Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα !

Όσοι είναι χρόνια στο Insomnia, σίγουρα ξέρουν πόσο αρέσει αυτού του είδους η συζήτηση στον Άσπρο Γάτο.

Λοιπόν, ο πρώτος μου υπολογιστής ήταν ο Amstrad CPC 464 με κασσετόφωνο, χωρίς disk drive.

Μετά (20 Ιουλίου 1991) πέρασα σε Amstrad 1640 640KB Ram με επεξεργαστή 8086 στα 8Mhz. Ένα σκέτο disk drive 5.25 inch, 360KB. Λειτουργικό MSDOS 3.22

Το 1993 το καλοκαίρι έκανα ένα δύσκολο χειρουργείο για κινητικό πρόβλημα που έχω εκ γενετής.

Μόλις ανέρρωσα από το χειρουργείο πέρασα σε 386DX/40 με DOS 5.0 αν δεν κάνω λάθος και Win 3.1.

Αργότερα έβαλα Slackware 3.0 με kernel 1.2.13 στο ίδιο μηχάνημα, κάνοντας dual boot με DOS.

Το Slackware το αγαπώ ακόμα κι εύχομαι να συνεχίσει ν' αναπτύσσεται γιατί δίνει τη δυνατότητα πλήρους ελέγχου του υπολογιστή απ' το χρήστη και σε βοηθάει να μάθεις Linux/Unix σε βάθος.

Ευχαριστώ, να είστε όλοι καλά, Χριστός Ανέστη !!!

Ο Άσπρος Γάτος

• Like 6
  • Απαντ. 201
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
12 ώρες πριν, Basilhs23___ είπε

Θυμάται κανείς το Incredimail; Κάτι σαν το outlook πρέπει να ήταν. 

Εγώ όχι πάντως. Θυμάμαι εκείνο τον καιρό που αναφέρεις πάντως, ότι έπαιζε πολύ το Eudora (πολύ trend).

• Like 2
Δημοσ.

Πρωτος υπολογιστής ,για το μαγαζί  τον πήραμε για εμπορικό πρόγραμμα,ήταν το 88 .

80286 με πορτοκαλί οθόνη αν θυμάμαι καλα.Και εγώ 15 χρονών να μαθαίνω τις εντολές του  dos 3,1 ?απο το λευκό βιβλίο που μας έδωσαν .Και φυσικά μόλις έφτασα στο  DEL τα μάμησα όλα!!!χαχα

Θυμάμαι τηλέφωνο στην computer logic στην Πάτρα που υποστήριζε το εμπορικό πρόγραμμα Ορίζοντες που είχαμε και να μας λένε ότι δεν είναι δικό τους πρόβλημα.Δισκέτες και περασμα πάλι το dos.

Θυμάμαι πιο μετά που πήραμε ένα 80486 στις 500.000δρχ ,μάρκα IPC.

Kαι ο αθάνατος εκτυπωτής star LC II .

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

1986 γεννηση εδω.

Εγω ξερω οτι το 2004 διαβαζαμε κατι τετοια topics και λεγαμε πωπωωωω τους αρχαιους κτλ κτλ κτλ, και τωρα φτασαμε στο ιδιο ακριβως σταδιο εμεις...

Πιο γρηγορα απ'οτι ειχαμε στο μυαλο μας κιολας.

486/100mhz/32MB Ram/650mb HDD/Windows 3.11 το πρωτο μου PC, Χριστουγεννα 1995.Ο πατερας μου τοτε ηταν οσο ειμαι εγω σημερα, οποτε ημουν απο τους τυχερους γιατι οποτε εβγαινε κατι καινουριο κατευθειαν εμπαινε στο μηχανημα πανω.

Κι οπως ειπαν αρκετοι,εποχες με χρημα και ΠΑΣΟΚ.

Επεξ/σία από rallistas
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ελεγα να μην μιλήσω και με πιάσει κατάθληψη, αλλά επειδή κανείς δεν τον ανέφερε ας το κάνω.

Παρα μερικούς μήνες 50... Πρώτος υπολογιστής TI-99\4A. Κάθε Σάββατο και Κυριακή, πρωινό ξύπνημα, κατάλληψη της τηλεόρασης και αντιγραφή προγραμμάτων απο τα περιοδικά... 

2 περιοδικά έφταναν τότε στο Ρέθυμνο. "Ηλεκτρονική & Computer" και "Computer για όλους". Το πρακτορείο έφερνε συγκεκριμένο αριθμό τευχών, γιατι οι αγοραστές είμασταν μετρημένοι στα δάκτυλα ενός χεριού. 

Πρώτο cartridge ήταν το Parsec. Καταπληκτικά γραφικά...

Μετά ήρθε ο Amstrad CPC464, λίγο μετά η Amiga και μετά τα PC... 

Ειδικά στην Amiga, η παραγγελία έφτασε κατα την διάρκεια των σχολικών καταλήψεων του 1990. Αυθημερών ανέβηκα Αθήνα, το μαγαζί ήταν στο τέλος της Ιπποκράτους, κοντά στην Λ. Αλεξάνδρας, δεν θυμάμαι το όνομα.

Το μόνο που θυμάμαι ήταν τα καπνογόνα και τα δακρυγώνα που με τσάκιζαν... Γυρνώντας προς τον ηλεκτρικό της Ομόνοιας, με το κουτί στο χέρι, διασχίζοντας την Ακαδημίας, απο την μια πλευρά ήταν τα ΜΑΤ και απο την άλλη τα μπλόκα και οι φωτιές των διαδηλωτών και εγώ στην μέση. Το ίδιο βράδυ είδα τον εαυτό μου απο τις λήψεις του ελικοπτέρου του ΑΝΤ1 :) τόση ήταν η λύσα....

Τον Θωμά (thomassoft) τον θυμάμαι σε ένα ημιυπόγειο στα Πευκάκια να έχει στήσει μαγαζί όπου αντι για arcade είχε Amiga και πήγαινες πλήρωνες με την ώρα και διάλεγες το παιχνίδι που ήθελες... Επίσης σου αντέγραφε ότι παιχνίδι ήθελε.. Ερχόμασταν απο το Ρέθυμνο και "φορτώναμε..."

Μεγάλη ανάμνηση επίσης όταν πια φτιάχθηκε το HellasPac και επιτέλους δεν χρειαζόταν να πληρώνουμε υπεραστικό για να συνδεθούμε στις BBS που είχαν σύνδεση με το συγκεκριμένο δίκτυο. Προσπαθούσα να το εξηγήσω στον πατέρα μου ότι η χρέωση πλέον είναι σε όγκο δεδομένων αλλά έπρεπε να επιστρατεύσω γνωστό του που δούλευε στο ΟΤΕ για να το καταλάβει...

Ιντερνετ τότε, ούτε για πλάκα δεν το ξέραμε...

Επεξ/σία από nkarama
  • Like 7
Δημοσ.
1 hour ago, rallistas said:

1986 γεννηση εδω.

Εγω ξερω οτι το 2004 διαβαζαμε κατι τετοια topics και λεγαμε πωπωωωω τους αρχαιους κτλ κτλ κτλ, και τωρα φτασαμε στο ιδιο ακριβως σταδιο εμεις...

Πιο γρηγορα απ'οτι ειχαμε στο μυαλο μας κιολας.

486/100mhz/32MB Ram/650gb HDD/Windows 3.11 το πρωτο μου PC, Χριστουγεννα 1995.Ο πατερας μου τοτε ηταν οσο ειμαι εγω σημερα, οποτε ημουν απο τους τυχερους γιατι οποτε εβγαινε κατι καινουριο κατευθειαν εμπαινε στο μηχανημα πανω.

Κι οπως ειπαν αρκετοι,εποχες με χρημα και ΠΑΣΟΚ.

Βάλε MB στον σκληρό σου :P

Δημοσ.
31 λεπτά πριν, nkarama είπε

Μεγάλη ανάμνηση επίσης όταν πια φτιάχτηκε το HellasPac και επιτέλους δεν χρειαζόταν να πληρώνουμε υπεραστικό για να συνδεθούμε στις BBS που είχαν σύνδεση με το συγκεκριμένο δίκτυο. Προσπαθούσα να το εξηγήσω στον πατέρα μου ότι η χρέωση πλέον είναι σε όγκο δεδομένων αλλά έπρεπε να επιστρατεύσω γνωστό του που δούλευε στο ΟΤΕ για να το καταλάβει...

Ίντερνετ τότε, ούτε για πλάκα δεν το ξέραμε...

Δώσε περισσότερες λεπτομέριες για το δίκτυο, πες μας και τ' όνομά σου.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
23 λεπτά πριν, fragment_ είπε

Δώσε περισσότερες λεπτομέριες για το δίκτυο, πες μας και τ' όνομά σου.

Το HellasPac ήταν ένα δίκτυο διαμεταγωγής πακέτων που ακολουθεί τα ITU standard  x.25 (μεταξύ των κόμβων) και x.28 για τα λεγομενα DTE δηλαδή για τα modem. Υπήρχε πανελλήνιος αριθμός πρόσβασης. Εκεί συνδεώσουν με modem και μετά επέλεγες σε ποιο node θα ήθελες να συνδεθείς δίνοντας το συνδιασμό του NUI σου και του NUA του node.

Στο δίκτυο εκείνη την εποχή, είχαν συνδεθεί και η Hellas Online και η Compulink. Ξέροντας τα NUA τους, μπορούσες να συνδεθείς σε αυτές όπως θα συνδεόσουν αν είχες πάρει τηλέφωνο σε αυτές. Η χρέωση για το τηλεφώνημα ήταν δωρεάν, χρεώνονταν όμως ο όγκος των δεδομένων που διακινούνταν. Ηταν όμως αρκετά φθηνότερος απο το υπεραστικό  τηλεφώνημα, αλλά και αρκετά ακριβότερος απο την αστική χρέωση. Και ειδικά αυτή την εποχή που οι περισότεροι είχαν flat rate χρέωση αστικού (ελάχιστα ψηφιακά τηλεφωνικά κέντρα είχαν εγκατασταθεί). Το καλό ήταν ότι μπορούσες να συνδεθείς σε υπηρεσίες/πανεπηστήμια και του εξωτερικού, οπότε το κόστος ήταν πολύ μικρό σε αυτές τις περιπτώσεις.

Βρήκα και διαφήμιση!!!

Επεξ/σία από nkarama
  • Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ.

Μεγάλωσα με Amiga 500 (με genlock, εκτυπωτή Citizen dot matrix) και μετά Amiga 1200, στην οποία είχε κάνει μόντα ο πατέρας μου και είχε βάλει σκληρό δίσκο 1GB (τότε δεν υπήρχε τόσο μεγάλος) και ένα μικρό fan για εξαερισμό.

Στο γυμνάσιο που κάναμε πληροφορική, μάθαμε σε περιβάλλον Windows 3.1 (τότε είχαν πρωτοβγει τα 95, αλλά ήταν ακριβά για το δημόσιο σχολείο, οπότε δεν είχαν πέραση ακόμα).

Ακολούθως το πρώτο μου pc ήταν το παρακάτω:
-Pentium III 450 Mhz (αναβαθμίστηκε λίγο μετά σε 800 Mhz)
-256 MB RAM (αναβαθμίστηκε λίγο μετά σε 512)
-Windows 98
-Diamond Viper V770 nVidia Riva TNT2 AGP 32MB με παιχνίδια Turok 2, Extreme G2
-Creative Soundblaster
-Printer HP 1120C
-US Robotics 56k modem (το κλασικό)
-SCSI Scanner (δε θυμάμαι μοντέλο)
-Plextor CD recorder
-Philips DVD player (από τα πολύ πρώτα) με παιχνίδια Zork Grand Inquisitor, Zork Nemesis, Spycraft

Το πακέτο τότε είχε κοστίσει κάτι παραπάνω από 1 εκ δραχμές αν θυμάμαι καλά

• Like 1
Δημοσ.
7 ώρες πριν, nkarama είπε

Το HellasPac ήταν ένα δίκτυο διαμεταγωγής πακέτων που ακολουθεί τα ITU standard  x.25 (μεταξύ των κόμβων) και x.28 για τα λεγομενα DTE δηλαδή για τα modem. Υπήρχε πανελλήνιος αριθμός πρόσβασης. Εκεί συνδεώσουν με modem και μετά επέλεγες σε ποιο node θα ήθελες να συνδεθείς δίνοντας το συνδιασμό του NUI σου και του NUA του node.

Στο δίκτυο εκείνη την εποχή, είχαν συνδεθεί και η Hellas Online και η Compulink. Ξέροντας τα NUA τους, μπορούσες να συνδεθείς σε αυτές όπως θα συνδεόσουν αν είχες πάρει τηλέφωνο σε αυτές. Η χρέωση για το τηλεφώνημα ήταν δωρεάν, χρεώνονταν όμως ο όγκος των δεδομένων που διακινούνταν. Ηταν όμως αρκετά φθηνότερος απο το υπεραστικό  τηλεφώνημα, αλλά και αρκετά ακριβότερος απο την αστική χρέωση. Και ειδικά αυτή την εποχή που οι περισότεροι είχαν flat rate χρέωση αστικού (ελάχιστα ψηφιακά τηλεφωνικά κέντρα είχαν εγκατασταθεί). Το καλό ήταν ότι μπορούσες να συνδεθείς σε υπηρεσίες/πανεπηστήμια και του εξωτερικού, οπότε το κόστος ήταν πολύ μικρό σε αυτές τις περιπτώσεις.

Βρήκα και διαφήμιση!!!

Thx για τα quote!!

Δημοσ.
11 ώρες πριν, petran79 είπε

Θεσσαλονίκη υπηρχε στην Αγγελάκη ένα παρόμοιο καταστήμα υπολογιστών.

Σου έδινε έναν κατάλογο με παιχνίδια και εσύ τα διαλεγες

Μετά έβγαζε μια μεγάλη θήκη δισκέτων με φερμουάρ και αντέγραφε τα παιχνίδια στο xcopy, σε έναν υπολογιστή με ασπρόμαυρη οθόνη και Windows 3.1. 

Μπορούσες να φέρεις δικές σου δισκέτες ή να αντιγράψεις από εκεί. Σε μερικά σου έδινε φωτοτυπία και τις οδηγίες.

Θυμάμαι τα Monkey Island 2, Day of the Tentacle και Ecstatica από εκεί τα πήρα.

Βέβαια είχες και το άγχος μη βγει κανένα bad sector αλλά ευτυχώς τα προσεχαν. 

Και αυτό πρέπει να έκλεισε αρχές 2000. Δεν ξαναπήγα γιατί ότι παιχνίδι ήθελα το είχε μετά ο φίλος μου. 

Το ecstatica ήταν σε δισκέτες ή cd? Ακόμα το αναπολώ αυτό το παιχνίδι, όπως επίσης και το εκπληκτικό phantasmagoria.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Για να μη μακρηγορώ, ξεκίνημα με Atari 2600, συνέχεια με Amiga 600 ( αυτή χωρίς το αριθμητικό πληκτρολόγιο στο πλάι ) και μετά ένα pc με windows millenium!!

Σχεδον 45αρης και νιωθω τυχερος που εζησα εποχες pixel, user, amiga ,Sega , mirc και ακουσα τον χαρακτηριστικο ηχο του μοντεμ για να συνδεθει στο ιντερνετ!! ΑΘΑΝΑΤΗ ΔΕΚΑΤΙΑ 80-90!!

Επεξ/σία από Radiator
  • Like 2
Δημοσ.

Απέκτησα το 1ο pc μου το μακρινό 1991.

Ήταν ένας 286 στα 12 Mhz εννοείται έτοιμο prebuilt μιας και τότε δεν είχε καστομιές! 

Μάρκα Concord αν θυμάμαι καλά.

Σκληρός δίσκος 20 Mbyte με αστρονομικό κόστος! 

Μετά από κάνα 3μηνο αγόρασα μια Soundblaster κι εκεί έπαθα το μεγάλο σοκ μιας και προερχομουν από Amiga 500 που είχε φανταστικό ήχο.

Bootαρω και βάζω test drive 3 και παθαίνω κοκομπλοκο! 

Μουσικη σε pc. Δεν το πίστευα!

Τότε ήταν η εποχή Monkey Island 2 , flashback,  another world κλπ. Οι παλιοί θα με νιώσουν ! Αγνή ευτυχία!

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...