Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Χαιρετώ όλη την παρέα...

Μετά τις τελευταίες ανατημήσεις στο ρευμα και όπως και πολλοί αλλοι φαντάζομαι μια λέξη τρυγυρίζει στο μυαλό μας ... πως θα αποκτήσουμε αυτονομία ρευματος ή έστω μερική αυτονομία (όπως εγώ) μπας και γλυτωσουμε κάτι ... στην δική μου την περίπτωση της πλήρης αυτονομίας δεν γίνεται αυτό 100% γιατί οι ετήσιες καταναλώσεις περνούν τις 15.000 kwtt (Αντλία Θερμότητας) και δυσκολη περιοχή προς  (Δι'ονυσος)  με ηλιοφάνια μικρότερη από την υπόλοιπη Αθήνα λόγω πεντέλης ...  η σκέψη είναι για μερική σταδιακή αυτονομία σε πρωτη φάση  να εγκαταστήσω (στην αρχή)  2 πανελ (Sharp) των  540 w  στα 24 v ( "δωράκι" από φίλο που δεν το θέλει  και το πληρωνω στο 50%)  με ανάλογο ΙNVERTER  για να μπορώ να προσθέσω αλλα 3-4 πάνελ μελοντικά  και να καλύπτω μελοντικά ελπίζω το μεγαλύτερο μέρος απο τις καταναλώσεις μου . Εννοείτε και τις ανάλογες μπαταρίες τις οποίες μελοντικά θα προσθέτω όσο θα καλύπτω περισσότερες καταναλώσεις .... Δεν το κατέχω το θέμα με τα φωτοβολταικά ...τα πολύ βασικά ξέρω και γιαυτό παρακαλώ την κατανόησή σας σε περίπτωση που κάνω χαζες τοποθετίσεις η ερωτήσεις ... ρωτάς και μαθαίνεις ... απο την θεωρια στην πράξη ...αποκτώντας εμπειρείες και έτσι φτάνεις σε κάποιο επίπεδο ... Οι ετήσιες καταναλώσεις που έχω σαν στόχο να καλύψω στο τελικό στάδιο είναι περί τα 5000- 7000 kwtt ετησίως . Ξερω ότι καποιοι θα μου προτείνετε netmetering η φωτοβολταικά στέγης ... δεν με ενδιαφερει. ... 

Η τροφοδοσία στους χώρους που θα εξυπηρετούντε θα είναι με ξεχωριστή καλοδίωση και όχι αυτή του υπάρχοντος δικτύου του σπιτιού. 

Για αρχικό ερώτημα τι INVERTER πρέπει να "δω" ; ...για να μπορώ να επεκταθώ και στις επόμενες φάσεις... ο ΙNVERTER θα αγοραστεί εξ αρχης για να σηκωσει και στο μέλλλον τις επεκτάσεις που σκεφτομαι...

Τι μπαταρίες να "δω" που προσθέτοντας και αλλες  ίδιες αργότερα  να ανεβάζω την μερική αυτονομία μου; 

Επίσης ενα αλλο ερώτημα είναι πως παρακολουθώ εαν οι μπαταρίες μου αδειάζουν για οποιδήποτε λόγο είτε λόγο κατανάλωσης είτε λόγο ελειψης ήλιου  και πρεπει να γυρίσω στο ρευμα απο το δύκτιο ; ... Υπάρχει περίπτωση να πάθουν βλάβη οι συσκευες του σπιτιού αν μείνει πχ απο ρευμα του Φωτοβολταικού και δεν το δω εγκαιρα;  ... 

Ευχαριστώ εκ των πρωτέρω ...

Επεξ/σία από giannis_ath
Δημοσ.

Τώρα με την άνοδο των τιμων, ίσως θα πρέπει να εξεταστεί αυτό το θέμα. Λέω ίσως, διότι γενικώς και μέχρι πρόσφατα ήταν τζάμπα ταλαιπωρία το όλο εγχείρημα. Μεγάλα φορτία όπως θέρμανση η ψύξη με κλιματιστικο, μαγείρεμα η ζεστό νερό, είναι ασύμφορο να ασχοληθείς και αυξάνει πάρα πολύ το κόστος, αν και για το ζεστό νερό υπάρχει η λύση του ηλιακού ενώ για το μαγείρεμα το υγραέριο. Για μένα παραμένουν ημίμετρα και δύσκολα εφαρμόσιμες οι λύσεις του ΦΒ για αυτονομία από τον μέσο καταναλωτή ενέργειας, φθορες συσσωρευτων, κόστος αγοράς νέων, συντελεστές γήρανσης, εύρεση χώρου για καλό ηλιακό δυναμικό, αν μιλάμε για ταράτσες θα τσακωνεσαι με γείτονες. Δεν αποκλείω να συμφέρει για ειδικές περιπτώσεις όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις. 

Η απόδοση ενός ΦΒ είναι μεταξύ 10 ως 20%. Αλλάζει ανάλογα τα στοιχεία ηλιακής γεωμετρίας, το ηλιακό δυναμικο και το δομημένο περιβάλλον πλησίον του μέρους που θες να τα τοποθετήσεις. Απαιτείται μελέτη μηχανικου για τα περαιτέρω. 

Δημοσ.

Το προβλημα γενικα ειναι οτι οι ενεργοβορες συσκευες ειναι αυτες που ανεβαζουν το κοστος και επισης αυτες που ειναι πολυ δυσκολο και κοστοβορο να καλυψουμε αποκλειστικά με Φ/Β. Γινετε αλλα δεν ξερω ποτε θα γινει η απόσβεση και ειδικα αν τυχει και πεσουν οι τιμες σε 10 μηνες πχ. Για λαμπες, tv κλπ μονο. ΕΚΤΟΣ και αν με το ρευμα φορτιζουμε τις μπαταριες του Φ/Β οταν αδειαζουν που και παλι θα υπαρχουν μεγαλυτερες φθορες στις μπαταριες φανταζομαι... 

Δημοσ.
2 ώρες πριν, giannis_ath είπε

Χαιρετώ όλη την παρέα...

Μετά τις τελευταίες ανατημήσεις στο ρευμα και όπως και πολλοί αλλοι φαντάζομαι μια λέξη τρυγυρίζει στο μυαλό μας ... πως θα αποκτήσουμε αυτονομία ρευματος ή έστω μερική αυτονομία (όπως εγώ) μπας και γλυτωσουμε κάτι ... στην δική μου την περίπτωση της πλήρης αυτονομίας δεν γίνεται αυτό 100% γιατί οι ετήσιες καταναλώσεις περνούν τις 15.000 kwtt (Αντλία Θερμότητας) και δυσκολη περιοχή προς  (Δι'ονυσος)  με ηλιοφάνια μικρότερη από την υπόλοιπη Αθήνα λόγω πεντέλης ...  η σκέψη είναι για μερική σταδιακή αυτονομία σε πρωτη φάση  να εγκαταστήσω (στην αρχή)  2 πανελ (Sharp) των  540 w  στα 24 v ( "δωράκι" από φίλο που δεν το θέλει  και το πληρωνω στο 50%)  με ανάλογο ΙNVERTER  για να μπορώ να προσθέσω αλλα 3-4 πάνελ μελοντικά  και να καλύπτω μελοντικά ελπίζω το μεγαλύτερο μέρος απο τις καταναλώσεις μου . Εννοείτε και τις ανάλογες μπαταρίες τις οποίες μελοντικά θα προσθέτω όσο θα καλύπτω περισσότερες καταναλώσεις .... Δεν το κατέχω το θέμα με τα φωτοβολταικά ...τα πολύ βασικά ξέρω και γιαυτό παρακαλώ την κατανόησή σας σε περίπτωση που κάνω χαζες τοποθετίσεις η ερωτήσεις ... ρωτάς και μαθαίνεις ... απο την θεωρια στην πράξη ...αποκτώντας εμπειρείες και έτσι φτάνεις σε κάποιο επίπεδο ... Οι ετήσιες καταναλώσεις που έχω σαν στόχο να καλύψω στο τελικό στάδιο είναι περί τα 5000- 7000 kwtt ετησίως . Ξερω ότι καποιοι θα μου προτείνετε netmetering η φωτοβολταικά στέγης ... δεν με ενδιαφερει. ... 

Η τροφοδοσία στους χώρους που θα εξυπηρετούντε θα είναι με ξεχωριστή καλοδίωση και όχι αυτή του υπάρχοντος δικτύου του σπιτιού. 

Για αρχικό ερώτημα τι INVERTER πρέπει να "δω" ; ...για να μπορώ να επεκταθώ και στις επόμενες φάσεις... ο ΙNVERTER θα αγοραστεί εξ αρχης για να σηκωσει και στο μέλλλον τις επεκτάσεις που σκεφτομαι...

Τι μπαταρίες να "δω" που προσθέτοντας και αλλες  ίδιες αργότερα  να ανεβάζω την μερική αυτονομία μου; 

Επίσης ενα αλλο ερώτημα είναι πως παρακολουθώ εαν οι μπαταρίες μου αδειάζουν για οποιδήποτε λόγο είτε λόγο κατανάλωσης είτε λόγο ελειψης ήλιου  και πρεπει να γυρίσω στο ρευμα απο το δύκτιο ; ... Υπάρχει περίπτωση να πάθουν βλάβη οι συσκευες του σπιτιού αν μείνει πχ απο ρευμα του Φωτοβολταικού και δεν το δω εγκαιρα;  ... 

Ευχαριστώ εκ των πρωτέρω ...

Χοντρικά κάθε 1 kW φωτοβολταϊκών σου δίνει ετησίως 1450kWh αν το σύστημα είναι συνδεδεμένο στο δίκτυο. 

Δημοσ.

Net metering φίλε τα αλλα ειναι κοροιδια. 3πλασιο κοστος θα πας με τις μπαταρίες και τον ιδιαίτερο inverter...  Αν θες ξεκινα απο sunny island για την τεχνολογία.... 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, fragos είπε

Net metering φίλε τα αλλα ειναι κοροιδια. 3πλασιο κοστος θα πας με τις μπαταρίες και τον ιδιαίτερο inverter...  Αν θες ξεκινα απο sunny island για την τεχνολογία.... 

Το netmetering είναι μια κοροιδία φίλε μου... ειδικά στην περιοχή μου που τους χειμερινους μήνες εχω σχετική μικρή ηλιοφανια ... ο συμψηφισμός που γίνετε είναι στο ρευμα που παραγεις κάθε μερα . Παράγω πχ  4000 watt και οι ανάγκες μου είναι 5000 τις 1000 θα τις αγοράσω απο το δύκτιο. Παράγω 4000 watt και οι ανάγκες μου είναι 3000 σου λεει σε ευχαριστώ για το δωρο που μου κάνεις 1000 watt ...δεν στα χρωστάει για την μέρα που δεν παραγεις αρκετα ... σκεψου τωρα ποσα kwtts κερδίζει απο το περίσευμα η ΔΕΗ και τζαμπα ...  σεαυτο το κράτος μην κάνεις συμφωνίες μαζί του ... θα στην φερει 100 %...

τι ειναι το  sunny island; 

Επεξ/σία από giannis_ath
  • Sad 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
35 λεπτά πριν, giannis_ath είπε

Το netmetering είναι μια κοροιδία φίλε μου... ειδικά στην περιοχή μου που τους χειμερινους μήνες εχω σχετική μικρή ηλιοφανια ... ο συμψηφισμός που γίνετε είναι στο ρευμα που παραγεις κάθε μερα . Παράγω πχ  4000 watt και οι ανάγκες μου είναι 5000 τις 1000 θα τις αγοράσω απο το δύκτιο. Παράγω 4000 watt και οι ανάγκες μου είναι 3000 σου λεει σε ευχαριστώ για το δωρο που μου κάνεις 1000 watt ...δεν στα χρωστάει για την μέρα που δεν παραγεις αρκετα ... σκεψου τωρα ποσα kwtts κερδίζει απο το περίσευμα η ΔΕΗ και τζαμπα ...  σεαυτο το κράτος μην κάνεις συμφωνίες μαζί του ... θα στην φερει 100 %...

Τα έχεις μπερδέψει λίγο, ο συμψηφισμός γίνεται σε ετήσια βάση και όχι σε ημερήσια όπως νομίζεις, τυχόν περίσσευμα μεταφέρεται στον λογαριασμό του επόμενου έτους, και εκκαθάριση γίνεται ανά τρία έτη.

"Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία η πλεονάζουσα ενέργεια στο net metering δεν αποζημιώνεται αλλά πιστώνεται στον χρήστη για τα επόμενα τρία έτη."

https://www.mp-energy.gr/αυτοπαραγωγη-ενεργειασ/net-metering.html

Αυτό που σκέφτεσαι να κάνεις πάντως δεν νομίζω να σε βοηθήσει να γλιτώσεις κάτι, θα πρέπει να δαπανήσεις πολλά περισσότερα χρήματα από όσα θα χρειαζόταν με net metering, θα έχεις απώλειες και περιορισμένη χωρητικότητα.

35 λεπτά πριν, giannis_ath είπε

τι ειναι το  sunny island; 

https://www.e-shops.com.gr/sma-sunny-island-6-0h.html

Επεξ/σία από Joshua21
Δημοσ.

το

8 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Τα έχεις μπερδέψει λίγο, ο συμψηφισμός γίνεται σε ετήσια βάση και όχι σε ημερήσια όπως νομίζεις, τυχόν περίσσευμα μεταφέρεται στον λογαριασμό του επόμενου έτους, και εκκαθάριση γίνεται ανά τρία έτη.

Αυτό που σκέφτεσαι να κάνεις πάντως δεν νομίζω να σε βοηθήσει να γλιτώσεις κάτι, θα πρέπει να δαπανήσεις πολλά περισσότερα χρήματα από όσα θα χρειαζόταν με net metering, θα έχεις απώλειες και περιορισμένη χωρητικότητα.

https://www.e-shops.com.gr/sma-sunny-island-6-0h.html

το ρευμα που παραγεις και δεν το καταναλωνεις (στο συνολο) παει υπερ ΔΕΗ ... λάθος μου ο ημερήσιος συμψηφισμος

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, giannis_ath είπε

το ρευμα που παραγεις και δεν το καταναλωνεις (στο συνολο) παει υπερ ΔΕΗ ... λάθος μου ο ημερήσιος συμψηφισμος

Και ειδικά για την δική σου περίπτωση, πιστεύεις ότι θα παράγεις ετησίως πολύ περισσότερο ρεύμα από τις 15.000 KWh που καταναλώνεις ώστε να πηγαίνει χαμένο?

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Και ειδικά για την δική σου περίπτωση, πιστεύεις ότι θα παράγεις ετησίως πολύ περισσότερο ρεύμα από τις 15.000 KWh που καταναλώνεις ώστε να πηγαίνει χαμένο?

οχι βεβαια ... απλά  οτι δεν ξανακάνω deal με το μπουρδ...  δεν με ενδιαφέρει το netmetering και για αλλους λόγους ... το γραφω και στο ποστ

Επεξ/σία από giannis_ath
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 λεπτά πριν, giannis_ath είπε

οχι βεβαια ...

Και πόσο ρεύμα θα παράγεις? Αν πεις ένα νούμερο τότε μπορεί να υπολογιστεί στο περίπου η δαπάνη που θα χρειαστεί να κάνεις για το αυτόνομο σύστημα που σκέφτεσαι, και έτσι θα διαπιστώσεις μόνος σου αν σε συμφέρει ή όχι.

Επεξ/σία από Joshua21
Δημοσ.
29 λεπτά πριν, giannis_ath είπε

το

Λογικό δεν ειναι αυτο?

Αν πουλαγες στην δεη θα γκρινιαζες γιατι πληρωνεις εφορια?Τι πιο ωραιο να κανεις μια ωραια μελετη ωστε να κανεις μια επενδυση που θα αποσβεσει σε λιγα χρονια?

Δημοσ.

Ολα ξεκινουν απο τις αναγκες.

Ειτε μιλαμε για ψυξη, ειτε για θερμανση, ειτε για ηλεκτροδοτηση, ειτε για τροφη.

Το να λες ποσο θα κοστισει και αν αξιζει, δεν βοηθαει με τιποτα.

Κανε εναν υπολογισμο ετησιως, το συνολο καταναλωσης σου σε κιλοβατωρες.

Φτιαξε ενα πλανο με τις καταναλωσεις σου, νυχτα,  μερα, Σαββατο, καθημερινη, Κυριακη αν εισαι ολη μερα σπιτι.

Αν τουμπανιασες κανενα πισι και κατα περιοδους δινεις πονο σε gaming, αν εχεις γκαραζοπορτα, αν αν αν αν!

Το θεμα των πανελ ειναι η μικροτερη σου ανησυχια απο αποψη κοστους.

Ινβερτερ, BMS, μπαταριες ... μιλαμε για σοβαρα λεφτα!

Δημοσ.
2 ώρες πριν, invisiblesurfer είπε

Τί εννοείς δεν σε ενδιαφέρει η λύση των φωτοβολταϊκών στέγης; Πού θα τοποθετήσεις τα πάνελ;

Εννοούσε πως δεν τον ενδιαφέρει το πρόγραμμα "φωτοβολταϊκά στις στέγες".

• Like 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...