Allan-Wake Δημοσ. 18 Απριλίου 2023 Δημοσ. 18 Απριλίου 2023 (επεξεργασμένο) 20 λεπτά πριν, whirlwind91 είπε Τα άκουσα στο πολυτεχνείο, πολιτικός μηχανικός είμαι. Ακόμα και οι σύγχρονοι κανονισμοί προβλέπουν ονομαστική διάρκεια ζωής για τις κατασκευές τα 50 έτη, και με βάση αυτά κατασκευάζονται όλες. Αυτό δεν σημαίνει ότι μετά τα 50 έτη θα χρειαστεί γκρέμισμα, αλλά πιθανώς να απαιτηθούν έλεγχος και επεμβάσεις (και λεφτά...) για την παράταση της διάρκειας ζωής τους. Κάτι βέβαια που βλέπω ότι γενικά ΔΕΝ γίνεται, απλώς αρκούμαστε να αλλάξουμε πλακάκι για να μείνει ο τουρίστας του AirBNB. Οι επεμβάσεις περιλαμβάνουν από αποκατάσταση σκυροδέματος/αντιδιαβρωτική προστασία οπλισμών (σε παραλιακές περιοχές τα "σκασίματα" είναι εμφανή ακόμα και για κτίρια του '90...) έως ενισχύσεις έναντι σεισμού (μιας και όπως είπα ειδικά οι κατασκευές πριν το '85 δεν έχουν τον ίδιο βαθμό ασφάλειας έναντι σεισμού όπως οι σημερινές). Αντί βέβαια να υπάρξουν προγράμματα για αντισεισμική προστασία των παλιών κατασκευών σε μια σεισμογενή χώρα όπως η Ελλάδα, αλλάζουμε πλακάκια και κουφώματα (δεν λέω ότι δεν πρέπει να γίνονται και αυτά). Ομοίως, στις προβλέψεις του "Σπίτι μου" δεν περιλαμβάνεται η υποχρέωση ύπαρξης μιας ελάχιστης απομένουσας διάρκειας ζωής της κατασκευής (π.χ. 30 ετών), για παράδειγμα μέσω επεμβάσεων/ενισχύσεων (που θα μπορούσαν να επιδοτούνται από το κράτος, όχι μέσω δανείου), ώστε και τα νέα παιδιά να είναι διασφαλισμένα για την επένδυσή τους, αντίθετα επιβάλλεται να αγοράσουν σπίτι ΑΝΩ ΤΩΝ 15 ΕΤΩΝ, ακόμα και αν κάνει και κάτω από 150000 (απίθανο, αλλά λέμε τώρα...)! Γιατί εμένα αυτό μου μοιάζει για κομπίνα ξεφορτώματος σπιτιών; τωρα το ξεκαθαρισες καλύτερα. Αν και πιστευω οτι απο το 70 και μετα τα σπιτια μας ειναι ασφαλη. Οσο για το προγραμμα για τους νεους, ενας απο τους λογους (το ειπε και ο μητσοτακης) ειναι τα σπιτια αυτα να ανακαινισθούν , να πεσει και αλλο χρημα σε εργασιες κλπ Επισης στην χωρα εχουμε πολλα σπιτια που ειναι κλειστα, ενας ακομα λογος βρεθουν αγοραστες. Θεωρω οτι το προγραμμα θα παει καλα, και σε λιγα χρονια θα το δωσουν και σε περισσοτερους. Ας καταλαβει η γενια μας, εμεις οι 30ριδες, οτι καινουργιο σπιτι ΓΙΟΚ Επεξ/σία 18 Απριλίου 2023 από Allan-Wake
sphinxgr Δημοσ. 18 Απριλίου 2023 Δημοσ. 18 Απριλίου 2023 Συμφωνώ με τον @whirlwind91 εκτός του σημείου πως είναι κομπίνα. Το δάνειο αφορά σπίτια πριν το 2008. Ε δεν ειναι κ για πέταμα τα σπίτια πριν το 2008. Εκτός αυτού το κόστος οικοδομής έχει ανέβει πάνω από 1500€ το τετραγωνικό. Αν συμπεριλάβουμε και το κόστος της αντιπαροχής, αποκλείεται να υπάρξει νέα οικοδομή με λιγότερα από 3500€ το τετραγωνικό σε πόλη. Είναι μονόδρομος οπότε να αγοραστούν παλιές κατοικίες. Οι μετά το 81 είναι μια χαρά κατοικίες. Ειδικά οι μετά το 92. Αλλά αν είναι πληρώσεις κατοικία του 92, τότε πας κ σε κατοικια 2006 που οι τιμές είναι ίδιες. Τέλος αν σας φαίνονται παλιά τα σπίτια και ανεβασμένες οι τιμές, δείτε τι γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης και που μένουν. Παρότι οι μισθοί ειναι πολλαπλάσιοι, μόνο πλούσιοι μπορούν να μείνουν σε αστικό περιβάλλον σε σπίτια >90-100μ2 Το ότι έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα να μένουμε μόνοι σε μεγάλα σπίτια, δεν ειναι αυτονόητο. Ακόμα και αν θέλαμε να πέσουν οι τιμές στην Αττική πχ, δεν υπάρχουν οικόπεδα για οικοδομές για να ανέβει η προσφορά 2
snot Δημοσ. 18 Απριλίου 2023 Δημοσ. 18 Απριλίου 2023 5 ώρες πριν, gpapadakis είπε Από τα ολότελα, καλή και η παναγιωταινα. Βοηθάει λίγους οικονομικά ασθενέστερους να πάρουν ένα σπίτι, έστω και παλιότερο. Εγώ προσωπικά, αν ήμουν στα ηλικιακά και οικονομικά όρια αυτά, με μια σταθερή δουλειά, χωρίς κάτι από τους γονείς, θα το παιρνα χτες. Ιδίως ζευγάρι με παιδί (και μπράβο που το κάνουν άτοκο σε όσους αποκτήσουν 3 παιδιά). Αν ήθελε να βοηθήσει τους οικονομικά ασθενέστερους ας τους έδινε χρήματα να τα κάνουν ο,τι θέλουν. Εγώ όπως το βλέπω αυτές του τύπου οι βοήθειες είναι ένας τρόπος η κυβέρνηση να ρίξει χρήμα σε συγκεκριμένους κλάδους 1
NikosKallithea Δημοσ. 18 Απριλίου 2023 Δημοσ. 18 Απριλίου 2023 2 ώρες πριν, snot είπε Αν ήθελε να βοηθήσει τους οικονομικά ασθενέστερους ας τους έδινε χρήματα να τα κάνουν ο,τι θέλουν. Εγώ όπως το βλέπω αυτές του τύπου οι βοήθειες είναι ένας τρόπος η κυβέρνηση να ρίξει χρήμα σε συγκεκριμένους κλάδους Να μπορούν δηλαδή να τα παίζουν και στον ιππόδρομο 😁 2
snot Δημοσ. 18 Απριλίου 2023 Δημοσ. 18 Απριλίου 2023 2 ώρες πριν, NikosKallithea είπε Να μπορούν δηλαδή να τα παίζουν και στον ιππόδρομο 😁 Ναι είμαι σίγουρος πως μία αύξηση στους χαμηλόμισθους θα εκτοξεύσει τον τζίρο στους ιππόδρομους... Εξαιρέσεις μπορεί να υπάρχουν, αλλά για εμένα είναι αυτονόητο πως ο καλύτερος διαχειριστής ενός πορτοφολιού είναι ο ιδιοκτήτης του και όχι κάποιος άλλος 1
Kapetanakos Δημοσ. 18 Απριλίου 2023 Δημοσ. 18 Απριλίου 2023 Παιδια υπαρχει περιπτωση χωρις μπροσταντζα να γινει κατι?οικογενεια με 2 παιδια εργαζομενοι και οι 2.
challenger_4 Δημοσ. 28 Απριλίου 2023 Δημοσ. 28 Απριλίου 2023 Σε αυτή τη φάση για μικρό στεγαστικό (40000-50000) 10ετίας τί συμφέρει; Σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο;
skritikos Δημοσ. 28 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 28 Ιουνίου 2023 On 28/04/2023 at 19:52, challenger_4 said: Σε αυτή τη φάση για μικρό στεγαστικό (40000-50000) 10ετίας τί συμφέρει; Σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο; Στην τρέχουσα κατάσταση δεν θα έπαιρνα τίποτα κυμαινόμενο. Νοιώθω σαν να παίζω τζόγο (που δεν παίζω έτσι κι αλλιώς).
vagos789 Δημοσ. 28 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 28 Ιουνίου 2023 Στις 28/4/2023 στις 7:52 ΜΜ, challenger_4 είπε Σε αυτή τη φάση για μικρό στεγαστικό (40000-50000) 10ετίας τί συμφέρει; Σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο; τι διαφορα εχουν; Υποπτευομαι οτι η διαφορα ειναι τετοια που δεν αξιζει το κοστος Κατα τα αλλα ισχυει το κανε με προφητη να σε κανω πλουσιο, δηλαδη ποιος ξερει ποτε θα πεσουν παλι τα επιτοκια και ποσο; Εγω λεω οτι τα επιτοκια θα πεσουν ισως το 2024,αλλα δεν στοιχηματιζω ουτε δεκαρα σε αυτο
skritikos Δημοσ. 28 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 28 Ιουνίου 2023 3 hours ago, vagos789 said: τι διαφορα εχουν; Υποπτευομαι οτι η διαφορα ειναι τετοια που δεν αξιζει το κοστος Κατα τα αλλα ισχυει το κανε με προφητη να σε κανω πλουσιο, δηλαδη ποιος ξερει ποτε θα πεσουν παλι τα επιτοκια και ποσο; Εγω λεω οτι τα επιτοκια θα πεσουν ισως το 2024,αλλα δεν στοιχηματιζω ουτε δεκαρα σε αυτο Αυτή τη στιγμή τα κυμαινόμενα είναι κάπου 2-2.5% πάνω από τα σταθερά. Ξεπερνάνε τα 6% και θα φτάσουν αρκετά παραπάνω από όσα λίγα καταλαβαίνω. Αρκετοί γύρω μας έχουν γονατίσει από τα φτηνά ΚΑΠΟΤΕ κυμαινόμενα και βγαίνουν σπίτια για πώληση γιατί δεν τους βγαίνουν οι νέες δόσεις. Για μένα και για να μπορώ να κάνω budget μήνα/έτους/5ετίας/10ετίας θέλω να ξέρω με ακρίβεια τα δεδομένα έξοδα. Και όσα δεν μπορώ να γνωρίζω ή μεταβάλλονται αισθητά εύκολα, προσπαθώ πάντα να τα υπολογίζω με ένα 20-30% πάνω για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.
gpapadakis Δημοσ. 28 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 28 Ιουνίου 2023 4 hours ago, vagos789 said: τι διαφορα εχουν; Υποπτευομαι οτι η διαφορα ειναι τετοια που δεν αξιζει το κοστος Κατα τα αλλα ισχυει το κανε με προφητη να σε κανω πλουσιο, δηλαδη ποιος ξερει ποτε θα πεσουν παλι τα επιτοκια και ποσο; Εγω λεω οτι τα επιτοκια θα πεσουν ισως το 2024,αλλα δεν στοιχηματιζω ουτε δεκαρα σε αυτο Η Λαγκάρντ είπε σήμερα ότι τα επιτόκια δε θα πέσουν για τουλάχιστον 2 χρόνια...
rain-man Δημοσ. 28 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 28 Ιουνίου 2023 Η προοπτική δανεισμού για αγορά κατοικίας από νέους δεν είναι κακή, ωστόσο ένας νέος έχει θεμελιωδώς διαφορετικά χαρακτηριστικά και συγκριτικά πλεονεκτήματα που τον ξεχωρίζουν από παλιότερες γενεές: χρόνο και γνώσεις. Η καλύτερη προοπτική είναι δανεισμός και επένδυση σε ακίνητα αλλά η τσέπη να γεμίζει από πηγές εκτός Ελλάδος. Καλώς ή κακώς το μοντέλο που ακολουθεί η Ελλάδα είναι να γίνει Ταιλάνδη του Νότου, και ούτε αυτό φαίνεται να μπορεί να κάνει για τον απλούστατο λόγο ότι δεν μπορεί να ανταγωνιστεί σε τιμές το τουριστικό προιόν άλλων χωρών. Είναι ένα μοντέλο που δεν παρέχει ασφάλεια σε οποιονδήποτε νέο ώστε να αισθάνεται σίγουρος για τα οικονομικά του σε μακροχρόνιο ορίζοντα, ενώ αντίθετα πολλές χώρες της ΕΕ παρέχουν την δυνατότητα σε καταρτισμένους Έλληνες να αποταμιεύουν. Κάτι τέτοιο δεν θα είναι δυνατόν για τους νέους χωρίς πλάτες και χωρίς να φοροδιαφεύγουν. 2 1
DrFreeman Δημοσ. 28 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 28 Ιουνίου 2023 4 hours ago, rain-man said: Η προοπτική δανεισμού για αγορά κατοικίας από νέους δεν είναι κακή, ωστόσο ένας νέος έχει θεμελιωδώς διαφορετικά χαρακτηριστικά και συγκριτικά πλεονεκτήματα που τον ξεχωρίζουν από παλιότερες γενεές: χρόνο και γνώσεις. Η καλύτερη προοπτική είναι δανεισμός και επένδυση σε ακίνητα αλλά η τσέπη να γεμίζει από πηγές εκτός Ελλάδος. Καλώς ή κακώς το μοντέλο που ακολουθεί η Ελλάδα είναι να γίνει Ταιλάνδη του Νότου, και ούτε αυτό φαίνεται να μπορεί να κάνει για τον απλούστατο λόγο ότι δεν μπορεί να ανταγωνιστεί σε τιμές το τουριστικό προιόν άλλων χωρών. Είναι ένα μοντέλο που δεν παρέχει ασφάλεια σε οποιονδήποτε νέο ώστε να αισθάνεται σίγουρος για τα οικονομικά του σε μακροχρόνιο ορίζοντα, ενώ αντίθετα πολλές χώρες της ΕΕ παρέχουν την δυνατότητα σε καταρτισμένους Έλληνες να αποταμιεύουν. Κάτι τέτοιο δεν θα είναι δυνατόν για τους νέους χωρίς πλάτες και χωρίς να φοροδιαφεύγουν. Έτσι όπως τα γράφεις, μονόδρομος η μετανάστευση, τουλάχιστον εντός ΕΕ. 1
fakiris31 Δημοσ. 29 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 29 Ιουνίου 2023 Κατά τη γνώμη μου αξίζει να πάρεις σπιτι μόνο αν έχεις κάποια χρήματα και δανειστείς τα 60 το πολύ 80000 χιλιάρικα από εκεί και μετά πιστεύω ο τόκοσ είναι αρκετοσ και ανεβαίνει και η δόση αρκετά. Και πάλι όχι ότι θα σου βγει ποιο φθηνό καθωσ ίσως στο ενοίκιο να είναι ποιο φθηνό , δεν πληρώνεις φόρους και ζημιές. Απλά όταν έχεις παιδιά αν είσαι στο ενοίκιο όταν έρθει η ώρα να αλλάξεις σπιτι για τον Χ ψ λόγω θα πρέπει να βρεις στην ίδια περιοχή κατά προτίμηση γιατί αλλιώς θα αλλάξουν και σχολεία καθώς αρκετές φορές τυχαίνει να το θέλει ο ιδιοκτήτης η να έχει κάποιο πρόβλημα και να μην το φτιάχνει κλπ. Συν ότι σε 20 χρόνια πχ θα σου μείνει κάτι. Αλλά κατά τη γνώμη μου να δανειστείς στα 60000 περίπου 2
xp-user Δημοσ. 29 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 29 Ιουνίου 2023 Οποιος απο εσας εχει τις προυποθεσεις και καποια λέφτα δικα του η απο την οικογενεια του αγοραζει σπιτι ΧΘΕΣ
Προτεινόμενες αναρτήσεις