Προς το περιεχόμενο

ΕΕΤΤ: Δημόσια διαβούλευση για επιλογή router από τον χρήστη και όχι τον πάροχο

nchatz

Προτεινόμενες αναρτήσεις

1 ώρα πριν, CODEC είπε

ώρα ανάγκης λέμε...... αν ψάχνεις απεγνωσμένα να πάρεις τηλ. το 100 ή 166 ή  κτλπ...  ή κάποιον που είναι επείγων να τον βρεις ... ή να κάνεις άμεσα χρήση του net για κάτι επείγων . το να είσαι εκτός ορίου .......απλά τα βάζεις φωτιά όλα....

Ατυχές το παράδειγμα, καθώς 1ον θα έπρεπε (αν δεν είναι), να είναι δωρεάν αυτές οι κλήσεις, και αν δεν είναι να είναι whitelisted από τον πάροχο και 2ον έχεις και το 112 από κινητό. Όπως και να χει, είναι απόλυτα λογικό σαν εξέλιξη της υπηρεσίας να μπορείς να ορίζεις τα δικά σου quotas...

2 ώρες πριν, hln3 είπε

Ποιος ο λόγος των παραπάνω ενεργειών αν υπάρχει ήδη πάροχος που δίνει creds; Η αγορά το έχει ρυθμίσει ήδη το θέμα, όποιος το θεωρεί σημαντικό επιλέγει τον συγκεκριμένο πάροχο, που είναι και ο μεγαλύτερος άρα δεν τίθεται θέμα κάλυψης.

Ας αφήσουν μια φορά την αγορά να δουλέψει μόνη της

Και γιατί να πρέπει να παίρνεις τηλέφωνο τον πάροχο για να σου δίνει τα creds? Δε θα ήταν αυτονόητο να μπορείς να μπεις με τον λογαριασμό σου στο διαχειριστικό σου panel και να λάβεις όλες τις πληροφορίες που θες για να σετάρεις το δικό σου modem/router? Έχει παραγίνει λίγο η όλη φάση με το καρτέλ των υπηρεσιών που παρέχουν οι εταιρείες δικτύου...

Και πες πάει στα κομμάτια το θέμα των credentials, γιατί να μη μπορώ να διαχειριστώ όλο το τοπικό μου δίκτυο, και να πρέπει να βάζω ένα extra hop στο modem/router του ISP? Και επειδή είναι και closed source το software, πως ξέρω ότι δε κάνει tracking το modem του ISP? Ή πως ξέρω ότι δεν είναι ήδη τρύπιο και να μπαινοβγαίνει κόσμος και να διαβάζει το τοπικό μου δίκτυο, χωρίς καθόλου access logs? Καλώς ή κακώς, όσο περνάνε τα χρόνια, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να ενδιαφέρονται για το privacy και το security τους, και το να έχεις ένα blackbox στο σπίτι σου που περνάει όλο σου το traffic από κει, όπως και να το δεις είναι προβληματικό.

• Like 6
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 129
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 λεπτά πριν, thanasis00 είπε

Ατυχές το παράδειγμα, καθώς 1ον θα έπρεπε (αν δεν είναι), να είναι δωρεάν αυτές οι κλήσεις, και αν δεν είναι να είναι whitelisted από τον πάροχο και 2ον έχεις και το 112 από κινητό. Όπως και να χει, είναι απόλυτα λογικό σαν εξέλιξη της υπηρεσίας να μπορείς να ορίζεις τα δικά σου quotas...

Και γιατί να πρέπει να παίρνεις τηλέφωνο τον πάροχο για να σου δίνει τα creds? Δε θα ήταν αυτονόητο να μπορείς να μπεις με τον λογαριασμό σου στο διαχειριστικό σου panel και να λάβεις όλες τις πληροφορίες που θες για να σετάρεις το δικό σου modem/router? Έχει παραγίνει λίγο η όλη φάση με το καρτέλ των υπηρεσιών που παρέχουν οι εταιρείες δικτύου...

Και πες πάει στα κομμάτια το θέμα των credentials, γιατί να μη μπορώ να διαχειριστώ όλο το τοπικό μου δίκτυο, και να πρέπει να βάζω ένα extra hop στο modem/router του ISP? Και επειδή είναι και closed source το software, πως ξέρω ότι δε κάνει tracking το modem του ISP? Ή πως ξέρω ότι δεν είναι ήδη τρύπιο και να μπαινοβγαίνει κόσμος και να διαβάζει το τοπικό μου δίκτυο, χωρίς καθόλου access logs? Καλώς ή κακώς, όσο περνάνε τα χρόνια, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να ενδιαφέρονται για το privacy και το security τους, και το να έχεις ένα blackbox στο σπίτι σου που περνάει όλο σου το traffic από κει, όπως και να το δεις είναι προβληματικό.

Αν είναι σημαντικό πας στον πάροχο που στα επιτρέπει. Μεγάλος είναι, εκτεταμένο δίκτυο έχει, οπότε ολα καλά.
Γιατί θα πρέπει όλες οι εταιρείες βάσει νόμου να υποστηρίξουν τις επιθυμίες του καθενός δεν κατάλαβα, πόσο μάλλον όταν υπάρχει ήδη μία που καλύπτει αυτό το κοινό.

Αν βγει μια απόφαση που θα ορίζει ένα κάρο παραμέτρους υποχρεωτικής πρόσβασης για τον εξοπλισμό, ποιος θα κληθεί να πληρώσει το κόστος που θα έχουν οι πάροχοι για όλα αυτά; Για να αλλάξουν τα συστήματα τους, για να εκπαιδεύσουν το ΙΤ τους, για να κάτσουν οι νομικές ομάδες να δωσουν οδηγίες πως να τα εφαρμόσουν όλα αυτά χωρίς να παραβιάσουν κάποια άλλη νομοθεσία κ.ο.κ

Όλοι οι υπόλοιποι καταναλωτές θα τα πληρώσουν οταν μετακυληθεί το κόστος, και ας μην τους ενδιαφέρουν καθόλου.
Ένα καλό με την μη υποστήριξη των ρούτερ του εμπορίου, είναι πως οι εταιρείες συνήθως σου δίνουν δωρεάν το δικό τους σε αυτούς τους τύπους συνδέσεων. Βλέπω αν περάσει αυτό, να αλλάξει η πολιτική σε τράβα πάρε τώρα οποιο σ'αρέσει με δικά σου χρήματα.

Επεξ/σία από hln3
  • Confused 3

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, Basilhs23___ είπε

Μα το SIP password δεν το δίνει ο ΟΤΕ, μόνο σε κάποιες περιπτώσεις επαγγελματικών συνδέσεων και εταιρειων. 

Έχω ακόμα το SMS που μου είχαν στείλει το SIP password για την σύνδεση του σπιτιού μου, το χρησιμοποιούσα για να έχω και το σταθερό στο zoiper του κινητού μου (φυσικά δουλέυει μόνο με το IP του σπιτιού). Το μόνο που τους είχα πει (κατά λέξη) είναι ότι έχω αγοράσει ένα wifi voip τηλέφωνο σαν αυτά που νομίζω είδα να πουλάνε και στο κατάστημα της Cosmote οπότε το χρειάζομαι και ότι είμαι προγραμματιστής οπότε δεν θα χρειαστώ κάποια βοήθεια για να το χρησιμοποιήσω.

Περιττό βέβαια σήμερα αφού με ένα search στο github/google/insomnia μπορείς να βρεις το routehak που το διαβάζει από μεγάλο μέρος των router των ISP στην Ελλάδα.

Γενικότερα το σταθερό σήμερα αρχίζει να μην έχει λόγο ύπαρξης για τους ιδιώτες..

1 ώρα πριν, thanasis00 είπε

γιατί να μη μπορώ να διαχειριστώ όλο το τοπικό μου δίκτυο, και να πρέπει να βάζω ένα extra hop στο modem/router του ISP? Και επειδή είναι και closed source το software, πως ξέρω ότι δε κάνει tracking το modem του ISP? Ή πως ξέρω ότι δεν είναι ήδη τρύπιο και να μπαινοβγαίνει κόσμος και να διαβάζει το τοπικό μου δίκτυο, χωρίς καθόλου access logs? Καλώς ή κακώς, όσο περνάνε τα χρόνια, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να ενδιαφέρονται για το privacy και το security τους, και το να έχεις ένα blackbox στο σπίτι σου που περνάει όλο σου το traffic από κει, όπως και να το δεις είναι προβληματικό.

Μα αν ο ISP θέλει να σε παρακολουθήσει γιατί να το κάνει από το router και όχι από τα κεντρικά του..... αφού όλα από αυτόν περνάνε, μέχρι και τους δικούς τους DNS χρησιμοποιεί η πλειοψηφία. To encryption (https κλπ) γίνεται από το PC σου οπότε το router δεν διαφέρει σε τίποτα από τα επόμενα hops.

Επίσης όσο αφορά το θέμα του "τρύπιου" πραγματικά δεν έχεις λόγο να φοβάσαι αν δεν έχεις αλλάξει τον κωδικό του WPA2 σε 12345678.. Αν θέλεις να νιώθεις ακόμα πιο σίγουρος κλείσε το UPnP και το WDS.

Επεξ/σία από elpenor
  • Like 1

Ο πολυς κοσμος, δεν ενδιαφερεται για τετοια θεματα, αλλα απλα να δουλευει το τηλεφωνο και το ιντερνέτ καλά και να είναι ο εξοπλισμός δωρεαν.

Τα υπολοιπα ειναι για πολυ λιγους. 
Αυτο να ληφθεί υπόψη . Με τοσα που εχουν στο κεφαλι τους, ποιος θα κατσει να μαθει τεχνικες λεπτομέρειες για τετοια πραγματα ρε παιδια;

8 hours ago, comfuzio said:

Θετικό άμα γίνει!
Βέβαια θα ήθελα να δω πρακτικά αν θα καλεί κόσμος προς τον πάροχο για βοήθεια στο να μπουν τα voip credentials το τι training θα πρέπει να γίνει στα παιδιά της υποστήριξης!

θα στα δινουν και θα τα βαζεις μονος σου.τοσο απλα.δεν παιζει σεναριο ο αλλος να ξερει 23.000 cpe και μαλιστα να σου κανει troubleshooting.κοινως use them at ur own risk.

5 hours ago, thanasis00 said:

Καλώς ή κακώς, όσο περνάνε τα χρόνια, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να ενδιαφέρονται για το privacy και το security τους, και το να έχεις ένα blackbox στο σπίτι σου που περνάει όλο σου το traffic από κει, όπως και να το δεις είναι προβληματικό.

διατυπωσε το σωστα.ολο και περισσοτερο ασχετος κοσμος που εχει δωσει ολα τα στοιχεια του παντου για να κερδισει ενα μπρελοκ ενδιαφερεται για την προσωπικη του ασφαλεια διοτι καπου το ακουσε. ολο και περισσοτερος κοσμος που κανει κλικ παντου και προσπαθει μανιωδως να ανοιξει το attachment ακομα και οταν το antivirus τον κοβει ενδιαφερεται για την ασφαλεια του. ολος και περισσοτερος κοσμος που βαζει τα στοιχεια της τραπεζας του παντου ενδιαφερεται για την προσωπικη του ασφαλεια και οταν χασει λεφτα του φταιει η κακια τραπεζα. αυτοι που ενδιαφερονται ειναι λιγοι.οι αλλοι μισοι ενδιαφερονται για τα likes

• Like 7

Επιτέλους ένα καλό νέο μέσα στη μαυρίλα.

44 λεπτά πριν, poulinos είπε

θα στα δινουν και θα τα βαζεις μονος σου.τοσο απλα.δεν παιζει σεναριο ο αλλος να ξερει 23.000 cpe και μαλιστα να σου κανει troubleshooting.κοινως use them at ur own risk.

πάνω κάτω λίγο πολύ μοιάζουν τα ρουτεράκια μεταξύ τους αρκεί βέβαια να γνωρίζει απο δίκτυα.

https://www.hardreset.info/search/?q=&device_type=r

https://portforward.com/

• Like 1

45 λεπτά πριν, neo80 είπε

πάνω κάτω λίγο πολύ μοιάζουν τα ρουτεράκια μεταξύ τους αρκεί βέβαια να γνωρίζει απο δίκτυα.

Κοίτα να δεις που και εγώ που δεν γνωρίζω από δίκτυα, όλα ίδια μου μοιάζουν με τη μόνη διαφορά στο αυτοκόλλητο!

• Sad 1

9 ώρες πριν, BackFromHell είπε

Η βρυση ειναι παθητικος εξοπλισμος και δεν χρειαζεται remote management για λογους troubleshoot αλλα ουτε και περναν μεσω αυτης ειδικες υπηρεσιες σαν το VoIP η το IPTV.

Επειδη ομως τα modem-router των παροχων εξυπηρετουν τα παραπανω, εχει λογικη που ο παροχος θελει να εχει managed modem-routers στο σημειο τερματισμου.

Χρειαζεται λοιπον ενα σαφες κανονιστικο πλαισιο για να γινει το επομενο βημα. Στο οποιο πλαισιο θα πρεπει να καθοριζονται σαφως οι ευθυνες και οι υποχρεωσεις των 2 πλευρων (παροχος/συνδρομητης) σε περιπτωση που χρησιμοποιηθει απο την μερια του συνδρομητη καποιο router-modem της δικης του επιλογης.

Ας πουμε, εαν ο συνδρομητης παιρνει τηλ τον παροχο και λεει οτι δεν παιζει το wifi, αλλα εχει modem-router της δικης του επιλογης, τοτε θα πρεπει να ειναι σαφες οτι ο παροχος δεν γινεται να βοηθησει οπως κανει σημερα .

Αντιστοιχα, αν ο συνδρομητης καλει για προβλημα στη xDSL γραμμη του, πχ errors, αργη ταχυτητα κλπ, θα πρεπει να ειναι επισης σαφες οτι ο παροχος δε μπορει να ξεμπερδευει με ενα "εχετε βαλει αλλο modem που δεν το υποστηριζουμε, αυτο φταιει, γεια σας".

Θα πάει δηλαδή η θεία μου, να σκάσει extra 100-200-300 ευρώ να πάρει άλλο router απο αυτό που της δίνουν? Για να πάρει μετά να πει ότι δεν παίζει το wifi?

Δεν μιλάμε για αυτους του πελάτες, αυτοί προφανώς θα μείνουν με τα router της εταιρίας, γιατι δεν ξέρουν και δεν έχουν λόγο να πάνε σε κάτι άλλο.

• Like 2

10 ώρες πριν, Thresh είπε

Είναι αδύνατον να εκπαιδευτεί η υποστήριξη για τέτοιες οδηγίες στα δεν ξέρω κι εγώ πόσα modem routers με VoIP ή ακόμα και σε VoIP Gateways ή FreePBX κτλπ.

Η συντριπτική πλειοψηφία των συνδρομητών που θα θέλει τον δικό της εξοπλισμό θα είναι άτομα που θα ξέρουν ήδη ή θα μπορούν να ψάξουν μόνα τους στο internet για οδηγίες.

είναι απλό ρωτάς το μοντέλο του ρούτερ κατεβάζεις pdf manual και του τα λες όλα χαρτί και καλαμαρι, έχω δουλέψει νόβα

• Like 2

10 ώρες πριν, infin1tyGR είπε

Είδα ότι έχει πιο specific πράγματα αυτή τη φορά, π.χ. τι θα γίνεται στην περίπτωση του FTTH (δικό μας SFP δεν παίζει, το πολύ να δώσουν ξεχωριστό ONT), τι θα γίνεται με την περίπτωση δέκτη IPTV κλπ. Μακάρι να βγει άκρη σύντομα.

Ναι δυστυχώς σε FTTH η οπτική που σου φέρνουν δεν μπαίνει σε SFP. Αυτό που έκανα εγώ είναι να συνδέσω το ONT στο router μου και να κάνω PPPOE από κει (προσοχή δεν είναι όπως το bridge mode αλλά θέλει και vlan id:835 για να παίξει από το ont). Λειτουργεί κανονικότατα και έχω public IP. Τώρα είμαι στην φάση που παλεύω να πάρω και την τηλεφωνία 😛 

10 ώρες πριν, Heatspreader είπε

Μακάρι να γίνει!

Ποτέ δεν το κατάλαβα αυτό με τα Router των παρόχων. Δηλαδή η ΕΥΔΑΠ σου δίνει βρύση που θα βάλεις στον νεροχύτη σου;

Να καταλάβει λίγο ο κόσμος που είναι τα όρια ευθύνης του και να μάθει ότι το WiFi είναι ένα επιπλέον χαρακτηριστικό και ότι το καλώδιο είναι το βασικό, το σωστό, το αξιόπιστο, το γρήγορο.

Δηλαδή πως ακριβως θα συνδέσει τα κινητά με ethernet που ειναι σωστο αξιόπιστο γρηγορο?

Επίσης δεν ειναι μονο το wifi το θεμα, ακομα και αν καταφέρεις να συνδέσεις ολες τις συσκευες του σπιτιου σου μεσω ethernet με καποιο μαγικο τροπο και παλι σε πολλους χρήστες, ειδικα σε gamers, δημιουργείται το προβλημα του bandwidth management που οι τενεκεδες που δινουν οι παροχοι δεν μπορουν να λυσουν.

Τα lag spikes πανε βροχή ακόμα και με 100αρες συνδέσεις.

• Like 2

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...