Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
3 ώρες πριν, elpenor είπε

Μόλις το παραλάβω και βρω χρόνο θα γράψω αναλυτικά συγκρίσεις με τα router που ανέφερα πριν και με τα modem που έχω

Σε περίπτωση που έχεις τη διάθεση και το ψάξεις με ενδιαφέρει η υποστήριξη που έχει σε shell script.

Στις τελευταίες εκδόσεις πέρασαν fq_codel και cake. Οπότε το QoS του θα είναι υποδειγματικό ακόμα και στο default.

• Like 1
  • Απαντ. 74
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
51 λεπτά πριν, Dr.Tesla είπε

Σε περίπτωση που έχεις τη διάθεση και το ψάξεις με ενδιαφέρει η υποστήριξη που έχει σε shell script.

Στις τελευταίες εκδόσεις πέρασαν fq_codel και cake. Οπότε το QoS του θα είναι υποδειγματικό ακόμα και στο default.

Θα το κοιτάξω. Cake χρησιμοποιώ τώρα από το Asus Merlin και έχω διάφορα script δικά μου (π.χ. custom DDNS με χρήση του Hetzner DNS API) που είμαι πολύ περίεργος αν θα μπορέσω να τα μετατρέψω για το Fritz.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 ώρες πριν, lamargos είπε

Λίγο δύσκολο να το έχεις πάνω από 2 χρόνια καθώς παρουσιάστηκε στις 27/10/2020.

Μάλλον εννοείς το απλό 7530 που όντως είναι πολύ σταθερό.  Το Wi-Fi του 7530 AX δεν είναι ασταθές απλά έχει κάποια ζητηματάκια. Στα 130€ αξίζει σε κάθε περίπτωση αλλά ακόμα ασφαλή άποψη για το Wi-Fi του δεν έχω. 

Αυτό θα έγραφα, αλλά με πρόλαβες. Έχω το "απλό" 7530 εδώ και 2 χρόνια. Κανένα απολύτως πρόβλημα στο wifi ή γενικότερα. Κανονικό σκυλί του πολέμου. To ΑΧ πιθανόν να έχει πρόβλημα στο wifi, όπως αρκετοί αναφέρουν στις αξιολογήσεις στο σκρουτζ.

Επεξ/σία από iparou
Δημοσ.
Στις 26/4/2022 στις 2:11 ΜΜ, vsk είπε

• Μπορείς να το "πειράξεις" (το γνωστό hack), για ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες.

Θα ηθελα πληροφορίες παρακαλω. Πως τι που ποτε;

Δημοσ.
1 ώρα πριν, alkis13 είπε

Θα ηθελα πληροφορίες παρακαλω. Πως τι που ποτε;

Δεν μπορείς να αλλάξεις τις τιμές στο AX μόνο στα πιο παλιά από όσο γνωρίζω. Η όλη λογική είναι ότι κάνεις export τα settings, βάζεις αρνητικές τιμές στις 4 ρυθμίσεις και τα κάνεις μετά πάλι import.

• Like 1
Δημοσ.
Μόλις τώρα, elpenor είπε

Δεν μπορείς να αλλάξεις τις τιμές στο AX μόνο στα πιο παλιά από όσο γνωρίζω. Η όλη λογική είναι ότι κάνεις export τα settings, βάζεις αρνητικές τιμές στις 4 ρυθμίσεις και τα κάνεις μετά πάλι import.

Υπαρχει καποιο link στο forum να κοιταξω; Ευχαριστω οπως και να εχει

• Like 1
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, marios02 είπε

το Ping για παιχνιδια;

Και το νεο ZTE και το sercom (plus) μια χαρα ειναι στο ping. To ping δεν ειναι λογος αγορας του ρουτερ. ΕΙναι λογος αγορας αν εχεις κακη γραμμη, αν εχεις πολλους χρηστες.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπερα σε ολους.

Αν εχω καταλαβει σωστα η συγκεκριμενη προσφορα αφορα για μεταχειρισμενο κομματι που εχει καποια σημαδια και δεν εχει και τροφοδοτικο.
Σωστα;

Επεξ/σία από asderis
  • Moderators
Δημοσ.
1 ώρα πριν, asderis είπε

Καλησπερα σε ολους.

Αν εχω καταλαβει σωστα η συγκεκριμενη προσφορα αφορα για μεταχειρισμενο κομματι που εχει καποια σημαδια και δεν εχει και τροφοδοτικο.
Σωστα;

Οχι, καινουργιο ηταν, απλα οπως βλεπω στο ιστορικο τιμων του αμαζον, αλλαξε η τιμη πριν λιγο.

ΤΕΛΟΣ λοιπον.

Δημοσ.
17 ώρες πριν, matrixxx είπε

Οχι, καινουργιο ηταν, απλα οπως βλεπω στο ιστορικο τιμων του αμαζον, αλλαξε η τιμη πριν λιγο.

ΤΕΛΟΣ λοιπον.

Εδω και κανα 3ωρο ειναι και παλι διαθεσιμο καινουργιο απο την Αμαζον στην τιμη του τοπικ.

Δημοσ.

Καλησπέρα

Έχω το παρακάτω router πάνω σε ένα speedport της cosmote στο σπίτι.

https://en.techreviewer.de/xiaomi-r3p-test/

Xiaomi R3P PRO

Υπάρχει κάποιος λόγος να πάω στο παραπάνω modem/router

Γενικά είχα θέματα με το speedport αλλά βελτιώθηκε η κατάσταση, απ'οταν τα έκλεισαν όλα και όταν έκανα και ευρυζωνικό το τηλ, σταμάτησαν οι αποσυνδέσεις και παίζει πλέον εξολοκλήρου το XIAOMI. Ενώ είχα αποσυνδέσεις καθημερινά τώρα έχω μια με 2 τον μήνα.

Αν έχει κάποιος το Xiaomi και έχει φλασαρει πάνω του το firmware σε openwrt ας με ενημερώσει με pm.

Ρωτάω για να μην πετάω λεφτά τσάμπα. 

Ευχαριστώ

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 28/4/2022 στις 4:06 ΜΜ, babyonboard είπε

Καλησπέρα

Έχω το παρακάτω router πάνω σε ένα speedport της cosmote στο σπίτι.

https://en.techreviewer.de/xiaomi-r3p-test/

Xiaomi R3P PRO

Υπάρχει κάποιος λόγος να πάω στο παραπάνω modem/router

Γενικά είχα θέματα με το speedport αλλά βελτιώθηκε η κατάσταση, απ'οταν τα έκλεισαν όλα και όταν έκανα και ευρυζωνικό το τηλ, σταμάτησαν οι αποσυνδέσεις και παίζει πλέον εξολοκλήρου το XIAOMI. Ενώ είχα αποσυνδέσεις καθημερινά τώρα έχω μια με 2 τον μήνα.

Αν έχει κάποιος το Xiaomi και έχει φλασαρει πάνω του το firmware σε openwrt ας με ενημερώσει με pm.

Ρωτάω για να μην πετάω λεφτά τσάμπα. 

Ευχαριστώ

Για να μπορέσει να σου απαντήσει κάποιος πρέπει πρώτα να ψάξει να βρει τι προκαλεί τις αποσυνδέσεις σου (πχ μπορεί πολλά connections να κρασάρουν το router ή να έχεις πολλές παρεμβολές από τους γείτονες και η συσκευή σου να χάνει το wifi, μπορεί η γραμμή να έχει πολλά errors όταν έχει υγρασία, μπορεί να έχεις κάποια smart συσκευή που μπλοκάρει το router κλπ κλπ κλπ).

Αν έπρεπε να μαντέψω θα έλεγα ότι οι πιθανότητες είναι να μην δεις βελτίωση με το Fritz και δεν αποκλείω να έχεις παραπάνω προβλήματα.

Ιδίως αν το πρόβλημα σου είναι οι παρεμβολές στο wifi από τα δίπλα σπίτια τότε το Xiaomi με κινέζικο firmware είναι απίστευτα πιο δυνατό αφού τα Ευρωπαϊκά προϊόντα είναι υποχρεωμένα να έχουν πολύ μικρότερα όρια ακτινοβολίας.

Επεξ/σία από elpenor
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ήρθε πριν από λίγο και το 7530AX, οι πρώτες εντυπώσεις είναι ανάμεικτες.

VDSL Modem, συγχρονισμός με Cosmote (Nokia) 4/5 :

Οι διαφορές σε σχέση με τα δύο modem του OTE που δοκίμασα είναι αμελητέες. Το 7530AX πιάνει λίγο μικρότερες ταχύτητες (~2%) με ελάχιστο περισσότερο interleave (λιγότερο από 1ms διαφορά στο downstream) από το ZTE H1600, το κλασικό speedport έχει ακόμα λιγότερο interleave. Φαίνεται να έχει λίγο λιγότερα λάθη από το H1600 (το κλασσικό speedport έχει πολύ περισσότερα) αλλά δεν έχω ακόμα αρκετά μεγάλο στατιστικό δείγμα.

Έχει πολύ ωραίο φρέσκο interface με πληροφορίες και charts που δεν τα βρίσκεις συχνά.

Κάποια στιγμή θα το συγκρίνω και με το TP-Link όμως το συμπέρασμα μου είναι ότι σε κανονικές (όχι προβληματικές) γραμμές δεν υπάρχουν πρακτικές διαφορές ανάμεσα στα modem, τα αρχεία κατεβαίνουν στον ίδιο χρόνο, το latency διαφέρει λιγότερο από 1ms.

Δεν έχει καμία από τις επιλογές που έχουν τα περισσότερα modem με αντίστοιχη τιμή για να ρυθμίσεις τη σύνδεση/συγχρονισμό, για αυτό και δεν μπορώ να του δώσω 5/5.

Spoiler

Επίσης δεν έχω καταφέρει ακόμα να βρω τρόπο να το κάνω bridge οπότε προσωρινά έχω μείνει στο PPOE passthrough, θα το ψάξω μόλις βρω χρόνο. Βέβαια και το H1600 παρόλο που δείνει την επιλογή bridge δεν σου επιτρέπει να σβήσεις τις default συνδέσεις απλά μπορείς να σβήσεις τα username/password από αυτές οπότε να λειτουργεί μόνο το bridge (η default γράφει μόνιμα connecting).

Wifi 5Ghz AX σε σύνδεση με την Intel AX200 του PC σε διπλανό δωμάτιο 4/5:

Η σύνδεση στο wifi γίνεται γρήγορα, καμία σχέση με το H1600 που περιμένεις σε βαθμό που λες ότι υπάρχει πρόβλημα.

Το latency του wifi είναι χειρότερο από το H1600, συγκεκριμένα στο 7530AX είναι ανάμεσα σε 1ms με 3ms, στο H1600 είναι 1ms με λίγα 2ms. Τα δύο router της Asus έχουν σταθερά <1ms με λίγα 1ms.

Με πολλά refresh και γραμμή από idle μέχρι full το link speed που δείχνουν τα windows στο 7530AX είναι 408-681 Mbps Recieve και 648-649 Mbps Transmit (περίεργα σταθερό το transmit).

Στο H1600 είναι 961 Mbps R και 408 Mbps T σε idle αλλά μόλις φορτώσεις έστω και ελάχιστα τη γραμμή πέφτει σε 360 Mbps R και 360 Mbps T. Τα Asus παρόλο που τα έχω σε χειρότερες θέσεις σπάνια πέφτουν κάτω από 1200 Mbps και σε R και T.

Φυσικά αυτές οι τιμές είναι θεωρητικές και θα πρέπει κάποια στιγμή να το τεστάρω σε ρεαλιστικές συνθήκες για να δω τις πραγματικές ταχύτητες.

Router 3/5:

Δεν κατάφερα να βρω ρύθμιση για FQ_codel/Cake κάτι που το θεωρώ τρομαχτικό μειονέκτημα @poulinos για αυτό δεν θα πρότεινα εύκολα αυτό το router. Δεν έχω καταφέρει καν να βρω πως θα κάνω limit το upload για να μειώσω το bufferbloat, έχει μόνο prioritization με βάση το είδος του traffic.

Για να γίνει πιο κατανοητό με τη γραμμή να κάνει ταυτόχρονα upload/download το 7530AX είχε average ping με το NTUA ~70ms (4X100 ping average) ενώ με FQ_codel έχω ~40ms.

@Dr.Tesla  Το Fritz Lab δεν έχει firmware για το 7530 AX οπότε δεν περιμένω ότι θα αλλάξει κάτι στον τομέα του QoS.

Σχετικά με το shell script το documentation στο internet είναι μπλεγμένο οπότε θέλει χρόνο να το ψάξω.

Φαίνεται να έχει αρκετά καλύτερο CPU από το Η1600 οπότε εκτιμώ ότι θα μπορεί να διαχειριστεί περισσότερες συνδέσεις.

Οι ρυθμίσεις του είναι λίγο περισσότερες από το H1600. Υποστηρίζει DNS over TLS. Δεν έχει VPN client/server.

Έχει πολλές επιλογές για τηλεφωνία και άλλα features που μερικά είναι σχετικά πρωτότυπα.

Συμπέρασμα:

Πολύ καλύτερο από τα σκουπίδια που δίνουν οι περισσότεροι provider από όλες τις απόψεις, καλύτερο και από το H1600 του OTE αν και δεν ξέρω αν οι διαφορές μπορούν να γίνουν αισθητές από ένα home user. Αρκετά features. Αν είχε καλύτερο QoS θα ήταν πολύ καλή και οικονομική επιλογή για home users με AX clients.

Επεξ/σία από elpenor
  • Like 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...