Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Χριστός ανέστη παιδιά, χρόνια πολλά! :)

Έχω ένα αρχαίο ThinkCentre M91. Παλιότερα είχα θα το κρτήσω ως project για εξάσκηση στο CAD και το 3D printing, φτιάχνοντας ένα custom case, αλλά ελέω έλλειψης χρόνου, το project μπήκε στην άκρη ( όχι ότι δε θα ολοκληρωθεί ). 

Παρόλα αυτά, προσπαθώντας να του εγκαταστήσω Ubuntu 22.04, με παιδεύει. Δε μπορώ να μπω στο BIOS με τί-πο-τα - με κανέναν απ' τους "κλασικούς" συνδυασμούς πλήκτρων (και φυσικά, ΟΥΤΕ με ότι προτείνει η Lenovo). Όμως το μηχάνημα bootάρει κανονικά, οπότε δεν έχουμε θέμα στο POST. Ανοίγει κανονικότατα από τον SSD που έχω συνδεδεμένο και τρέχει το 21.10... όμως, επειδή είχα κάνει disable το να bootάρει από USB, δε μπορώ να κάνω εγκατάσταση του νέου. 

Έχουμε καμία ιδέα; Το πληκτρολόγιο αναγνωρίζεται κανονικά ( αφού αυτό δουλεύω και όταν bootάρει το λειτουργικό του ). Και αν πατήσω "κουλούς" συνδυασμούς, κάνει μπιπ-μπιπ, οπότε δέχεται τους χαρακτήρες. Αρχικά σκέφτηκα να του πω να bootάρει στο BIOS  με το systemctl, αλλά... λόγω γήρατος, δεν υποστηρίζεται.

Δημοσ.

Aν το πληκτρολόγιο είναι usb, το οτι αναγνωρίζεται και δουλεύει μέσα στο λειτρουργικό, δε σημαίνει οτι αναγνωρίζεται και δουλεύει κατά την εκκίνηση.

Μπορεί να είναι disabled τα usb στο bios. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, πρέπει να χρησιμοποιήσεις πληκτρολόγιο στην ps2 είσοδο. Aν οι εργοστασιακές ρυθμίσεις είχαν ενεργοποιημένα τα usb, ίσως ένα clear cmos να βοηθήσει να δει το πληκτρολόγιο.

• Like 1
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, nickol-us είπε

Μπορεί να είναι disabled τα usb στο bios. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, πρέπει να χρησιμοποιήσεις πληκτρολόγιο στην ps2 είσοδο.

Για να βρω τέτοιο πρέπει να διαρρήξω μουσείο! :P 

Αναφορά σε κείμενο

Aν οι εργοστασιακές ρυθμίσεις είχαν ενεργοποιημένα τα usb, ίσως ένα clear cmos να βοηθήσει να δει το πληκτρολόγιο.

Let's do that...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έχει ps2 εισόδους το μηχάνημά σου;

Αν όχι μπορεί να είναι άκυρα τα όσα λέω.

Δοκίμασε και με enter/f1

1 λεπτό πριν, Haldol είπε

Για να βρω τέτοιο πρέπει να διαρρήξω μουσείο! :P 

Παίζει να έχω αντάπτορα σε usb :P

Επεξ/σία από nickol-us
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, nickol-us είπε

Έχει ps2 εισόδους το μηχάνημά σου;

Αν όχι μπορεί να είναι άκυρα τα όσα λέω.

Δοκίμασε και με enter/f1

Πλάκα πλάκα, όχι, δεν έχει. Θεώρησα λόγω ηλικίας ότι θα 'χε, αλλά τελικά δεν. 

Δημοσ.

ξεκούμπωσε τον SSD να σε βάλει στο bios αφου έτσι κ αλλιως δεν εχει να bootαρει απο κάπου αν δεις τα σκούρα.

Βέβαια πιθανότατα πάλι δεν θα μπορείς να κάνεις τίποτα αν δεν λειτουργεί οπότε για βγάλσιμο μπαταρίας σε κόβω.

• Like 1
Δημοσ.

Παίδες, σκέφτηκα κάτι: 

Υπάρχει περίπτωση να μη δίνει στο DP πριν μπει στο λειτουργικό, και να πρέπει να το συνδέσω με D-SUB (VGA); Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, καληνύχτα. :P 

4 λεπτά πριν, Xristaras12 είπε

ξεκούμπωσε τον SSD να σε βάλει στο bios αφου έτσι κ αλλιως δεν εχει να bootαρει απο κάπου αν δεις τα σκούρα.

Βέβαια πιθανότατα πάλι δεν θα μπορείς να κάνεις τίποτα αν δεν λειτουργεί οπότε για βγάλσιμο μπαταρίας σε κόβω.

Μαύρη οθόνη. Απλά δε κάνει τίποτα, αν βγάλω όλα τα bootable.

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, nickol-us είπε

Είδες το βίντεο που πατάει enter;

Καμία επιτυχία;

Καμία. Δοκίμασα και με F1 *πριν* το power button, όπως στο βίντεο, τίποτα. Επίσης έχω ξεσυνδέσει τα πάντα. Οπτικό δίσκο, μία κάρτα PCI, όλα. Έχουν μείνει τα τελείως απαραίτητα. Αλλά αυτό που με τρελαίνει είναι ότι αν συνδέσω τον SSD ανοίγει κανονικά στο λειτουργικό! Να 'λεγα ότι δεν άνοιγε ούτε τότε, οκ, πέθανε, ανακύκλωση :P 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Haldol είπε

Παρόλα αυτά, προσπαθώντας να του εγκαταστήσω Ubuntu 22.04, με παιδεύει.

επειδή είχα κάνει disable το να bootάρει από USB, δε μπορώ να κάνω εγκατάσταση του νέου. 

25 λεπτά πριν, Haldol είπε

έχω ξεσυνδέσει τα πάντα. Οπτικό δίσκο ...

Δεν μπορείς να τα εγκαταστήσεις από το CD (DVD) (αν δεν είναι usb)?

Επίσης στο site της Lenovo, υπάρχει ένα "Windows BIOS Setting Tool" το οποίο δεν ξέρω τι κάνει.

https://pcsupport.lenovo.com/us/en/products/desktops-and-all-in-ones/thinkcentre-m-series-desktops/thinkcentre-m91p/downloads/ds018245

Επεξ/σία από stpi
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, stpi είπε

Δεν μπορείς να τα εγκαταστήσεις από το CD (DVD)?

Δεν έχω ( άλλο ) μηχάνημα με ODD, αλλά ούτε και DVD διαθέσιμα. Πάνε αυτά :P 

Τη δεδομένη στιγμή είναι πιο εύκολο να πάω να πάρω ένα άλλο, παρά να μπλέκω με DVD. Οπότε, η μοναδική λύση για να ζήσει είναι το USB.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...