giannis_ath Δημοσ. 17 Απριλίου 2022 Δημοσ. 17 Απριλίου 2022 (επεξεργασμένο) Είμαι στο ψάξιμο για να παραγγείλω ενα ενεργειακό τζάκι-κασσέτα . Κοιτάω ένα της LACUNZA (ισπανικό) με μαντέμι ... Εχω κεντική θέρμανση αλλά με τις τιμές που διαμορφώθηκαν είναι για κλάματα η κατάσταση ... Η σκέψη είναι να κατεβάζω λίγο τον θερμοστάτη και με το άναμα του τζακιού έτσι ελπίζω θα εξοικονομίσω ενέργεια... ξύλα υπάρχουν ... Επειδή ανάβουμε πολύ το τζακι (κλασικό) αλλά τελικα χωρίς να το καταλαβαίνω εκτός απο την κάπνα έχω και απώλεια της θέρμανσης γιατί λειτουργεί σαν αποροφητήρας και πέρνει την ζεστη του σπιτιου μεσω τις καμινάδας και έτσι χανουμε ενα μέρος απο την ζέστη του κεντρικού συστήματος θέρμανσης . Αν και έχουν γραφτεί κάποιες αναρτήσεις σχετικά με ενεργειακά τζάκια θα ήθελα γνωμες μόνο από όσους έχουν εγκαταστήσει κάποιο ενεργειακό τζάκι-κασσσετα Ο Χωρος που θα θερμένετε είναι στα 80 τμ . δεν θα τραβήξω σωλήνες στα άλλα δωμάτια γιατ'ι δεν βολεύει (αποστάσεις ... κολώνες κλπ) απλά θα υπάρχουν ανοικτες πόρτες ... Παρακαλώ όσους έχουν εγκαταστήσει ένθετη κασσέτα να μας αφήσουν τις εντυπώσεις τους εάν είναι ικανοποιημένοι . Παρακαλώ μην το πλατιάσουμε το θέμα και χαθούμε. Θα ήθελα τις απόψεις μόνο όσων έχουν εμπειρεία από την εγκατάσταση ενθετης εναργειακής κασσέτας . Οχι όσων έχουν ακούσει ή νομίζουν ή άκουσαν κλπ ... ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων ... Επεξ/σία 17 Απριλίου 2022 από giannis_ath 1
notist Δημοσ. 17 Απριλίου 2022 Δημοσ. 17 Απριλίου 2022 Δηλώνω και εγώ ενδιαφέρον. Νομίζω με πετρέλαιο στο 1,60 και φυσικό αέριο στα ύψη + κόστος εγκατάστασης στα 3Κ, το ενεργειακό τζάκι συμφέρει. Υπάρχουν 2 επιλογές και καλό θα ήταν να μαθαίναμε από άλλους φίλους αν το έχουν φτιάξει έτσι, και να μαθαίναμε κόστος και απόδοση. 1) Με αεραγωγούς και μοτέρ στα δωμάτια και υπόλοιπο σπίτι. 2) Σύνδεση με σώματα καλοριφέρ.
zerlan Δημοσ. 18 Απριλίου 2022 Δημοσ. 18 Απριλίου 2022 (επεξεργασμένο) Σημασία σε αυτές τις περιπτώσεις έχει να αναλάβει την κατασκευή ένα συνεργείο έμπειρο που έχει κάνει αρκετές αντίστοιχες εγκαταστάσεις με επιτυχία. Η απόδοση εφόσον πρόκειται για ενεργειακό αερόθερμο τζάκι, θα είναι λογικά καλή για τους χώρους που βρίσκονται κοντά στο σημείο της εστίας και κυκλοφορεί ο αέρας. Την περασμένη χρονιά έκανε την μετατροπή απλού τζακιού σε ενεργειακό, φίλος σε διαμέρισμα 90τ.μ. και είναι ευχαριστημένος από τη μέχρι τώρα χρήση του. Σε πρόσφατη επίσκεψη, όταν το άναψε, η θερμοκρασία στο χώρο του σαλονιού ανέβηκε αισθητά. Θεωρούσε πως η απόσβεση θα γινόταν σε λίγο καιρό, με τις προηγούμενες τιμές των καυσίμων. Πλέον με τις τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε τέτοια ύψη, αν υπάρχει πρόσβαση σε οικονομικά καυσόξυλα, η απόσβεση θα είναι ακόμα ταχύτερη. (Αρκεί φυσικά τα καυσόξυλα να είναι κατάλληλα για τέτοια χρήση). Επεξ/σία 18 Απριλίου 2022 από zerlan
filarhos Δημοσ. 19 Απριλίου 2022 Δημοσ. 19 Απριλίου 2022 (επεξεργασμένο) Έχουμε ενεργειακό τζάκι με κυκλοφορητή που στέλνει νερό στα σώματα του καλοριφέρ και απενεργοποιεί τον καυστήρα πετρελαίου. Όταν βάλεις πολλά ξύλα, και όταν λέω πολλά εννοώ πολλά, η θερμοκρασία του νερού στο δοχείο που θερμαίνει το τζάκι πιάνει 80 βαθμούς σχετικά γρήγορα (εκεί το κρατάς γιατί στους 90 βγάζει τα νερά για να μην σκάσει). Όταν φτάσεις εκεί και στα σώματα έχεις περίπου 70 βαθμούς. Σημειώνω ότι ο καυστήρας είναι ρυθμισμένος στους 60κάτι και η θερμοκρασία στα σώματα είναι σχεδόν 60. Ότι ζεσταίνει ζεσταίνει και πολύ καλά αλλά: 1ον κόστος ξύλου, μόνο αν το έχεις δωρεάν ή πολύ φτηνό αξίζει 2ον χρειάζεσαι χώρο αποθήκευσης, αν θέλεις 3-4 κυβικά είναι χώρος 3ον πολύ βρώμα, παντού κομμάτια από ξύλο και μετά πολύ στάχτη, κάθε μέρα θέλει να βγάζεις μια σακούλα στάχτη 4ον κάθε μια ώρα το πολύ, ανάλογα βέβαια το ξύλο πιο συχνά ή λίγο πιο αραιά, θέλει γέμισμα γιατί πέφτει η θερμοκρασία 5ον και βασικότερο αυτή η εγκατάσταση είναι πανάκριβη, έφτασε σχεδόν τα 8χιλ€. (με αυτά τα χρήματα είχαμε βάλει αντλία θερμότητας, αλλά τους έπεισαν ότι θα κάνουν οικονομία) Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις την φωτιά όταν είσαι στο σαλόνι χωρίς την καπνίλα του ανοικτού τζακιού... Υ.Γ. Φέτος το καλοκαίρι λέω να πάρω πέλετ, αν το βρω σε καλή τιμή. Έκανα δοκιμή με ένα σχαράκι και έβγαζε πολύ φλόγα... Επεξ/σία 19 Απριλίου 2022 από filarhos 2
notist Δημοσ. 19 Απριλίου 2022 Δημοσ. 19 Απριλίου 2022 1 ώρα πριν, filarhos είπε Έχουμε ενεργειακό τζάκι με κυκλοφορητή που στέλνει νερό στα σώματα του καλοριφέρ και απενεργοποιεί τον καυστήρα πετρελαίου. Όταν βάλεις πολλά ξύλα, και όταν λέω πολλά εννοώ πολλά, η θερμοκρασία του νερού στο δοχείο που θερμαίνει το τζάκι πιάνει 80 βαθμούς σχετικά γρήγορα (εκεί το κρατάς γιατί στους 90 βγάζει τα νερά για να μην σκάσει). Όταν φτάσεις εκεί και στα σώματα έχεις περίπου 70 βαθμούς. Σημειώνω ότι ο καυστήρας είναι ρυθμισμένος στους 60κάτι και η θερμοκρασία στα σώματα είναι σχεδόν 60. Ότι ζεσταίνει ζεσταίνει και πολύ καλά αλλά: 1ον κόστος ξύλου, μόνο αν το έχεις δωρεάν ή πολύ φτηνό αξίζει 2ον χρειάζεσαι χώρο αποθήκευσης, αν θέλεις 3-4 κυβικά είναι χώρος 3ον πολύ βρώμα, παντού κομμάτια από ξύλο και μετά πολύ στάχτη, κάθε μέρα θέλει να βγάζεις μια σακούλα στάχτη 4ον κάθε μια ώρα το πολύ, ανάλογα βέβαια το ξύλο πιο συχνά ή λίγο πιο αραιά, θέλει γέμισμα γιατί πέφτει η θερμοκρασία 5ον και βασικότερο αυτή η εγκατάσταση είναι πανάκριβη, έφτασε σχεδόν τα 8χιλ€. (με αυτά τα χρήματα είχαμε βάλει αντλία θερμότητας, αλλά τους έπεισαν ότι θα κάνουν οικονομία) Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις την φωτιά όταν είσαι στο σαλόνι χωρίς την καπνίλα του ανοικτού τζακιού... Υ.Γ. Φέτος το καλοκαίρι λέω να πάρω πέλετ, αν το βρω σε καλή τιμή. Έκανα δοκιμή με ένα σχαράκι και έβγαζε πολύ φλόγα... Καλημέρα. Σε ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Κάποιες απορίες ερωτήσεις. Στο 1ο δηλαδή το φετινό χειμώνα που ήταν πολύ βαρύς ποσα ξύλα χρειάστηκαν σε ποσότητα και χρήματα? Για τι σπίτι? Μονοκατοικία διαμέρισμα τμ κατασκευή περιοχή? Αυτά παίζουν μεγάλο ρόλο για το πόσα ξύλα χρειάστηκαν και χρήματα. Στο 2ο εντάξει χρειάζεται χώρος αλλά μπορείς να τα πάρεις και τμηματικά. Η καλύτερα λες να τα πάρεις από την αρχή όλα μαζί για καλύτερη τιμή αν τα πετύχεις πχ το καλοκαίρι? Στο 3ο 4ο εντάξει αναμενόμενο αφού αυτή είναι η πηγή θέρμανσης του σπιτιού. Στο 5ο με αντλία θερμότητας θα ήταν ποιο καλύτερα σε θέρμανση εγκατάσταση σε συνδυασμό με το ρεύμα? Έχω δει την ενότητα με τις αντλίες θερμότητας αλλά δεν έχω μπει να διαβάσω και δεν ξέρω. Κάνει και το πέλετ δουλειά σε ενεργειακό τζάκι κασέτα? Αυτό δεν είναι ποιο ακριβό από τα ξύλα? Η άλλη επιλογή με αεραγωγούς και μοτέρ για το υπόλοιπο σπίτι αξίζει? Κάνει δουλειά? Σας προτάθηκε σαν εναλλακτική έχεις άποψη?
filarhos Δημοσ. 19 Απριλίου 2022 Δημοσ. 19 Απριλίου 2022 10 λεπτά πριν, notist είπε Καλημέρα. Σε ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Κάποιες απορίες ερωτήσεις. Στο 1ο δηλαδή το φετινό χειμώνα που ήταν πολύ βαρύς ποσα ξύλα χρειάστηκαν σε ποσότητα και χρήματα? Για τι σπίτι? Μονοκατοικία διαμέρισμα τμ κατασκευή περιοχή? Αυτά παίζουν μεγάλο ρόλο για το πόσα ξύλα χρειάστηκαν και χρήματα. Στο 2ο εντάξει χρειάζεται χώρος αλλά μπορείς να τα πάρεις και τμηματικά. Η καλύτερα λες να τα πάρεις από την αρχή όλα μαζί για καλύτερη τιμή αν τα πετύχεις πχ το καλοκαίρι? Στο 3ο 4ο εντάξει αναμενόμενο αφού αυτή είναι η πηγή θέρμανσης του σπιτιού. Στο 5ο με αντλία θερμότητας θα ήταν ποιο καλύτερα σε θέρμανση εγκατάσταση σε συνδυασμό με το ρεύμα? Έχω δει την ενότητα με τις αντλίες θερμότητας αλλά δεν έχω μπει να διαβάσω και δεν ξέρω. Κάνει και το πέλετ δουλειά σε ενεργειακό τζάκι κασέτα? Αυτό δεν είναι ποιο ακριβό από τα ξύλα? Η άλλη επιλογή με αεραγωγούς και μοτέρ για το υπόλοιπο σπίτι αξίζει? Κάνει δουλειά? Σας προτάθηκε σαν εναλλακτική έχεις άποψη? Θα ξεκινήσω με μια παραδοχή: Για θέρμανση δεν στηρίζεσαι μόνο στο τζάκι. Επιπλέον δεν μπορώ να σου δώσω και πολύ καλή εικόνα, αλλά στο ενεργειακό πιστοποιητικό είναι κατηγορία Ζ με 300kw/τμ. Στα του σπιτιού μας, μονοκατοικία αρχές του 2000 χωρίς σοβαρή μόνωση: Για να το έχεις ζεστό ~22 την ημέρα και μέχρι ~17 το βράδυ χρειάζεται 2000-3000 λίτρα πετρέλαιο αναλόγως τον χειμώνα. Τον χειμώνα του 2021 έκαψε 1500λίτρα, 5-6 κυβικά ελιά και δούλευαν και τα κλιματιστικά αρκετές ώρες την ημέρα. Το κόστος ήταν απαράδεκτο αλλά εμέναν μεγάλοι άνθρωποι που ήθελαν ζέστη, δεν έμενα εγώ εκεί. Φέτος μένουμε με την σύζυγο μου με δεδομένο ότι δεν θα μπορούσαμε να καλύψουμε αυτό το κόστος αλλά και ότι δεν είναι λογικό να θερμαίνεις ένα δωμάτιο που το έχεις κλειστό, είχαμε άλλη κατανάλωση. Περίπου 1000λίτρα πετρέλαιο, 3-4 κυβικά έλατο (από το χωριό, μόνο η μεταφορά στοίχισε άρα τζάμπα) και τα κλιματιστικά σε όποιον χώρο χρησιμοποιούμε (γραφείο 600kwh, υπνοδωμάτιο 200kwh και σαλόνι 500kwh κατ' εκτίμηση δεν έχω μετρητή). Εμείς χώρο έχουμε αλλά δεν είναι εύκολο να φέρνεις όλη μέρα ξύλα. Και για εμένα πες ότι είναι εύκολο, για τη σύζυγο μου όχι. Μου είπε φίλος ότι τέλος καλοκαιριού αγόρασε πέλλετ με 250€ τον τόνο. Τον χειμώνα είχει 500€... Για την αντλία, αν υπολογίσεις ότι τα 3000λίτρα δίνουν 8000kwh η αντλία θα είχε κάψει <3000 kwh και γυρνάς ένα διακόπτη και δεν ασχολείσαι άλλο. Για τιμές κάνε τον πολλαπλασιασμό να δεις διαφορές... Το πέλλετ θέλει μια κατασκευή για να το κάψει αλλά δεν βγάζει καθόλου στάχτη και καίγεται καλά, έχει και μικρότερο όγκο. ,Αυτό με τους αεραγωγούς είναι λιγότερο αποδοτικό και σαν θέρμανση μοιάζει με το κλιματιστικό. Δεν το προτείνω... Βέβαια αναβάθμιση είναι από το απλό τζάκι... Αυτό που έχω δει σε χωριό Β.Ελλάδα και με ενθουσίασε, ήταν ξυλόσομπα με το μπουρί να περνάει από το σαλόνι στα περισσότερα δωμάτια με μικρή κλίση. Φούρνος όλο το σπίτι, κοντομάνικο. Αλλά τζάμπα ξύλα, μόνο την μεταφορά σε κόστος, και καίνε 10+ κυβικά τον κάθε χειμώνα... 1
Haldol Δημοσ. 19 Απριλίου 2022 Δημοσ. 19 Απριλίου 2022 Το σκέφτομαι κι εγώ... Έχουμε τσάμπα ξύλα. Οπότε γιατί όχι; Μάλλον για ένθετο θα πάω κι εγώ, ώστε να διατηρήσω το τζάκι ως είναι . Οπότε παρακολουθώ
filarhos Δημοσ. 19 Απριλίου 2022 Δημοσ. 19 Απριλίου 2022 Μόλις τώρα, Haldol είπε Το σκέφτομαι κι εγώ... Έχουμε τσάμπα ξύλα. Οπότε γιατί όχι; Μάλλον για ένθετο θα πάω κι εγώ, ώστε να διατηρήσω το τζάκι ως είναι . Οπότε παρακολουθώ Αν έχεις τζάμπα ξύλα αξίζει το ενεργειακό, περισσότερο αυτό που συνδέεται στα σώματα του καλοριφέρ και λιγότερο το αερόθερμο. Το πρώτο σημαντικά ακριβότερο αφού αφαιρείται το συμβατικό τζάκι. Υ.Γ. Τζάμπα ξύλα και είσαι και κοντά, να έρθω να φορτώσω;;; 😁
altctrldel Δημοσ. 21 Απριλίου 2022 Δημοσ. 21 Απριλίου 2022 Σε ενεργειακό τζάκι ξύλου, αν το πρόβλημα είναι πως τα καυσόξυλα λερώνουν και δεν είναι εύκολα στην αποθήκευση μπορείτε να δείτε και τις μπρικέτες ξύλου ενδεχομένως ως λύση. Μοιάζουν στη φιλοσοφία με το πέλλετ, αλλά είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος, καταλληλότερες για τζάκι ξύλου και έχουν παρόμοια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. (Υψηλότερη τιμή από τα καυσόξυλα, αλλά μεγαλύτερη ευκολία αποθήκευσης, χαμηλότερα ποσοστά υγρασίας και μια σχετική τυποποίηση). Από την άλλη αν υπάρχει επάρκεια σε καυσόξυλα ή πρόσβαση με πολύ χαμηλό κόστος, τότε αυτά αποτελούν την πιο οικονομική μορφή καυσίμου για ενεργειακό τζάκι.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα