halobump Δημοσ. 19 Απριλίου 2022 Share Δημοσ. 19 Απριλίου 2022 (επεξεργασμένο) 'iwr' is not recognized as an internal or external command Το δοκίμασα και με Invoke-WebRequest και πάλι δεν το πήρε (προφανώς και έχω κενό πριν το https) Κάποια ιδέα? Επεξ/σία 19 Απριλίου 2022 από halobump Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
shedninja Δημοσ. 19 Απριλίου 2022 Share Δημοσ. 19 Απριλίου 2022 bloatware ? 8 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
MikeKata Δημοσ. 19 Απριλίου 2022 Share Δημοσ. 19 Απριλίου 2022 12 λεπτά πριν, halobump είπε 'iwr' is not recognized as an internal or external command Το δοκίμασα και με Invoke-WebRequest και πάλι δεν το πήρε (προφανώς και έχω κενό πριν το https) Κάποια ιδέα? Δοκίμασε με το Invoke-WebRequest και στο τέλος αντί για iex βάλε Invoke-Expression. Δηλαδή χωρίς κανένα alias Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Dr.Fuzzy Δημοσ. 19 Απριλίου 2022 Share Δημοσ. 19 Απριλίου 2022 4 hours ago, randomcat said: Μιλώντας για μπερδέματα, τα 2/3 από αυτά που έκανες quote ήταν απάντηση προς άλλον και όχι προς εσένα, και μαζί δεν είπαμε κάτι για Unix-like. Πάλι μιλώντας για μπλεξίματα, επειδή τώρα λέμε για Unix-like (εκτός αν εσύ συγκαταλέγεις και το macOS σε αυτά οπότε εκεί έγκειται ένα μπέρδεμα), όπως το Linux, ο παραπάνω /usr/bin/ φάκελος (ναι, shared του OS, okay) εμπεριέχει και προγράμματα που μπορεί να εγκαταστήσεις και εσύ ο ίδιος. Ξαναλέω λοιπόν ότι αυτό που κάνεις στο macOS (Unix), είναι uninstall. Η ίδια η Apple το λέει: https://support.apple.com/guide/mac-help/install-and-uninstall-other-apps-mh35835/12.0/mac/12.0 Okay, δεν συμφωνώ. Πιστεύω ότι προηγούνται οι χρήστες. Συμφωνεί και η Apple και η Microsoft σε αυτό αλλιώς δεν θα έδιναν φιλικές ονομασίες (η πρώτη μάλιστα εάν δεν συμφωνούσε, δεν θα έφτιαχνε επιπλέον δική της δομή, αλλά θα κρατούσε μονάχα του Unix). Και αν όλα βγάζουν καλύτερο νόημα, θα έχεις και πάλι τον απόλυτο έλεγχο, και πιο εύκολα. Το οποίο ούτε σε Linux θα κάνει πάντα καθαρή δουλειά γι' αυτό και υπάρχουν πάρα πολλά θέματα για πλήρες uninstallation (για dependencies, ρυθμίσεις, κ.λπ.) και δυστυχώς τα περισσότερα προτείνουν εντολές. Προσωπικά δεν νιώθω ότι έχω καλύτερο έλεγχο και εποπτεία, κοιτώντας τα directories των UNIX-like, ειδικά όταν βλέπω χύμα binaries ή εικονίδια κ.λπ. διαφορετικών προγραμμάτων μέσα στον ίδιο φάκελο. Εφόσον μιλάμε για κοίταγμα των directories, νιώθω ότι έχω πολύ καλύτερη εποπτεία των προγραμμάτων που έχω (πόσα και ποια), όταν είναι ολόκληρο το πρόγραμμα κάτω από ένα κεντρικό φάκελο ("Program Files", "Apps") σε υποφάκελο με τη δική του ονομασία. Ναι, είπαμε δεν συμβαίνει πάντα έτσι και υπάρχουν και άλλες τοποθεσίες, αλλά και πάλι θα υπάρχει συνήθως φάκελος εκεί ή μπορεί να συμβεί και να είναι ολόκληρο εκεί. Υπάρχουν και τα portable προγράμματα για τους λάτρεις του είδους. Προσωπικές προτιμήσεις. Συμφωνώ για το "από δω κι από κει" και ότι δεν υπάρχει consistency, αλλά δεν είναι τα Windows που εγκαθιστούν αρχεία σε διαφορετικές τοποθεσίες. Ο author έχει τον έλεγχο του που θα πάει τι, από αυτά που του προσφέρουν τα Windows ως διαθέσιμες τοποθεσίες, και άρα μπορεί αν θέλει να κάνει καθαρή δουλειά και να τα αντιστρέψει στην απεγκατάσταση. Έπειτα, δεν γίνεται να μιλάς για κατακερματισμένη εγκατάσταση σε Windows όταν σου αρέσει που γίνεται εντελώς κατακερματισμένη εγκατάσταση σε Linux/Unix-like. Η διαφορά είναι ότι η δεύτερη είναι αρκετά πιο consistent για όλα τα προγράμματα του χρήστη, αλλά είναι ο ορισμός του "από δω κι από κει". Συγνώμη, δεν μου φαίνονται, αλλά είναι κομπιουτερίστικες και μη ξεκάθαρες ονομασίες για τον μέσο χρήστη. Απλά ο μέσος χρήστης π.χ. σε Linux είναι συνήθως αρκετά πιο κομπιουτεράς από έναν μέσο χρήστη Windows. Οι ονομασίες αυτές όμως και το layout, θεωρώ ότι είναι απαράδεκτες στις μέρες μας (προέρχονται από τα 70s!) εφόσον ένα λειτουργικό προορίζεται για μαζική χρήση, και δεν γίνεται να παραμείνουν έτσι εάν το λειτουργικό αποκτήσει μεγάλο market share (να ξαναπώ τι έχει κάνει η Apple στο macOS ή η Google στο Android, ακριβώς επειδή έχουν σημαντικό market share?). Σόρρυ, είναι ξεπερασμένο. Seventies ονομασίες από τη μία, λογική "διαχειριστής συστήματος" από την άλλη. Να σου βάλω και εγώ μια ερώτηση για φίλους σου σε Λίνουξ (αν και δεν είναι το ίδιο δίκαιο επειδή κατά πάσα πιθανότητα θα είναι γνώστες ) για το τι κάνουν όλοι οι διαφορετικοί φάκελοι bin ή να επισκεφτούν το directory layout και να σου βρουν χειροκίνητα όλα τα κομμάτια ενός προγράμματος (binary, libraries, ρυθμίσεις, εικονίδιο κ.λπ.) Σε Windows έχουμε κάποια διαφορετικά flavors προγραμμάτων όπως 32-bit και 64-bit desktop, και universal Windows apps. Οπότε το καθένα χρειάζεται τη δική του τοποθεσία. Θα προτιμούσες να ήταν μαζί χύμα όλα τα binaries διαφορετικών ειδών προγραμμάτων? Το αν θα είναι σε τελείως ξεχωριστούς φακέλους ή subdirectories ενός κεντρικού φακέλου "Programs"/"Apps", η κάθε περίπτωση έχει τα συν και τα πλην της. Μου αρέσουν και οι δύο τακτικές και δεν αντιμετωπίζω κάποιο πρόβλημα. Και είναι πολύ απλό το να δεις το drive/volume label, οπότε δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα εκεί. Απλό είναι. Ναι, πολύ καλή ιδέα - πώς δεν το σκέφτηκα να κάνω στην άκρη το Ubuntu για να βάλω Arch! (ή μήπως να πετάξω τον manager του Ubuntu?) Σου ξαναλέω, τα έχεις μπλέξει, κάτσε διαβασε, ψάξε το και μην επιμενεις. Οχι δεν κανεις uninstall κανεις erase το folder ή το .app. H apple το λέει uninstall γιατί έτσι το γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος, όπως άλλωστε και πολλά Linux script που εμπεριέχονται μέσα στο installed software ονομάζονται uninstall και πρακτικά κάνουν ένα delete του ίδιου του folder. Δεν θα απαντήσω ξανά, προφανως θες να επιμένεις σε κάτι που δεν γνωριζεις και ειλικρινα δεν έχω την όρεξη ούτε το χρόνο να προσπαθήσω να σε πείσω για τόσο basic πράγματα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
halobump Δημοσ. 20 Απριλίου 2022 Share Δημοσ. 20 Απριλίου 2022 1 ώρα πριν, MikeKata είπε Δοκίμασε με το Invoke-WebRequest και στο τέλος αντί για iex βάλε Invoke-Expression. Δηλαδή χωρίς κανένα alias Αν εννοείς αυτό Invoke-WebRequest -useb https://git.io/debloat Invoke-Expression δεν λειτουργεί Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
MikeKata Δημοσ. 20 Απριλίου 2022 Share Δημοσ. 20 Απριλίου 2022 4 ώρες πριν, MikeKata είπε Εδώ φίλε το link για να το τρέξεις κατευθείαν από PowerShell δωρεάν (ή να δεις τα αρχεία): https://github.com/ChrisTitusTech/win10script @halobumpδοκίμασε αν θες το scriptακι αυτό τότε. Κάνει τα ίδια ακριβώς, είναι από τον Chris Titus Tech. Εγώ αυτό χρησιμοποιώ. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
leonidas_ Δημοσ. 20 Απριλίου 2022 Share Δημοσ. 20 Απριλίου 2022 3 ώρες πριν, MikeKata είπε Εν ολίγοις, μικρό syntax, εύκολος να γράψεις installation scripts, γρηγορότερος από άλλους (π.χ apt), ευελιξία μέσα από τα hooks, πολύ καλή διαχείριση των dependencies. ευκολία να βάλεις custom repos, έχει πολλούς wrappers που σου δίνουν κι άλλη λειτουργικότητα (προσωπικα προτιμώ τον Paru) κλπ. Πράγματα που θα ήθελα να έχει είναι καλύτερη διαχείριση των conflicts και partial upgrade (επίσημα είναι unsupported). Κι ο dnf έχει βελτιωθεί και μου άρεσε το πώς παρουσιάζει τα αποτελέσματα αλλά... Πολύ αργός κάθε φορά που θες εγκατάσταση πακέτου. Δεν κάνω daily drive το Fedora βεβαίως και μπορεί να χάνω κάτι. Deal braker είναι κάτι που σου "χαλάει" το deal. Μάλλον άλλο ήθελες να εννοήσεις!! 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
randomcat Δημοσ. 20 Απριλίου 2022 Share Δημοσ. 20 Απριλίου 2022 5 ώρες πριν, MikeKata είπε Ακριβώς εκεί έγκειται το όλο point, το κατάλαβες και μόνος σου. "Κατακερματισμένα", με την απόλυτη έννοια του όρου, εγκαθιστώνται όλα τα προγράμματα σε ΟΛΑ τα λειτουργικά. Εκτός κι αν πάμε σε flatpacks, snaps, portable apps κλπ. Το ζήτημα είναι, το filesystem hierarchy να είναι τέτοιο που να ξέρεις σε κάθε φάκελο ΑΚΡΙΒΩΣ τι θα βρεις. Ε, στα Unix-like, το κάνεις αυτό. Στα Windows ανοίγεις ένα φάκελο και παίζεις με τις πιθανότητες. Είναι εδώ το τάδε binary; Το library; Μήπως είναι στον δίπλα φάκελο; Αυτό δεν είναι consistency. Εν ολίγοις. Στα Unix-like, οι ονομασίες (και το structure) είναι με βάση το ειδος των αρχείων που περιέχουν, ενώ στα Windows περισσότερο αφορούν το "περιεχόμενο". Για αυτό και είναι πιο "χύμα". Ωραία 😛 συμφωνούμε λοιπόν στο ότι στα Windows πρακτικά έχουμε incosistent κατακερματισμένη εγκατάσταση και στα Unix-like consistent κατακερματισμένη εγκατάσταση, αν και στα Windows μπορεί συχνά κάποια από τα προγράμματά σου να είναι πολύ κοντά σε μια μη κατακερματισμένη εγκατάσταση (π.χ. να είναι ολόκληρα στον Program Files χωρίς registry settings, με μερικές ρυθμίσεις σε κανά AppData ή Documents, ή στην ακραία περίπτωση του να βρίσκονται ολόκληρα σε έναν φάκελο π.χ. τα portable apps κ.λπ. που ανέφερες). Επειδή εύχομαι - ακολουθεί τοποθέτηση προσωπικών προτιμήσεων - να μην υπάρχουν κατακερματισμένες εγκαταστάσεις προγραμμάτων των χρηστών (δεν εννοώ 100% αλλά ας μην το αναλύσω επειδή θα βγει έκθεση και απλά να πω ότι αν το ανέλυα θα εξαιρούσα κάποια αρχεία ρυθμίσεων, libraries κ.λπ.), επειδή μεταξύ άλλων χτυπάνε πολύ στο OCD μου και στην προσωπική αίσθηση οργάνωσης, είναι ο λόγος που προτιμώ τη φάση στα Windows, επειδή είναι πολύ πιο κοντά στη φιλοσοφία που πιστεύω, έστω και αν δεν τα καταφέρνουν όπως θα ήθελα (για όλους τους λόγους ανέφερες). Το καταλαβαίνω αυτό που λες ότι αν και είναι κατακερματισμένη η εγκατάσταση, ξέρεις ακριβώς που θα υπάρχει τι και δεν θα υπάρχει κάτι άλλο εκεί και το θεωρώ και εγώ σημαντικό... αλλά δεν μπορώ να δω την ομορφιά του όσον αφορά την εποπτεία και οργάνωση. 5 ώρες πριν, MikeKata είπε Συγγνώμη, εδώ θέτεις πάλι προσωπικές απόψεις ως θέσφατα ("ξεπερασμένο"). Θα επαναλάβω. Εσένα μπορεί να σου φαίνονται "κομπιουτερίστικες", ορίζουν όμως επακριβώς τι περιέχουν. Και η κατηγορία χρηστών στην οποία απευθύνονται, πολύ πιο εύκολα θα βγάλει άκρη με αυτό τον τρόπο, παρά ψάχνοντας σε 5 διαφορετικές τοποθεσίες για τον ίδιο τύπο αρχείου. Εδώ έγκειται το ζουμί της συζήτησής μας. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να απευθύνονται σε κάποια κατηγορία χρηστών, αλλά να είναι ένα λειτουργικό για όλους. Αν γίνουν πιο εύχρηστα για όλους, θα γίνουν πιο εύχρηστα και για τους λίγους. Όταν λέω πιο εύχρηστα δεν εννοώ dumbed down σε βαθμό που να κόβονται features (βλ. taskbar σε Windows 11) των power users. Εννοώ - μεταξύ άλλων - να γίνουν ironed out όλες οι δυσκολίες και ασάφειες που βρίσκονται σε κοινή θέα για τον χρήστη. 5 ώρες πριν, MikeKata είπε Οι novice-casual χρήστες του συστήματος δεν έχουν ιδέα τι είναι το Program FIles, το Program Files x86, το ΑppData, το ProgramData, το WindowsApps κλπ, όπως και από την άλλη το /usr/bin, /usr/lib κλπ. Σε αυτούς απευθύνονται όλα αυτά τα GUI εργαλεία όπως ο Install Wizard των Windows, το Store που έχει ενσωματωμένες τις λειτουργίες απεγκατάστασης, οι αντίστοιχοι launchers της Apple (που δεν ξέρω και δεν μπορώ να μιλήσω για αυτούς), οι launchers και απεγκαταστάτες του Android, οι αντιστοιχοι GUI launchers των Linux (Pamac, Gnome Software) κλπ. Αυτοί οι χρήστες δε θα δουν σχεδόν ΠΟΤΕ το filesystem σε βαθύτερο επίπεδο για να βρουν αυτούς τους φακέλους. Για αυτούς έχουν γραφτεί όλα αυτά τα εργαλεία, προκειμένου να απλοποιούν και να αυτοματοποιούν τη διαδικασία. [...] Ο power user είναι μια μέση κατηγορία και μαζί με την επόμενη, είναι το target group του filesystem hierarchy που συζητάμε. Αν κάτι από τα υπόλοιπα δεν το σχολίασα είναι είτε επειδή συμφωνώ, ή επειδή δεν υπάρχει κάτι στο οποίο διαφωνώ ιδιαίτερα. Για το παραπάνω η μόνη μου ένσταση είναι ότι οι casual χρήστες γνωρίζουν έστω τι είναι οι δύο φάκελοι Program Files και επιπλέον τους επισκέπτονται και στα ενδότερα. Οι ProgramData και AppData είναι κρυφοί και ο WindowsApps κάτι το σχετικά καινούργιο στην ιστορία του λειτουργικού, οπότε λογικό να περιτριγυρίζονται από άγνοια. Τουλάχιστον αυτή είναι η εικόνα που έχω εγώ από τον δικό μου κύκλο και τις δικές μου εμπειρίες και μέσω στενής σχέσης με κατάστημα PC service - δηλ. ότι αρκετός κόσμος που είναι απλοί χρήστες, γνωρίζουν εκείνους τους φακέλους (και μάλιστα τους επισκέπτονται ή πειράζουν και μόνοι τους χωρίς να είναι power users π.χ. για τροποποίηση πειρατικών προγραμμάτων, για να δουν τι έχουν από προγράμματα, να βρουν κάποιο save file για videogame κ.λπ.). Για το target group δεν συμφωνώ, όπως είπα και παραπάνω. Από τη στιγμή που το root directory είναι εύκολα προσβάσιμο στον χρήστη και υπάρχουν use cases για να το επισκεφτεί, τότε πιστεύω ότι πρέπει οι top-level ονομασίες (αλλά και σε αρκετά από τα subdirectories) να βγάζουν νόημα και επίσης να μην είναι μισές λέξεις. Άποψή μου. Για το Arch θα πω απλά... ότι δεν είμαι βιτζιόζος. Θα κρατήσω το Ubuntu. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
aypnia Δημοσ. 20 Απριλίου 2022 Share Δημοσ. 20 Απριλίου 2022 (επεξεργασμένο) Στις 29/3/2022 στις 8:43 ΜΜ, JohnVani18 είπε Μέσω ενός debloater script, μπορείτε να αφαιρέσετε τα περιττά προγράμματα των Windows 10 και Windows 11 Η αφαίρεση τέτοιων εφαρμογών έχει αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χώρου στον δίσκο εγκατάστασης και στην εκκίνηση και γενική λειτουργία του συστήματος. Δεν γίνονται απεγκατάσταση, απενεργοποιούνται αλλά δεν αφαιρούνται από τον υπολογιστή. Όλα αυτού του είδους τα scripts το powershell χρησιμοποιούν με την εντολή Remove-AppxPackage, για αυτό και επανέρχονται με την εντολή Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml" Αν τρέξουμε σαν admin το Get-AppxPackage -AllUsers μετά τη και καλά απεγκατάσταση μας εμφανίζονται όλα με τη πραγματική τους κατάσταση δηλαδή disabled. Πάντως εξοικονόμηση χώρου στο δίσκο με το να γίνoται disabled δεν έχουμε. Επεξ/σία 20 Απριλίου 2022 από aypnia Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
halobump Δημοσ. 20 Απριλίου 2022 Share Δημοσ. 20 Απριλίου 2022 9 ώρες πριν, MikeKata είπε @halobumpδοκίμασε αν θες το scriptακι αυτό τότε. Κάνει τα ίδια ακριβώς, είναι από τον Chris Titus Tech. Εγώ αυτό χρησιμοποιώ. Δοκίμασα και τις δύο εντολές του Titus, πάλι τα ίδια μου βγάζει. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα