ATG Δημοσ. 23 Απριλίου 2022 Δημοσ. 23 Απριλίου 2022 Πρώτος υπολογιστής MMX με Win95. Μετά το γύρισα σε ΝΤ4. Παντως μπαίναμε στα ίδια κανάλια.
fragment_ Δημοσ. 23 Απριλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 23 Απριλίου 2022 37 λεπτά πριν, ATG είπε Πρώτος υπολογιστής MMX με Win95. Μετά το γύρισα σε ΝΤ4. Παντως μπαίναμε στα ίδια κανάλια. ΝΤ4? σκληροπυρηνικός! 1 ώρα πριν, vali είπε Πρώτο pc περίπου το 1995 intel 486 στα 133Mhz, 32mb ram!!!! και 720 mb σκληρό κάρτα γραφικών δεν θυμάμαι. Το είχα σκίσει να παίζω Harpoon. Το 1997-8 το αναβάθμισα με AMD K2 στα 333Mhz και μια επιπλέον 64 mb μνήμη. Έβαλα και σκληρό 20 GB, κάρτα γραφικών TNT32 και αγόρασα το πρώτο μου dvd drive ( μονό ανάγνωση) έκανα και την γραμμή ISDN 64kbps🚀πετούσε το ίντερνετ. Το κράτησα αρκετά χρόνια, να φανταστείτε το επόμενο μου pc ήταν με Pentium 4 Northwood στα 2,6Ghz και λίγα χρόνια αργότερα ένας AMD Opteron dual core που ήταν και το τελευταίο μου pc Θυμάμαι είχε χαλάσει το ανεμιστηράκι της ψυκτρας του 486 και ούτε ασχολήθηκα να το αλλάξω. Ακόμη και όταν έβαλα τον AMD K2 αρκετό καιρό δεν έβαλα καινούργιο ανεμιστηράκι. Όταν κάποια στιγμή τον υπερχρονισα στα 366Mhz έκανε κάτι κολλήματα και τότε έβαλα καινούργιο ανεμιστηράκι και όλα κομπλέ. Τα πράγματα ήταν απλά και ανθεκτικά τότε, αθάνατα θα έλεγα. όντως, αθάνατα σε ότι αφορά το hardware, γιατί στο software είχαμε πολλές τραγωδίες
tuxpower Δημοσ. 23 Απριλίου 2022 Δημοσ. 23 Απριλίου 2022 Καλησπέρα και χρόνια πολλά. Ωραίο θέμα, ξυπνάει αναμνήσεις. Στα 43 πλέον Ο πρώτος υπολογιστής ήταν ένας Amstrad cpc 6128 όπου λιώναμε με τον αδερφό μου το Ghost'n'Goblins και το North and South για όσους θυμούνται. Εκεί γνώρισα και την locomotive basic.. ωραίες εποχές. 6 1
Loinen Δημοσ. 23 Απριλίου 2022 Δημοσ. 23 Απριλίου 2022 21 ώρες πριν, fragment_ είπε Καλησπέρα, μιας και κάπως έπρεπε να περάσει η ώρα, μάζεψα κάτι παλιά δισκάκια κ άρχισα το setup (dosbox-x σε Windows 11). Ήθελα να μοιραστώ μαζί σας το θρίλερ και να κάνουμε κανένα σχόλιο εποχής. Περιμένω σχόλια για Xtreme Network, ΕΠΑΚ, SubSeven, dial up internet σε ψηφιακό ή αναλογικό δίκτυο, mIRC, napster, winmx, limewire, dc++, emule, edonkey, kazaa, audiogalaxy, #mp3z grnet ,ICQ, γίπινγκ εποχής (asl??? ), warez crawlers (1, 2), το insomnia.gr, MMX & MP3, BSODS, Age of Empires, Commandos, Drive κτλ. PC (1997): Pentium I 133,16MB Ram Κάρτα γραφικών Diamond 3D (προ εποχής MMX & Voodoo) CDROM, 2 Floppy (5'' & 3''), το πεντάρι θυμάμαι το είχα ζητήσει extra γιατί είχα κάτι δισκέτες απο περιοδικά lol Λειτουργικό Windows 3.1 & DOS 6.22, Windows 95 για ελάχιστους μήνες, Windows 98 αρχές του 1998 Θυμάμαι τα Windows 98 μ ήρθαν πακέτο από έναν καπετάνιο σε ένα πλοίο της γραμμής Ιταλία - Πάτρα. Το δισκάκι όπως και πολλά άλλα δισκάκια των Windows 98 μαζί με τα Booklet τα μάζεψαν απο ένα φορτηγό - Container. Αγγλική έκδοση. Παράλληλα έβαλα και ένα ISA Modem 33.6 με σύνδεση Forthnet (dialup)... ήταν η προ εποχή ΕΠΑΚ, μετά έπαιζα με Xtreme για ένα διάστημα και μετά με SubSeven :ppp. To SubSeven είχε γράψει ιστορία μιας κ είμασταν έφηβοι Αναβάθμιση τέλη του 1999 με ένα αντιγραφικό HP και ZIP Drive Napster τυχερός μέσα στην ατυχία μ τα MP3 γινόντουσαν MP2/Wave ή πέρναγαν κατευθείαν σε CD για να δουλέψουν γιατί ο Pentium 133 δεν είχε δύναμη να τα κάνει αναπαραγωγή (decode) χρειαζόντουσαν MMX κ.α. extensions... ICQ: 37343659 mIRC... nana.irc.gr, #gayhellas.. θρυλικό κτλ κτλ Ηλικία 36 (as of 2022) oταν εσυ γεννιοσουν εγω κατεβαζα το πρωτο μου τραγουδι στο ναπστερ.
Basilhs23___ Δημοσ. 23 Απριλίου 2022 Δημοσ. 23 Απριλίου 2022 (επεξεργασμένο) 34αρης εδώ. Αγόρασα τον πρώτο μου υπολογιστή το 99. Ήταν ένα laptop HP Omnibook XE2 από τα Multirama με 550 k δρχ. Μέχρι το 2003 που αγόρασα τον πρώτο σταθερό μου, λειτουργούσε συχνά. Από το 03 μεχρι το 06 αραιά και που, τελευταία φορά που τον άναψα ήταν το 2009 όταν ήμουν πρακτικάριος στην σχολή και ο καθηγητής δεν μου επέτρεπε να αγγίζω τον υπoλογιστη του γραφείου του και καλά έκανε. Επειδή δεν την πάλευα το έφερνα μαζί μου, έλα όμως που δεν λειτουργούσε η ethernet θύρα του πάρα μόνο η usb και η σχολή είχε δίκτυο εσωτερικό LAN δεν μπορούσα να φέρω το router εκεί...... Τι να κάνω. Άνοιξα κρυφά τον σταθερό του καθηγητή όταν έλλειπε, βρήκα κάτι ΙΡ περασμένα από τις ρυθμίσεις της κάρτας δικτύου και τις έγραψα σε ένα χαρτί. Μετά τις μετέφερα στην κάρτα από τον δικό μου, αγόρασα έναν adaptor ethernet to usb της linksys κανένα 30αρι, το σύνδεσα, και ω του θαύματος απέκτησα πρόσβαση από το laptop. Έμπαινα από την σχολή στο mIRC που εκεί ήμουν γνωστή φίρμα (ναι μπαίνω ακόμα, το GRNet έκλεισε και μετονομαστηκε), έβλεπαν το ΙΡ μου που ήταν της μορφής blabla.et.teiath.gr. Οι users ψαρωναν με περνούσαν για admin με hostmask, οι IRCops απορούσαν πως άλλαξα ΙΡ και με εξέτασαν αν απέκτησα BNC χωρίς άδεια και γλίτωσα το kline. Αργότερα κατέβαζα και πειρατικά σπασμένα από torrents, αφού η γραμμή στο σπίτι ήταν 3 MBPS δέχτηκε αναβάθμιση από τα 768 kbps και ενώ κατεβαζα max με 300 kb/s στην σχολή άγγιζα τα 1000 και παραπανω, αστρονομική ταχύτητα, ότι σπασμένο ήθελα το κατεβαζα από το laptop εκεί, επειδή όμως δεν υπήρχε αποθηκευτικό μέσον να το περάσω, το ανέβαζα μετά στο rapidshare και το κατεβαζα από το σπίτι. Οι καθηγητές εκεί χάζευαν στους υπολογιστές τους.m στα γραφεία τους, βλέπαμε συνέχεια τα λαμπάκια από τις ethernet να δουλεύουν ότι γίνεται download. Είχε επικρατήσει η φήμη πως όσοι ήταν της πληροφορικής είχανε περασμένα διαφορα p2p όπως emule, dc++ και κατέβαζαν τσοντες. Limewire, emule, DC, Kazaa τίγκα στους ιούς το τελευταίο. Στο τέλος τα βαρέθηκα όλα. Όσο για το περήφανο laptop, από το 9 μέχρι το 21 ζήτημα αν το άναψα 5 φορές. Τελευταία φορά πέρσι διαπίστωσα ότι χάλασε ο σκληρός δίχως επιστροφή, οπότε μου έμεινε το laptop μόνο για συναισθηματικους λόγους. Προχτές ήρθε ο μικρός ξάδερφος στο σπίτι και μου ζήτησε να τον δει, του λέω χάλασε πέρσι, σερνόταν έτσι κι αλλιώς, μόλις ανοίγω την οθόνη του ξεκολλάει ο ένας μεντεσες της οθόνης και σπάει. Λέει ο ξάδερφος ότι τον θέλει να τον φτιάξει και να τον δει, έβγαλα τον σκληρό δίσκο εναν 4GB και του λέω ότι άμα βρει ίδιον πράγμα δύσκολο θα του δώσω τον υππγλιστη να τον φτιάξει να τον έχει. Η πρώτη επαφή μου με Internet ήταν το 2005 όταν ο θείος μου έδωσε τους κωδικούς του από το δικό του dialup, μας έρχονταν λογαριασμοί 80 ευρώ μόνο για internet το 2μηνο. Όταν δεν μπορούσε να μπει ο θείος με έπαιρνε τηλ να βγω γιατί το ήθελε για κάποια δουλειά. Το 2006 έβαλα dsl 384 που έγινε σύντομα 768 και μετά 3mbps. Φοιτητικό πακέτο αορίστου χρόνου από hol με 10 ευρώ το μήνα, το κράτησα μέχρι το 2015 όταν καqταργήθηκε η ΔΙΟΔΟΣ και μου λένε πήγαινε στην vodaphone, το απέρριψα και πήγα σε cosmote. Ψηλό γεράσαμε πλέον, ο κόσμος αλλάζει, άνοιξα το πρώτο μου fb το 2009 επειδή το hi5 που είχα ήταν γελοίο, τότε και καλά το fb το άνοιγαν οι σοβαροί. Μετά έγινε και αυτό σκατα που πλάκωσαν τα παιδάκια. Τελικά όλοι ωριμασαμε από εκεί, δεν μιλάς εύκολα με άλλους πέραν ενός στενού κύκλου, πολλοί έχουνε κλείσει την δυνατότητα για add follow και νέες φιλίες, κάτι ομάδες που παλιά σύχναζα και μιλούσα με άλλους παρηκμασαν, τώρα μόνο με κάποιους λόγους μιλάω επί προσωπικού. Τα παιδάκια και η πιτσιρικαρια έχουν tiktok και άλλα μέσα. Επεξ/σία 23 Απριλίου 2022 από Basilhs23___ 5
*nenya* Δημοσ. 23 Απριλίου 2022 Δημοσ. 23 Απριλίου 2022 Ειμαστε και πολλοι κατω των 35 παντως που μεγαλωσαμε με Amstrad και Amiga. Μη μας αποκλειεις βρε TS! 2
dtk-386 Δημοσ. 23 Απριλίου 2022 Δημοσ. 23 Απριλίου 2022 (επεξεργασμένο) Aκόμα θυμάμαι το δέος όταν κατέβασα το πρώτο μου mp3 μέσω του Napster με την isdn 64 kbps γραμμή. Επεξ/σία 23 Απριλίου 2022 από dtk-386 1 2
soconium Δημοσ. 23 Απριλίου 2022 Δημοσ. 23 Απριλίου 2022 (επεξεργασμένο) 2000 το πρωτο μηχανημα. Δεν θυμαμαι επεξεργαστη και ραμ αλλα ειχα 20 gb σκληρο (IDE εννοειται). Δουλευα σερβιτορος το καλοκαιρι και αφου εβαλε καποια χρηματα και ο πατερας, τον πηραμε απο mulrirama 365.000 δρχ. Ξεκινησε με win 2k αν θυμαμαι και μετα φουλ xp. Φυσικα και ειχα κατεβασει ολες τις εφαρμογες τυπου Kazaa, emule, κτλ. Πρωτο κατεβασμα σε dialup, bohemian rhapsody των 5mb και μου πηρε 55 λεπτα. Για τσοντα μονο φωτο και επρεπε να περιμενεις καμποση ωρα να φορτωσει. Ολα αυτα φυσικα βραδινες ωρες που δεν θα ενοχλουσε κανεις και δεν θα χρειαζοταν το τηλεφωνο. Θυμαμαι και το πρωτο spyware.......Bonzi buddy. Που να ξεραμε τοτε. Αργοτερα σαν φοιτητης εχτισα μονος νεα μοναδα και εβαλα και DVD-RW. Ημουν στο video club καθε μερα και εστηνα βιντεοθηκη στο σπιτι. Pro και NFS με φιλαρακια απο παιχνιδια. FB το 2008 και ειχαμε ολοι εντυπωσιαστει.......τωρα το reddit ειναι το μονο social. Μαλλον παρα γερασα και δεν τα καταλαβαινω αυτα τα τικ τοκ και ινστα. Πω ρε φιλε, αναμνησεις.....μετα τη φοιτητικη ζωη ο χρονος περασε τοσο γρηγορα.......κλαψ, σνιφ! Επεξ/σία 23 Απριλίου 2022 από soconium 3
Maktheo Δημοσ. 23 Απριλίου 2022 Δημοσ. 23 Απριλίου 2022 (επεξεργασμένο) 7 ώρες πριν, fragment_ είπε Παντως εγω την επαφη με το παρελθόν δεν την εχασα... Καθημερινα στην δουλειά χρησιμοποιω pc που τρεχει win 2000.. Επεξ/σία 23 Απριλίου 2022 από Maktheo
Finn Δημοσ. 23 Απριλίου 2022 Δημοσ. 23 Απριλίου 2022 22 ώρες πριν, fragment_ είπε Καλησπέρα, μιας και κάπως έπρεπε να περάσει η ώρα, μάζεψα κάτι παλιά δισκάκια κ άρχισα το setup (dosbox-x σε Windows 11). Ήθελα να μοιραστώ μαζί σας το θρίλερ και να κάνουμε κανένα σχόλιο εποχής. Περιμένω σχόλια για Xtreme Network, ΕΠΑΚ, SubSeven, dial up internet σε ψηφιακό ή αναλογικό δίκτυο, mIRC, napster, winmx, limewire, dc++, emule, edonkey, kazaa, audiogalaxy, #mp3z grnet ,ICQ, γίπινγκ εποχής (asl??? ), warez crawlers (1, 2), το insomnia.gr, MMX & MP3, BSODS, Age of Empires, Commandos, Drive κτλ. PC (1997): Pentium I 133,16MB Ram Κάρτα γραφικών Diamond 3D (προ εποχής MMX & Voodoo) CDROM, 2 Floppy (5'' & 3''), το πεντάρι θυμάμαι το είχα ζητήσει extra γιατί είχα κάτι δισκέτες απο περιοδικά lol Λειτουργικό Windows 3.1 & DOS 6.22, Windows 95 για ελάχιστους μήνες, Windows 98 αρχές του 1998 Θυμάμαι τα Windows 98 μ ήρθαν πακέτο από έναν καπετάνιο σε ένα πλοίο της γραμμής Ιταλία - Πάτρα. Το δισκάκι όπως και πολλά άλλα δισκάκια των Windows 98 μαζί με τα Booklet τα μάζεψαν απο ένα φορτηγό - Container. Αγγλική έκδοση. Παράλληλα έβαλα και ένα ISA Modem 33.6 με σύνδεση Forthnet (dialup)... ήταν η προ εποχή ΕΠΑΚ, μετά έπαιζα με Xtreme για ένα διάστημα και μετά με SubSeven :ppp. To SubSeven είχε γράψει ιστορία μιας κ είμασταν έφηβοι Αναβάθμιση τέλη του 1999 με ένα αντιγραφικό HP και ZIP Drive Napster τυχερός μέσα στην ατυχία μ τα MP3 γινόντουσαν MP2/Wave ή πέρναγαν κατευθείαν σε CD για να δουλέψουν γιατί ο Pentium 133 δεν είχε δύναμη να τα κάνει αναπαραγωγή (decode) χρειαζόντουσαν MMX κ.α. extensions... ICQ: 37343659 mIRC... nana.irc.gr, #gayhellas.. θρυλικό κτλ κτλ Ηλικία 36 (as of 2022) Bleem! πω πω αναμνήσεις, θέλανε και λεφτά 1984 εδώ, πρώτο PC 1998 αν θυμάμαι καλά από ένα μαγαζί στην Αγγελάκη Pentium II 266Mhz 16MB DDR1 Ati 4MB graphics 1GB seagate HDD 3DFX voodoo 2 λίγο πιο μετά Win95 και μετά από μια στραβή είχα μείνει μόνο με DOS μιας και τα Windows δε μπούταραν. Μηδέν λεφτά για "μάστορα" και αναγκαστικά έμπαινα DOS για να τρέξω έναν Sega mega drive emulator που είχα να περνάει η ώρα ώσπου μια μέρα, 5 μηνες μετά, ζήτησα το CD των Win98 από ένα φίλο και κατά τύχη πάτησα setup.exe. 1
fragment_ Δημοσ. 23 Απριλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 23 Απριλίου 2022 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, Loinen είπε oταν εσυ γεννιοσουν εγω κατεβαζα το πρωτο μου τραγουδι στο ναπστερ. σε περιβάλλον msdos να φανταστώ 17 λεπτά πριν, Finn είπε Bleem! πω πω αναμνήσεις, θέλανε και λεφτά 1984 εδώ, πρώτο PC 1998 αν θυμάμαι καλά από ένα μαγαζί στην Αγγελάκη Pentium II 266Mhz 16MB DDR1 Ati 4MB graphics 1GB seagate HDD 3DFX voodoo 2 λίγο πιο μετά Win95 και μετά από μια στραβή είχα μείνει μόνο με DOS μιας και τα Windows δε μπούταραν. Μηδέν λεφτά για "μάστορα" και αναγκαστικά έμπαινα DOS για να τρέξω έναν Sega mega drive emulator που είχα να περνάει η ώρα ώσπου μια μέρα, 5 μηνες μετά, ζήτησα το CD των Win98 από ένα φίλο και κατά τύχη πάτησα setup.exe. δεν έμπαινε σε safe mode ??? Επεξ/σία 23 Απριλίου 2022 από fragment_
rodosf1 Δημοσ. 23 Απριλίου 2022 Δημοσ. 23 Απριλίου 2022 εποχές αξέχαστες που δημιούργησαν γενιά tech-freaks ανά την Ελλάδα, κυρίως βέβαια Αθήνα - Θεσσαλονίκη λόγω εύκολης πρόσβασης. Στην τεκ κονσολο-pc αναβάθμιση θα προσθέσω και κάτι άλλο τεχνολογικό: την αγορά οικογενειακου αυτοκινήτου το 80 για εκδρομές στην παραλία και αναβάθμιση στις αρχές του 90 σε καταλυτικό με την περιβόητη απόσυρση για την καταπολέμηση του... νέφους. Θυμάστε το νέφος το κίτρινο; Από gaming μεγάλο σοκ η αναβάθμιση σε 3d games, αλλαγή εποχής απόλυτα. Αθάνατα όμως τα παλιά 2d side scrolling, ακόμα κ σήμερα ψάχνω τίτλους. Στα pc μύηση σε internet Cafe (mid 90s) σε διάφορα κόλπα κ τεχνολογίες από ανταλλαγή απόψεων μέχρι εκτύπωση εργασιών για τη σχολή με τρελό κόστος ανά σελίδα. Η έλευση του broadband στο σπίτι ήρθε τελικά να αλλάξει τα πάντα στον κόσμο του ίντερνετ και για εμάς στη δύσμοιρη Ελλάδα. και στο 2022 έχω να πω φωναχτά στον άσπρο κύλινδρο εδώ απέναντι μου: "Alexa, what's the next big technology leap?" ... 2
forgotten Δημοσ. 23 Απριλίου 2022 Δημοσ. 23 Απριλίου 2022 Θυμαμαι ότι ήμουν 8 ετών όταν ήρθε ο πρώτος υπολογιστής σπίτι 386 20mhz με μεγάλη 5.25 δισκέτα με dos και win 3.1 μετέπειτα . Είχε ένα παιχνίδι simon the sorcerer που έμπαινε μετά από αρκετή ώρα μέσα... 2
Basilhs23___ Δημοσ. 23 Απριλίου 2022 Δημοσ. 23 Απριλίου 2022 (επεξεργασμένο) 7 ώρες πριν, lector είπε Αυτη η αποδειξη ειναι απο το 2ο μου, καπου εχω και του 1ου ενα απομειναρι, αλλα δεν το βρισκω τωρα, αν το βρω θα το ποσταρω. Με έψησες, θα ψάξω να βρω απόδειξη από την πρώτη μου επισκευή που είχα κάνει στο πρώτο μου laptop, κάπου είχε ξεμείνει και δεν την πετάξαμε. Ουσιαστικά πείραζα τα αρχεία του συστήματος, τα μετέφερα σε άλλους φακελους η έκανα delete, και δεν δούλευαν τα προγράμματα μέχρι σημείου να μην μπορώ να μπω στα win98, κλάμα και γκρίνια εγώ και να μην μπορώ να καταλάβω τι έκανα. Η λύση ήταν το format που δεν είχα ιδέα πως να το κάνω. Όταν πήρα τα cd και το έκανα μόνος μου μετά από 1 έτος περίπου αφού βαρεθήκαμε να πληρώνουμε τον τεχνικό. Πανηγύριζα λες και κατέκτησα το μουντιάλ, πόσο μάγκας και γαματος ημουνα που το έκανα μόνος και τώρα ούτε θα πληρώνουμε τεχνικό ούτε θα ακούω τις γκρίνιες του πατέρα μου και το κραξιμο. Ναι το αγόρι μεγάλωσε τότε και έγινε άντρας.... Χαχαχα Επεξ/σία 23 Απριλίου 2022 από Basilhs23___ 2
Loinen Δημοσ. 23 Απριλίου 2022 Δημοσ. 23 Απριλίου 2022 @fragment_ Νομιζω τοτε ειχα ενα Κ5 και φυσικα Win 95
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα