Προς το περιεχόμενο

ΕΕΤΤ: Δημόσια διαβούλευση για επιλογή router από τον χρήστη και όχι τον πάροχο

nchatz

Προτεινόμενες αναρτήσεις

@elpenor Μερικά σχολιάκια πάνω σε αυτό που έγραψες:

1. Αυτό δεν γίνεται χωρίς λόγο, γίνεται κατ'αρχήν για να υπάρχει ένα κανονιστικό πλαίσιο. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ορισμός του ΣΤΔ. Αυτός πρέπει να υπάρχει γενικά κι όχι απλά για να παίζουμε εμείς με τα router μας. Πρέπει να είναι σαφές το πού τελειώνει ο πάροχος και πού αρχίζει ο καταναλωτής.

2. Εγώ αυτή τη στιγμή έχω ένα καρτοκινητό στο οποίο δεν βάζω σχεδόν ποτέ κάρτα (μια φορά το τρίμηνο κι αν). το οικιακό μου πρόγραμμα μου δίνει απεριόριστα προς σταθερά/κινητά, δουλεύω από το σπίτι μου και θέλω να βάλω ένα VoIP client στο PC μου, στο κινητό μου, και στα κινητά της υπόλοιπης οικογένειας. Γιατί θα πρέπει να πληρώσω επιπλέον VoIP υπηρεσία και να μην καρφώσω ένα Asterisk VM στον πάροχο;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 129
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

2 ώρες πριν, comfuzio είπε

Ναι σε όλους τους παρόχους

Παίρνεις τηλέφωνο δηλαδή και λες "καλημέρα, θέλω να μιλήσω με έναν agent, έχω ένα πρόβλημα στη γραμμή"; 

1 ώρα πριν, MauroPaltoudias είπε

Παίρνεις τηλέφωνο δηλαδή και λες "καλημέρα, θέλω να μιλήσω με έναν agent, έχω ένα πρόβλημα στη γραμμή"; 

αν δεν μιλάς στο αυτόματο αλλά σε άνθρωπο ήδη μιλάς με agent

10 ώρες πριν, Orestis_G είπε

@elpenor Μερικά σχολιάκια πάνω σε αυτό που έγραψες:

1. Αυτό δεν γίνεται χωρίς λόγο, γίνεται κατ'αρχήν για να υπάρχει ένα κανονιστικό πλαίσιο. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ορισμός του ΣΤΔ. Αυτός πρέπει να υπάρχει γενικά κι όχι απλά για να παίζουμε εμείς με τα router μας. Πρέπει να είναι σαφές το πού τελειώνει ο πάροχος και πού αρχίζει ο καταναλωτής.

2. Εγώ αυτή τη στιγμή έχω ένα καρτοκινητό στο οποίο δεν βάζω σχεδόν ποτέ κάρτα (μια φορά το τρίμηνο κι αν). το οικιακό μου πρόγραμμα μου δίνει απεριόριστα προς σταθερά/κινητά, δουλεύω από το σπίτι μου και θέλω να βάλω ένα VoIP client στο PC μου, στο κινητό μου, και στα κινητά της υπόλοιπης οικογένειας. Γιατί θα πρέπει να πληρώσω επιπλέον VoIP υπηρεσία και να μην καρφώσω ένα Asterisk VM στον πάροχο;

Έχεις δίκιο.

12 ώρες πριν, Orestis_G είπε

Γιατί θα πρέπει να πληρώσω επιπλέον VoIP υπηρεσία και να μην καρφώσω ένα Asterisk VM στον πάροχο;

Κανείς δεν σ' εμποδίζει να το κάνεις και τώρα (με τον ίδιο τρόπο που γινόταν/γίνεται σε TDM τηλεφωνία). Καταλαβαίνω με ποια έννοια το λες, αλλά αυτό (ως δικαιολογία) είναι άσχετο με τον ορισμό του ΣΤΔ και αν ο πάροχος θα δίνει τον κωδικό της τηλεφωνίας.

40 λεπτά πριν, jkoukos είπε

Κανείς δεν σ' εμποδίζει να το κάνεις και τώρα (με τον ίδιο τρόπο που γινόταν/γίνεται σε TDM τηλεφωνία). Καταλαβαίνω με ποια έννοια το λες, αλλά αυτό (ως δικαιολογία) είναι άσχετο με τον ορισμό του ΣΤΔ και αν ο πάροχος θα δίνει τον κωδικό της τηλεφωνίας.

Δεν είπα ότι με εμποδίζει κάποιος να το κάνω (θα χρειαστώ επιπλέον FXO κάρτα όμως). Το συγκεκριμένο σχόλιο ήταν απάντηση σε (επίσης συγκεκριμένο) σχόλιο.

Ο ορισμός του ΣΤΔ θεωρώ ότι θα οδηγήσει και τον πάροχο στο να δίνει τους κωδικούς τηλεφωνίας, αφού η επιλογή του router θα είναι θέμα καταναλωτή. Θα μ'ενδιέφερε να ακούσω διαβάσω την άποψή σου σχετικά με το πώς θα μπορούσε να το αποφύγει ο εκάστοτε πάροχος.

Κανείς δεν γνωρίζει την τελική απόφαση. Κρατείστε μικρό καλάθι (όσον αφορά τον κωδικό της τηλεφωνίας), διότι ενδεχομένως να ορισθεί διαφορετικό σημείο τερματισμού ανά τεχνολογία παρεχόμενης υπηρεσίας. Ισχύει και στις περισσότερες χώρες αυτό το θέμα.

@jkoukos Σύμφωνοι, υπάρχει  αυτός ο κίνδυνος. Η κουβέντα γίνεται με βάση το τρέχον κείμενο της διαβούλευσης, προς το παρόν 

To κείμενο δεν λέει ότι θα είναι ένα το σημείο που θα αποφασισθεί για όλες τις περιπτώσεις. Θέτει σε διαβούλευση τα πιθανά σημεία και ζητά (κυρίως) την θέση των τηλεπικοινωνιακών παρόχων ή άλλων ενδιαφερομένων, προς λήψη της όποιας απόφασης.

8 λεπτά πριν, jkoukos είπε

To κείμενο δεν λέει ότι θα είναι ένα το σημείο που θα αποφασισθεί για όλες τις περιπτώσεις. Θέτει σε διαβούλευση τα πιθανά σημεία και ζητά (κυρίως) την θέση των τηλεπικοινωνιακών παρόχων ή άλλων ενδιαφερομένων, προς λήψη της όποιας απόφασης.

Το περσινό κείμενο ήταν αυτό που έθετε σε διαβούλευση τα πιθανά σημεία. Το νέο κείμενο ουσιαστικά δίνει μία βάση συζήτησης:

Αναφορά σε κείμενο

Το σημείο τερματισμού δικτύου (ΣΤΔ) για παροχή σταθερής υπηρεσίας
προσδιορίζεται, στο φυσικό παθητικό σημείο στο οποίο παρέχεται πρόσβαση
στο δημόσιο σταθερό δίκτυο ηλεκτρονικών επικοινωνιών στον τελικό χρήστη,
με την εξαίρεση της αρχιτεκτονικής οπτική ίνα στο σπίτι (
FTTH) όπου το
σημείο τερματισμού δικτύου προσδιορίζεται μετά το τερματικό οπτικού
δικτύου (Optical Network Terminal, ONT) και πριν τον τερματικό εξοπλισμό
(router).

Χωρίς να υποστηρίζω ότι υποχρεωτικά θα υιοθετηθεί το συγκεκριμένο, αυτή είναι η βάση στην οποία κάνουμε αυτήν την κουβέντα τώρα.

Παίρνεις ως δεδομένο την αρχική πρόταση της ΕΕΤΤ και μάλιστα αποκομμένη από όλο το κείμενο του σχεδίου της διαβούλευσης.

Ξεκινά στον πρόλογο αναφέροντας τον ακριβή ορισμό του όρου ΣΤΔ. Ποιος είναι αυτός; Σύμφωνα με τον εν ισχύ κανονισμό (ν. 4727/2020, άρθρο 110α, σημείο 26):

Αναφορά σε κείμενο

26. «σημείο τερματισμού δικτύου»: το υλικό σημείο που παρέχεται στον τελικό χρήστη πρόσβαση στο δημόσιο δίκτυο ηλεκτρονικών επικοινωνιών και το οποίο, στην περίπτωση δικτύων που αφορούν μεταγωγή ή δρομολόγηση, καθορίζεται μέσω ειδικής διεύθυνσης δικτύου, η οποία μπορεί να συνδέεται με το όνομα ή τον αριθμό του τελικού χρήστη.

Ζητά λοιπόν η ΕΕΤΤ να λάβει απόψεις, σχόλια και τεκμηριωμένες απαντήσεις, ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από το υπόψη σχέδιο, προς τελική απόφαση ορισμού του ΣΤΔ. Με απλά λόγια τίποτα δεν είναι οριστικό και αυτή ακριβώς είναι η έννοια της διαβούλευσης.

15 λεπτά πριν, jkoukos είπε

Παίρνεις ως δεδομένο την αρχική πρόταση της ΕΕΤΤ και μάλιστα αποκομμένη από όλο το κείμενο του σχεδίου της διαβούλευσης.

Ξεκινά στον πρόλογο αναφέροντας τον ακριβή ορισμό του όρου ΣΤΔ. Ποιος είναι αυτός; Σύμφωνα με τον εν ισχύ κανονισμό (ν. 4727/2020, άρθρο 110α, σημείο 26):

Ζητά λοιπόν η ΕΕΤΤ να λάβει απόψεις, σχόλια και τεκμηριωμένες απαντήσεις, ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από το υπόψη σχέδιο, προς τελική απόφαση ορισμού του ΣΤΔ. Με απλά λόγια τίποτα δεν είναι οριστικό και αυτή ακριβώς είναι η έννοια της διαβούλευσης.

Δεν παίρνω κάτι ως δεδομένο, αλλά ως βάση συζήτησης. Το μόνο δεδομένο στην προκειμένη περίπτωση, είναι ότι αυτή είναι η πρόταση της ΕΕΤΤ, πάνω στην οποία ζητούνται οι απόψεις, και οι οποία (με μερικές εξαιρέσεις) ορίζει το ΣΤΔ σε φυσικό παθητικό σημείο. Όπως έγραψα και πιο πάνω, το αν θα υιοθετηθεί αυτή, είναι κάτι που μένει να φανεί.

Η διαβούλευση στην οποία έγινε η μεγάλη κουβέντα για το πού θα μπει το ΣΤΔ και που πρακτικά έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στο τι θα πρέπει να αλλάξει, ήταν η περσινή, τα αποτελέσματα της οποίας υπάρχουν εδώ

Έχω διαβάσει τα αποτελέσματα της περσινής διαβούλευσης που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες μέρες. Ωστόσο στο κείμενο της παρούσης διαβούλευσης (που αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης) η ΕΕΤΤ καταλήγει επιλέξει:

Αναφορά σε κείμενο

Το παρόν κείμενο δεν δεσμεύει την ΕΕΤΤ ως προς το περιεχόμενο της ρύθμισης που
θα επακολουθήσει

Ο λόγος γίνεται κατανοητός από τα συμπεράσματα της προηγούμενης διαβούλευσης και δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα βγει απόφαση μεσοβέζικη. Σε κάποιο μάλιστα σημείο η ΕΕΤΤ αναφέρει παραδείγματα χωρών όπου δεν έχουν παρουσιασθεί προβλήματα ασφάλειας και ακεραιότητα του δικτύου, αλλά δεν μνημονεύει ότι και σε αυτές τελικά δεν μπορεί να γίνει χρήση όλων των CPE που κυκλοφορούν στο εμπόριο αλλά μόνο όσα έχουν δυνατότητα σύνδεσης με αυτοματοποιημένο τρόπο με τον server των παρόχων και αυτό είναι αποκλειστικό θέμα του κατασκευαστή.

Δεν είμαι εναντίον ορισμού του σημείου Α ως ΣΤΔ, τουναντίον. Ωστόσο δεν παραβλέπω τις δυσκολίες από πλευράς παρόχων και την αρνητική τους θέση στο συγκεκριμένο θέμα, ειδικά όσον αφορά το VoIP.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...