Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
4 ώρες πριν, kimimaro_ είπε

Ακούω απο πολλούς που λένε "και αν χάσεις την δουλεία σου θα χάσεις το σπίτι κλπ". Δηλαδή εγώ τώρα που είμαι στο νοίκι αν χάσω την δουλειά μου δεν θα βγώ στον δρόμο;

Η ειδοποιός διαφορά όμως με τα τωρινά δεδομένα είναι ότι στην πρώτη περίπτωση θα έχεις χάσει και το κεφάλαιο που ήθελε η τράπεζα για να σου δώσει το δάνειο.

Και αν δε μιλάμε για καμια γκαρσονιερούλα και κανά ψωροδανειάκι, το κεφάλαιο αυτό μπορεί να είναι από 30.000€ και πάνω.

• Απαντ. 186
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

επειδη εχω κανει τη .. χρονικη διαδρομη...θα σου πω οτι...

...δεν ξερεις πως θα τα φερει η ζωη και  κυριως 

οτι ειναι θεμα χαραχτηρα και προοπτικης στη ζωη σου

στο φορολογικο κομματι ειναι μεγαλη επιβαρυνση η αγορα γενικως.

τελικα θα σου πω οτι ειναι περιπου σαν τον ερωτα [!]

αν βρεις κατι και σου ταιριαζει πολυ και ειναι ευκαιρια,

κανε αγορα !

• Like 6
Δημοσ.
19 ώρες πριν, leonidas_fs είπε

Σίγουρα το να πληρώνεις κάτι που στο τέλος θα σου μείνει, αξίζει φουλ αλλα πολυ σημαντικό είναι και το εισόδημα που έχεις. Αν για παράδειγμα παίρνεις 1200€ τον μήνα "σίγουρα" τότε αξίζει να κάνει το βήμα για δάνειο, μιας και τα επιτόκια ειναι πολύ χαμηλά (συγκεκριμένα εγω πήρα στεγαστικό πριν 7 μήνες με 3% επιτόκιο).

Ευτυχώς για σένα το πήρες πριν από 7 μήνες...πήγαινε να δεις τωρα τι γίνεται με τον πληθωρισμό...

Δημοσ.
Στις 5/4/2022 στις 4:35 ΠΜ, savageharis είπε

Εδώ και λίγο καίρο με προβληματίζει η εξής απορία , αξίζει κάποιος να πάρει ένα στεγαστικό δάνειο και να δίνει Μια δόση των 400 -500€ μηνιαία και να του μείνει και το σπίτι μετά από μερικά χρόνια , η να ειναι στο ενοίκιο που κατά την άποψη μου είναι γαμησιατικα λεφτά . Έχω χαλάσει ήδη λεφτά σε ενοίκια 5 χρόνια , και όπως πάει με Την αύξηση των ενοικίων έχουν φτάσει στα ύψη ακόμα και σπίτια πολύ κακής ποιότητας . 

Τα είπες όλα μόνος σου. Δάνειο εννοείται! Παίρνεις την απόφαση ότι θα παντρευτείς το σπίτι και την τράπεζα, οπότε πρέπει να κάνεις την καλύτερη δυνατή επιλογή σε ακίνητο αλλά και στο δάνειο που θα πάρεις, από εκεί και πέρα σε βάθος χρόνου θα είσαι σαφώς οφελειμένος κερδίζοντας τόσο οικονομικά όσο και σε καθημερινά πράγματα που έχει οφέλη η ιδιοκτησία έναντι της μίσθωσης. Στο τέλος σου μένει και το σπίτι και άμα δεν γουστάρεις, ότι ώρα θέλεις το πουλάς με εξόφληση του δανείου και πάμε παρακάτω <- με την προϋπόθεση ότι θα έχει και μια εμπορικότητα το ακίνητο, όχι πχ μια βίλλα 300 τετραγωνικά στην κολοπετινιτσα, καλή μπορεί να είναι για εσένα επειδή είναι το χωριό σου αλλά εμπορικά θα πιάσει την μισή αξία από την πραγματική και ΑΝ πουληθεί ποτέ...Ένα δυάρι σε εμπορική περιοχή της Αθήνας θα αξίζει εμπορικά, περισσότερο και θα φύγει αμέσως!

9 ώρες πριν, rotting είπε

Δεν μιλάμε για ιδιοκτησία αλλά δανειοληψια! Εκτός άμα νομίζει κάποιος ότι του ανήκει κιόλας κάτι χωρίς να αποπληρώσει 

Σου ανήκει νομικά και ουσιαστικά. Οτι θες το κάνεις... Λες να έρχεται η τράπεζα να τσεκάρει; Την δόση της να παίρνει και εσύ βάλε φωτιά και καφ' το (εντάξει αυτό όχι, τρόπος του λέγειν!!! Σε υποχρεώνει όμως η τράπεζα, να έχεις ασφάλεια πυρός, με αυτήν πρώτο δικαιούχο).

Δημοσ.
5 ώρες πριν, kimimaro_ είπε

Προφανώς και η ακίνητη περιουσία έχει κάποια βάρη οπως και το να πάρεις δάνειο έχει και αυτό τα μειονεκτήματα του. Αυτό που λέω είναι ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το δάνειο για αγορά σπιτιού συμφέρει απο το να είσαι στο νοίκι μια ζωή.

Αυτό που γράφεις τώρα δεν έχει ουδεμία σχέση με αυτό που έγραψες πριν και σχολίασα, άλλο το "η περιουσία παρουσιάζεαι σαν βάσανο" και άλλο το "στις περισσότερες περιπτώσεις συμφέρει η αγορά και όχι να νοικιάζεις", καλό θα ήταν πάντα να γράφεις ακριβώς αυτό που εννοείς.

6 ώρες πριν, kimimaro_ είπε

Ακούω απο πολλούς που λένε "και αν χάσεις την δουλεία σου θα χάσεις το σπίτι κλπ". Δηλαδή εγώ τώρα που είμαι στο νοίκι αν χάσω την δουλειά μου δεν θα βγώ στον δρόμο; Και απο περιπτώσεις που έχω δει την κύρια κατοικία δεν την πειράζουν εύκολα.

Όπως έγραψα και παραπάνω η διαφορά είναι πως εσύ μια χαρά θα μπορέσεις να πληρώνεις μικρότερο νοίκι μετακομίζοντας σε υποδεέστερο σπίτι, ενώ ο δανειολήπτης δεν θα έχει τη δυνατότητα να το δώσει και να πάρει άλλο μικρότερο ώστε να πληρώνει μικρότερη δόση. Εσύ δεν θα χάσεις τίποτα επειδή δεν έχεις πληρώσει τίποτα, αυτός με το δάνειο όμως θα έχει χάσει το κεφάλαιο που εκταμίευσε για να πάρει το στεγαστικό (προκαταβολή + όλα τα έξοδα), θα χάσει όσα έχει ξοδέψει στα βάρη που προκύπτουν από την ακίνητη περιουσία. Προστασία πρώτης κατοικίας πλέον δεν υπάρχει.

6 ώρες πριν, kimimaro_ είπε

Τώρα τι να σου πω στοιχεία δεν έχω αλλα νομίζω πως αυτοι που ειναι διατεθειμένοι να δώσουν το σπίτι τους αύριο και να ξεφορτωθούν το δάνειο που έχουν πάρει ώστε γυρίσουν πίσω στο νοίκι είναι η μειοψηφία.

Ούτε εγώ έχω στοιχεία, αλλά αυτό που ξέρω στα σίγουρα είναι πως ο δανειολήπτης δίνοντας το σπίτι δεν θα καθαρίσει, αν αυτά που θα πιάσει το ακίνητο στην εκποίηση είναι λιγότερα από το χρέος τότε θα συνεχίσει να χρωστάει τα υπόλοιπσ στην τράπεζα.

17 λεπτά πριν, mechpanos είπε

Σου ανήκει νομικά και ουσιαστικά. Οτι θες το κάνεις... Λες να έρχεται η τράπεζα να τσεκάρει; Την δόση της να παίρνει και εσύ βάλε φωτιά και καφ' το (εντάξει αυτό όχι, τρόπος του λέγειν!!! Σε υποχρεώνει όμως η τράπεζα, να έχεις ασφάλεια πυρός, με αυτήν πρώτο δικαιούχο).

Για να σου ανήκει κάτι νομικά και ουσιαστικά θα πρέπει να έχεις την πλήρη κυριότητα, κάτι που ο δανειολήπτης δεν έχει. Αν του ανήκε νομικά και ουσιαστικά θα μπορούσε να το πουλήσει χωρίς να ενημερώσει κανέναν, στην πράξη όμως όχι απλά πρέπει να την ενημερώσει, αλλά και να εξασφαλίσει από αυτήν βεβαίωση εξόφλησης.

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πρόσφατα ζήτησα δάνειο για 50κ και μου δώσανε προέγκριση για ένα σπίτι που βρήκα στα 52 αφού λοιπόν έκανα όλες τις κινήσεις και μάζεψα όλα τα χαρτιά πήρα και την τελική έγκριση. 

Επικοινωνώ με τον πωλητή και μου άρχισε τα αμμ να δεν ξέρω μου το ζητάει ένας γνωστός δίνει 60κ και κάτι τέτοια. Με αφήνει τελείως ξεκρέμαστο και να χω απελπιστεί, βρήκα ένα άλλο λοιπόν στα 55 και μαντέψτε , έπαθα το ίδιο πράγμα " να μωρέ τελικά ήρθε εκτιμητής και το κοστολογεί στα 65κ. 

Με λίγα λόγια άν δεν ξέρεις τον πωλητή μέχρι και τελευταία στιγμή μπορεί να σου την κάνει, απ ότι κατάλαβα αν δεν τα έχεις μπαμ να κλείσεις εκείνη την ώρα, δεν θα ασχοληθεί κανένας μαζί σου σε μια τέτοια χρονοβόρα διαδικασία δανείου.

Ακόμα στο ψάξιμο είμαι..

Επεξ/σία από NobodyRankXV
  • Sad 6
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η αγορά αξίζει αν βρεις κάτι οικονομικό και αν είσαι σχετικά μικρός σε ηλικία. Διαφορετικά μπορεί να δώσεις 200.000 ευρώ για ένα σπίτι για το οποίο θα κάνεις απόσβεση σε 20+ χρόνια στα γεράματά σου.

Επίσης έχω την εντύπωση ότι και οι μεσίτες φουσκώνουν πολύ τις τιμές σε ενοίκια και πωλήσεις και ότι παρουσιάζουν είναι εικονικό.

Βλέπω αγγελίες για τιμές "600 ευρώ/μήνα σε φοιτητικό σπίτι 30τμ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης" ενώ στην πράξη βλέπω από γείτονες μου στην περιοχή ότι κανένας δεν πληρώνει τέτοια ενοίκια.

Επεξ/σία από The_Judas
Δημοσ.

Παιδιά δε νομίζω ότι ο TS είναι 55 χρονών και ζητάει δάνειο. Που και εκεί στο δίνουν αλλά για 10 χρόνια ας πούμε. Το έχει κάνει θεία μου. 

Θα σας πω τη δική μου ιστορία. Μένω Αθήνα, δε θα φύγω από Αθήνα. Μένω σε περιοχή που μένουν όλοι οι γνωστοί και φίλοι και συγγενείς μου. Εδώ μεγάλωσα. Εδώ αγόρασα το σπίτι μου, πηρα δάνειο, είμαι 32 χρονών έχω 2 παιδιά σταθερή δουλειά λόγω ειδικότητας με πολύ καλές αποδοχές. Είμαι χασάπης. Η γυναίκα μου είναι 27 κάνει νύχια, επίσης καλή δουλειά με καλά λεφτά. Πριν πάρω το δάνειο έχωσα 6 χρόνια ενοίκιο, πέταξα 20+ χιλιάρικα. Πήρα δάνειο και δε θα το μετανιώσω ποτέ. Θα έχω ένα σπίτι να αφήσω στα παιδιά μου. Ακούω διαφορά εδώ μέσα αν μείνεις χωρίς δουλειά κλπ κλπ. Δεν θα με βοηθήσει κανείς σε μια δύσκολη στιγμή; καταρχήν δε μπορώ να μείνω χωρίς δουλειά αν δε μείνω ανάπηρος να σας το πω έτσι διότι και μεγάλη ζήτηση έχει η δουλειά μου και είμαι σε μια πολύ μεγάλη εταιρεία που δε διώχνουν. Παίζει ρόλο και αυτό, αν ερχόμουν να ζητήσω δάνειο σαν μεροκάματιαρης από δω και από εκεί με το μισό εισόδημα δε θα μου το έδιναν και δε θα το ζήταγα καν. Οπότε παίζει ρόλο και το τι κάνεις και τι θέλεις στη ζωή σου. Και είχα σπίτι με ενοίκιο που μπορούσα να μείνω για πάντα. Με 300€ ενοίκιο. 100τμ. Δηλαδή για την εποχή πολύ ιδανικό. Αλλά έχω και δύο παιδιά, θέλω να τους αφήσω κάτι. Και δίνω το ενοίκιο κάθε μήνα βρέξει χιονίσει, γιατί να μη δίνω ένα ενοίκιο για ένα ΔΙΚΟ μου σπίτι έστω και μετά από 25 χρόνια; θα το ξεχρέωσω πριν καν βγω στη σύνταξη. Ας μείνω ανάπηρος και ας χάσω τη δουλειά μου, θα παίρνω αναπηρική σύνταξη. Το δάνειο θα πληρωθεί όπως και το ενοίκιο αν ήμουν εκεί. Δε θα μου χάριζε κανένα ενοίκιο κανένας ιδιοκτήτης επειδή έμεινα ανάπηρος. Οπότε δικό σου σπίτι αν μπορείς να το πάρεις και ας το πληρώσεις και διπλό. Τέλος. 

• Like 9
  • Confused 1
Δημοσ.
10 λεπτά πριν, DjTony είπε

Αλλά έχω και δύο παιδιά, θέλω να τους αφήσω κάτι.

θα μπορουσες με τα επιπλεον λεφτα απο το ενοικιο και την προκαταβολη να τους αφησεις ενα τρομερο portfolio το οποιο ευκολα θα μοιραζαν και στα 2, τωρα με το ενα σπιτι τα βλεπω να τσακωνονται...

για επιλογες μιλαω δε χρειαζεται να μετανιωνεις. ρισκα ειναι αυτα.

• Like 2
  • Thanks 2
Δημοσ.

Μας αρέσει να συζητάμε τα ίδια και τα ίδια, ευτυχώς όμως σε κάποια θέματα όπως αυτό δεν υπάρχει στάνταρ απάντηση. Ακόμα κι αν το δούμε αποκλειστικά από την πλευρά της διαβίωσης, ούτε επενδυτικά, ούτε να αγοράσουμε για να το κάνουμε airbnb, ούτε να "το αφήσουμε στα παιδιά μας" λες και ζούμε στο 1991, υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να βάλει κάποιος κάτω για να δει τι πρέπει να κάνει. 

Όπως και να χει είναι μια δυναμική κατάσταση, πχ πριν 3 χρόνια μπορεί να συνέφερε η αγορά του σπιτιού ή για τα επόμενα 2 χρόνια να συμφέρει να παραμείνει κάποιος στο ενοίκιο, ζυγίζοντας πάντα τις προσωπικές ανάγκες και φιλοδοξίες. Ευελιξία αλλαγής περιοχής, δουλειά, καταθέσεις (ακόμα και στο δάνειο cash is king, δεν μετράει μόνο το ύψος του μισθού), ηλικία, οικογενειακή κατάσταση κτλ. Στην κατάσταση που είμαι για παράδειγμα, έχει μεγαλύτερη σημασία για την ισορροπία και την ποιότητα της ζωής να μην φύγω από τη γειτονιά που βρίσκομαι και νοικιάζω. Αν μπορώ να αγοράσω σπίτι στην ίδια περιοχή δίνοντας ως δόση δανείου μέχρι μιάμιση φορά το ενοίκιο που δίνω τώρα σε διαμέρισμα αντίστοιχης ποιότητας θα το έκανα. Δυστυχώς όμως αυτό δε γίνεται οπότε προς το παρόν μένω στο νοίκι.

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 5/4/2022 στις 10:26 ΠΜ, umbrella co. είπε

Προσωπικη μου αποψη ειναι πως το ενοικιο ειναι καλυτερο. Τουλαχιστον ετσι αν δεν εχεις να πληρωσεις σε πετανε εξω, αλλα δεν θα χρωστας για μια ζωη κατι που δεν θα ειναι ποτε δικο σου.

Το να σε πετάξει έξω η τράπεζα είναι απείρως πιο δύσκολο και πιο χρονοβόρο απ΄το να σε πετάξει έξω ο ιδιοκτήτης. Επίσης το να σου πάρει η τράπεζα το σπίτι, στο παίρνει και το πουλάει όσο χρειάζεται για να ξεχρεώσεις εσύ το δάνειο, και αν πουληθεί περισσότερο από όσα χρωστάς, τα υπόλοιπα στα ΔΙΝΕΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ. 

Άρα δε σου μένει κανένα χρέος. 

Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ περίπτωση που σου έμενε χρέος είναι όταν πριν χρόνια παίρνανε δάνειο σε άλλο νόμισμα (Ελβ. φράγκο) το οποίο ανέβηκε σαν αξία στην περίοδο της κρίσης του Ευρώ, και άρα σωστά εσύ έμενες να χρωστάς περισσότερα χρήματα, ΣΕ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ με την Ελληνική κρίση που είχε μειώσει την αξία των ακινήτων επειδή δεν μπορούσε κανείς να πάρει δάνειο για να αγοράσει. 

Έτσι λοιπόν η τράπεζα μπορεί να πούλαγε το σπίτι για 120.000€ όμως εσύ να χρωστούσες από τόκους και διαφορά νομίσματος (Φράγκο vs Ευρώ) 180k. Οπότε εκεί, ναι, έμενες με ένα χρέος 60.000€. 

Τα παραπάνω τα γνωρίζω από προσωπική οικογενειακή πείρα. 

54 λεπτά πριν, DjTony είπε

Εδώ αγόρασα το σπίτι μου, πηρα δάνειο, είμαι 32 χρονών έχω 2 παιδιά σταθερή δουλειά λόγω ειδικότητας με πολύ καλές αποδοχές. Είμαι χασάπης. Η γυναίκα μου είναι 27 κάνει νύχια, επίσης καλή δουλειά με καλά λεφτά. Πριν πάρω το δάνειο έχωσα 6 χρόνια ενοίκιο, πέταξα 20+ χιλιάρικα. Πήρα δάνειο και δε θα το μετανιώσω ποτέ. Θα έχω ένα σπίτι να αφήσω στα παιδιά μου. Ακούω διαφορά εδώ μέσα αν μείνεις χωρίς δουλειά κλπ κλπ. Δεν θα με βοηθήσει κανείς σε μια δύσκολη στιγμή; καταρχήν δε μπορώ να μείνω χωρίς δουλειά αν δε μείνω ανάπηρος να σας το πω έτσι διότι και μεγάλη ζήτηση έχει η δουλειά μου και είμαι σε μια πολύ μεγάλη εταιρεία που δε διώχνουν. Παίζει ρόλο και αυτό, αν ερχόμουν να ζητήσω δάνειο σαν μεροκάματιαρης από δω και από εκεί με το μισό εισόδημα δε θα μου το έδιναν και δε θα το ζήταγα καν. Οπότε παίζει ρόλο και το τι κάνεις και τι θέλεις στη ζωή σου. Και είχα σπίτι με ενοίκιο που μπορούσα να μείνω για πάντα. Με 300€ ενοίκιο. 100τμ. Δηλαδή για την εποχή πολύ ιδανικό. Αλλά έχω και δύο παιδιά, θέλω να τους αφήσω κάτι. Και δίνω το ενοίκιο κάθε μήνα βρέξει χιονίσει, γιατί να μη δίνω ένα ενοίκιο για ένα ΔΙΚΟ μου σπίτι έστω και μετά από 25 χρόνια; θα το ξεχρέωσω πριν καν βγω στη σύνταξη. Ας μείνω ανάπηρος και ας χάσω τη δουλειά μου, θα παίρνω αναπηρική σύνταξη. Το δάνειο θα πληρωθεί όπως και το ενοίκιο αν ήμουν εκεί. Δε θα μου χάριζε κανένα ενοίκιο κανένας ιδιοκτήτης επειδή έμεινα ανάπηρος. Οπότε δικό σου σπίτι αν μπορείς να το πάρεις και ας το πληρώσεις και διπλό. Τέλος. 

Ακριβώς αυτό. Το θέμα είναι ότι αν κάποιος δεν έχει στον ήλιο μοίρα, πλέον πρώτη από όλους το ξέρει και το κρίνει η τράπεζα αυτό και ΔΕΝ θα δώσει δάνειο εκεί που πλέον υπάρχει ρίσκο. Καμία σχέση δηλαδή με τα δάνεια που δίνανε σε όποιον μιλούσε Ελληνικά (αλλά και άλλες γλώσσες). 

Η όλη συζήτηση πλέον είναι θεωρητική, μιας και στην πράξη αν η τράπεζα δώσει δάνειο οι πιθανότητες είναι ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΑ υπέρ του να μην έχει πρόβλημα αποπληρωμής ο δανειολήπτης. 

Όπως είπες και εσύ, ακόμα και θέμα υγείας χτύπα ξύλο να συμβεί, μία αναπηρική σύνταξη θα δοθεί και θα πληρώνει το δάνειο. 

Όποιος μπορεί να πάρει δάνειο ας το πάρει, να μην πετάει λεφτά σε κάτι που δεν του μένει. 

Επεξ/σία από polaki
  • Like 1
Δημοσ.

Αν μπορείς, έφυγες για δάνειο. Αυτό που λένε για προκαταβολή, είναι παρεξηγημένο. Στις περισσότερες περιπτώσεις δε χρειάζεται να έχεις τόσα λεφτά μπροστά, για τον απλούστατο λόγο ότι πολλές φορές (τις περισσότερες) η τράπεζα, θα στο εκτιμήσει παραπάνω από όσο πωλείται και θα σου δώσει το 70+% της αξίας που εκτίμησε ο μηχανικός. Επίσης, μακριά από Πειραιώς, είναι για γέλια, ειδικά αν το σπίτι θέλει ανακαίνιση. 

Δημοσ.
40 λεπτά πριν, polaki είπε

Επίσης το να σου πάρει η τράπεζα το σπίτι, στο παίρνει και το πουλάει όσο χρειάζεται για να ξεχρεώσεις εσύ το δάνειο, και αν πουληθεί περισσότερο από όσα χρωστάς, τα υπόλοιπα στα ΔΙΝΕΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ. 

Άρα δε σου μένει κανένα χρέος. 

να σε ρωτησω, γιατι να μη το κανει ο ιδιος ο δανειοληπτης αυτο και να περιμενει να του το παρει η τραπεζα και να το πουλησει και να παρει τη διαφορα?

• Like 1
Δημοσ.

Μπορεί να του αρέσει η διαδικασία, τηλεφωνα από τράπεζες μπλοκάρισμα από διάφορες υπηρεσίες κλητήρες στο σπίτι σου κλπ

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, fuz10n είπε

να σε ρωτησω, γιατι να μη το κανει ο ιδιος ο δανειοληπτης αυτο και να περιμενει να του το παρει η τραπεζα και να το πουλησει και να παρει τη διαφορα?

Θες να σου πω γενικά, ή για την περίπτωση του πατέρα μου? Για γενικά δεν ξέρω, το θεωρώ μέγιστη βλακεία. 

Όπως θεωρώ εξίσου βλάκα τον πατέρα μου που πριν 20 χρόνια περίμενε από τα αδέρφια του να τον ξελασπώσουν, και που μέχρι τελευταία στιγμή (και όταν μιλάμε τελευταία, μιλάμε ακόμα και την ημέρα του πλειστηριασμού) πίστευε ότι θα "βάλει ο θεός το χέρι του" και θα τον σώσει. Οπότε τί ψάχνεις να βρεις... απλά ο κόσμος ξέρει να φωνάζει και να κράζει ότι πάντα του φταίει κάποιος άλλος. 

Πέρασαν 20 χρόνια και ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω για ποιόν λόγο δεν το πούλησε ο ίδιος ώστε να πάρει πολύ καλύτερα λεφτά. 

Πήρε όμως χρήματα, ξεχρεώθηκε όλο το δάνειο και έμειναν και αρκετά ώστε να αγοράσουν τελικά ένα σαφώς μικρότερο και σε πιο οικονομική περιοχή. Οπότε πέραν της ταλαιπωρίας, το καλό είναι ότι δεν έμειναν και στο δρόμο ούτε γύρισαν στο ενοίκιο. 

8 ώρες πριν, phanispal είπε

Η ειδοποιός διαφορά όμως με τα τωρινά δεδομένα είναι ότι στην πρώτη περίπτωση θα έχεις χάσει και το κεφάλαιο που ήθελε η τράπεζα για να σου δώσει το δάνειο.

Και αν δε μιλάμε για καμια γκαρσονιερούλα και κανά ψωροδανειάκι, το κεφάλαιο αυτό μπορεί να είναι από 30.000€ και πάνω.

Όπως έγραψα και παραπάνω, δεν χάνεις απολύτως ΤΙΠΟΤΑ, ούτε ευρώ.

Η τράπεζα βάζει σε πλειστηριασμό το σπίτι σε τιμή στα νούμερα της ΑΓΟΡΑΣ. Δεν το πουλάει δηλαδή ίσα ίσα για τα λεφτά που της χρωστάς, αλλά ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ στην αγοραστική του αξία. Τα επιπλέον χρήματα που παίρνει από την πώληση τα αποδίδει σε σένα. 

Έστω λοιπόν ότι έδωσες 30 όπως λες και πήρες δάνειο 150, για ένα σπίτι αξίας 180.000. Πέρασαν κάποιες δόσεις και συνολικά έχεις δώσει έστω 50000. Και αφήνεις να στο πάρει η τράπεζα. Αν η τράπεζα το πουλήσει για 200.000 (με δεδομένο ότι εδώ και 3-4 χρόνια τα σπίτια ΠΑΙΡΝΟΥΝ αξία, και δεν χάνουν), θα κρατήσει τα 130 που εσύ της χρωστάς (180 του δανείου μείον τα 50 που έχεις ήδη δώσει), και θα σου δώσει πίσω τα +70.000 (μείον διαδικαστικά έξοδα πλειστηριασμού κλπ κλπ κάνα δυο χιλιάρικα) 

Το πιάνεις πως δουλεύει; 

Ξαναλέω επειδή το έχω περάσει οικογενειακά, ΔΕΝ είναι το τέλος του κόσμου. 

Απλά ΠΡΟΦΑΝΩΣ είναι πολύ διαφορετικό να το πουλήσεις εσύ, γιατί πετυχαίνεις καλύτερη τιμή, σε καμία όμως περίπτωση περισσότερο από 10 με%-15%. 

Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτοί που τα αγοράζουν είναι εταιρείες ή γενικά ευκατάστατοι ιδιώτες με απώτερο σκοπό την πώληση 2-3 μήνες μετά, για να βγάλουν αυτό το +10 με +15% που αναφέρω.

edit: παλιότερα, πολύ προ κρίσης, υπήρχαν τα "κοράκια" που αγόραζαν σπίτια με το κιλό. Πήγαιναν στους πλειστηριασμούς, και τα συνεννοούνταν μεταξύ τους ώστε πάρε εσύ αυτό και εγώ δεν το χτυπάω πιο ακριβά. Ουσιαστικά δηλαδή κράταγαν την τιμή όσο πιο χαμηλά γίνεται. ΠΟΤΕ ΟΜΩΣ κάτω από το νούμερο που ζητάει η τράπεζα. Αν δεν βρεθεί ούτε ένας, το ακίνητο θα ξαναμπει σε πλειστηριασμό κάποιο διάστημα αργότερα. 

Πλέον τα "κοράκια" είναι πολύ πιο σπάνια και η διαδικασία πολύ πιο "καθαρή". Και επίσης είναι οι μεγάλες εταιρείες μέσα, που κονταροχτυπιούνται για το ποιά θα πάρει το ακίνητο για να του κάνει 5 μερεμέτια και να το πουλήσει. Πολύ σπάνια πλέον καταφέρνει ΙΔΙΩΤΗΣ να αγοράσει σπίτι απο πλειστηριασμό. Που σημαίνει ότι ο δανειολήπτης καταφέρνει να πάρει ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ χρήματα, αφού το ακίνητο πουλιέται πιο ακριβά σε σχέση με την εποχή των κορακιών. 

Και για να το λήξω, η μοναδική περίπτωση που μπορείς να χάσεις είναι να έχεις πάρει δάνειο σε άλλο νόμισμα όπως έγινε το όργιο με τα Ελβ. Φράγκα επί εποχής κρίσης. Γιατί εσύ πήρες δάνειο πχ 200.000  και αγόρασες σπίτι σε ευρώ αλλά το πήρες σε Φράγκα, άρα χρωστάς Φράγκα, όχι ευρώ. 

Άρα απλά μαθηματικά. Πήρες δάνειο όταν 1€ = 1.5 ελβετικά φράγκα το 2006, αλλά το 2015 αυτό ήταν 1 προς 1. Τί σημαίνει αυτό? Οτι η ΔΟΣΗ ΣΟΥ ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ +50% ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ. 

Γι'αυτό κράζανε και ουρλιάζανε όλοι οι "αγανακτισμένοι". Όταν βέβαια υπέγραφαν το δάνειο ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΡΙΣΚΟ, επειδή είχε χαμηλότερο επιτόκιο ήταν καλά.... 

Επεξ/σία από polaki
  • Like 1
  • Sad 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...