Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Όταν πας σε δάνειο μην κάνεις το λάθος και πας σε νεόδμητο. Δεν είσαι για δάνειο των 200k που θα το πληρώνεις 40 χρόνια.

Βρίσκεις ένα σπίτι των 60-70k σε μια πιο υποβαθμισμένη περιοχή του τραβάς και μια ανακαίνιση με 20k γίνεται κούκλα.

Μην μπαίνετε στη λούμπα του νεοδμητου.

Καλό το νεόδμητο αλλά για αυτούς που το φυσάνε.

• Like 2
  • Απαντ. 186
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
Στις 5/4/2022 στις 4:35 ΠΜ, savageharis είπε

Εδώ και λίγο καίρο με προβληματίζει η εξής απορία , αξίζει κάποιος να πάρει ένα στεγαστικό δάνειο και να δίνει Μια δόση των 400 -500€ μηνιαία και να του μείνει και το σπίτι μετά από μερικά χρόνια , η να ειναι στο ενοίκιο που κατά την άποψη μου είναι γαμησιατικα λεφτά . Έχω χαλάσει ήδη λεφτά σε ενοίκια 5 χρόνια , και όπως πάει με Την αύξηση των ενοικίων έχουν φτάσει στα ύψη ακόμα και σπίτια πολύ κακής ποιότητας . 

Πολύ δύσκολη άσκηση και με παραμέτρους που διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σε καταλαβαίνω απόλυτα γιατί και εγώ στο νοίκι είμαι και με φαμίλια εδώ και 6 χρόνια.

Δυστυχώς και με καλό εισόδημα να είσαι (πχ >4000/μήνα) δεν βγαίνει άνετα αν αναλογιστείς τις τιμές και τα κόστη. 

Από την άλλη και εγώ νιώθω ότι δίνω κάθε μήνα 700 ευρώ σε νοίκι και δεν έχω τπτ δικό μου. 

Δημοσ.

τα σαβανα δεν εχουν τσεπες.

να ρωτησω κατι ρε παιδια ασχετο με το θεμα, εχετε δει τι θεματα εχει ανοιξει ο συγκεκριμενος ΟΠ? ολα ειναι τετοιου ειδους αναμασησεις θεματων, με χαζουλικο τροπο γραφης για να τσιμπησουμε ολο και περισσοτεροι. γι αυτο επισης ενα μηνυμα μου "αντε παλι" στην αρχη διαγραφτηκε αμεσως. πολυ πιθανο και αυτο εδω

κυριε savageharis, δεν ειστε παρα ενας clickbait δακτυλος του forum.

• Like 3
Δημοσ.
16 λεπτά πριν, Carrion είπε

Πολύ δύσκολη άσκηση και με παραμέτρους που διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σε καταλαβαίνω απόλυτα γιατί και εγώ στο νοίκι είμαι και με φαμίλια εδώ και 6 χρόνια.

Δυστυχώς και με καλό εισόδημα να είσαι (πχ >4000/μήνα) δεν βγαίνει άνετα αν αναλογιστείς τις τιμές και τα κόστη. 

Από την άλλη και εγώ νιώθω ότι δίνω κάθε μήνα 700 ευρώ σε νοίκι και δεν έχω τπτ δικό μου. 

Δίνεις 700€ κάθε μήνα για ενοίκιο που τα πετάς ουσιαστικά στον κάδο των αχρήστων και φοβάσαι να αγοράσεις σπίτι με 400-500 το μήνα δόση; δεν είναι λίγο παράλογο αυτό; εκτός αν είσαι μεγάλος σε ηλικία και δε σου δίνουν δάνειο 

• Like 1
  • Confused 1
Δημοσ.
27 λεπτά πριν, fuz10n είπε

@DjTony

ξερεις ποση προκαταβολη και δοση θες για το σπιτι των 700ων? κανα 60Κ και 1200 το μηνα για 30 χρονια σταθερο

Δεν ξέρω πού έχεις μείνει, πάντως όταν μιλάμε για σπίτια των 700€ εδώ και μερικά χρόνια δεν αναφερόμαστε σε νεόδμητα >100 τετραγωνικών με αποθήκες και κλειστά πάρκινγκ.

• Like 1
Δημοσ.
30 λεπτά πριν, fuz10n είπε

@DjTony

ξερεις ποση προκαταβολη και δοση θες για το σπιτι των 700ων? κανα 60Κ και 1200 το μηνα για 30 χρονια σταθερο

Τι εννοείς; δεν είπα εγώ σπίτι 700 χιλιάρικα. Κάτι διάβασες λάθος μάλλον φίλε μου. Είπα ότι δίνει 700€ ενοίκιο ο άνθρωπος ενώ με λιγότερη δόση μπορεί να πάρει δικό του σπίτι. 

Δημοσ.

@DjTony

το σπιτι των 700ε κανει περιπου κανα 300-350K σημερα. και λιγα λεω τα 700 τεσπα. πηγαινε στην αλφα στο σαιτ και βαλε για να παρεις σπιτι 300Κ τι προκαταβολη και δοσεις θες.

για να βαλει καποιος 500 το μηνα δοση πρεπει να μεινει σε περιοχη με το 50% της ποιοτητας ζωης των 700 νοικι χοντρικα

21 λεπτά πριν, phanispal είπε

Δεν ξέρω πού έχεις μείνει, πάντως όταν μιλάμε για σπίτια των 700€ εδώ και μερικά χρόνια δεν αναφερόμαστε σε νεόδμητα >100 τετραγωνικών με αποθήκες και κλειστά πάρκινγκ.

συμφωνω αλλα δε σε πιανω? ανεφερα τι προκαταβολη και δοσεις θες για 300 χιλιαρικα σπιτι με δανειο. με 300 χιλιαρικα σιγουρα δεν παιρνεις νεοδμητο >100τμ με αυτα που ανεφερες σε καλη περιοχη, θες 400-500

• Like 1
Δημοσ.
22 λεπτά πριν, fuz10n είπε

@DjTony

το σπιτι των 700ε κανει περιπου κανα 300-350K σημερα. και λιγα λεω τα 700 τεσπα. πηγαινε στην αλφα στο σαιτ και βαλε για να παρεις σπιτι 300Κ τι προκαταβολη και δοσεις θες.

για να βαλει καποιος 500 το μηνα δοση πρεπει να μεινει σε περιοχη με το 50% της ποιοτητας ζωης των 700 νοικι χοντρικα

συμφωνω αλλα δε σε πιανω? ανεφερα τι προκαταβολη και δοσεις θες για 300 χιλιαρικα σπιτι με δανειο. με 300 χιλιαρικα σιγουρα δεν παιρνεις νεοδμητο >100τμ με αυτα που ανεφερες σε καλη περιοχη, θες 400-500

Το σπίτι των 700€ δεν κάνει απαραίτητα 300Κ κάνεις μεγάλο λάθος. Έτσι όπως νοικιάζουν τα σπίτια τώρα άστα να πάνε. Θεία μου νοικιάζει στο Χολαργό 900€ για ένα αρχαίο σπίτι που απλά έχει γίνει ανακαίνιση. Δεν κοστίζει σε καμία περίπτωση όμως αυτό το σπίτι πάνω από 150Κ και αυτά μόνο και μόνο επειδή είναι Χολαργός και καλά. Στο Μενίδι ας πούμε που αγόρασα σπίτι διαμέρισμα σε μικρή και ήσυχη πολυκατοικία με 110Κ σου βγαίνει δόση 500 το μήνα για 30 χρόνια. Νέος το πήρα το δάνειο, νέος θα το ξεχρεωσω. Ευκαιρίες και φθηνά σπίτια υπάρχουν. Σπίτια 80 ετών που τα κοστολογουν 400-500Κ επειδή είναι στο Χολαργό και στο Χαλάνδρι δε τα θέλω ευχαριστώ. Αγόρασα σπίτι 10ετιας 95 τμ με 110Κ. Πολύ τίμια επιλογή. Κέντρο Μενίδι σε πολύ ωραίο μέρος. Θα μου πεις Μενίδι ρε φίλε; εδώ μεγάλωσα. Το ξέρω απέξω. Όπως βλέπεις εσύ τη περιοχή σου έτσι βλέπω και εγώ το Μενίδι. Όπως κλέβουν Μενίδι κλέβουν κσι Χολαργό κσι Παπάγου και Χαλάνδρι, το ξέρω από πρώτο χέρι. Αν μπεις στις σελίδες κλοπών του facebook κλέβουν ασύστολα καθημερινά σε όλες τις περιοχές. 

• Like 1
Δημοσ.
22 λεπτά πριν, DjTony είπε

Τι εννοείς; δεν είπα εγώ σπίτι 700 χιλιάρικα. Κάτι διάβασες λάθος μάλλον φίλε μου. Είπα ότι δίνει 700€ ενοίκιο ο άνθρωπος ενώ με λιγότερη δόση μπορεί να πάρει δικό του σπίτι. 

Εσύ κατάλαβες κάτι λάθος, το "σπίτι των 700ων" ήταν απάντηση σε σένα που αναφέρθηκες σε μίσθωμα 700€, και όχι αναφορά σε σπίτι με τιμή αγοράς 700.000€.

Επίσης αυτό που είπες δεν ισχύει για δύο λόγους:

1. Δεν αρκεί μόνο η δόση για να αγοράσεις σπίτι με δάνειο, πρέπει να έχεις στην άκρη ένα σεβαστό ποσό για την ελάχιστη προκαταβολή + όποια έξοδα.

2. Εφόσον έχεις δώσει την ελάχιστη προκαταβολή η δόση του δανείου δεν βγαίνει μικρότερη από το μίσθωμα, βγαίνει μεγαλύτερη, εκτός και αν αυτό που πάρεις με δάνειο είναι κατά πολύ υποδεέστερο από αυτό που μισθώνεις.

Αν πάλι εννοούσες αγορά με δάνειο σπιτιού πολύ υποδεέστερου, τότε μάθε πως δεν μπορείς να συγκρίνεις ανόμοια πράγματα, δεν έχει κανένα νόημα να συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια. Για να έχει νόημα αυτό που έγραψες περί 400-500€ δόσης δανείου θα πρέπει να αναφέρεις και το συνολικό ποσό που απαιτείται να δώσεις μπροστά, και το ενοίκιο που μπορεί να πιάσει το συγκεκριμένο.

• Like 3
Δημοσ.

Ο,ΤΙ (μα ό,τι!) και να κάνεις, η ελληνική Αποικία Χρέους, θα φροντίσει να είσαι στην πλευρά των "χαμένων". Οποιος δεν βρήκε σπίτι έτοιμο από γονείς, είναι έτσι κι αλλιώς χαμένος. Ξεκάθαρα πράγματα.
Ολα τα υπόλοιπα είναι υπολογισμοί και ασκήσεις επί χάρτου που δεν ισχύουν ούτε καν σε ήρεμες εποχές με σταθερότητα. Πόσο μάλλον σήμερα με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί και τις κρίσεις να πλακώνουν η μία μετά την άλλη. 
Μη δεσμεύεις λεφτά - και κυρίως τον ίδιο σου τον εαυτό και το μέλλον σου με την Τράπεζα που περιμένει να σε καταβροχθίσει κι εσένα και το ακίνητο.
Αν είχα να διαλέξω οπωσδήποτε ένα από τα δύο? Μείνε στο ενοίκιο, άλλαζε όποτε / και αν μπορεις ή χρειάζεται και προχώρα στη ζωή σου. Οταν θα είσαι ΕΤΟΙΜΟΣ για αγορά σπιτιού θα το ξέρεις ήδη από μόνος σου. Δεν θα χρειάζεσαι να ρωτάς κανέναν - ούτε γνώμες.
Φιλικά πάντα.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, DjTony είπε

Το σπίτι των 700€ δεν κάνει απαραίτητα 300Κ κάνεις μεγάλο λάθος. Έτσι όπως νοικιάζουν τα σπίτια τώρα άστα να πάνε. Θεία μου νοικιάζει στο Χολαργό 900€ για ένα αρχαίο σπίτι που απλά έχει γίνει ανακαίνιση. Δεν κοστίζει σε καμία περίπτωση όμως αυτό το σπίτι πάνω από 150Κ και αυτά μόνο και μόνο επειδή είναι Χολαργός και καλά. Στο Μενίδι ας πούμε που αγόρασα σπίτι διαμέρισμα σε μικρή και ήσυχη πολυκατοικία με 110Κ σου βγαίνει δόση 500 το μήνα για 30 χρόνια. Νέος το πήρα το δάνειο, νέος θα το ξεχρεωσω. Ευκαιρίες και φθηνά σπίτια υπάρχουν. Σπίτια 80 ετών που τα κοστολογουν 400-500Κ επειδή είναι στο Χολαργό και στο Χαλάνδρι δε τα θέλω ευχαριστώ. Αγόρασα σπίτι 10ετιας 95 τμ με 110Κ. Πολύ τίμια επιλογή. Κέντρο Μενίδι σε πολύ ωραίο μέρος. Θα μου πεις Μενίδι ρε φίλε; εδώ μεγάλωσα. Το ξέρω απέξω. Όπως βλέπεις εσύ τη περιοχή σου έτσι βλέπω και εγώ το Μενίδι. Όπως κλέβουν Μενίδι κλέβουν κσι Χολαργό κσι Παπάγου και Χαλάνδρι, το ξέρω από πρώτο χέρι. Αν μπεις στις σελίδες κλοπών του facebook κλέβουν ασύστολα καθημερινά σε όλες τις περιοχές. 

Συνεχίζεις να κάνεις το ίδιο, λες ότι θα πληρώνεις δόση 500€/μήνα για 30 χρόνια για σπίτι στο Μενίδι, αποφεύγεις να πεις τι προκαταβολή και τι έξοδα πλήρωσες ώστε να μπορέσει να γίνει αυτό, και συγκρίνεις τη δόση με το μίσθωμα που πληρώνει σε άλλο σπίτι η θεία σου στον Χολαργό και όχι το μίσθωμα που πιάνει το σπίτι που αγόρασες.

• Like 1
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Συνεχίζεις να κάνεις το ίδιο, λες ότι θα πληρώνεις δόση 500€/μήνα για 30 χρόνια για σπίτι στο Μενίδι, αποφεύγεις να πεις τι προκαταβολή και τι έξοδα πλήρωσες ώστε να μπορέσει να γίνει αυτό, και συγκρίνεις τη δόση με το μίσθωμα που πληρώνει σε άλλο σπίτι η θεία σου στον Χολαργό και όχι το μίσθωμα που πιάνει το σπίτι που αγόρασες.

Τα έξοδα δε τα θυμάμαι ακριβώς διότι πάνε κάποια χρόνια. Θα τα βρω και θα τα ποσταρω. Δεν έδωσα μπροστά λεφτά διότι μου το αξιολογήσαν 20% πάνω οπότε μου έδωσαν όλο το ποσό. Σου είπα ότι είναι σπίτι 10ετιας και το έδινε φθηνά ο τότε ιδιοκτήτης επειδή ήθελε να φύγει εξωτερικό. Οπότε το κοστολογήσαν παραπάνω και δεν έδωσα προκαταβολή. Το είχα όμως στην άκρη το 20% αν χρειαζόταν. Το σπίτι που αγόρασα αν το νοικιάσω με τις τιμές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή πιάνει 500-600€ άνετα. Όταν βλέπεις και δίνουν για 400-500€ κάτι σάπια των 50 τμ. Δεν τίθεται θέμα να το νοικιάσω όμως οπότε ποιος ο λόγος ανάλυσης αυτού; 

Επίσης συγκρίνω το σπίτι στο Χολαργό με το σπίτι στο Μενίδι διότι το σπίτι στο Μενίδι αν το είχες στο Χολαργό θα το νοίκιαζε κάποιος 1200€ και λίγα λέω. Είναι υπέρογκα τα ποσά στις πιο high και καλά περιοχες με σάπια σπίτια. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
33 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Εσύ κατάλαβες κάτι λάθος, το "σπίτι των 700ων" ήταν απάντηση σε σένα που αναφέρθηκες σε μίσθωμα 700€, και όχι αναφορά σε σπίτι με τιμή αγοράς 700.000€.

Επίσης αυτό που είπες δεν ισχύει για δύο λόγους:

1. Δεν αρκεί μόνο η δόση για να αγοράσεις σπίτι με δάνειο, πρέπει να έχεις στην άκρη ένα σεβαστό ποσό για την ελάχιστη προκαταβολή + όποια έξοδα.

2. Εφόσον έχεις δώσει την ελάχιστη προκαταβολή η δόση του δανείου δεν βγαίνει μικρότερη από το μίσθωμα, βγαίνει μεγαλύτερη, εκτός και αν αυτό που πάρεις με δάνειο είναι κατά πολύ υποδεέστερο από αυτό που μισθώνεις.

Αν πάλι εννοούσες αγορά με δάνειο σπιτιού πολύ υποδεέστερου, τότε μάθε πως δεν μπορείς να συγκρίνεις ανόμοια πράγματα, δεν έχει κανένα νόημα να συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια. Για να έχει νόημα αυτό που έγραψες περί 400-500€ δόσης δανείου θα πρέπει να αναφέρεις και το συνολικό ποσό που απαιτείται να δώσεις μπροστά, και το ενοίκιο που μπορεί να πιάσει το συγκεκριμένο.

να σου πω γενικα νομιζω συμφωνουμε απλα καπου χανεται το νοημα στα γραπτα...

απαντωντας σε ολους, ο κανονας πιστευω ειναι οτι η δοση για το ιδιο σπιτι με σταθερο 25-30 ετη βγαινει 30-50% πανω απο το νοικι, συν την προκαταβολη περιπου 50-80 νοικια. σιγουρα εχει ευκαιριες κλπ, αλλα σε γενικες γραμμες νομιζω εκει ειμαστε.

Επεξ/σία από fuz10n
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
37 λεπτά πριν, DjTony είπε

Τα έξοδα δε τα θυμάμαι ακριβώς διότι πάνε κάποια χρόνια. Θα τα βρω και θα τα ποσταρω. Δεν έδωσα μπροστά λεφτά διότι μου το αξιολογήσαν 20% πάνω οπότε μου έδωσαν όλο το ποσό. Σου είπα ότι είναι σπίτι 10ετιας και το έδινε φθηνά ο τότε ιδιοκτήτης επειδή ήθελε να φύγει εξωτερικό. Οπότε το κοστολογήσαν παραπάνω και δεν έδωσα προκαταβολή. Το είχα όμως στην άκρη το 20% αν χρειαζόταν. Το σπίτι που αγόρασα αν το νοικιάσω με τις τιμές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή πιάνει 500-600€ άνετα. Όταν βλέπεις και δίνουν για 400-500€ κάτι σάπια των 50 τμ. Δεν τίθεται θέμα να το νοικιάσω όμως οπότε ποιος ο λόγος ανάλυσης αυτού; 

Επίσης συγκρίνω το σπίτι στο Χολαργό με το σπίτι στο Μενίδι διότι το σπίτι στο Μενίδι αν το είχες στο Χολαργό θα το νοίκιαζε κάποιος 1200€ και λίγα λέω. Είναι υπέρογκα τα ποσά στις πιο high και καλά περιοχες με σάπια σπίτια. 

Άλλο το "πάνε κάποια χρόνια" που αγόρασες εσύ και άλλο το σήμερα, πριν κάποια χρόνια ελάχιστες πράξεις γίνονταν και με τιμές κυριολεκτικά σκότωμα/πάτο, για αυτό και η τράπεζα το κοστολόγησε παραπάνω και έτσι δεν έδωσες προκαταβολή, είναι γνωστό πως όσοι αγόρασαν τότε έκαναν την τύχη τους. Για αυτό ακριβώς είναι εντελώς ανούσιο να βάζεις στην εξίσωση την τιμή που το είχες αγοράσει τότε, νόημα θα είχε αν σύγκρινες το ενοίκιο που μπορεί να πιάσει σήμερα το το συγκεκριμένο σπίτι με την σημερινή του αξία, με την προκαταβολή και τη δόση που θα χρειαζόταν για να το αγοράσεις σήμερα.

Επίσης για όποιο λόγο και να συγκρίνεις σπίτι στο Χολαργό με σπίτι στο Μενίδι, ότι χαρακτηρισμό και να τους δώσεις ("σάπιο", "τίμιο" κτλ) δεν παύει η σύγκριση να είναι ανούσια. Το ακίνητο λέγεται έτσι επειδή δεν κινείται.

31 λεπτά πριν, fuz10n είπε

να σου πω γενικα νομιζω συμφωνουμε απλα καπου χανεται το νοημα στα γραπτα...

απαντωντας σε ολους, ο κανονας πιστευω ειναι οτι η δοση για το ιδιο σπιτι με σταθερο 25-30 ετη βγαινει 30-50% πανω απο το νοικι, συν την προκαταβολη περιπου 50-80 νοικια. σιγουρα εχει ευκαιριες κλπ, αλλα σε γενικες γραμμες νομιζω εκει ειμαστε.

Με αυτά που γράφεις εσύ γενικά συμφωνώ, ενώ με αυτά που γράφουν κάποιοι άλλοι διαφωνώ κάθετα.

Πάντως δεν έχουν όλα τα ακίνητα την ίδια απόδοση, για αυτό και το ύψος προκαταβολής/δόσης σε σχέση με το μίσθωμα μπορεί να διαφέρουν πολύ περισσότερο από όσο έγραψες. Σε καμία περίπτωση όμως δεν βγαίνει η δόση σχεδόν η μισή από το μίσθωμα όπως έγραψαν παραπάνω.

Επεξ/σία από Joshua21
  • Like 2
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...