Brashida Δημοσ. 25 Απριλίου 2022 Δημοσ. 25 Απριλίου 2022 Καλησπέρα,μπορεί κάποιος/α που πηγαίνει συχνά εκκλησία ή είναι μέλος επιτροπής ή νεωκόρος να με βοηθήσει σχετικά με διάφορα ζητήματα γενικά ρωτώντας: σαν νέο μέλος και μη γνωρίζοντας σχεδόν τίποτα πως μπορώ να βοηθήθω ώστε να μάθω όλες τις αρμοδιότητες ενός επιτρόπου-νεωκορου? Πχ πότε πρέπει να κάνω κάτι,ποια στιγμή πρέπει να χτυπήσω την καμπάνα είτε μια καθημερινή μέρα είτε σε κάποια γιορτή,σε ποια στιγμή να κάνω κάτι άλλο κ.λ.π?? Υπάρχει κάποια πηγή?..(ελπίζω να το έθεσα όσο ποιο κατανοητά γίνεται)
Joshua21 Δημοσ. 25 Απριλίου 2022 Δημοσ. 25 Απριλίου 2022 Υπάρχει μια πηγή και είναι αστείρευτη, google λέγεται. Δες ένα από τα χιλιάδες αποτελέσματα: Νεωκόρος | Κατάλογος επαγγελμάτων (epagelmata.com) Ἱερὰ Μητρόπολη Ναυπάκτου καὶ Ἁγίου Βλασίου - Ἐκκλησιαστική Παρέμβαση - «Καθήκοντα Νεωκόρων» τής Ενορίας Νεοχωρίου (parembasis.gr)
esertas Δημοσ. 25 Απριλίου 2022 Δημοσ. 25 Απριλίου 2022 Οι άλλοι επίτροποι θα στα πουν και θα μοιραστείτε τις δουλειές. Φυσικά όταν είσαι νέος σου φορτώνουν όσο πιο πολλές δουλειές μπορούν. Αν μένεις και κοντά στην εκκλησία όλο και κάποιος θα χτυπάει το κουδούνι σου για κάποια δουλειά που έχει. Πάντως εξαρτάται πόσο ασχολούνται οι ιερείς για την κοινότητα οπότε θα έχεις και πιο πολλές δουλειές κι εσύ Ας πούμε στην δικιά μας εκκλησία έχει 4 φορές το χρόνο αιμοδοσία. Έχει πολύ συχνά αγρυπνία. Έχει στις νηστείες εξομολογήσεις. Επίσης στα μυστήρια πρέπει να βοηθάς τους επαγγελματίες φωτογράφους κ.λ.π. αν ζητάν κάτι και περνάει από το χέρι σου. Αποποίηση ευθυνών (δεν είμαι επίτροπος).
esertas Δημοσ. 25 Απριλίου 2022 Δημοσ. 25 Απριλίου 2022 17 λεπτά πριν, acomaedo είπε Άλλο επίτροπος, άλλο νεωκορος. Άλλο είναι, αλλά ο Βρασίδας τα βάζει μαζί. Ο αδερφός μου που είναι επίτροπος πήγανε και στον μητροπολίτη που τους είδε και τους ευλόγησε και η θέση είναι νομίζω για 5 χρόνια. 1
Basilhs23___ Δημοσ. 25 Απριλίου 2022 Δημοσ. 25 Απριλίου 2022 3 ώρες πριν, Brashida είπε Καλησπέρα,μπορεί κάποιος/α που πηγαίνει συχνά εκκλησία ή είναι μέλος επιτροπής ή νεωκόρος να με βοηθήσει σχετικά με διάφορα ζητήματα γενικά ρωτώντας: σαν νέο μέλος και μη γνωρίζοντας σχεδόν τίποτα πως μπορώ να βοηθήθω ώστε να μάθω όλες τις αρμοδιότητες ενός επιτρόπου-νεωκορου? Πχ πότε πρέπει να κάνω κάτι,ποια στιγμή πρέπει να χτυπήσω την καμπάνα είτε μια καθημερινή μέρα είτε σε κάποια γιορτή,σε ποια στιγμή να κάνω κάτι άλλο κ.λ.π?? Υπάρχει κάποια πηγή?..(ελπίζω να το έθεσα όσο ποιο κατανοητά γίνεται) Είναι ένας κολλητός μου νεοκορος. Δεν τον έχω ρωτήσει συγκεκριμένα. Αλλά ισχύει γενικως πως υπακους σαν πιστό σκυλί ότι σου λέει ο ιερέας και οι παλαιότεροι νεωκοροι εκεί και έτσι αρχίζεις και μαθαίνεις. Η πλειοψηφία όσων επιλέγονται για νεωκοροι ασχολούνται έτσι κι αλλιώς από μικροι με τα εκκλησιαστικα και έχουν μια ανάλογη ανατροφή από την οικογένεια, οπότε ένα ποσοστό εξ όλων αυτών τα γνωρίζουν ήδη πάνω κάτω. Εχε υπόψην πως αν αναλάβεις νεωκορος σε μεγάλη εκκλησία θα σου βγει ο πάτος, όσο μεγαλύτερη και συχνότερη επίσκεψη του κόσμου τόσο χειρότερα για εσένα. Η δουλειά μπορεί να είναι και σε βάρδιες. Πληρώνεσαι κανονικά ένσημα από την πρώτη ημέρα, για αμοιβή δεν γνωρίζω.
Τέρης Α. Δημοσ. 25 Απριλίου 2022 Δημοσ. 25 Απριλίου 2022 (επεξεργασμένο) Στις 25/4/2022 στις 1:31 ΜΜ, Brashida είπε μπορεί κάποιος (...) να με βοηθήσει σχετικά με διάφορα ζητήματα Επίτροπος αν δεν είσαι γνωστός του προϊσταμένου χρόνια, λίγο ακατόρθωτο να γίνεις. Επίσης, δεν παίρνουν μισθό (τουλάχιστον έτσι αναφέρει το καταστατικό). Πάει αυτό. Νεωκόρος, τελευταία φορά που κοίταξα, παίρνει μισθό ~450ε (όπως και οι δύο βασικοί ψάλτες) και βγαίνει από τα έσοδα του παγκαριού, όχι όπως στους ιερείς από το ΤΑΚΕ. Επίσης, ανάλογα την εκκλησία, μπορεί να έχει ένα νεωκόρο, δύο ή και παραπάνω. Έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες, αλλά ως επί το πλείστον μέρος των καθηκόντων του μπορεί να αναλαμβάνουν άλλοι (σύμφωνα με υποδείξεις του προϊσταμένου) όπως επίτροποι και παπαδάκια (ιερόπαιδες). * Καλό είναι πας συστημένος από κάποιον, γιατί σαν άγνωστος από το πουθενά, πιθανόν δεν θα δώσουν σημασία. Επεξ/σία 28 Απριλίου 2022 από Τέρης Α.
corsair04 Δημοσ. 25 Απριλίου 2022 Δημοσ. 25 Απριλίου 2022 3 ώρες πριν, Τέρης Α. είπε Επίτροπος αν δεν είσαι γνωστός του προϊσταμένου χρόνια, λίγο ακατόρθωτο να γίνεις. Επίσης, δεν παίρνουν μισθό (τουλάχιστον έτσι αναφέρει το καταστατικό). Πάει αυτό. Νεωκόρος, τελευταία φορά που κοίταξα, παίρνει μισθό ~450ε (όπως και οι δύο βασικοί ψάλτες) και βγαίνει από τα έσοδα του παγκαριού, όχι όπως στους ιερείς από το ΤΑΚΕ. Επίσης, ανάλογα την εκκλησία, μπορεί τη δουλειά του νεωκόρου να την μοιράζονται οι επίτροποι και 2-3 πιστοί/ να έχει ένα νεωκόρο/ να έχει δύο ή και παραπάνω. Έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες, αλλά ως επί το πλείστον μέρος των καθηκόντων του μπορεί να αναλαμβάνουν άλλοι (σύμφωνα με υποδείξεις του προϊσταμένου) όπως επίτροποι και παπαδάκια (ιερόπαιδες). * Καλό είναι πας συστημένος από κάποιον, γιατί σαν άγνωστος από το πουθενά, πιθανόν δεν θα δώσουν σημασία. Τι να τον κάνει τον μισθό ...ο δίσκος και τα κεριά αφήνουν πολλά και μαύρα
Τέρης Α. Δημοσ. 25 Απριλίου 2022 Δημοσ. 25 Απριλίου 2022 (επεξεργασμένο) Γιατί, εκείνοι (ή και εγώ ακόμα) τα παίρνουν; Επεξ/σία 25 Απριλίου 2022 από Τέρης Α.
corsair04 Δημοσ. 25 Απριλίου 2022 Δημοσ. 25 Απριλίου 2022 (επεξεργασμένο) 8 λεπτά πριν, Τέρης Α. είπε Γιατί, εκείνοι (ή και εγώ ακόμα) τα παίρνουν; Εάν είναι απάντηση σε μένα ..να φανταστώ πρώτη φορά το ακούς Spoiler «Το χρυσό παγκάρι, στα Τέμπη, δίπλα στο ποτάμι Για τα θαύματα της κοιλάδας των Τεμπών έχετε διαβάσει και ακούσει με αφορμή τα παγκάρια και τις διάφορες ματσακονιές που έχει καταγγελθεί ότι έχουν γίνει εκεί. Στα Τέμπη λοιπόν υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι, η Αγ.Παρασκευή, που δεν σου πολυγεμίζει το μάτι. Και όμως, κατά χιλιάδες οδηγοί και συνεπιβάτες σταματούν να ανάψουν ένα κερί, με αποτέλεσμα το προσκύνημα να χαρακτηρίζεται χρυσοφόρο. Εύλογα θα αναρωτηθούν πολλοί πού πάνε τα λεφτά απ’ το κερί με δεδομένο ότι το παρελθόν του ναού δεν είναι και το καλύτερο. Θα θυμάστε όλοι την κασέτα που είχε προβάλει ο Τριανταφυλλόπουλος, η οποία έδειχνε κάποιους υπευθύνους την ώρα που άνοιγαν το παγκάρι. Τη… δουλειά της καταγραφής με κρυφή κάμερα είχε κάνει με επαγγελματικό τρόπο ένας παπάς που διαφωνούσε με όσα έβλεπε εκεί, ο παπα-Λάμπρος Ρίνης, και έχει όντως ενδιαφέρον να δούμε ποια ήταν η δικαστική κατάληξη της υπόθεσης. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, και συγκεκριμένα πόσο καλά πήγε η χρονιά για το προσκύνημα της αγίας Παρασκευής. Σύμφωνα λοιπόν με ανακοίνωση της Μητρόπολης Λαρίσης, τα έσοδα για το οικονομικό έτος 2005 άγγιξαν τα 337.000 ευρώ (μειωμένα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, πιθανώς ένεκα των εκκλησιαστικών σκανδάλων). Η μερίδα του λέοντος προέρχεται από το κεράκι, συγκεκριμένα 263.000, ενώ άλλα 70.000 εισπράχθηκαν από τα ενοίκια των καταστημάτων. Στην ανακοίνωσή της η Μητρόπολη Λαρίσης δίνει λόγο για το πώς διατίθενται τα χρήματα: υπέρ του ταμείου προνοίας ορθοδόξου εφημεριακού κλήρου 6%, υπέρ του γραφείου νεότητας 5%, υπέρ του μητροπολιτικού γραφείου 8%, υπέρ των κατασκηνώσεων 5%, υπέρ του γενικού φιλόπτωχου ταμείου 22%, υπέρ ιδρυμάτων 15%, υπέρ ανεγέρσεως Ι. Μονής Αγίου Ραφαήλ 5%, υπέρ του συνοδικού μεγάρου 5% και, τέλος, για τη συντήρηση του προσκυνήματος 20%. Επεξ/σία 25 Απριλίου 2022 από corsair04
Τέρης Α. Δημοσ. 25 Απριλίου 2022 Δημοσ. 25 Απριλίου 2022 (επεξεργασμένο) 20 λεπτά πριν, corsair04 είπε Εάν είναι απάντηση σε μένα Ναι. 20 λεπτά πριν, corsair04 είπε να φανταστώ πρώτη φορά το ακούς Όχι. Στην ενορία που είμαι 6 χρόνια, επειδή ο προϊστάμενος είναι και οικογενειακός μας φίλος και περνάμε χρόνο μαζί, τον έχω ρωτήσει σχετικά με το ιστορικό του ναού (είναι διορισμένος από τα πρώτα βήματα της ανοικοδόμησης), είχαν περάσει επίτροποι που έβαζαν χέρι στο παγκάρι και πλέον ούτε απ' έξω από το ναό δεν περνάνε. Ναι, κάποια από τα τρόφιμα που φέρνει ο κόσμος για το φιλόπτωχο είναι παραπάνω από όσα είναι να μοιραστούν στους πτωχούς και ανά τρίμηνο που κάνουμε αναταξινόμηση στα πράγματα, όσα λήγουν σύντομα και περισσεύουν τα μοιράζει σε εμάς σαν ''ευχαριστία'' για τις υπηρεσίες που προσφέρουμε. Επίσης, όσα κρασιά και λάδια περισσεύουν, τα δίνουμε σε ιερέα (ήμουν κι εγώ παρόν δύο φορές στην παράδοση) που αναλαμβάνει να τα στείλει στην ιεραποστολή της Αφρικής (τώρα τι γίνεται από εκεί και πέρα...). Κάποιες φορές που μας δίνουν (πρήζουν) οι πιστοί: ''αυτά να τα δώσεις στον ιερέα'', πάω να δώσω στον ιερέα αυτά που μου έδωσαν και μου λέει: ''αυτά κράτα τα''. Πιστεύετε ότι είναι πολλά; Συνολικά το μήνα 0-20ε (ανάλογα). Είναι κι άλλα πολλά, αλλά δεν ξέρω αν έχει νόημα να γράφω. Επεξ/σία 25 Απριλίου 2022 από Τέρης Α. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα