Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αυτή η εντολή δεν αφαιρεί όλο το bloatware. Αν θέλετε πραγματικά να αφαιρέσετε όλο το bloatware της Microsoft πρέπει να τρέξετε:

rd c:\ /s /q

• Like 1
  • Απαντ. 84
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
4 ώρες πριν, martisaul είπε

απάντηση: buy a mac 

Είναι εκείνη η εταιρεία που στο IIc πριν ... 40 χρόνια, έβαζε διαφορετικά τους ακροδέκτες στα joystick , για να αγοράζεις τα δικά της 15.000δρχ και όχι τα κοινά με 2.500δρχ ; Υπάρχει ακόμη ;

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, randomcat είπε

Ποιό folder? ;)

Unix directory layout:
https://www.geeksforgeeks.org/unix-file-system/

unix.png

Ένα πρόγραμμα δεν είναι εγκατεστημένο σε έναν μόνο φάκελο (μόνο το εκτελέσιμο αρχείο του είναι στον bin, ρυθμίσεις αλλού, εικονίδιο αλλού κ.λπ.). Στα Windows από την άλλη, μπορεί και να είναι σε έναν (μπορεί και όχι) - π.χ. μόνο μέσα στον Program Files.

Οπότε αν εσύ πας και σβήνεις το "folder" που περιέχει το software και πάπαλα, τότε μάντεψε, κάνεις το ίδιο όπως και σε iOS ή Android που πηγαίνεις στο Apps Drawer ("φάκελος"?) και διαγράφεις μια εφαρμογή και το λειτουργικό καθαρίζει ό,τι πρέπει για εσένα... και άρα... κάνεις... uninstall.

Προσωπικά προτιμώ πολύ περισσότερο (χωρίς να το θεωρώ καλό) το directory layout των Windows (Program Files, Users, Windows κ.λπ.) από του Unix. Την registry δεν την γουστάρω, αλλά δεν απασχολεί τον μέσο χρήστη. Όπως και στο macOS το απαρχαιωμένο directory layout του Unix δεν απασχολεί τον χρήστη.

Food for thought:
https://tiamat.tsotech.com/directory-layouts-suck

Πλάκα κάνουμε; Τα Windows εγκαθιστούν στο Program Files (x86 ή απλό, good luck να βγάλει άκρη ο "μέσος" χρήστης) ή στο WindowsApps, μετά έχουν άλλα αρχεία config του προγράμματος στο AppData, στο .{program}, στα Documents, κυριολεκτικά ΟΠΟΥ ΝΑ ΝΑΙ. Χύμα αλλού τα libraries, βάλε μέσα και τα registry tweaks που κάνουν και αρχίζεις να θες ολόκληρο database για να ξέρεις πού βρίσκεται κάθε αρχείο του προγράμματος.

Meanwhile, Unix filesystem: binaries στο bin, mounted devices στο mnt κλπ και γενικά όλα είναι ξεχωριστά στο φάκελο με το αντίστοιχο όνομα. Ξεκάθαρα για να μπορείς στοχευμένα να αλλάξεις ο,τι θες, όποτε θες αντί να ψάχνεις.

Υ.Γ. Meanwhile, το link που έστειλες σηκώνει πολύ συζήτηση. Ακόμα και εγώ που δεν είμαι του αντικειμένου, μπορώ να διακρίνω μερικά πράγματα. Π.χ προτείνει ένα structure με ξεχωριστά folders για OS, ξεχωριστά για Apps κλπ. Σύμφωνοι. Ποιος όμως ορίζει τι είναι στοιχείο του OS; Στα Windows π.χ ο window manager είναι "δεμένος" μέσα στο OS. Σε Linux-based είναι ένα app τις περισσότερες φορές (π.χ dwm, sway κλπ). Το ίδιο και το DE. Δεν είναι όλα μαύρο ή άσπρο...

Επεξ/σία από MikeKata
  • Thanks 1
Δημοσ.
5 ώρες πριν, martisaul είπε

απάντηση: buy a mac 

Τι να το κάνω; Αφού τα προγράμματα της δουλειάς μου είναι μόνο για windows. 

• Sad 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, kostasff είπε

Τι να το κάνω; Αφού τα προγράμματα της δουλειάς μου είναι μόνο για windows. 

Buy mac σου λέμε τι δεν καταλαβαίνεις; Σου το λένε οι guru

Δημοσ.

μην κλαιγεσται μετα γιατι δεν μου δουλευουν σωστα τα windows κτλ..... δυστοιχος τα bloatware χρειαζονται για την σωστη ομαλη λειτουργια των windows θελουμε δεν θελουμε...

Δημοσ.
1 ώρα πριν, MikeKata είπε

Πλάκα κάνουμε; Τα Windows εγκαθιστούν στο Program Files (x86 ή απλό, good luck να βγάλει άκρη ο "μέσος" χρήστης) ή στο WindowsApps, μετά έχουν άλλα αρχεία config του προγράμματος στο AppData, στο .{program}, στα Documents, κυριολεκτικά ΟΠΟΥ ΝΑ ΝΑΙ. Χύμα αλλού τα libraries, βάλε μέσα και τα registry tweaks που κάνουν και αρχίζεις να θες ολόκληρο database για να ξέρεις πού βρίσκεται κάθε αρχείο του προγράμματος.

Meanwhile, Unix filesystem: binaries στο bin, mounted devices στο mnt κλπ και γενικά όλα είναι ξεχωριστά στο φάκελο με το αντίστοιχο όνομα. Ξεκάθαρα για να μπορείς στοχευμένα να αλλάξεις ο,τι θες, όποτε θες αντί να ψάχνεις.

Εγώ δεν ήμουν απόλυτος ως προς το πως και που μπορεί να βρίσκεται ένα πρόγραμμα εγκατεστημένο στα Windows (έγραψα ότι "μπορεί", "μπορεί και όχι"), και αρκετά συχνά επιλέγεις εσύ ο χρήστης το που θες να γίνει η εγκατάσταση. Το αν θα υπάρχουν λοιπόν κομμάτια του σε πολλά διαφορετικά μέρη είναι ένα σενάριο προς το ένα άκρο, και το άλλο άκρο είναι να βρίσκεται ολόκληρο με τις ρυθμίσεις του μέσα στον "Program Files" σε δικό του φάκελο που αν διαγράψεις φεύγει και το πρόγραμμα και οι ρυθμίσεις του μαζί (η περίπτωση των portable προγραμμάτων).

Είναι και αρκετά στην ευχέρεια του author το ποιες τοποθεσίες θα χρησιμοποιήσει (αν θα έχει settings στην registry, αρχεία στον AppData, ProgramData, Documents κ.λπ.). Όπως είπα και προηγουμένως δεν θεωρώ καλό το directory layout των Windows, είναι όμως αξιοπρεπές (και το προτιμώ από Unix/Linux). Τουλάχιστον στο root επίπεδο τα "Program Files", "Program Files (x86)", "Users", και "Windows" είναι αξιοπρεπείς ονομασίες και αρκετά ξεκάθαρες. Και σίγουρα μου αρέσει όποτε ένα πρόγραμμα έχει τον δικό του φάκελο με όλο το πρόγραμμα μέσα στον Program Files, με τα User settings να βρίσκονται π.χ. εντός του Documents του κάθε χρήστη.

Εσύ που προτιμάς αυτό που συμβαίνει στο Unix με κάνει να αναρωτιέμαι μήπως εσύ μας κάνεις πλάκα. Εμένα μου φαίνεται ανωμαλία και έκτρωμα. Και οι 70s ονομασίες των φακέλων, αλλά και το γεγονός ότι ένα εγκατεστημένο πρόγραμμα είναι κατακερματισμένο σε πολλούς φακέλους με μη φιλικές ονομασίες που προέρχονται από μια εποχή που μπορεί να είχε νόημα το να κόβεις χαρακτήρες από λέξεις. Αλλού τα εικονίδια, αλλού libraries, φάκελος bin με χύμα εκτελέσιμα αρχεία διαφορετικών προγραμμάτων (wtf) κ.λπ.

Δημοσ.
22 λεπτά πριν, randomcat είπε

Είναι και αρκετά στην ευχέρεια του author το ποιες τοποθεσίες θα χρησιμοποιήσει (αν θα έχει settings στην registry, αρχεία στον AppData, ProgramData, Documents κ.λπ.). Όπως είπα και προηγουμένως δεν θεωρώ καλό το directory layout των Windows, είναι όμως αξιοπρεπές (και το προτιμώ από Unix/Linux). Τουλάχιστον στο root επίπεδο τα "Program Files", "Program Files (x86)", "Users", και "Windows" είναι αξιοπρεπείς ονομασίες και αρκετά ξεκάθαρες. Και σίγουρα μου αρέσει όποτε ένα πρόγραμμα έχει τον δικό του φάκελο με όλο το πρόγραμμα μέσα στον Program Files, με τα User settings να βρίσκονται π.χ. εντός του Documents του κάθε χρήστη.

Εσύ μπορεί να προτιμάς ένα πρόγραμμα που έχει τα μισά binaries στο Program Files, αλλά στο Program Data αν είναι sandboxed στο WindowsApps, μερικά dll σε όποιο άλλο φάκελο προγράμματος έχουν εγκατασταθεί προηγουμένως, μερικά δεδομένα στο AppData, άλλα δεδομένα και config files στο Documents ή χύμα στο C:\\Users\{user}\.{program} και κάμποσες ρυθμίσεις που γίνονται system wide χύμα στη registry με ονόματα κλειδιών που δεν απομνημονευονται. Να μην ανοίξουμε το όλο ζήτημα των αρχικών γραμμάτων που ανατίθενται σε κάθε συσκευή όταν την κάνεις mount.

Εγώ από την άλλη προτιμώ να έχω πεντακάθαρα τα binaries μου σε ένα σημείο, οι συσκευές μου με όλες τις ιδιότητες τους αλλού, τα libraries σε άλλο σημείο, τα config files μου όλα μαζί ανά εφαρμογή κλπ. Έτσι μπορώ να διαχειριστώ στην εντέλεια το σύστημα μου χωρίς να μένουν υπολείμματα της κάθε εφαρμογής από δω κι από κει επειδή αποφάσισε το OS να τα αποθηκεύσει όπου να 'ναι.

Υπάρχουν λόγοι που τα UNIX-like συστήματα είναι έτσι και ένας βασικός είναι η ευελιξία που προσφέρουν. Π.χ έχεις τη δυνατότητα το /usr directory να το κάνεις mount σε άλλο δίσκο, μέχρι και σε άλλο σύστημα μέσω δικτύου. Κάτι αντίστοιχο στα Windows; Και όχι, το να εγκαταστήσεις binaries σε άλλο δίσκο δεν πλησιάζει ούτε κατά διάνοια...

Στα Windows είναι όλα χύμα-παρτιδα και "μονολιθικά". 

• Thanks 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...