polaki Δημοσ. 6 Απριλίου 2022 Δημοσ. 6 Απριλίου 2022 5 λεπτά πριν, Joshua21 είπε Όντως το βάζει σε πλειστηριασμό πολύ κοντά στην εμπορική αξία, αλλά δεν είναι σίγουρο πως θα το χτυπήσει κάποιος, το πιθανότερο είναι να ΜΗΝ. Και μάλιστα με περσινό νόμο η τιμή πώλησης μετά τον δεύτερο πλειστηριασμό μειώνεται αυτόματα, χωρίς να χρειάζεται δικαστική απόφαση όπως παλιότερα. Ξέχασες να υπολογίσεις τους τόκους που ήδη χρωστάς, οι οποίοι είναι τεράστιοι μια και ως γνωστόν στην αρχή της αποπληρωμής του δανείου το μεγαλύτερο ποσοστό της δόσεις πηγαίνει σε τόκους και όχι στο κεφάλαιο. Εκτός βέβαια αν για κάποιο λόγο στην περίπτωση του πατέρα σου του χάρισαν τους τόκους Άσε που θα χάσεις και όσα έξοδα έκανες κατά την αγορά. Το παράδειγμα σου είναι ξεχειλωμένο όσο δεν πάει από όλες τις απόψεις. Τί έξοδα εννοείς ότι θα χάσεις κατά την αγορά, τα συμβολαιογραφικά και τα έξοδα δανείου? Ε καλά αυτό εννοείται. Αλλά νομίζω σταγόνα στον ωκεανό. Δεν είναι καθόλου ξεχειλωμένο το παράδειγμά μου, γιατί πολύ απλά στα νούμερα μου έβαλα μέσα το συνολικό ποσό που παίρνεις δάνειο δηλαδή τα 150,000, μαζί με τους τόκους, τελικό ποσό που πρέπει να πληρώσεις. Δηλαδή ξεκινάς σήμερα, έχεις δώσει προκαταβολή 30,000 που τα είχες, και από σήμερα μέχρι 30χρόνια μετά χρωστάς άλλα 150.000. Από αυτά τα 150.000, πράγματι ίσως τα 40.000 να είναι οι τόκοι. Αλλά τα βάζω όλα μέσα. Ότι και να πληρώνεις λοιπόν από τον πρώτο μήνα, το ΤΕΛΙΚΟ ΠΟΣΟ μειώνεται. Δεν θα ξαναπώ το παράδειγμα, ήταν πολύ σαφές αλλά αρκετά απλοποιημένο για να το καταλάβουν και όσοι πανικοβάλλονται από φυλλάδες τύπου Πρώτο Θέμα (υπάρχουν και χειρότερες φυλλάδες φυσικά) και νομίζουν ότι οι κακές τράπεζες σε αφήνουν στο δρόμο. Το τελικό που πρέπει να κρατήσει κάποιος είναι ότι 99 στις 100 περιπτώσεις ΔΕ μένεις στο δρόμο, και για τη 1 στις 100 που όντως μένεις στο δρόμο έχουν γίνει ΟΛΑ λάθος και γι'αυτό έφτασε η φάση εκεί που έφτασε. Όπως και να έχει, πρέπει κάποιος να καταλαβαίνει πολύ καλά τί πάει να κάνει πριν πάρει ένα δάνειο, οποιασδήποτε μορφής.
DjTony Δημοσ. 6 Απριλίου 2022 Δημοσ. 6 Απριλίου 2022 3 ώρες πριν, fuz10n είπε θα μπορουσες με τα επιπλεον λεφτα απο το ενοικιο και την προκαταβολη να τους αφησεις ενα τρομερο portfolio το οποιο ευκολα θα μοιραζαν και στα 2, τωρα με το ενα σπιτι τα βλεπω να τσακωνονται... για επιλογες μιλαω δε χρειαζεται να μετανιωνεις. ρισκα ειναι αυτα. Κοίτα, και η γυναίκα και εγώ εκτός απο τη βασική μας δουλειά κάνουμε και δεύτερη δουλειά οπότε έχουμε μια πολύ μεγάλη καβατζα για τα παιδιά. Επίσης έχω και ένα ακόμα σπίτι μικρό που δε μπορώ να μείνω εκεί λόγω τετραγωνικών και το νοικιάζω. Οπότε και σπίτια και μετρητά θα βρουν τα παιδιά μου. Καλά να είμαστε μόνο να μη μας τα φάνε οι γιατροί 1
Joshua21 Δημοσ. 6 Απριλίου 2022 Δημοσ. 6 Απριλίου 2022 2 λεπτά πριν, polaki είπε Τί έξοδα εννοείς ότι θα χάσεις κατά την αγορά, τα συμβολαιογραφικά και τα έξοδα δανείου? Ε καλά αυτό εννοείται. Αλλά νομίζω σταγόνα στον ωκεανό. Ε όχι σταγόνα στον ωκεανό, όλα αυτά είναι πολλαπλάσια από τα 1-2k δικαστικά έξοδα που μπήκες στον κόπο να αναφέρεις, κάποιος που δεν έχει ιδέα από αυτά και διαβάσει ότι είχες γράψει θα παραπλανηθεί. 4 λεπτά πριν, polaki είπε Δεν είναι καθόλου ξεχειλωμένο το παράδειγμά μου, γιατί πολύ απλά στα νούμερα μου έβαλα μέσα το συνολικό ποσό που παίρνεις δάνειο δηλαδή τα 150,000, μαζί με τους τόκους, τελικό ποσό που πρέπει να πληρώσεις. Δηλαδή ξεκινάς σήμερα, έχεις δώσει προκαταβολή 30,000 που τα είχες, και από σήμερα μέχρι 30χρόνια μετά χρωστάς άλλα 150.000. Από αυτά τα 150.000, πράγματι ίσως τα 40.000 να είναι οι τόκοι. Αλλά τα βάζω όλα μέσα. Μην υποτιμάς την νοημοσύνη μας, καθόλου τόκους δεν είχε το παράδειγμα σου, κατά λέξη είχες γράψει "180.000 αξία σπιτιού, 50,000 έχεις δώσει σε προκαταβολή και δόσεις, άρα χρωστάς 130.000", που είναι οι τόκοι? Ακόμα και τώρα μπερδεμένα τα γράφεις, οι 150.000 με αποπληρωμή σε 30 χρόνια θα επιβαρυνθούν με 150.000 και βάλε τόκους, και όχι με "ίσως 40.000", που και πάλι δεν τους υπολογίζεις πουθενά. 15 λεπτά πριν, polaki είπε Το τελικό που πρέπει να κρατήσει κάποιος είναι ότι 99 στις 100 περιπτώσεις ΔΕ μένεις στο δρόμο, και για τη 1 στις 100 που όντως μένεις στο δρόμο έχουν γίνει ΟΛΑ λάθος και γι'αυτό έφτασε η φάση εκεί που έφτασε. Sorry αλλά το ότι το λες εσύ δεν αποτελεί επιχείρημα, θα πρέπει να το αποδείξεις κιόλας. 16 λεπτά πριν, polaki είπε Όπως και να έχει, πρέπει κάποιος να καταλαβαίνει πολύ καλά τί πάει να κάνει πριν πάρει ένα δάνειο, οποιασδήποτε μορφής. Αυτό είναι το μόνο σωστό από όσα είπες. 1
calibri Δημοσ. 6 Απριλίου 2022 Δημοσ. 6 Απριλίου 2022 είναι φοβερό πάντως από τις απαντήσεις πόσοι εδώ μέσα νιώθουν τόσο σίγουροι για τον εαυτό τους και το τι τους προδικάζει το μέλλον.... τόσο φοβερό μάλιστα αναλογιζόμενος και τις εκ διαμέτρου αντίθετες εικόνες που εισπράττεις ρίχνοντας μία ματιά το τι συμβαίνει και πόσο αλλάζει η ζωή του καθενός μας από τη μία μέρα στην άλλη και όχι από τώρα για 30 χρόνια μετά.
DjTony Δημοσ. 6 Απριλίου 2022 Δημοσ. 6 Απριλίου 2022 4 λεπτά πριν, calibri είπε είναι φοβερό πάντως από τις απαντήσεις πόσοι εδώ μέσα νιώθουν τόσο σίγουροι για τον εαυτό τους και το τι τους προδικάζει το μέλλον.... τόσο φοβερό μάλιστα αναλογιζόμενος και τις εκ διαμέτρου αντίθετες εικόνες που εισπράττεις ρίχνοντας μία ματιά το τι συμβαίνει και πόσο αλλάζει η ζωή του καθενός μας από τη μία μέρα στην άλλη και όχι από τώρα για 30 χρόνια μετά. Όσο είμαστε υγιείς και δουλεύουμε θα πληρώνουμε. Αν πεθάνουμε ας μας τα πάρουν τα σπίτια που χρωστάμε. Δηλαδή θα φύγω και εγώ και η γυναίκα; νοικιάζω και ενα σπίτι μικρό και από εκεί πληρώνω τη δόση του μεγάλου. Όλα τόσο σκατα θα πάνε που θα τα χάσω όλα; είναι κομματάκι δύσκολο αυτό φίλε μου. 6 λεπτά πριν, calibri είπε είναι φοβερό πάντως από τις απαντήσεις πόσοι εδώ μέσα νιώθουν τόσο σίγουροι για τον εαυτό τους και το τι τους προδικάζει το μέλλον.... τόσο φοβερό μάλιστα αναλογιζόμενος και τις εκ διαμέτρου αντίθετες εικόνες που εισπράττεις ρίχνοντας μία ματιά το τι συμβαίνει και πόσο αλλάζει η ζωή του καθενός μας από τη μία μέρα στην άλλη και όχι από τώρα για 30 χρόνια μετά. Και να ρωτήσω κάτι ακόμα. Με το σκεπτικό σου δηλαδή να μη κάνουμε τίποτα για να μη πάθουμε κάτι και να μείνουμε στο ενοίκιο μια ζωή και αν φτάσουμε στα 70 δηλαδή τότε να λέμε δε κάναμε κάτι, δεν έχω να σου αφήσω κάτι παιδί μου πχ. Και να είμαι 60-70 χρονών και να με βγάζουν έξω επειδή θέλουν το σπίτι; δεν είναι και ότι πιο φυσιολογικό όλο αυτό... 4
fsbmaniac Δημοσ. 6 Απριλίου 2022 Δημοσ. 6 Απριλίου 2022 Αναφέρετε για φόρους … τι φόρο έχει ένα ακίνητο ρε παιδιά που δε ξέρουμε εμείς ; Ένα ενφια των 400-500 ευρώ ; Απολύτως τίποτα δηλαδή σε σχέση με ενοίκια κτλ. Στο ενοίκιο πετάς χρήματα απλά τα πράγματα . Ψάξτε για house hacking strategy.
Kapetanakos Δημοσ. 6 Απριλίου 2022 Δημοσ. 6 Απριλίου 2022 οι παλιες γενιες (παππουδες,γονεις μας) κατι εφτιαξαν κατι δημιουργησαν δυστηχως εμεις δεν θα καταφερουμε ποτε τιποτα μονοι μας. γιατι ετσι ειμαστε μαθημενοι. αυτα. υ.γ στην εξισωση δεν βαζω καποιον που εχει βοηθεια εστω και λιγη.
phanispal Δημοσ. 6 Απριλίου 2022 Δημοσ. 6 Απριλίου 2022 Τότε δεν υπήρχε ο καταναλωτισμός που υπάρχει τώρα που αλλάζουμε κινητά, κάρτες γραφικών και οτιδήποτε άλλο κάθε χρόνο και κοστίζουν και αρκετές εκατοντάδες ευρώ, αλλά το θέμα είναι ότι και να μην τα σκορπάς έτσι πάλι για πολλούς δε θα έφταναν για αγορά σπιτιού. Αφού οι μισθοί δεν έχουν αυξηθεί εδώ και δεκαετίες αλλά το κόστος ζωής έχει πολλαπλασιαστεί, πώς να μαζευτούν; Πριν 40 και 50 χρόνια σερβιτόρος ήταν ο άλλος και κατάφερνε να μαζέψει για να αγοράσει σπίτι(α), άντε πες σήμερα σε σερβιτόρο να αγοράσει σπίτι.
polaki Δημοσ. 6 Απριλίου 2022 Δημοσ. 6 Απριλίου 2022 (επεξεργασμένο) 4 ώρες πριν, Joshua21 είπε Ε όχι σταγόνα στον ωκεανό, όλα αυτά είναι πολλαπλάσια από τα 1-2k δικαστικά έξοδα που μπήκες στον κόπο να αναφέρεις, κάποιος που δεν έχει ιδέα από αυτά και διαβάσει ότι είχες γράψει θα παραπλανηθεί. Μην υποτιμάς την νοημοσύνη μας, καθόλου τόκους δεν είχε το παράδειγμα σου, κατά λέξη είχες γράψει "180.000 αξία σπιτιού, 50,000 έχεις δώσει σε προκαταβολή και δόσεις, άρα χρωστάς 130.000", που είναι οι τόκοι? Ακόμα και τώρα μπερδεμένα τα γράφεις, οι 150.000 με αποπληρωμή σε 30 χρόνια θα επιβαρυνθούν με 150.000 και βάλε τόκους, και όχι με "ίσως 40.000", που και πάλι δεν τους υπολογίζεις πουθενά. Sorry αλλά το ότι το λες εσύ δεν αποτελεί επιχείρημα, θα πρέπει να το αποδείξεις κιόλας. Αυτό είναι το μόνο σωστό από όσα είπες. Φίλε μου δεν καταλαβαίνω τί ακριβώς κάνεις, εγώ έφερα ένα παράδειγμα απλοποιημένο, το οποίο το έχω ζήσει προσωπικά πριν 20 χρόνια από τη Eurobank. Και ήταν και πριν 20 χρόνια που δε σε προστάτευε ούτε ο Θεός [που πίστευε ο πατέρας μου] ούτε ο διάολος [που τον πήρε και τον σήκωσε]. Ούτε "πρώτη κατοικία", ούτε "νόμος Κατσέλη" υπήρχαν τότε, πολύ απλά γιατί το 2000 πρέπει να ήσουν εντελώς μπαταχτσής για να μην καταφέρεις να πληρώσεις το στεγαστικό σου. Και παρόλα αυτά, ακόμα και τότε μια χαρά τη βγάλαμε με την πώληση. Άγρια εμπειρία μεν, αλλά στο δρόμο μια φορά δε μείναμε. Το σενάριο είναι απλό , παίρνεις ένα Χ δάνειο, και καταλήγεις να χρωστάς έστω 200.000. Οκ τώρα? Ούτε να σε μπερδεύω με προκαταβολές, ούτε με τόκους ούτε με τίποτα. Χρωστάς 200.000. Οι πιθανότητες σε όλη την ιστορία του Ελληνικού real estate εκτός τη μαύρη περίοδο της κρίσης είναι ότι το σπίτι σου παίρνει αξία, αρά ακόμα και να στο πάρει η τράπεζα, οι συντριπτικές πιθανότητες είναι να πουληθεί σε καλά λεφτά, και άρα να καταλήξεις να ΜΗ χρωστάς, εκτός αν φυσικά βαρέσεις κανονί στα πρώτα χρόνια που δεν έχεις προλάβει ούτε να ξεχρεώσεις τίποτα, αλλά ούτε και να ανέβει η αξία του real estate. Δε με ενδιαφέρει να το αναλύσω περισσότερο, και σίγουρα δε με ενδιαφέρει να ΑΠΟΔΕΙΞΩ κιόλας που μου ζητάς. Αλλά δε γουστάρω μία ούτε την καταστροφολογία, ούτε την τρομοκρατία των ΜΜΕ. Επεξ/σία 6 Απριλίου 2022 από polaki
SB_1957 Δημοσ. 6 Απριλίου 2022 Δημοσ. 6 Απριλίου 2022 1 ώρα πριν, phanispal είπε Τότε δεν υπήρχε ο καταναλωτισμός που υπάρχει τώρα που αλλάζουμε κινητά, κάρτες γραφικών και οτιδήποτε άλλο κάθε χρόνο και κοστίζουν και αρκετές εκατοντάδες ευρώ, αλλά το θέμα είναι ότι και να μην τα σκορπάς έτσι πάλι για πολλούς δε θα έφταναν για αγορά σπιτιού. Αφού οι μισθοί δεν έχουν αυξηθεί εδώ και δεκαετίες αλλά το κόστος ζωής έχει πολλαπλασιαστεί, πώς να μαζευτούν; Πριν 40 και 50 χρόνια σερβιτόρος ήταν ο άλλος και κατάφερνε να μαζέψει για να αγοράσει σπίτι(α), άντε πες σήμερα σε σερβιτόρο να αγοράσει σπίτι. Πόσο χρονών είσαι και τα λες αυτά? Αυτή την εξιδανικευμένη εικόνα που έχετε κάποιοι για το παρελθόν δεν μπορώ να καταλάβω από πού πηγάζει. Νομίζετε κάποιοι ότι μόνο σήμερα οι νέοι δυσκολεύονται να βρουν δουλειά, να ανεξαρτητοποιηθούν οικονομικά και να αποκτήσουν δικό τους σπίτι? Νομίζετε ότι πριν 40-50 χρόνια ή και πριν 20-30, οι μισθοί αυξάνονταν και το κόστος ζωής μειωνόταν, οι νέοι έβρισκαν αμέσως δουλειά, μόνιμη με τρελούς μισθούς και τα σπίτια ήταν φτηνά και όλοι αγόραζαν ό,τι ήθελαν!!! Ειδικά ότι ο σερβιτόρος κατάφερνε να αγοράσει σπίτι είναι "κορυφαίο"!!! 1 1
Joshua21 Δημοσ. 6 Απριλίου 2022 Δημοσ. 6 Απριλίου 2022 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, polaki είπε Φίλε μου δεν καταλαβαίνω τί ακριβώς κάνεις, εγώ έφερα ένα παράδειγμα απλοποιημένο, το οποίο το έχω ζήσει προσωπικά πριν 20 χρόνια από τη Eurobank. Και ήταν και πριν 20 χρόνια που δε σε προστάτευε ούτε ο Θεός [που πίστευε ο πατέρας μου] ούτε ο διάολος [που τον πήρε και τον σήκωσε]. Ούτε "πρώτη κατοικία", ούτε "νόμος Κατσέλη" υπήρχαν τότε, πολύ απλά γιατί το 2000 πρέπει να ήσουν εντελώς μπαταχτσής για να μην καταφέρεις να πληρώσεις το στεγαστικό σου. Και παρόλα αυτά, ακόμα και τότε μια χαρά τη βγάλαμε με την πώληση. Άγρια εμπειρία μεν, αλλά στο δρόμο μια φορά δε μείναμε. Σου εξήγησα με λεπτομέρειες γιατί το παράδειγμα σου (δεν λέω για την προσωπική σου εμπειρία, αλλά για τα υποθετικά, αυθαίρετα και ελλιπή νούμερα που παρέθεσες) είναι ξεχειλωμένο όσο δεν πάει άλλο, αυτό ακριβώς έκανα. Όσο για την εμπειρία σου οι εποχές προ του 2002 (τότε πρέπει να το αγόρασε εφόσον το έχασε πριν 20 χρόνια) δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τη σημερινή, τότε είχαμε δραχμές και ο πληθωρισμός ήταν ανεξέλεγκτος, είχαμε φτάσει σε κάποιο σημείο που οι αξίες των ακινήτων κυριολεκτικά διπλασιάζονταν κάθε 5-7 χρόνια, καμία σχέση με τα τελευταία χρόνια που σήμερα (2022) οι αξίες των ακινήτων είναι σχεδόν 30% χαμηλότερες από το 2010. Κατά πάσα πιθανότητα όταν του το πήραν η αξία του ήταν η διπλάσια και βάλε σε σχέση με όταν το αγόρασε, για αυτό και πήρε και ρέστα, αν το ίδιο γινόταν μια δεκαετία αργότερα τότε θα είχε και έλλειμμα, θα έχανε το σπίτι και θα συνέχιζε να χρωστάει στην τράπεζα, η πλειοψηφία όσων έχασαν το σπίτι που αγόρασαν με δάνειο αυτό ακριβώς έπαθαν. 2 ώρες πριν, polaki είπε Το σενάριο είναι απλό , παίρνεις ένα Χ δάνειο, και καταλήγεις να χρωστάς έστω 200.000. Οκ τώρα? Ούτε να σε μπερδεύω με προκαταβολές, ούτε με τόκους ούτε με τίποτα. Χρωστάς 200.000. Οι πιθανότητες σε όλη την ιστορία του Ελληνικού real estate εκτός τη μαύρη περίοδο της κρίσης είναι ότι το σπίτι σου παίρνει αξία, αρά ακόμα και να στο πάρει η τράπεζα, οι συντριπτικές πιθανότητες είναι να πουληθεί σε καλά λεφτά, και άρα να καταλήξεις να ΜΗ χρωστάς, εκτός αν φυσικά βαρέσεις κανονί στα πρώτα χρόνια που δεν έχεις προλάβει ούτε να ξεχρεώσεις τίποτα, αλλά ούτε και να ανέβει η αξία του real estate. Όχι βέβαια, δεν είναι ok, το ότι χρωστάς 200k από μόνο του δεν λέει απολύτως τίποτα, μόνο μαζί με όλα τα υπόλοιπα - που δεν με μπερδεύουν - θα έλεγε πολλά. Επεξ/σία 6 Απριλίου 2022 από Joshua21
Cocomel Δημοσ. 7 Απριλίου 2022 Δημοσ. 7 Απριλίου 2022 για να αγορασεις ενα σπιτι θες δανειο ... 10-20-30 χρονια με αποπληρωμή βαλέ τόκους βαλέ ενφιά βαλέ φόρους βαλέ φθορές κάτι που δεν το λετε τοτε θα καταλαβεις οτι δεν αξιζει ειδικα στης μερες μας που ειναι ολα στο θεο δλδ ισως και φούσκα το 2011 μεχρι το 2016 ήταν.. η καλύτερη επένδυση στο σήμερα είναι ρίσκο
Speculoos Δημοσ. 7 Απριλίου 2022 Δημοσ. 7 Απριλίου 2022 5 ώρες πριν, fsbmaniac είπε Αναφέρετε για φόρους … τι φόρο έχει ένα ακίνητο ρε παιδιά που δε ξέρουμε εμείς ; Ένα ενφια των 400-500 ευρώ ; Απολύτως τίποτα δηλαδή σε σχέση με ενοίκια κτλ. Στο ενοίκιο πετάς χρήματα απλά τα πράγματα . Ψάξτε για house hacking strategy. Για ποιο house hacking μιλάμε και πώς θα δουλεψει ρεαλιστικά για μια οικογένεια μισθωτών; Το hack που λέει να ξεπληρώσεις το δάνειο όσο πιο γρήγορα γίνεται και να αγοράσεις κάτι άλλο μεταβάλλοντας τον τρόπο χρήσης του ή το hack που λέει να αγοράσεις μια τεράστια σπιταρόνα και να νοικιάσεις ένα δωμάτιο ξεπληρώνοντας έτσι μέρος του δανείου; Δεν ξέρω καν αν στην Ελλάδα ή ακόμα και στην ΕΕ επιτρέπονται νομικά τέτοια πράγματα. Μιας και σε προηγούμενη σελίδα αναφέρθηκα στο προσωπικό μου παράδειγμα. Αυτή τη στιγμή εδώ που ζω σε ένα διαμέρισμα 110τμ δίνω ένα νοίκι της τάξης των 1400 ευρώ. Αν θέλω να αγοράσω κάτι που να είναι σχεδόν αντίγραφο αυτού που ζω, ιδιων τετραγωνικών, χαρακτηριστικών, χρονολογίας σε αυτή ακριβώς την περιοχή, κοστολογείται 490-550k. Για σπίτι 500 χιλιάδων το οποίο ελπίζουμε ότι η τράπεζα θα κοστολογήσει τόσο και όχι λιγότερο ώστε να δανείσει το 90% της αξίας, θα πρέπει να έχω day 1 κάτι παραπάνω από 100 χιλιάδες σε μετρητά, 50 χιλιάρικα που είναι το 10% ώστε να πάρω το υπόλοιπο 90% σε δάνειο, και περίπου 55 χιλιάδες για γραφειοκρατικά κόστη, παράβολα και συμβολαιογράφο. Εφόσον λοιπόν δώσω αυτά και εγκριθεί το δάνειο θα έχω για 20 χρόνια μια μηνιαία δόση της τάξης των 2450 ευρώ, χίλια ευρώ παραπάνω από το τρέχον ενοίκιο. Σε βάθος εικοσαετιας μιλάμε για πάνω από 200 χιλιάδες. Τι hack προτείνεις εδώ; 7 ώρες πριν, margaritagr είπε Εγω δε χρειάστηκε ν απορώ δάνειο αλλά θεωρώ καλύτερο να έχεις κάτι δικό σου έστω και μετά απο χ χρόνια. Με τα δάνεια πληρώνεις πληρώνεις κάτι που δε θα σου μείνει ποτέ. Και μπορείς να πέσεις σε ιδιοκατοικησεις, σε περίεργους ιδιοκτήτες κλπ Δεν ξεκίνησες όμως καθόλου από την ίδια βάση. Προφανώς αν έχεις ένα αρκετά μεγάλο ποσό στην άκρη είναι καλύτερα να το επενδύσεις κάπου όπως είναι η αγορά σπιτιού από το να το αφήσεις να υπάρχει. Δεν είναι δηλαδή δίλημμα έχω κάτι δικό μου vs δεν έχω. Τα ρίσκα μάλιστα που αναφέρεις για το ενοίκιο είναι προφανώς υπαρκτά αλλά αντίστοιχα βρίσκεις και στην αγορά. Μπορεί να βγάζει προβλήματα ως κατασκευή, να έχεις περίεργους γείτονες ή να είναι άσχημη η περιοχή. 4
giwfys Δημοσ. 7 Απριλίου 2022 Δημοσ. 7 Απριλίου 2022 1 hour ago, SB_1957 said: Πόσο χρονών είσαι και τα λες αυτά? Αυτή την εξιδανικευμένη εικόνα που έχετε κάποιοι για το παρελθόν δεν μπορώ να καταλάβω από πού πηγάζει. Νομίζετε κάποιοι ότι μόνο σήμερα οι νέοι δυσκολεύονται να βρουν δουλειά, να ανεξαρτητοποιηθούν οικονομικά και να αποκτήσουν δικό τους σπίτι? Νομίζετε ότι πριν 40-50 χρόνια ή και πριν 20-30, οι μισθοί αυξάνονταν και το κόστος ζωής μειωνόταν, οι νέοι έβρισκαν αμέσως δουλειά, μόνιμη με τρελούς μισθούς και τα σπίτια ήταν φτηνά και όλοι αγόραζαν ό,τι ήθελαν!!! Ειδικά ότι ο σερβιτόρος κατάφερνε να αγοράσει σπίτι είναι "κορυφαίο"!!! Χαωτικη η διαφορα με το παρελθον φιλε.. Η προηγουμενη γενια βιωσε το οικονομικο θαυμα διαβασε λιγο https://en.wikipedia.org/wiki/Greek_economic_miracle Η νεα γενια βιωσε την οικονομικη καταστροφη.. Απλα το χαος..
Seaside Δημοσ. 7 Απριλίου 2022 Δημοσ. 7 Απριλίου 2022 23 ώρες πριν, yioula είπε επειδη εχω κανει τη .. χρονικη διαδρομη...θα σου πω οτι... ...δεν ξερεις πως θα τα φερει η ζωη και κυριως οτι ειναι θεμα χαραχτηρα και προοπτικης στη ζωη σου στο φορολογικο κομματι ειναι μεγαλη επιβαρυνση η αγορα γενικως. τελικα θα σου πω οτι ειναι περιπου σαν τον ερωτα [!] αν βρεις κατι και σου ταιριαζει πολυ και ειναι ευκαιρια, κανε αγορα ! Αυτό ακριβώς.........
Προτεινόμενες αναρτήσεις