα πάρει ο καθένας την καλύτερη δυνατή επιστολή.

- Τα πράγματα δεν είναι μαύρα, αλλά θα πρέπει αυτός που ζητά την επιστολή να ξέρει και από ποιόν θα τη ζητήσει και ποια θα είναι η αξία της και για τον συγκεκριμένο παραλήπτη.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, pi314 είπε

Γράφουν και θετικά και αρνητικά σε συστατικές επιστολές?

Δύσκολα θα γράψει κάτι ξεκάθαρα αρνητικό κάποιος. Πιο πιθανό είναι να αρνηθεί να σου δώσει συστατική αν δεν έχει κάτι θετικό να πει. Εκτός πια αν θέλει να σε εκδικηθεί, αλλά τότε λογικά θα έχεις καταλάβει ότι δεν σε πάει και δε θα ζητήσεις καν συστατική.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...