Giorgos CoD Δημοσ. 14 Απριλίου 2022 Δημοσ. 14 Απριλίου 2022 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα παιδιά. Δουλεύω εδώ και κάμποσο καιρό για ελληνικό πανεπιστήμιο με σύμβαση έργου (μπλοκάκι), στα πλαίσια της οποίας αποφασίζω εγώ το ωράριο και τον τόπο εργασίας. Ωστόσο συμπληρώνω τυπικά μηνιαία φύλλα χρονοχρέωσης (timesheets), τα οποία σαφώς και δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ώρες που εργάζομαι (μπορεί να δουλέψω και Σάββατα, Κυριακές αν έχω όρεξη). Σκέφτομαι τελευταία να πιάσω μία κανονική δουλειά ως μισθωτός σε κάποια εταιρεία, αλλά θα ήθελα παράλληλα να κρατήσω και την προηγούμενη δουλειά ως έξτρα εισόδημα καθώς και γιατί έχουμε ωραία συνεργασία με το πανεπιστήμιο. Το ερώτημά μου είναι το εξής: Υπάρχει περίπτωση να προκύψει πρόβλημα λόγω των φύλλων χρονοχρέωσης; Ξέρω ότι εάν π.χ. ήθελα να συνάψω σύμβαση έργου και με δεύτερο πανεπιστήμιο, το οποίο επίσης απαιτούσε την συμπλήρωση φύλλων χρονοχρέωσης, τότε μάλλον θα υπήρχε πρόβλημα. Τι γίνεται ωστόσο με την περίπτωση μισθωτής εργασίας; Ευχαριστώ εκ των προτέρων! Επεξ/σία 14 Απριλίου 2022 από Giorgos CoD
panagiotis54 Δημοσ. 14 Απριλίου 2022 Δημοσ. 14 Απριλίου 2022 Προβλημα θα προυψει με το γεγονος πως πλεον δεν θα θεωρεισαι μισθωτος για το μπλοκακι....το λες και μεγαλο προβλημα...
Giorgos CoD Δημοσ. 14 Απριλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 14 Απριλίου 2022 3 λεπτά πριν, panagiotis54 είπε Προβλημα θα προυψει με το γεγονος πως πλεον δεν θα θεωρεισαι μισθωτος για το μπλοκακι....το λες και μεγαλο προβλημα... Δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα τι εννοείς. Αν εννοείς ότι όντας μισθωτός, δεν θα μπορώ πλέον να υπάγομαι στο καθεστώς του «μπλοκάκια», τότε με αυτό δεν υπάρχει θέμα γιατί έτσι και αλλιώς τόσο καιρό μόνος πληρώνω τις ασφαλιστικές εισφορές. Το πρόβλημά μου είναι εάν προκύπτει κάποιο νομικό θέμα λόγω των timesheets.
panagiotis54 Δημοσ. 14 Απριλίου 2022 Δημοσ. 14 Απριλίου 2022 αλλαζει ο τροπος φορολογησης σου, θεωρεισαι μισθωτος για την "κανονικη" 8ωρη δουλεια και ελευθερος επαγγελματιας για την "αλλη" Χ-ωρες δουλεια....και μετα εχει να κανει με τα εισοδηματα που εχεις απο τις 2 δουλειες σου....πρεπει να μιλησεις με τον λογιστη σου. το ωραριο αυτο καθαυτο καποια μουφα μου μυριζει για τυπικους λογους, ως μπλοκακιας δεν δηλωνεις τις ωρες και μερες εργασιας σου στο εργανη, δεν εχει νοημα για σενα...δεν μπορω να σκεφτω που χρειαζεται αυτη τη στιγμη
Giorgos CoD Δημοσ. 14 Απριλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 14 Απριλίου 2022 51 λεπτά πριν, panagiotis54 είπε αλλαζει ο τροπος φορολογησης σου, θεωρεισαι μισθωτος για την "κανονικη" 8ωρη δουλεια και ελευθερος επαγγελματιας για την "αλλη" Χ-ωρες δουλεια....και μετα εχει να κανει με τα εισοδηματα που εχεις απο τις 2 δουλειες σου....πρεπει να μιλησεις με τον λογιστη σου. το ωραριο αυτο καθαυτο καποια μουφα μου μυριζει για τυπικους λογους, ως μπλοκακιας δεν δηλωνεις τις ωρες και μερες εργασιας σου στο εργανη, δεν εχει νοημα για σενα...δεν μπορω να σκεφτω που χρειαζεται αυτη τη στιγμη Αναφορικά με τον τρόπο φορολόγησης δεν με πειράζει θα τα βρω με τον λογιστή αυτά. Τα φύλλα χρονοχρέωσης είναι που με καίνε! Όπως είπες λογικά είναι για τυπικούς λόγους και κατά 99% δεν αφορούν την ΑΑΔΕ, Δ.Ο.Υ. κ.λπ. Παρόλα αυτά, επειδή έχω ακούσει ότι παίζουν ρόλο εάν θες να συμμετάσχεις σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα από διαφορετικά πανεπιστήμια, φοβάμαι μην προκαλέσουν πρόβλημα και στην περίπτωση μισθωτής εργασίας. Όπως και να έχει, ευχαριστώ για την απάντηση!
marioshrist Δημοσ. 14 Απριλίου 2022 Δημοσ. 14 Απριλίου 2022 (επεξεργασμένο) 7 ώρες πριν, Giorgos CoD είπε Αν εννοείς ότι όντας μισθωτός, δεν θα μπορώ πλέον να υπάγομαι στο καθεστώς του «μπλοκάκια», τότε με αυτό δεν υπάρχει θέμα γιατί έτσι και αλλιώς τόσο καιρό μόνος πληρώνω τις ασφαλιστικές εισφορές Δεν είναι μόνο αυτό, δεν θα έχεις το αφορολόγητο και θα έχεις να πληρώνεις και προκαταβολή φόρου, οπότε μπορεί να είναι σημαντική επιβάρυνση. Μπορείς να ρωτήσεις και στον ΕΛΚΕ του πολυτεχνείου για το αν θα υπάρχει κόλλημα ίσως εξαρτάται από το είδος της σύμβασης έργου. Ίσως σε συμφέρει πιο πολύ να είσαι με μπλοκάκι και στην νέα εργασία αφού μπορείς να έχεις μέχρι 3 εργοδότες και να υπάγεσαι στο καθεστώς των μισθωτών. Επεξ/σία 14 Απριλίου 2022 από marioshrist
nasipar134 Δημοσ. 14 Απριλίου 2022 Δημοσ. 14 Απριλίου 2022 Όχι δεν έχεις κανένα πρόβλημα. Τα φύλλα χρονοχρέωσης μετράνε ώρες δεν έχουν ωράριο επάνω.
Giorgos CoD Δημοσ. 15 Απριλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 15 Απριλίου 2022 (επεξεργασμένο) 10 ώρες πριν, marioshrist είπε Δεν είναι μόνο αυτό, δεν θα έχεις το αφορολόγητο και θα έχεις να πληρώνεις και προκαταβολή φόρου, οπότε μπορεί να είναι σημαντική επιβάρυνση. Μπορείς να ρωτήσεις και στον ΕΛΚΕ του πολυτεχνείου για το αν θα υπάρχει κόλλημα ίσως εξαρτάται από το είδος της σύμβασης έργου. Ίσως σε συμφέρει πιο πολύ να είσαι με μπλοκάκι και στην νέα εργασία αφού μπορείς να έχεις μέχρι 3 εργοδότες και να υπάγεσαι στο καθεστώς των μισθωτών. Κατάλαβα. ΟΚ, θα το κοιτάξω! Μία ερώτηση σχετικά με τον τρόπο φορολόγησης: τα έσοδα από το ελευθερο-επαγγελματιλίκι φορολογούνται ξεχωριστά από τα έσοδα που προέρχονται από μισθωτή εργασία; Δηλαδή εάν έχω έσοδα 10Κ από το κάθε είδος εργασίας, τότε αυτά φορολογούνται 9% το καθένα ξεχωριστά, ή συμψηφίζονται με αποτέλεσμα να φορολογηθούν 9% τα πρώτα 10K και 22% τα υπόλοιπα; 8 ώρες πριν, nasipar134 είπε Όχι δεν έχεις κανένα πρόβλημα. Τα φύλλα χρονοχρέωσης μετράνε ώρες δεν έχουν ωράριο επάνω. Ναι αυτό ισχύει, εκτός βέβαια και αν το πανεπιστήμιο έχει θέσει από μόνο του ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο μπορείς να εργάζεσαι για να ικανοποιείς τις ώρες των φύλλων χρονοχρέωσης. Φαντάζομαι δεν μπορείς να σκάσεις στο πανεπιστήμιο στις 10 το βράδυ και να αρχίσεις να δουλεύεις 😆. Από την άλλη, η σύμβασή μου γράφει χωρίς δεσμεύσεις ωραρίου. Γενικά ένα μπάχαλο... Επεξ/σία 15 Απριλίου 2022 από Giorgos CoD
sstratos Δημοσ. 15 Απριλίου 2022 Δημοσ. 15 Απριλίου 2022 Εγω σκέφτομαι οτι επειδη στην πρόσληψη μισθωτού θα αναφέρονται υποχρεωτικά οι ώρες εργασίας σου , θα πρέπει τα timesheets να εχουν αλλες ώρες (δεν μπορεί να δουλεύεις ταυτόχρονα σε δυο δουλειές ) Καλύτερα ρωτα το λογιστή σου
Giorgos CoD Δημοσ. 15 Απριλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 15 Απριλίου 2022 22 λεπτά πριν, sstratos είπε Εγω σκέφτομαι οτι επειδη στην πρόσληψη μισθωτού θα αναφέρονται υποχρεωτικά οι ώρες εργασίας σου , θα πρέπει τα timesheets να εχουν αλλες ώρες (δεν μπορεί να δουλεύεις ταυτόχρονα σε δυο δουλειές ) Καλύτερα ρωτα το λογιστή σου Όπως είπε ο/η @nasipar134 στα φύλλα χρονοχρέωσης αναγράφεται μόνο το σύνολο των ωρών, όχι συγκεκριμένες ώρες. Όσο αφορά τον λογιστή, πιο πιθανό να πιάσω το τζόκερ παρά να ξέρει τι παίζει με φύλλα χρονοχρέωσης πανεπιστημίων.
sstratos Δημοσ. 15 Απριλίου 2022 Δημοσ. 15 Απριλίου 2022 Ρώτα τότε στο λογιστή (ή τον αντίστοιχο υπάλληλο για τα οικονομικά) του πανεπιστημίου... Εαν δεν ξέρει και αυτός τότε ...
marioshrist Δημοσ. 19 Απριλίου 2022 Δημοσ. 19 Απριλίου 2022 Στις 15/4/2022 στις 8:17 ΠΜ, Giorgos CoD είπε Μία ερώτηση σχετικά με τον τρόπο φορολόγησης: τα έσοδα από το ελευθερο-επαγγελματιλίκι φορολογούνται ξεχωριστά από τα έσοδα που προέρχονται από μισθωτή εργασία; Δηλαδή εάν έχω έσοδα 10Κ από το κάθε είδος εργασίας, τότε αυτά φορολογούνται 9% το καθένα ξεχωριστά, ή συμψηφίζονται με αποτέλεσμα να φορολογηθούν 9% τα πρώτα 10K και 22% τα υπόλοιπα; Δυστυχώς δεν το ξέρω αυτό
Hnepes Δημοσ. 19 Απριλίου 2022 Δημοσ. 19 Απριλίου 2022 Στις 15/4/2022 στις 8:17 ΠΜ, Giorgos CoD είπε Κατάλαβα. ΟΚ, θα το κοιτάξω! Μία ερώτηση σχετικά με τον τρόπο φορολόγησης: τα έσοδα από το ελευθερο-επαγγελματιλίκι φορολογούνται ξεχωριστά από τα έσοδα που προέρχονται από μισθωτή εργασία; Δηλαδή εάν έχω έσοδα 10Κ από το κάθε είδος εργασίας, τότε αυτά φορολογούνται 9% το καθένα ξεχωριστά, ή συμψηφίζονται με αποτέλεσμα να φορολογηθούν 9% τα πρώτα 10K και 22% τα υπόλοιπα; Ξεχωριστά. Τα του μισθωτού έχουν και έκπτωση φόρου. Τα του ελεύθερου επαγγελματία φορολογούνται από το 1ο ευρώ και σου φορτώνει και το τέλος επιτηδεύματος.
Giorgos CoD Δημοσ. 19 Απριλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 19 Απριλίου 2022 3 ώρες πριν, Hnepes είπε Ξεχωριστά. Τα του μισθωτού έχουν και έκπτωση φόρου. Τα του ελεύθερου επαγγελματία φορολογούνται από το 1ο ευρώ και σου φορτώνει και το τέλος επιτηδεύματος. Άρα μάλλον συμφέρει να έχεις μία δουλειά ως μισθωτός και μία ως ελεύθερος επαγγελματίας, παρά και τις δύο ως ελεύθερος επαγγελματίας, και ας είσαι με μπλοκάκι.
Fotis_Greece Δημοσ. 19 Απριλίου 2022 Δημοσ. 19 Απριλίου 2022 Αμα εισαι μισθωτος (με περιπου 900€ μισθο και ανω) μπορεις να κανεις εναρξη ως ελευθερος επαγγελματιας με εδρα την οικια σου ανευ κοστους ΕΦΚΑ και τα 5 πρωτα χρονια χωρις το τελος επιτηδευματος (το εκανα εγω)
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα