Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
9 ώρες πριν, Joshua21 είπε

Και πόσο ρεύμα θα παράγεις? Αν πεις ένα νούμερο τότε μπορεί να υπολογιστεί στο περίπου η δαπάνη που θα χρειαστεί να κάνεις για το αυτόνομο σύστημα που σκέφτεσαι, και έτσι θα διαπιστώσεις μόνος σου αν σε συμφέρει ή όχι.

Nα φτάσω σταδιακά στα 5000-6000 kwh το ετος ... θα καταναλώνετε ότι παράγετε ... όταν δεν παραγει θα το περνω απο το δύκτιο ... 

9 ώρες πριν, >>Morpheus>> είπε

Ολα ξεκινουν απο τις αναγκες.

Ειτε μιλαμε για ψυξη, ειτε για θερμανση, ειτε για ηλεκτροδοτηση, ειτε για τροφη.

Το να λες ποσο θα κοστισει και αν αξιζει, δεν βοηθαει με τιποτα.

Κανε εναν υπολογισμο ετησιως, το συνολο καταναλωσης σου σε κιλοβατωρες.

Φτιαξε ενα πλανο με τις καταναλωσεις σου, νυχτα,  μερα, Σαββατο, καθημερινη, Κυριακη αν εισαι ολη μερα σπιτι.

Αν τουμπανιασες κανενα πισι και κατα περιοδους δινεις πονο σε gaming, αν εχεις γκαραζοπορτα, αν αν αν αν!

Το θεμα των πανελ ειναι η μικροτερη σου ανησυχια απο αποψη κοστους.

Ινβερτερ, BMS, μπαταριες ... μιλαμε για σοβαρα λεφτα!

να φτάσω περίπου 5000-6000 kwh το χρόνο θέλω ...  αυτό θα ξοδευω σε διάφορες καταναλώσεις ... το υπόλοιπο οσο χρειζομαι θα το αγοράζω απο τον παροχο...

• Απαντ. 31
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
35 λεπτά πριν, giannis_ath είπε

Nα φτάσω σταδιακά στα 5000-6000 kwh το ετος ... θα καταναλώνετε ότι παράγετε ... όταν δεν παραγει θα το περνω απο το δύκτιο ... 

Και όταν οι ανάγκες σου είναι μικρότερες από την παραγωγή σου, πως ακριβώς θα καταναλώνεις ότι παράγεις? Ένα μέρος από την ενέργεια που περισσεύει θα αποθηκεύεται στις μπαταρίες, η υπόλοιπη όμως? Άσε τις απώλειες που θα έχεις σε μετατροπές και αποθήκευση...

Αν πούμε ότι ξοδέψεις συνολικά 8.000€ για ένα αυτόνομο σύστημα 4000Wp(δλδ ονομαστική ισχύς 4KW) τότε η πραγματική χωρητικότητα των μπαταριών δεν πρόκειται να είναι μεγαλύτερη από 7-7,5KWh, και πρακτικά από τις ~5500 KWh που θα παράγεις ανά έτος πιστεύω πως δεν θα καταφέρεις να καταναλώσεις ούτε τις μισές...

Δημοσ.
18 ώρες πριν, giannis_ath είπε

Χαιρετώ όλη την παρέα...

Μετά τις τελευταίες ανατημήσεις στο ρευμα και όπως και πολλοί αλλοι φαντάζομαι μια λέξη τρυγυρίζει στο μυαλό μας ... πως θα αποκτήσουμε αυτονομία ρευματος ή έστω μερική αυτονομία (όπως εγώ) μπας και γλυτωσουμε κάτι ... στην δική μου την περίπτωση της πλήρης αυτονομίας δεν γίνεται αυτό 100% γιατί οι ετήσιες καταναλώσεις περνούν τις 15.000 kwtt (Αντλία Θερμότητας) και δυσκολη περιοχή προς  (Δι'ονυσος)  με ηλιοφάνια μικρότερη από την υπόλοιπη Αθήνα λόγω πεντέλης ...  η σκέψη είναι για μερική σταδιακή αυτονομία σε πρωτη φάση  να εγκαταστήσω (στην αρχή)  2 πανελ (Sharp) των  540 w  στα 24 v ( "δωράκι" από φίλο που δεν το θέλει  και το πληρωνω στο 50%)  με ανάλογο ΙNVERTER  για να μπορώ να προσθέσω αλλα 3-4 πάνελ μελοντικά  και να καλύπτω μελοντικά ελπίζω το μεγαλύτερο μέρος απο τις καταναλώσεις μου . Εννοείτε και τις ανάλογες μπαταρίες τις οποίες μελοντικά θα προσθέτω όσο θα καλύπτω περισσότερες καταναλώσεις .... Δεν το κατέχω το θέμα με τα φωτοβολταικά ...τα πολύ βασικά ξέρω και γιαυτό παρακαλώ την κατανόησή σας σε περίπτωση που κάνω χαζες τοποθετίσεις η ερωτήσεις ... ρωτάς και μαθαίνεις ... απο την θεωρια στην πράξη ...αποκτώντας εμπειρείες και έτσι φτάνεις σε κάποιο επίπεδο ... Οι ετήσιες καταναλώσεις που έχω σαν στόχο να καλύψω στο τελικό στάδιο είναι περί τα 5000- 7000 kwtt ετησίως . Ξερω ότι καποιοι θα μου προτείνετε netmetering η φωτοβολταικά στέγης ... δεν με ενδιαφερει. ... 

Η τροφοδοσία στους χώρους που θα εξυπηρετούντε θα είναι με ξεχωριστή καλοδίωση και όχι αυτή του υπάρχοντος δικτύου του σπιτιού. 

Για αρχικό ερώτημα τι INVERTER πρέπει να "δω" ; ...για να μπορώ να επεκταθώ και στις επόμενες φάσεις... ο ΙNVERTER θα αγοραστεί εξ αρχης για να σηκωσει και στο μέλλλον τις επεκτάσεις που σκεφτομαι...

Τι μπαταρίες να "δω" που προσθέτοντας και αλλες  ίδιες αργότερα  να ανεβάζω την μερική αυτονομία μου; 

Επίσης ενα αλλο ερώτημα είναι πως παρακολουθώ εαν οι μπαταρίες μου αδειάζουν για οποιδήποτε λόγο είτε λόγο κατανάλωσης είτε λόγο ελειψης ήλιου  και πρεπει να γυρίσω στο ρευμα απο το δύκτιο ; ... Υπάρχει περίπτωση να πάθουν βλάβη οι συσκευες του σπιτιού αν μείνει πχ απο ρευμα του Φωτοβολταικού και δεν το δω εγκαιρα;  ... 

Ευχαριστώ εκ των πρωτέρω ...

Όλα γίνονται φίλε μου αρκεί να έχεις τα κατάλληλα χρήματα.

Αν έχεις τα χρήματα καλείς μια σοβαρή εταιρία σου κάνει μια μελέτη για ολική διακοπή από το δίκτυο του δεδδηε και ξεμπερδευεις για πολλά χρόνια.

Δεν θα μπω στην διαδικασία να μιλήσω με τεχνικούς όρους γιατι θα είναι σαν να σου κάνω εγώ την μελέτη και δεν θα καταλάβεις και πολλά.

Για μπαταρίες δεν θα βάλεις τίποτα άλλο εκτός από LiFePo4 για αξιοπιστία πολλών χρόνων με το ανάλογο κόστος βέβαια όπως επίσης και ένα αξιόπιστο ευρωπαϊκό inverter pure sine wave.

Όπως σου είπα θα πρέπει να γίνει σοβαρή μελέτη και δεν πρόκειται να μένεις από ρεύμα ακόμα και μια βδομάδα χωρίς ήλιο.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, giannis_ath είπε

να φτάσω περίπου 5000-6000 kwh το χρόνο θέλω ...  αυτό θα ξοδευω σε διάφορες καταναλώσεις ... το υπόλοιπο οσο χρειζομαι θα το αγοράζω απο τον παροχο...

Αυτό λέγεται net metering πάντως....

• Like 1
Δημοσ.
5 ώρες πριν, davarisx είπε

Όλα γίνονται φίλε μου αρκεί να έχεις τα κατάλληλα χρήματα.

Αν έχεις τα χρήματα καλείς μια σοβαρή εταιρία σου κάνει μια μελέτη για ολική διακοπή από το δίκτυο του δεδδηε και ξεμπερδευεις για πολλά χρόνια.

Δεν θα μπω στην διαδικασία να μιλήσω με τεχνικούς όρους γιατι θα είναι σαν να σου κάνω εγώ την μελέτη και δεν θα καταλάβεις και πολλά.

Για μπαταρίες δεν θα βάλεις τίποτα άλλο εκτός από LiFePo4 για αξιοπιστία πολλών χρόνων με το ανάλογο κόστος βέβαια όπως επίσης και ένα αξιόπιστο ευρωπαϊκό inverter pure sine wave.

Όπως σου είπα θα πρέπει να γίνει σοβαρή μελέτη και δεν πρόκειται να μένεις από ρεύμα ακόμα και μια βδομάδα χωρίς ήλιο.

Ερωτηση: με τους ισχυοντες νομους στην Ελλαδα, ειναι νομιμο να:

- εχεις φωτοβολταικα και να παραγεις ρευμα

- και ταυτοχρονα να μην εχεις σχεση με δεη/δεδδηε;

Γιατι φιλος που τα ψαχνει, μου ειχε πει 'δεν γινεται, το εχουν κανει να ειναι επισημως παρανομο'!!!! Και οτι αν θες κατι τετοιο, πχ μια πατεντα ειναι (λεμε τωρα), να εχεις ας πουμε τα φ/β πανω σε πλατφορμες με ροδες/τρειλερ, ωστε να θεωρουνται αυτοκινουμενα/μετακινουμενα! Αλλιως, αν ειναι -λεει- πανω στην γη, σωνει ντε και καλα πρεπει να εισαι συνδεδεμενος με δεη, σ'αρεσει δεν σ'αρεσει!!!! Ισχυει οντως;

Δημοσ.
6 ώρες πριν, mindreader είπε

Ερωτηση: με τους ισχυοντες νομους στην Ελλαδα, ειναι νομιμο να:

- εχεις φωτοβολταικα και να παραγεις ρευμα

- και ταυτοχρονα να μην εχεις σχεση με δεη/δεδδηε;

Γιατι φιλος που τα ψαχνει, μου ειχε πει 'δεν γινεται, το εχουν κανει να ειναι επισημως παρανομο'!!!! Και οτι αν θες κατι τετοιο, πχ μια πατεντα ειναι (λεμε τωρα), να εχεις ας πουμε τα φ/β πανω σε πλατφορμες με ροδες/τρειλερ, ωστε να θεωρουνται αυτοκινουμενα/μετακινουμενα! Αλλιως, αν ειναι -λεει- πανω στην γη, σωνει ντε και καλα πρεπει να εισαι συνδεδεμενος με δεη, σ'αρεσει δεν σ'αρεσει!!!! Ισχυει οντως;

Χωρις να ειμαι 100% σιγουρος. ΟΧΙ ξερω τουλαχιστον 2 που ειναι χωρις δεη

Δημοσ.

Η τεχνολογία για να κάνεις αυτό που θέλεις υπάρχει με την νομοθεσία δεν ξέρω πως μπορείς να είσαι νόμιμος.

Η λύση λέγεται υβριδικό ινβερτερ  π.χ. https://www.aliexpress.com/item/1005004048155375.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.6748373fIWFd6F&algo_pvid=df573c05-f2e3-4e48-a51d-0d947d5a73ac&algo_exp_id=df573c05-f2e3-4e48-a51d-0d947d5a73ac-0&pdp_ext_f={"sku_id"%3A"12000027856104254"}&pdp_pi=-1%3B558.0%3B-1%3B-1%40salePrice%3BEUR%3Bsearch-mainSearch

η συνδεσμολογία φαίνεται στην παρακάτω εικόνα 

image.jpeg.9f103764af73b321b614f027dc8aed93.jpeg

Συνδέεται με pv πάνελ και συγχρόνως με το δίκτυο ή γεννήτρια και δεν σε απασχολεί το αν θα έχει ήλιο η όχι ,σε περίπτωση παραγωγής μεγαλύτερης από την κατανάλωση    γεμίζει τις μπαταρίες και το επιπλέον ρεύμα αν υπάρχει απλά χάνεται .

Θεωρητικά δεν επιστρέφει ποτέ ρεύμα στο δίκτυο οπότε δεν υπάρχει και θέμα νησιδοποίησης .

Λειτουργεί σε περίπτωση διακοπής η πτώση τάσεως σαν ups και νομίζω ότι κάνει αυτό που θέλεις.

Υπάρχουν πολλά μοντέλα ορισμένα στέλνουν και ρεύμα πίσω στο δίκτυο οπότε προσοχή.

Για 2 πάνελ δεν ξέρω αν συμφέρει λόγω αυτοκατανάλωσης του ινβέρτερ , έχω διαβάσει ότι μπορεί να είναι περίπου 1kwh την μέρα .

Όπως είπα και στην αρχή το θέμα είναι η νομιμότητα οπότε αν ξέρει κάποιος περισσότερα για το  αν είναι νόμιμο η όχι ας μας ενημερώσει .

Σε καμία περίπτωση δεν συστήνω να το κάνει κάποιος το αντίθετο .....Καλή Ανάσταση. 

Δημοσ.

θέλει μελέτη σοβαρή οικονομοτεχνικη....το βάζω βγάζω είναι προχειροττητες

έχεις τον ανάλογο χώρο ??προσανατολισμό ? λες ότι είσαι σε δύσκολη περιοχή....ποτέ θα κάνει απόσβεση η επένδυση που θα κανείς......

Αυστραλία που πηγαινοέρχομαι άρχισαν να δουλεύουν τα κεραμίδια της Tesla σε σπιτια φαρμας.....ειδα φοβερες εγκαταστασεις αλλα κοστιζουν αλλα αυτοι δεν το κανουν μονο για οικονομια αλλα επειδη οταν γινονται διακοπες δεν τακτοποιουνται αμεσα λογω αποστασεων κι επισης λογω της δουλειας τους απαιτειται αυτονομια

• 1 μήνα μετά...
Δημοσ.

Καλημέρα, 

Εχω κάνει ακριβως αυτό που θες. Ο λόγος, ήθελα αυτονομία.

1,5kWp+inverter+lion μπαταρίες (570ah x 24V = 13.6kWh)

1000€ τα πανελ. + 800€ το inverter + 3000 οι μπαταρίες

Παράγω καθημερινά 7kWh και ειμαι ευχαριστημένος. Φυσικά δεν μπορώ να φορτίσω το ηλεκτρικό που έχω αλλά μπορώ να φορτίσω το ηλεκτρικό μας smart.

Αν είχα χώρο θα μπορούσα άνετα να φτάνω τις 15kWh τη μερα και να φορτιζω και το αυτοκίνητο.

Αν ξεκινούσα τωρα, θα αγόραζα ενα Ecoflow Delta Pro + μια εξτρα μπαταρία καθότι έχει πολυ καλό inverter 6kW και μπαταρίες σιδήρου.

Οτι θέλεις στη διάθεση σου 

• Like 4
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 2/6/2022 στις 10:40 ΠΜ, engelo είπε

Καλημέρα, 

Εχω κάνει ακριβως αυτό που θες. Ο λόγος, ήθελα αυτονομία.

1,5kWp+inverter+lion μπαταρίες (570ah x 24V = 13.6kWh)

1000€ τα πανελ. + 800€ το inverter + 3000 οι μπαταρίες

Παράγω καθημερινά 7kWh και ειμαι ευχαριστημένος. Φυσικά δεν μπορώ να φορτίσω το ηλεκτρικό που έχω αλλά μπορώ να φορτίσω το ηλεκτρικό μας smart.

Αν είχα χώρο θα μπορούσα άνετα να φτάνω τις 15kWh τη μερα και να φορτιζω και το αυτοκίνητο.

Αν ξεκινούσα τωρα, θα αγόραζα ενα Ecoflow Delta Pro + μια εξτρα μπαταρία καθότι έχει πολυ καλό inverter 6kW και μπαταρίες σιδήρου.

Οτι θέλεις στη διάθεση σου 

Μπορείς να μου πεις, στείλεις pm, τι πάνελ και inverter χρησιμοποίησες;

Ποια πάνελ θεωρούνται καλύτερα; (μάρκα, χαρακτηριστικά)

Οι μπαταρίες προς το παρόν, δε με απασχολούν. Θα συμπληρώνω μέσω ΔΕΗ. Το συγκεκριμένο inverter έχει αυτή τη δυνατότητα;

Επεξ/σία από aiantas
Δημοσ.
17 ώρες πριν, aiantas είπε

Μπορείς να μου πεις, στείλεις pm, τι πάνελ και inverter χρησιμοποίησες;

Ποια πάνελ θεωρούνται καλύτερα; (μάρκα, χαρακτηριστικά)

Οι μπαταρίες προς το παρόν, δε με απασχολούν. Θα συμπληρώνω μέσω ΔΕΗ. Το συγκεκριμένο inverter έχει αυτή τη δυνατότητα;

Ναι μπορεις να συνδεσεις δικτυο...

• Like 1
  • Thanks 1
  • 3 μήνες μετά...
Δημοσ.

Υπεύθυνα ως ειδικός δεν μπορώ να απαντήσω.

Από το ψάξιμο που έκανα, ναι, είναι παράνομο. Κάθετο πάνελ δεν είναι παράνομο, αλλά εκεί μπλέκεις με την πολυκατοικία και την πρόσοψη της.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...