Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, Maktheo είπε

1981 εδω.. 

Πρωτος υπολογιστής ενας ibm ps/2 (286) με δικο του interface αλλα στην ουσία ετρεχε dos.. Υπαρχει και δουλεύει ακομα.. Τελευταία που τον ανοιξα βρηκα μεσα καποια παιχνίδια οπως outrun και prehistorik 2.

Μετα ειχα εναν που δεν θυμαμαι επεξεργαστη αλλα θυμαμαι ότι η καρτα γραφικων ηταν η θρυλικη diamond viper 3d, την οποια αργοτερα αλλαξα με 3d voodoo banshee.. Οθονη ηταν μια philps crt 105s..

Αργοτερα ειχα βαλει και ενα 2χ cd writer και αγοραζα και πουλουσα παιχνίδια στο λυκειο εναντι 5000δρχ (τα αγοραζα 2500 και αλλες 1000 με 1500δρχ εκανε το αδειο cd) 

Κατοπιν το 99 εβαλα και ενα dvd 2x της creative με καρτα αποκωδικοποιησης pci γιατι η ισχυς των pc τοτε δεν εφτανε.. Το πουλούσε πακετο η creative το dvd μαζι με την καρτα.. Την πρωτη φορα που πήγα στο βίντεο κλαμπ να νοικιάσω dvd ειχε ολους κι ολους 3 τιτλους, χωρίς ελληνικούς υπότιτλους εννοείται.. Επισης σαν στιγμη δεν θα ξεχασω οταν ενας φίλος μου εδωσε το Matrix σε 2 video cd (παλι χωρις υπότιτλους εννοείται) και βλεπαμε την ταινία πριν βγει ατους κινηματογραφους.. 

Εννοείται οτι ολα τα παραπάνω (Winamp, napster, mirc κτλ) περασαν και απο τα δικα μου pc 

η πρώτη original 3d ήταν ή voodoo όλες οι άλλες έτρεχαν παιχνίδια 2d των windows και ports του dos σε windows. 

αυτό με την ισχύ κάπου το έχασα μήπως ήταν κάρτα SCSI PCI? να μου πεις δεν ήταν recorder...

video cd, ύστερα divx ... τραγωδία :D

• Απαντ. 201
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εμένα ο πρώτος υπολογιστής ήταν ένας spectrum 48k με κασέτα. Νομίζω Χριστούγεννα του 1984 τον είχε αγοράσει ο πατέρας μου, από ένα μαγαζί στην Στουρνάρη. Γράφαμε βασικούς κώδικες σε basic ή απλώς αντιγράφαμε τα παιχνίδια από την τελευταία σελίδα του PIXEL. 

Καπου αρχές του 90 (1991) ένας οικογενειακός φίλος έφερε από τα καράβια, έναν hyundai super 16TE (8088 επεξεργαστής, με τρισημισάρι Floppy και μνήμη 512kb νομίζω; ). Σύντομα πήραμε από τη Στουρνάρη (γωνία με Πατησίων, απέναντι από το Πολυτεχνείο) ένα modem Hyundai 1200bps, σε slot φυσικά, με το οποίο είτε συνδεόμασταν με φίλους (με πρωτόκολλα Kermit κλπ) είτε στις διάφορες BBS που ήταν της μόδας τότε. Όλα αυτά, υπό τη σκέπη του MS-DOS. Κάπου το 1993 ή 1994 αγοράσαμε την πρώτη συνδρομή για internet από την ΕΕΧΙ στο Κολωνάκι και κουμπώσαμε και τα πρώτα windows (3.0 αν θυμάμαι καλά). Εκείνο τον καιρό αγοράσαμε και έναν υπερεκτυπωτή dot matrix (της STAR) και γράφαμε κείμενα στο MS-WORD (σε DOS) ή το Word Perfect. Φυσικά, με το υπάρχον modem, η σύνδεση σερνόταν κανονικά, οπότε κάναμε αναβάθμιση σε ένα υπεροπλο (modem 9600bps). Μεγάλη χαρά, η πρώτη ιστοσελίδα ήταν το cnn.com, όπου μπορούσαμε να δούμε άμεσα αποτελέσματα του NBA. Νομίζω είχα τον Netscape Navigator ως φυλλομετρητή και το Altavista ως μηχανή αναζήτησης.

ΥΓ Προφανώς CGA η πρώτη κάρτα γραφικών και μια πρασινομαυρη οθόνη (HYUNDAI). 

Screenshot_20220423_130220.jpg

Επεξ/σία από MauroPaltoudias
  • Like 15
Δημοσ.
14 λεπτά πριν, poulinos είπε

παιδι του 1981.το πρωτο μου pc. 8088,8086 τι στο καλο ηταν στα 9,54 mhz  640 κβ+128 kb ram. no hdd. 720k floppy.

euro_at_005.jpg

πόση ώρα έκανε στο POST να φορτώσουν 640KB ? λολ

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, MauroPaltoudias είπε

Εμένα ο πρώτος υπολογιστής ήταν ένας spectrum 48k με κασέτα. Νομίζω Χριστούγεννα του 1984 τον είχε αγοράσει ο πατέρας μου, από ένα μαγαζί στην Στουρνάρη. Γράφαμε βασικούς κώδικες σε basic ή απλώς αντιγράφαμε τα παιχνίδια από την τελευταία σελίδα του PIXEL. 

Καπου αρχές του 90 (1991) ένας οικογενειακός φίλος έφερε από τα καράβια, έναν hyundai super 16TE (8086 επεξεργαστής, με τρισημισάρι Floppy και μνήμη 512kb νομίζω; ). Σύντομα πήραμε από τη Στουρνάρη (γωνία με Πατησίων, απέναντι από το Πολυτεχνείο) ένα modem Hyundai 1200bps, σε slot φυσικά, με το οποίο είτε συνδεόμασταν με φίλους (με πρωτόκολλα Kermit κλπ) είτε στις διάφορες BBS που ήταν της μόδας τότε. Όλα αυτά, υπό τη σκέπη του MS-DOS. Κάπου το 1993 ή 1994 αγοράσαμε την πρώτη συνδρομή για internet από την ΕΕΧΙ στο Κολωνάκι και κουμπώσαμε και τα πρώτα windows (3.0 αν θυμάμαι καλά). Εκείνο τον καιρό αγοράσαμε και έναν υπερεκτυπωτή dot matrix (της STAR) και γράφαμε κείμενα στο MS-WORD (σε DOS) ή το Word Perfect. Φυσικά, με το υπάρχον modem, η σύνδεση σερνόταν κανονικά, οπότε κάναμε αναβάθμιση σε ένα υπεροπλο (modem 9600bps). Μεγάλη χαρά, η πρώτη ιστοσελίδα ήταν το cnn.com, όπου μπορούσαμε να δούμε άμεσα αποτελέσματα του NBA. Νομίζω είχα τον Netscape Navigator ως φυλλομετρητή και το Altavista ως μηχανή αναζήτησης. 

... απ' τη Στουρνάρη (Γραμμή Υπολογιστές) είχα πάρει το δεύτερό μου PC. To πρώτο από Πέτρου Ράλλη απέναντι απ' τα Village. Δεν υπήρχε καν Village τότε...

Τα περισσότερα δε τα 'χω προλάβει, αν εξαιρέσεις κάτι ομαδικά μαθήματα που κάναμε με εξτρα κόστος στο Δημοτικό σε 286 και 386 μηχανήματα. Μαυρόασπρες όλες οι οθόνες... Ζωγραφίζαμε στο Paint, λίγο Lotus 1-2-3, dotmatrix Epson και στο τέλος Prince of Persia...

Πρωτόκολλα Kermit? ΕΕΧΙ ISP? Wow θα 'θελα να μάθω...

Altavista, Copernic κ Yahoo ήταν σταθερή αξία

3 λεπτά πριν, Weiss είπε

The All-Seeing Eye, το χρησιμοποιούσε κανείς? 

Αρχή 2000s νομίζω.

Τι 'ναι αυτό για πες...δε θυμαμαι

41 λεπτά πριν, ksessalonikios είπε

ποιο Napster και dc+... να ψαχνεις κανα καλό ftp με μπολικο υλικο και καλή ταχύτητα κι οταν εβρισκες καποιο στο netcafe για να μπορεσεις να κατεβασεις ολοκληρο το cd που ειχες σταμπαρει

Αυτά τα κάναμε και στο mIRC!

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, fragment_ είπε

η πρώτη original 3d ήταν ή voodoo όλες οι άλλες έτρεχαν παιχνίδια 2d των windows και ports του dos σε windows. 

αυτό με την ισχύ κάπου το έχασα μήπως ήταν κάρτα SCSI PCI? να μου πεις δεν ήταν recorder...

video cd, ύστερα divx ... τραγωδία :D

Για τις voodoo, ναι υο γνωρίζω.. Η banshee ηταν υποδεέστερη απο την κλασσική voodoo καθως τα 16mb της μοιραζοντουσαν ως καρτα γραφικων και "πραγματικη" voodoo.. 

Η dxr2 καρτα ηταν η παρακατω

https://www.amazon.com/CREATIVE-LABS-CT7120-PC-DVD-ADAPTER/dp/B0045775C0

https://technocomp.tripod.com/Reviews/CDROM/pcdvd.htm

Δεν ηταν ξεωριστη καρτα γραφικων, ηταν hardware decoder card και δουλευε παράλληλα με την καρτα γραφικών αναλαμβανοντας μονο το δυσκοκο εργο του decodong των dvd που καμιά καρτα τοτε δεν μπορούσε να διαχειριστεί μονη της... Χωρις αυτη έβλεπες το dvd με 3 καρε/sec

• Like 2
Δημοσ.

Από search engines θυμάμαι και τις Lycos , Metacrawler

4 λεπτά πριν, fragment_ είπε

Τι 'ναι αυτό για πες...δε θυμαμαι

Ήταν ένα προγραμματάκι για gaming servers, σου έδειχνε ping και πόσοι έπαιζαν.

• Like 2
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Maktheo είπε

Για τις voodoo, ναι υο γνωρίζω.. Η banshee ηταν υποδεέστερη απο την κλασσική voodoo καθως τα 16mb της μοιραζοντουσαν ως καρτα γραφικων και "πραγματικη" voodoo.. 

Η dxr2 καρτα ηταν η παρακατω

https://www.amazon.com/CREATIVE-LABS-CT7120-PC-DVD-ADAPTER/dp/B0045775C0

https://technocomp.tripod.com/Reviews/CDROM/pcdvd.htm

Δεν ηταν ξεωριστη καρτα γραφικων, ηταν hardware decoder card και δουλευε παράλληλα με την καρτα γραφικών αναλαμβανοντας μονο το δυσκοκο εργο του decodong των dvd που καμιά καρτα τοτε δεν μπορούσε να διαχειριστεί μονη της... Χωρις αυτη έβλεπες το dvd με 3 καρε/sec

Αυτό έπρεπε να μου το πεις εκείνη την εποχή που δε μπορούσα να ακούσω MP3 στον Pentium ton 100αρι!

4 λεπτά πριν, Weiss είπε

Από search engines θυμάμαι και τις Lycos , Metacrawler

Lycos , Metacrawler... πωω

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, fragment_ είπε

Πρωτόκολλα Kermit? ΕΕΧΙ ISP? Wow θα 'θελα να μάθω...

Εδώ είμαστε για την ΕΕΧΙ

Τα πρωτόκολλα επικοινωνίας ήταν 3 ή 4 αν θυμάμαι καλά (Kermit, Xmodem, αυτά θυμάμαι στα σίγουρα). Το τότε κριτήριο για την επικοινωνία ήταν ο αριθμός λιγότερων λαθών στη σύνδεση. Καλούσε ο ένας τον άλλο και είχες τις εξής δυνατότητες :

α) Γραπτής επικοινωνίας (chat), 

β) Ανταλλαγής αρχείων. 

11 λεπτά πριν, fragment_ είπε

.. απ' τη Στουρνάρη (Γραμμή Υπολογιστές) είχα πάρει το δεύτερό μου PC

Νομίζω ναι, αυτό πρέπει να ήταν! 

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, MauroPaltoudias είπε

Εδώ είμαστε για την ΕΕΧΙ

Τα πρωτόκολλα επικοινωνίας ήταν 3 ή 4 αν θυμάμαι καλά (Kermit, Xmodem, αυτά θυμάμαι στα σίγουρα). Το τότε κριτήριο για την επικοινωνία ήταν ο αριθμός λιγότερων λαθών στη σύνδεση. Καλούσε ο ένας τον άλλο και είχες τις εξής δυνατότητες :

α) Γραπτής επικοινωνίας (chat), 

β) Ανταλλαγής αρχείων. 

πω ρε φίλε...

κάπως έτσι;

https://www.youtube.com/watch?v=szdbKz5CyhA&ab_channel=ThamesTv

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 λεπτά πριν, fragment_ είπε

Αυτό έπρεπε να μου το πεις εκείνη την εποχή που δε μπορούσα να ακούσω MP3 στον Pentium ton 100αρι!

Ναι αστο.. Τοτε ηταν μεγάλη μαγκια της creative αυτό που ειχε βγάλει... Θυμαμαι κάποιοι φιλοι/γνωστοί τοτε που ειχαν παρει αλλα dvd drives με πολυ καλυτερα pc απο το δικο μου δεν μπορουσαν να παίξουν dvd ταινιες σωστα.. Επισης η dxr2 καρτα εβγαζε και εξοδο για tv και όταν μαζευα φίλους και βλέπαμε dvd ποιοτητα τοτε στην tv ήταν κατι μαγικο για την εποχη... 

Η φάση ειναι οτι την εχω ακομα.. 

Επεξ/σία από Maktheo
  • Like 2
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, fragment_ είπε

πω ρε φίλε...

κάπως έτσι;

https://www.youtube.com/watch?v=szdbKz5CyhA&ab_channel=ThamesTv

Καααπως έτσι (λίγο πιο μοντέρνο περιβάλλον, σε DOS πάντα)! Αυτό βλέπω είναι του 1984, πιο πολύ θυμίζει το "Παιχνίδια Πολέμου" (war games) 

• Like 1
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Maktheo είπε

Η φάση ειναι οτι την εχω ακομα.. 

Δε την πετάς αυτή με τίποτα....

Μόλις τώρα, MauroPaltoudias είπε

Καααπως έτσι (λίγο πιο μοντέρνο περιβάλλον, σε DOS πάντα)! Αυτό βλέπω είναι του 1984, πιο πολύ θυμίζει το "Παιχνίδια Πολέμου" (war games) 

Η τότε επιτομή της τεχνολογίας :D

Δημοσ.

Κάπου στο 1990 η αρχή για μένα με:

8088 στα 10Mhz με hercules και hardware CGA decoder

2 FDD των 360ΚΒ

Νο hdd..

Εκείνο που έχω κρατήσει βαθιά στο μυαλό μου είναι ότι απο την μία αναβάθμιση στην άλλη η διαφορά ήταν έτη φωτός...

Π.Χ

Αναβάθμιση επόμενη απο τον 8088, 386DX2 40Mhz με cirus logic κάρτα γραφικών Vesa Local Bus...

Επαιζα εκείνο το θρυλικό under a killing moon και είχα χαζέψει από τα γραφικά, gameplay κτλ. 

Η επόμενη τρομερή συγκίνηση ήταν όταν είδα πρώτη μου φορά dvd στην γνωστή informatica στην ΔΕΘ.

Λέω δεν γίνεται το θέλω! Εβαλα λυτούς και δεμένους και τσίμπησα το dvd player της creative με την κάρτα αποκωδικοποίησης και βουαλά μαγειά σε σχέση με το παλιό VHS.

• Like 4
Δημοσ.

Το πρώτο PC ήταν ενα 386DX στα 40MHz, AMD αν θυμάμαι καλά. 640k ram, χωρίς HDD και dos 6.22.
Αναβαθμίσεις με 40ΜΒ HDD και δεύτερο δίσκο 170ΜΒ λίγο αργότερα. Αναβάθμιση σε Pentium 133 και 2,5GB quantum fireball που λόγο Fat16  είχα 2 partition 2,1GB και 400MB. Σίγουρα είχα μικροαλλαγές ανάμεσα που δεν τις θυμάμαι.

Καλύτερες στιγμές, η αγορά Voodoo 2* καινούρια, ναι αυτή με το εξωτερικό καλώδιο από την κάρτα γραφικών στην voodoo και μετά οθόνη. Νομίζω εκείνη την εποχή είχα για κάποιο διάστημα μαζί με την Voodoo2 ασπρόμαυρη οθόνη.
Η αναβάθμιση σε Pentium MMX 200. intel cpu και soyo motherboard.👌
Αλλαγή της Voodoo με GeForce3 Ti 200 🙌

OS: windows 98 SE για πολύ καιρό και αργότερα ήρθαν τα XP. Για λίγο ίσως είχα και Win2000 αλλά ποτέ WinMe.

• Like 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...