fotaras76 Δημοσ. 9 Απριλίου 2022 Δημοσ. 9 Απριλίου 2022 (επεξεργασμένο) Χαίρεται. Επειδή βλέπω παντού μια τάση να αγοράζουν οι περισσότεροι psu με πολλά watt γιατί πιστεύουν ότι χρειάζεται έκανα ένα μικρό τεστάκι για να δω αν πράγματι έχουν δίκιο. Σύνδεσα το καλώδιο τροφοδοσίας του pc σε έναν μετρητή κατανάλωσης ρεύματος ώστε να δω τι ισχύει. Τα specs του pc: ryzen 5 3600 + arctic freezer 33 cooler b450 pro vdh-max 2X16 gskill aegis 3200 cl16 m.2 nvme kindston A2000 500gb + 2 Hdd (οι οποίοι όμως δε χρειάστηκε να δουλέψουν στο τεστ γιατί το συγκεκριμένο παιχνίδι το έχω στον nvme επειδή το παίζω καθημερινά). msi rtx 2060 ventus κουτί MX410 με 4 rgb fans + 2 extra fans (χωρίς led) δηλαδή στο σύνολο 6 Psu Seasonic 500watt gold Έπαιξα το παιχνίδι rocket league με τέρμα όλα τα settings σε 1080p/144 Ηz και παρατηρούσα κάθε λίγα sec την στιγμιαία κατανάλωση του pc. Αποτέλεσμα ; Ήταν πάντα κάτω από 200 watt και τον περισσότερο χρόνο κοντά στα 180. Η gpu δεν τερμάτισε καθώς το παιχνίδι δεν είναι τόσο βαρύ και πήγε μέχρι περίπου -40 watt από τα 160 που είναι το tdp της 2060. Σε πιο βαριά παιχνίδια έχω δει στιγμιαία μέχρι 170 watt στη gpu με το hwmonitor. Οπότε σε ένα βαρύ παιχνίδι που κάνει την gpu να λειτουργεί full η συνολική κατανάλωση μπορεί να φτάσει στιγμιαία μέχρι περίπου τα 250 watt. Να βάλω ότι δουλεύει και ένας HDD ; Περνάει λοιπόν ελάχιστα τα 250 σπανιότατα. Άρα το 500ρι psu που έχω σχεδόν ποτέ δε λειτουργεί ούτε καν στο 50%. Συμπέρασμα : Με βάση τα αποτελέσματα νομίζω πως είναι υπερβολή τα watt που προτιμούν οι περισσότεροι στα psu. Επεξ/σία 9 Απριλίου 2022 από fotaras76 4
Xristaras12 Δημοσ. 9 Απριλίου 2022 Δημοσ. 9 Απριλίου 2022 Και κάπου εδώ, μπαίνει η αποδοτικότητα του τροφοδοτικού αναλόγως την κατηγορία του. https://www.velocitymicro.com/blog/what-is-psu-efficiency-and-why-is-it-important/ Πολλά δεν θα γράψω για το συγκεκριμένο, απλά να έχεις υπόψιν σου οτι τα τροφοδοτικά με την χρήση γερνάνε και πολύ χοντρικά με μεγάλη χρήση χάνουν ~10% το έτος. Οπότε αν πάρεις ενα μικρότερο πχ 400 βατ και το δουλευεις στο 80% θα το φθείρεις γρηγορότερα. Για να μετρήσεις την κατανάλωση του συστήματός σου πάντως, τρέξε prime95 και furmark μαζί. Θα δεις αρκετά μεγαλύτερο νούμερο απο αυτό που πιστεύεις. 4
fotaras76 Δημοσ. 9 Απριλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 9 Απριλίου 2022 2 λεπτά πριν, Xristaras12 είπε Για να μετρήσεις την κατανάλωση του συστήματός σου πάντως, τρέξε prime95 και furmark μαζί. Θα δεις αρκετά μεγαλύτερο νούμερο απο αυτό που πιστεύεις. Δεν αντιλέγω αλλά γιατί να με ενδιαφέρει κάτι τέτοιο ; Αυτό που μετράει είναι η κατανάλωση με βάση την πραγματική χρήση που κάνω και όχι με βάση το πόσο καταναλώνει όταν το "βασανίζω" επίτηδες φτάνοντας το στα όρια του. 5 λεπτά πριν, Xristaras12 είπε τα τροφοδοτικά με την χρήση γερνάνε Το γνωρίζω γι αυτό παίρνω μόνο ποιοτικά psu εδώ και μερικά χρόνια. Όταν π.χ τα seasonic έχουν μέχρι και 12 χρόνια εγγύηση αυτό δείχνει πόσο πιστεύει η εταιρία στα προϊόντα της. 1
SabotazNic Δημοσ. 9 Απριλίου 2022 Δημοσ. 9 Απριλίου 2022 Οπως ειπε ο @Xristaras12, συνηθως προτεινεται μεγαλυτερο psu για την αποδοτικοτητα που εχει στο ~50% του φορτιου του psu. Μονη εξαιρεση το titanium. 2-3% μικροτερη καταναλωση, ειναι θεμα. 1
3DJIN Δημοσ. 9 Απριλίου 2022 Δημοσ. 9 Απριλίου 2022 σε πραγματικες συνθηκες το load δεν ξεπερνά το 30% οπότε με ενα gold 600w εισαι μια χαρα για 10 χρόνια. Το να βασανισεις με prime το σύστημα ειναι εντελώς άσκοπο και χάσιμο πορων και χρονου. 2
tzitzikas2 Δημοσ. 9 Απριλίου 2022 Δημοσ. 9 Απριλίου 2022 1 ώρα πριν, Xristaras12 είπε Και κάπου εδώ, μπαίνει η αποδοτικότητα του τροφοδοτικού αναλόγως την κατηγορία του. https://www.velocitymicro.com/blog/what-is-psu-efficiency-and-why-is-it-important/ Πολλά δεν θα γράψω για το συγκεκριμένο, απλά να έχεις υπόψιν σου οτι τα τροφοδοτικά με την χρήση γερνάνε και πολύ χοντρικά με μεγάλη χρήση χάνουν ~10% το έτος. Οπότε αν πάρεις ενα μικρότερο πχ 400 βατ και το δουλευεις στο 80% θα το φθείρεις γρηγορότερα. Για να μετρήσεις την κατανάλωση του συστήματός σου πάντως, τρέξε prime95 και furmark μαζί. Θα δεις αρκετά μεγαλύτερο νούμερο απο αυτό που πιστεύεις. Αυτό με το -10% μείον στην ονομαστική ισχύ ανά έτος από που προκύπτει επιστημονικά? Τι συμβαίνει και χάνει δηλαδή -10% ανά έτος? Που το διάβασες? 3
fotaras76 Δημοσ. 9 Απριλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 9 Απριλίου 2022 1 λεπτό πριν, tzitzikas2 είπε Αυτό με το -10% μείον στην ονομαστική ισχύ ανά έτος από που προκύπτει επιστημονικά? Τι συμβαίνει και χάνει δηλαδή -10% ανά έτος? Που το διάβασες? Είναι σίγουρα υπερβολή. Δηλαδή μας λέει ο φίλος πως χονδρικά ένα psu π.χ 500 w μέσα σε ένα χρόνο θα αποδίδει σαν 450 και σε 2 χρόνια σαν 405w. Στα 3 χρόνια θα πέσει στα 365 ,στα 4 κάτω από 330 και στην 5ετία δεν θα αποδίδει ούτε 300 watt. Τώρα το πως γίνεται στο παρελθόν να έχω κρατήσει psu για 10 χρόνια το οποίο λειτουργούσε κανονικά μέχρι να το αποσύρω είναι κάτι που πρέπει να μας εξηγήσει γιατί τα νούμερα δε βγαίνουν. 3
nickol-us Δημοσ. 9 Απριλίου 2022 Δημοσ. 9 Απριλίου 2022 Βασικά η αλήθεια βρίσκεται κάπου ανάμεσα σε Φωταρα και Χρηστάρα Οι μετρήσεις που έκανε ο Φωταρας είναι προφανώς πραγματικές, ωστόσο όταν διαλέγουμε psu, υπολογίζουμε πάντα τη μέγιστη κατανάλωση (όλα full load) Ιδανικά αφήνουμε 100-150 περίσσευμα ώστε να μην δουλεύει το τροφοδοτικό στα κόκκινα, καθώς αν δουλεύει στα full διαρκώς προφανώς και θα χάσει από τον χρόνο ζωής του. 2
tzitzikas2 Δημοσ. 9 Απριλίου 2022 Δημοσ. 9 Απριλίου 2022 9 λεπτά πριν, fotaras76 είπε Είναι σίγουρα υπερβολή. Δηλαδή μας λέει ο φίλος πως χονδρικά ένα psu π.χ 500 w μέσα σε ένα χρόνο θα αποδίδει σαν 450 και σε 2 χρόνια σαν 405w. Στα 3 χρόνια θα πέσει στα 365 ,στα 4 κάτω από 330 και στην 5ετία δεν θα αποδίδει ούτε 300 watt. Τώρα το πως γίνεται στο παρελθόν να έχω κρατήσει psu για 10 χρόνια το οποίο λειτουργούσε κανονικά μέχρι να το αποσύρω είναι κάτι που πρέπει να μας εξηγήσει γιατί τα νούμερα δε βγαίνουν. Σίγουρα δεν ισχύει. Με την πάροδο του χρόνου παθαίνουν κάποια γήρανση τα εξαρτήματα. Η αποδιδόμενη ισχύς εξαρτάται κυρίως από την χωρητικότητα των ηλεκτρολυτών πυκνωτών. 1 1
fotaras76 Δημοσ. 9 Απριλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 9 Απριλίου 2022 (επεξεργασμένο) 18 λεπτά πριν, tzitzikas2 είπε Σίγουρα δεν ισχύει. Με την πάροδο του χρόνου παθαίνουν κάποια γήρανση τα εξαρτήματα. Η αποδιδόμενη ισχύς εξαρτάται κυρίως από την χωρητικότητα των ηλεκτρολυτών πυκνωτών. 26 λεπτά πριν, nickol-us είπε Βασικά η αλήθεια βρίσκεται κάπου ανάμεσα σε Φωταρα και Χρηστάρα Οι μετρήσεις που έκανε ο Φωταρας είναι προφανώς πραγματικές, ωστόσο όταν διαλέγουμε psu, υπολογίζουμε πάντα τη μέγιστη κατανάλωση (όλα full load) Ιδανικά αφήνουμε 100-150 περίσσευμα ώστε να μην δουλεύει το τροφοδοτικό στα κόκκινα, καθώς αν δουλεύει στα full διαρκώς προφανώς και θα χάσει από τον χρόνο ζωής του. Μόλις έβαλα τα αναλυτικά pc specs (2 hdd,fan controller κτλ) στον outervision psu calculator https://outervision.com/power-supply-calculator και μου έδωσε το εξής αποτέλεσμα Load Wattage: 354 W Recommended UPS rating: 800 VA Recommended PSU Wattage: 404 W Ποιος θα έβαζε σε ένα σύστημα όπως το δικό μου 400 watt psu ; Ακόμα και τα 500 που έχω από πολλούς θεωρούνται λίγα.Γι αυτό λέω πως είμαστε υπερβολικοί σχεδόν όλοι με τα watt. Επεξ/σία 9 Απριλίου 2022 από fotaras76 2
Amiga1200 Δημοσ. 9 Απριλίου 2022 Δημοσ. 9 Απριλίου 2022 46 λεπτά πριν, fotaras76 είπε Είναι σίγουρα υπερβολή. Δηλαδή μας λέει ο φίλος πως χονδρικά ένα psu π.χ 500 w μέσα σε ένα χρόνο θα αποδίδει σαν 450 και σε 2 χρόνια σαν 405w. Στα 3 χρόνια θα πέσει στα 365 ,στα 4 κάτω από 330 και στην 5ετία δεν θα αποδίδει ούτε 300 watt. Τώρα το πως γίνεται στο παρελθόν να έχω κρατήσει psu για 10 χρόνια το οποίο λειτουργούσε κανονικά μέχρι να το αποσύρω είναι κάτι που πρέπει να μας εξηγήσει γιατί τα νούμερα δε βγαίνουν. Ελα όμως που χαλάνε σε 5-6 χρόνια? Μπορεί και να ισχύει...😳
nickol-us Δημοσ. 9 Απριλίου 2022 Δημοσ. 9 Απριλίου 2022 13 λεπτά πριν, fotaras76 είπε Μόλις έβαλα τα αναλυτικά pc specs (2 hdd,fan controller κτλ) στον outervision psu calculator https://outervision.com/power-supply-calculator και μου έδωσε το εξής αποτέλεσμα Load Wattage: 354 W Recommended UPS rating: 800 VA Recommended PSU Wattage: 404 W Ποιος θα έβαζε σε ένα σύστημα όπως το δικό μου 400 watt psu ; Ακόμα και τα 500 που έχω από πολλούς θεωρούνται λίγα.Γι αυτό λέω πως είμαστε υπερβολικοί σχεδόν όλοι με τα watt. Αναζήτηση μόλις στο google Τυχαία μπήκα και στην πρώτη 2060 που έβγαλε το google https://www.gigabyte.com/Graphics-Card/GV-N2060OC-6GD-rev-10/sp#sp Μάντεψε: Recommended PSU 500W Ο λόγος προφανές. Δύσκολα να πει κανείς οτι τα 500 είναι λίγα. Υπάρχουν 'ομως κι άλλα πράγματα που πρέπει να σκεφτείς. 400 watt psu, όταν για 5 ευρώ διαφορά παίρνεις το 500αρι(ή 550αρι); Εσύ θα διάλεγες 400αρι και να ξέρεις οτι σε full load θα παίζει το τροφοδοτικό στο ~90%; Επίσης οταν ανεβαίνεις και κατηγορία τροφοδοτικού που θα κρατήσεις για χρόνια πάντα έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου και μια μελλοντική αναβάθμιση. Εν κατακλείδει, δεν νομίζω οτι είμαστε υπερβολικοί, είναι καθαρά θέμα προοπτικής
Xristaras12 Δημοσ. 9 Απριλίου 2022 Δημοσ. 9 Απριλίου 2022 33 λεπτά πριν, fotaras76 είπε Μόλις έβαλα τα αναλυτικά pc specs (2 hdd,fan controller κτλ) στον outervision psu calculator https://outervision.com/power-supply-calculator και μου έδωσε το εξής αποτέλεσμα Load Wattage: 354 W Recommended UPS rating: 800 VA Recommended PSU Wattage: 404 W Ποιος θα έβαζε σε ένα σύστημα όπως το δικό μου 400 watt psu ; Ακόμα και τα 500 που έχω από πολλούς θεωρούνται λίγα.Γι αυτό λέω πως είμαστε υπερβολικοί σχεδόν όλοι με τα watt. Συνήθως, το τροφοδοτικό δεν το επιλέγουμε μόνο για ένα στήσιμο υπολογιστή, είναι κάτι που μπορεί να μεταφερθεί και στο επόμενο. Εμένα η απορία μου πάντως είναι ποιο το νόημα όλης αυτής της ανάλυσης; Δεν νομίζω οτι θεωρεί κανείς οτι η περικοπή του τροφοδοτικού θα σου αγοράσει πχ δυνατότερη κάρτα γραφικών. Προσωπικά το 650άρι το πήρα (μιας και το σύστημα της υπογραφής έχει οριακά κλείσει 3μηνο που στήθηκε) με προοπτική οτι σίγουρα θα βγάλει τα έτη της εγγύησης του και θα σηκώσει και μια αρκετά δυνατότερη κάρτα γραφικών χωρίς να ιδρώσει. Το προηγούμενο 550αρι XFX που είχα μια χαρά ζει και βασιλεύει αλλά είχε φάει μπόλικο ξύλο με τον FX που είχα και τις 2 κάρτες γραφικών που συνόδεψε και ύστερα τροφοδότησε και το σύστημα με τον 4790K που είχα μαζί με μια 760, μετά μια 1060 και την 5700 που έχω τώρα. Δουλεύει πλήρως; Σίγουρα! Το εμπιστεύομαι για ένα νεο build; Μάλλον (μάλλον λεγω) όχι. Μου έδινε την επιλογή για δυνατότερη κάρτα; Επίσης όχι. Και γιατί το πήρες εξαρχής ρε θηρίο τότε και δεν πήγαινες σε κάτι καλύτερο; Ε γιατί οταν το πήρα το 2012 νομίζω είχα εναν Q2D E6600 και μια GTS250 και θεώρησα οτι ηταν υπερ αρκετό. 3
fotaras76 Δημοσ. 9 Απριλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 9 Απριλίου 2022 2 λεπτά πριν, nickol-us είπε 400 watt psu, όταν για 5 ευρώ διαφορά παίρνεις το 500αρι(ή 550αρι); Επίσης οταν ανεβαίνεις και κατηγορία τροφοδοτικού που θα κρατήσεις για χρόνια πάντα έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου και μια μελλοντική αναβάθμιση. Ξέρω ότι για 2060 προτείνει 500 η Nvidia. Συμφωνώ και με το 1ο και εν μέρει με το 2ο που λες. Αν φυσικά τα psu χάνουν τόσο γρήγορα σε απόδοση όπως έγραψε ο Χρησταρας τότε η αλλαγή psu θα πρέπει να γίνεται έτσι κι αλλιώς συχνά ακόμα και αν δεν κάνεις αναβάθμιση. Προσωπικά επειδή έχω σχετικά νέο full hd monitor δεν πρόκειται να πάω σε πολύ δυνατή κάρτα για χρόνια. Επίσης κάθε γενιά καρτών γίνεται συνήθως πιο energy efficient οπότε μπορείς στο μέλλον να βάλεις καλύτερη κάρτα χωρίς ιδιαίτερα μεγαλύτερες απαιτήσεις σε ρεύμα. Πχ η 3060 έχει μόλις 10 watt μεγαλύτερο tdp από την 2060.
triplex1 Δημοσ. 9 Απριλίου 2022 Δημοσ. 9 Απριλίου 2022 2 λεπτά πριν, fotaras76 είπε Ξέρω ότι για 2060 προτείνει 500 η Nvidia. Συμφωνώ και με το 1ο και εν μέρει με το 2ο που λες. Αν φυσικά τα psu χάνουν τόσο γρήγορα σε απόδοση όπως έγραψε ο Χρησταρας τότε η αλλαγή psu θα πρέπει να γίνεται έτσι κι αλλιώς συχνά ακόμα και αν δεν κάνεις αναβάθμιση. Προσωπικά επειδή έχω σχετικά νέο full hd monitor δεν πρόκειται να πάω σε πολύ δυνατή κάρτα για χρόνια. Επίσης κάθε γενιά καρτών γίνεται συνήθως πιο energy efficient οπότε μπορείς στο μέλλον να βάλεις καλύτερη κάρτα χωρίς ιδιαίτερα μεγαλύτερες απαιτήσεις σε ρεύμα. Πχ η 3060 έχει μόλις 10 watt μεγαλύτερο tdp από την 2060. fotara αμα τραβηξεις κανα stress με το ντονατ την καρτα σου κατω απο 170watt δεν προκειται να την ξαναδεις , οπως ειπε και ο Xristaras12 και εγω δεν βγαζω νοημα απ'ολο αυτο το θεμα , με τη λογικη τη δικη σου δεν χρειαζεσαι και 2060 καρτα τη στιγμη που δεν τη βλεπεις να φουλαρει. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα