Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

παιδια τα εχω πει 1000 φορες αλλα μ αρεσει.

αν την προκαταβολη και το επιπλεον ποσο απο το ενοικιο που παει στη δοση (δεδομενου οτι θα μεινεις εκει που νοικιαζεις πανω κατω) μπορεις να τα επενδυσεις αλλου, γενικα συμφερει το ενοικιο γιατι ειναι χαμηλα σε σχεση με τις αξιες των ακινητων (συνηθως το ενοικιαζομενο αθηνα αποδιδει λιγοτερο απο 2-4% της αξιας του σπιτιου ετησια)

αν δε μπορεις η δε ξερεις να κανεις κατι αλλο, συμφερει να παρεις δανειο και σπιτι, γιατι εξαναγκαζεσαι να επενδυσεις κατα καποιο τροπο, και τα χρηματα δε πανε χαμενα, πανε σε κατι που ανεβαζει αξια.

να στε καλα

• Like 4
  • Thanks 2
  • Απαντ. 186
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
20 λεπτά πριν, user2163 είπε

Ουσιαστικά όταν πληρώνεις στεγαστικό δεν είναι πεταμένα λεφτά γιατί είναι σαν να βάζεις αυτά τα χρήματα στην άκρη, τα ρίχνεις σε ένα σπίτι και αν θες μετά από 20-30 χρόνια το πουλάς και τα ρευστοποιείς πιθανόν με μεγαλύτερη αξία μιας και γενικά τα ακίνητα μακροπρόθεσμα ανεβαίνει η αξία τους (ανεβαίνει και ο πλυθωρισμός βέβαια, άλλο 100.000 τώρα και άλλο σε 30 χρόνια)..

Ρε φίλε πλάκα μας κάνεις?με 100.000 πόσα τετραγωνικα σπίτι καινούργιο αγοράζεις?σου λέω εγώ στην καλύτερη περίπτωση 70 που δεν ισχύει. Τα 100 σε 30 χρόνια αποπληρωμής είναι 200..θα πουλήσεις 70 τμ σπίτι 30ετιας δλδ παραπάνω από οποίο από τα δύο πόσα θες διάλεξε εσύ 😛

• Thanks 1
  • Sad 2
Δημοσ.
3 ώρες πριν, miucce είπε

Δεν πρόκειται να βγει συμπεράσμα από αυτή τη κουβέντα. Ο ιδιοκτήτης θα υπερασπιστεί το δάνειο και ο ενοικιαστής το ενοίκιο. Φαίνεται και από τα σχόλια παραπάνω αν διαβάσετε. 

Εγώ θα απαντήσω σε ένα μόνο, κάποιος είπε ότι το ενοίκιο είσαι καταδικασμενος να πληρώνεις μια ζωή, και εγώ θα πω ότι  δάνειο με ορίζοντα 30 χρόνια, μπορεί και 40 αν στραβώσουν τα πράγματα(δεν είμαστε σίγουροι για το αύριο καλά καλά) και το μέσο προσδόκιμο ζωής τα 80-82 και στο δάνειο καταδικασμενος να πληρώνεις μια ζωή θα είσαι. Ασε που για να πάρεις δάνειο κάτω από τα 30 πρέπει να βγαζεις 2500 το μήνα. 

Η ουσία είναι, ότι ο μοναδικός λόγος να το κάνεις είναι να απαλλάξεις τουλαχιστον τα παιδιά σου από το κόστος του ενοικίου(θα έχουν πάλι τη συντήρηση-πιθανή ανακαίνιση αλλά δεν είναι το ίδιο). 

Οι γονείς μου έχουν και μένουν σε ευρύχωρο, λειτουργικό διαμέρισμα κατασκευής 40ετίας σε περιοχή του παίζει πολύ AirBnB , κοντά σε σταθμούς του μετρό. Μπορεί κάλλιστα να ανακαινιστεί και να γίνει κουκλί. Αν το κληρονομήσω, το θέμα μου είναι: 1) το κόστος της ανακαίνισης,  αν πρόκειται να μείνω ή να το εκμεταλλευτώ για προσωρινή ενοικίαση 2) για να φτάσεις στο επίπεδο του ασανσέρ, χρειάζεται να ανέβεις 10 σκαλοπάτια που για τους ηλικιωμένους (πίστεψτέ με)φαντάζει γολγοθάς, ιδιαίτερα με το καροτσάκι της λαϊκής 3) δεν είναι εύκολο να βρεις θέση πάρκινγκ στο δρόμο και οι θέσεις γκαράζ (αν βρεις) πουλιούνται σε τιμές γκαρσονιέρας 4) δεν υπάρχει αποθήκη για να βάλεις κανα-δυο πράγματα  κτλ. 5) πιθανόν να χρειαστεί εγκατάσταση αυτόνομης θέρμανσης (ηλιακός θερμοσίφωνας, φυσικό αέριο ή αντλία θερμότητας) αφού υπάρχουν πια πολλές διαφωνίες για τη διαχείριση της κεντρικής θέρμανσης 6) σκεφτείτε και ό,τι άλλο θέλετε ....Μετά από όλα αυτά, συμφέρει (ακόμα και για τα παιδιά σας)  η αγορά διαμερίσματος στην πόλη με τα παραλόγα -από οικονομικής άποψης- μισθώματα  ή η αγορά οικοπέδου/μονοκατοικίας στα Σπάτα, Ραφήνα, Παιανία κτλ. όπου μελλοντικά θα υπάρξει σιδηροδρομική σύνδεση με μετρό ή ΟΣΕ; Οι καθηλωμένοι, σταθεροί  μισθοί του Δημοσίου θα μπορέσουν να αποπληρώσουν το στεγαστικό δάνειο με τα σημερινά επιτόκια (σταθερά ή μεταβαλλόμενα;)

• Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, miucce είπε

Δεν πρόκειται να βγει συμπεράσμα από αυτή τη κουβέντα. Ο ιδιοκτήτης θα υπερασπιστεί το δάνειο και ο ενοικιαστής το ενοίκιο. Φαίνεται και από τα σχόλια παραπάνω αν διαβάσετε. 

Εγώ θα απαντήσω σε ένα μόνο, κάποιος είπε ότι το ενοίκιο είσαι καταδικασμενος να πληρώνεις μια ζωή, και εγώ θα πω ότι  δάνειο με ορίζοντα 30 χρόνια, μπορεί και 40 αν στραβώσουν τα πράγματα(δεν είμαστε σίγουροι για το αύριο καλά καλά) και το μέσο προσδόκιμο ζωής τα 80-82 και στο δάνειο καταδικασμενος να πληρώνεις μια ζωή θα είσαι. Ασε που για να πάρεις δάνειο κάτω από τα 30 πρέπει να βγαζεις 2500 το μήνα. 

Η ουσία είναι, ότι ο μοναδικός λόγος να το κάνεις είναι να απαλλάξεις τουλαχιστον τα παιδιά σου από το κόστος του ενοικίου(θα έχουν πάλι τη συντήρηση-πιθανή ανακαίνιση αλλά δεν είναι το ίδιο). 

40 χρόνια διάρκεια αποπληρωμής με τίποτα, γύρω στα 25 να προσπαθήσει να το ρυθμίσει. 

Δημοσ.

κόστος δανείου δεν είναι μόνο η δόση, τα έξοδα φακέλου, η προκαταβολή κ το τελικό κόστος αποπληρωμής. Είναι κ οι ασφάλειες, ο ΕΝΦΙΑ που φέτος πλέον θα τσακίζει κόκκαλα ανελέητα, η κάθε συντήρηση που δεν είναι καθόλου αμελητέο έξοδο, η απώλεια του επιδόματος ενοικίου, οπως και κάθε λογής επιδομάτων λόγω υψηλού τεκμηρίου διαβίωσης από κατοχή κατοικίας που ανεβάζει το τεκμαρτο εισόδημα (αυτό που το κράτος θεωρει ότι έχεις αν έχεις σπίτι ακόμα κ απο κληρονομιά κ ας είσαι άνεργος κ καταχρεωμενος και θα σε φορολογησει για αυτό κ ας μην το έχεις) κλπ κλπ. 

Ρώτησε λογιστή, καλο λογιστή TS να σου πει όλα τα... τρυπακια. 

• Like 3
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, rodosf1 είπε

ο ΕΝΦΙΑ που φέτος πλέον θα τσακίζει κόκκαλα

γιατι εγω διαβαζω οτι μειωνεται;

• Like 1
Δημοσ.

Απο μερικά μηνύματα εδω μέσα η ιδιοκτησία σπιτιού παρουσιάζεται ως βάσανο όμως η κατάσταση της αγοράς άλλα δείχνει. Αν ήταν τόσο άσχημα τα πράγματα για τους ιδιοκτήτες τα σπίτια θα έφευγαν κοψοχρονιά. Εδώ συμβαίνει το αντίθετο με πάρα πολλά σπίτια να είναι παρκαρισμένα στην ΧΕ σε φουσκωμένες τιμές και δεν τους νοιάζει να ρίξουν την τιμή γιατι είναι της λογικής βάλτο τόσο και αμα φύγει έφυγε. Μόνο πίεση δεν φαίνεται να νιώθουν οι ιδιοκτήτες πράγμα που επιβεβαιώνει οτι το να έχεις δικό σου σπίτι είναι η καλύτερη επιλογή.

Δημοσ.

Τι λες άνθρωπέ μου, ξέρεις πόσοι εδώ μέσα έχουν γράψει ότι μπαίνουν μέσα με το να τα νοικιάζουν;

Φορολογία, ζημιές, δεν τους μένει τίποτα.

Για τους ενοικιαστές το κάνουν, να έχουν κάπου να μείνουν.

Δημοσ.

Δεν ξέρω τι συμφέρει και τι όχι είμαι και εγω σε αυτό το δίλημμα. Ωστόσο Αθήνα με 200.000 καινούριο οικογενειακό σπίτι ίσως στο Κερατσίνι το Πέραμα και την κυψέλη. Για Μαρούσι Χαλάνδρι κλπ που ψάχνω το πολύ μέχρι 75 τετραγωνικά και φυσικά όχι καινούριο 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, kimimaro_ είπε

Απο μερικά μηνύματα εδω μέσα η ιδιοκτησία σπιτιού παρουσιάζεται ως βάσανο 

Δεν μιλάμε για ιδιοκτησία αλλά δανειοληψια! Εκτός άμα νομίζει κάποιος ότι του ανήκει κιόλας κάτι χωρίς να αποπληρώσει 

• Like 1
  • Thanks 2
Δημοσ.
18 ώρες πριν, savageharis είπε

Εδώ και λίγο καίρο με προβληματίζει η εξής απορία , αξίζει κάποιος να πάρει ένα στεγαστικό δάνειο και να δίνει Μια δόση των 400 -500€ μηνιαία και να του μείνει και το σπίτι μετά από μερικά χρόνια , η να ειναι στο ενοίκιο που κατά την άποψη μου είναι γαμησιατικα λεφτά . Έχω χαλάσει ήδη λεφτά σε ενοίκια 5 χρόνια , και όπως πάει με Την αύξηση των ενοικίων έχουν φτάσει στα ύψη ακόμα και σπίτια πολύ κακής ποιότητας . 

αν έχεις οικονομική άνεση και (βάσει πιθανοτήτων) είναι σταθερή η δουλειά σου και δε σκοπεύεις να αλλάξεις πόλη/χώρα , τότε το προχωράς

Δημοσ.
1 ώρα πριν, kimimaro_ είπε

Απο μερικά μηνύματα εδω μέσα η ιδιοκτησία σπιτιού παρουσιάζεται ως βάσανο όμως η κατάσταση της αγοράς άλλα δείχνει. Αν ήταν τόσο άσχημα τα πράγματα για τους ιδιοκτήτες τα σπίτια θα έφευγαν κοψοχρονιά. Εδώ συμβαίνει το αντίθετο με πάρα πολλά σπίτια να είναι παρκαρισμένα στην ΧΕ σε φουσκωμένες τιμές και δεν τους νοιάζει να ρίξουν την τιμή γιατι είναι της λογικής βάλτο τόσο και αμα φύγει έφυγε. Μόνο πίεση δεν φαίνεται να νιώθουν οι ιδιοκτήτες πράγμα που επιβεβαιώνει οτι το να έχεις δικό σου σπίτι είναι η καλύτερη επιλογή.

Η επισήμανση ότι η ακίνητη περιουσία έχει βάρη δεν έχει και πολύ σχέση με αυτό που αντιλαμβάνεσαι εσύ, δλδ ότι η ιδιοκτησία παρουσιάζεται ως βάσανο, άσε που η ιδιοκτησία (η πλήρη κυριότητα) δεν έχει ουδεμία σχέση με το συγκεκριμένο θέμα (αγορά με στεγαστικό).

Κατά τα άλλα από πάντα υπήρχαν αγγελίες με φουσκωμένες τιμές που τις βλέπεις για καιρό, δεν παρατηρείται μόνο τελευταία αυτό, από πάντα όσα είχαν χαμηλές τιμές έφευγαν γρήγορα ενώ όσα είχαν υψηλές έμεναν παρκαρισμένα στη ΧΕ.

• Thanks 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Thresh είπε
  Απόκρυψη περιεχομένων

Σε περιοχές "φιλέτα" ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε λόγω των νέων αντικειμενικων αξιών ανα τμ. Αυτό "διαφημίζουν". Στην περιοχή μου, όπως και στις περισσότερες ανέβηκε από 250% έως και 1000% πάνω η αντικειμενική αξία κ ανάλογα θα πάει κ ο ενφια με μια μικρή μείωση στο τελικό ποσό. έτσι αντί να αυξηθεί κατά 10 φορές θα αυξηθεί κατά 7-8 πιθανόν. Δεν είναι και για να πετάει τη σκουφιά του από τη χαρά του κανείς! 

On topic, εξτρα info, πολλοί βρέθηκαν με τη θηλιά στο λαιμό από στεγαστικό, θέλει μεγάλη προσοχή και τρομερά καλό υπολογισμό μελλοντικών ροών κεφαλαίου, ώστε να μην πηγαίνει πάνω από 10-15% ανά μήνα σε δόση δανείου.

Αυτόματα λοιπόν περιορίζεται είτε το ύψος του δανείου προς τα κάτω, είτε προς τα πάνω το αναγκαίο μηνιαίο εισόδημα του δανειολήπτη για να είναι σίγουρες οι πληρωμές του προς τον τοκογλ.... ε... την τράπεζα ήθελα να πω. 

Στον δανεισμό πάντως τα κριτήρια είναι πλέον πιο αυστηρά από ότι βάζουμε εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας κ έτσι συνήθως φεύγει κάνεις με ένα ΟΧΙ από την τράπεζα. 

• Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, Joshua21 είπε

Η επισήμανση ότι η ακίνητη περιουσία έχει βάρη δεν έχει και πολύ σχέση με αυτό που αντιλαμβάνεσαι εσύ, δλδ ότι η ιδιοκτησία παρουσιάζεται ως βάσανο, άσε που η ιδιοκτησία (η πλήρη κυριότητα) δεν έχει ουδεμία σχέση με το συγκεκριμένο θέμα (αγορά με στεγαστικό).

Προφανώς και η ακίνητη περιουσία έχει κάποια βάρη οπως και το να πάρεις δάνειο έχει και αυτό τα μειονεκτήματα του. Αυτό που λέω είναι ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το δάνειο για αγορά σπιτιού συμφέρει απο το να είσαι στο νοίκι μια ζωή. Ακούω απο πολλούς που λένε "και αν χάσεις την δουλεία σου θα χάσεις το σπίτι κλπ". Δηλαδή εγώ τώρα που είμαι στο νοίκι αν χάσω την δουλειά μου δεν θα βγώ στον δρόμο; Και απο περιπτώσεις που έχω δει την κύρια κατοικία δεν την πειράζουν εύκολα.

Τώρα τι να σου πω στοιχεία δεν έχω αλλα νομίζω πως αυτοι που ειναι διατεθειμένοι να δώσουν το σπίτι τους αύριο και να ξεφορτωθούν το δάνειο που έχουν πάρει ώστε γυρίσουν πίσω στο νοίκι είναι η μειοψηφία.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...