Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
1 ώρα πριν, G.bar είπε

Δεν ξεφεύγεις απο το ενοίκιο, απλά πληρώνεις ενοίκιο στην τράπεζα με την ελπίδα να μην στραβώσει τίποτα για 30 χρόνια, και μετά να έχουν οι δικοί σου να περιμένουν κατι να τους αφήσεις.

Είναι ακόμη χειρότερα. Αν, θεωρητικά πάρει κάποιος δάνειο 100.000€, με επιτόκιο π. Χ. 4%, θα πληρώνει 4.000€ τόκους τον χρόνο, χωρίς να έχει ξεκινήσει να εξοφλεί το χρέος.

Δεν είναι τόσο απλή η απάντηση, αν το δάνειο είναι σωστή/λάθος απόφαση. Κάποιος που μένει στο ενοίκιο και επενδύει π. Χ. 200€/μήνα σε ένα μετοχικό πρόγραμμα με αναμενόμενο κέρδος 4%/χρόνο, χρήματα που δεν χρειάζεται απαραίτητα για να ζήσει /εξοφλεί τόκους μπορεί να έχει κάνει σε βάθος χρόνου (>25 χρόνια) την καλύτερη επιλογή.

• Like 1
  • Απαντ. 186
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
Στις 15/4/2023 στις 10:40 ΠΜ, Tantalos211 είπε

Είναι ακόμη χειρότερα. Αν, θεωρητικά πάρει κάποιος δάνειο 100.000€, με επιτόκιο π. Χ. 4%, θα πληρώνει 4.000€ τόκους τον χρόνο, χωρίς να έχει ξεκινήσει να εξοφλεί το χρέος.

Δεν είναι τόσο απλή η απάντηση, αν το δάνειο είναι σωστή/λάθος απόφαση. Κάποιος που μένει στο ενοίκιο και επενδύει π. Χ. 200€/μήνα σε ένα μετοχικό πρόγραμμα με αναμενόμενο κέρδος 4%/χρόνο, χρήματα που δεν χρειάζεται απαραίτητα για να ζήσει /εξοφλεί τόκους μπορεί να έχει κάνει σε βάθος χρόνου (>25 χρόνια) την καλύτερη επιλογή.

υπαρχουν δανεια με 4% ???  

Δημοσ.

Στο επιχείρημα "καλύτερα να πληρώνω μια ζωή 350, παρά 30 χρόνια 700", να υπενθυμίσω ότι ούτε το ενοίκιο, ούτε η δόση, αλλά ούτε και ο μισθός θα είναι σταθερό ποσό.

Πήραμε δάνειο σε εποχή που τα επιτόκια ήταν 20% "επιδοτουμενο".

Ναι, κάναμε το σ...ό μας παξιμάδι και τρέχαμε σε τρεις δουλειές για να τα βγάλουμε πέρα γιατί είχαμε και γραμμάτια εκτός από τη δόση.

Ναι, αναγκαστήκαμε μετά από 10 χρόνια να πάμε σε άλλη πόλη για δουλειά και καταλήξαμε πάλι στο νοίκι.

Νοικιάσαμε το δικό μας και πληρώναμε το δανειο.  Εξελιχθηκαμε επαγγελματικά, με υψηλό μισθό, και μετανοιωσαμε που δεν ξαναπηραμε δάνειο να αγοράσουμε και άλλο σπίτι, όταν τα επιτόκια ήταν 6-7%. Γιατί τελικά τα λεφτά που δώσαμε 25 χρόνια στα νοίκια, κυριολεκτικά πετάχτηκαν, συν την ταλαιπωρία κάθε 5-6 χρόνια να αλλάζεις σπίτι.

Όποιος πιστεύει ότι μια ζωή θα είναι με τον βασικό μισθό ας μείνει στο νοίκι, ελπίζοντας ότι θα είναι πάντα μόνο 350 ευρώ!

• Like 2
Δημοσ.
1 ώρα πριν, iakinthos8 είπε

Καλησπέρα παιδια για το προγραμμα "σπιτι μου" με δανειο 150000€ μου ειπαν απο eurobank δοση 700€+ για 30 χρονια δανειο και στην ιδια τραπεζα στο σαιτ εχει calculator για απλο στεγαστικο οχι το "σπιτι μου" με 30 χρονια το βγαζει καπου 730€. Μου ειπαν βλακειες ή ειναι τοσο μαπα τελικα το προγραμμα;

Παράθεση από το διπλανό θέμα

252k σύνολο στα 30 χρόνια(αν δεν παίξει αναχρηματοδότηση) για ένα διαμέρισμα που σήμερα στοιχίζει 150k

252k χωρίς τα έξοδα ιδιοκτησίας (φόροι, επισκευές, ανακαίνιση) για να μείνεις στο τέλος με ένα διαμέρισμα 30-45 χρόνων.

Και αν ζήσεις και άλλα 15-20 χρόνια εκεί μέχρι να πεθάνεις, θα μείνει στα παιδιά σου ένα διαμέρισμα 35-65 χρόνων 😄

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
17 ώρες πριν, Pa0ki είπε

Παράθεση από το διπλανό θέμα

252k σύνολο στα 30 χρόνια(αν δεν παίξει αναχρηματοδότηση) για ένα διαμέρισμα που σήμερα στοιχίζει 150k

252k χωρίς τα έξοδα ιδιοκτησίας (φόροι, επισκευές, ανακαίνιση) για να μείνεις στο τέλος με ένα διαμέρισμα 30-45 χρόνων.

Και αν ζήσεις και άλλα 15-20 χρόνια εκεί μέχρι να πεθάνεις, θα μείνει στα παιδιά σου ένα διαμέρισμα 35-65 χρόνων 😄

Βάλε ένα τυπικό ενοίκιο για τέτοιο διαμέρισμα για 30 ετη, βάλε και τον πληθωρισμό, και υπολόγισε πόσα θα έχεις δώσει σε ενοίκια μέχρι τότε, χωρίς να σου μείνει και ακίνητο.

Επεξ/σία από gpapadakis
  • Like 2
Δημοσ.

Μετά από μια γρήγορη ανάγνωση του νήματος, δεν έχω καταλάβει το εξής: Αυτοί που τάσσονται υπέρ του δανείου και της αγοράς σπιτιού, αναφέρονται σε σχετικά νέο σπίτι ή και σε παλιό; Δυστυχώς στην πρώτη κατηγορία οι τιμές είναι στο θεό, αλλά από την άλλη η αγορά σπιτιού άνω της 25ετίας δεν αξίζει κατά τη γνώμη μου.

Κατ' αρχάς ο θεωρητικός χρόνος ζωής μιας οικοδομής είναι 50 έτη, κατά δεύτερον οι αντισεισμικοί κανονισμοί πριν το 95 και ειδικά πριν το 85 δεν έχουν καμία σχέση με τους σημερινούς. Από την άλλη, η οξείδωση των οπλισμών, ειδικά σε παλιότερες κατασκευές με πιο χαλαρές κατασκευαστικές απαιτήσεις και ειδικά σε παραθαλάσσιες περιοχές, είναι αναπόφευκτη. Όσοι νομίζουν ότι με ένα φιασίδωμα του στυλ αλλάζω πλακάκι έχουν κάνει κάτι για την επιμήκυνση του χρόνου ζωής της κατασκευής πλανώνται...

Γι' αυτό προγράμματα του στυλ "Σπίτι μου" που πάνε να φορτώσουν παλιές κατασκευές στους οικονομικά ασθενέστερους νέους σε μια χώρα σαν την Ελλάδα είναι τουλάχιστον για γέλια και για κλάματα.

Δημοσ.
16 ώρες πριν, gpapadakis είπε

Βάλε ένα τυπικό ενοίκιο για τέτοιο διαμέρισμα για 30 ετη, βάλε και τον πληθωρισμό, και υπολόγισε πόσα θα έχεις δώσει σε ενοίκια μέχρι τότε, χωρίς να σου μείνει και ακίνητο.

Επίσης σε 30 χρόνια, το διαμέρισμα που στοιχίζει σήμερα 150k θα έχει πάρει στην χειρότερη ένα 20% επιπλέον αξίας. 

Ιστορικά οι μόνοι που βγήκαν χαμένοι από την αγορά ακινήτων, είναι όσοι αγόρασαν τις καλές εποχές των '00s και πούλησαν μετά τα capital controls. 

Δημοσ.

το ερωτημα αν συμφερει ενοικιο η δανειο δεν εχει απαντηθει ακομα ... ακομα και οι οικονομολογοι δεν  το ξερουν γιατι υπάρχουν εκατομμύρια δεδομένα αλλο δανειο να εκμεταλευτεις ενα σπιτι με airbnb άλλο δάνειο για να μπεις εσύ μεσα .. ο μονός λόγος να συμφέρει καα την γνώμη μου είναι να έχεις το 50% των χρηματων  .. αν η μονη λύση ειναι η τραπεζα δεν και ειδικα τωρα θα το παρεις με μεγαλα επιτοκια μας και οι τράπεζες θέλουν να πουλάνε πλέον προϊόντα σε μεγάλους παίχτες και όχι πχ σε σπίτια 

Δημοσ.
51 λεπτά πριν, whirlwind91 είπε

Γι' αυτό προγράμματα του στυλ "Σπίτι μου" που πάνε να φορτώσουν παλιές κατασκευές στους οικονομικά ασθενέστερους νέους σε μια χώρα σαν την Ελλάδα είναι τουλάχιστον για γέλια και για κλάματα.

Από τα ολότελα, καλή και η παναγιωταινα.

Βοηθάει λίγους οικονομικά ασθενέστερους να πάρουν ένα σπίτι, έστω και παλιότερο. Εγώ προσωπικά, αν ήμουν στα ηλικιακά και οικονομικά όρια αυτά, με μια σταθερή δουλειά, χωρίς κάτι από τους γονείς, θα το παιρνα χτες. Ιδίως ζευγάρι με παιδί (και μπράβο που το κάνουν άτοκο σε όσους αποκτήσουν 3 παιδιά).

Δημοσ.
1 ώρα πριν, whirlwind91 είπε

Μετά από μια γρήγορη ανάγνωση του νήματος, δεν έχω καταλάβει το εξής: Αυτοί που τάσσονται υπέρ του δανείου και της αγοράς σπιτιού, αναφέρονται σε σχετικά νέο σπίτι ή και σε παλιό; Δυστυχώς στην πρώτη κατηγορία οι τιμές είναι στο θεό, αλλά από την άλλη η αγορά σπιτιού άνω της 25ετίας δεν αξίζει κατά τη γνώμη μου.

Κατ' αρχάς ο θεωρητικός χρόνος ζωής μιας οικοδομής είναι 50 έτη, κατά δεύτερον οι αντισεισμικοί κανονισμοί πριν το 95 και ειδικά πριν το 85 δεν έχουν καμία σχέση με τους σημερινούς. Από την άλλη, η οξείδωση των οπλισμών, ειδικά σε παλιότερες κατασκευές με πιο χαλαρές κατασκευαστικές απαιτήσεις και ειδικά σε παραθαλάσσιες περιοχές, είναι αναπόφευκτη. Όσοι νομίζουν ότι με ένα φιασίδωμα του στυλ αλλάζω πλακάκι έχουν κάνει κάτι για την επιμήκυνση του χρόνου ζωής της κατασκευής πλανώνται...

Πρακτικά δεν παθαινουν κατι. Πολλα διαμερισματα του 1960-1980 ειναι πανακριβα.

Δημοσ.

δεν πρόλαβα να διαβάσω όλες τις σελίδες...

συγχωρέστε με αν έχει αναφερθεί ξανά...

όπως έχει αναφέρει καλός φίλος, με απλά λόγια,

αν έχεις λεφτά μένεις στο ενοίκιο...

αν όχι τότε παίρνεις σπίτι...

παραθέτω τα εξής:

δικό σου σπίτι, αρνητικά: δέσμευση περιοχής γειτόνων κλπ, αγορά+ ανακαίνιση, δόσεις, σε 30 χρόνια ξανά ανακαίνιση, χώρια τις ενδιάμεσες βλάβες, καυστήρα, θερμοσίφωνα, υδραυλικά, υγρασία αν  το προσπέρασες στην πρώτη ανακαίνιση,  κλπ...

θετικά: δεν πλερώ τίποτε αν δεν έχεις, εκτός των βασικών και αναγκαίων...

ενοίκιο, θετικά :όλες οι επιμέρους βλάβες είναι του ιδιοκτήτη, κάτι σε χαλάει, φεύγεις πας αλλού, διαπραγμάτευση ενοικίου πχ έχω ένα φίλο που κάθε χρόνο λέει στον ιδιοκτήτη- όλα τα ενοίκια του χρόνου μπροστά, πόσο μου κόβεις?...

αρνητικά: τα λεφτά που δίνεις πάνε στον κουβά, αλλά είπαμε αν έχεις φράγκα...

• Like 1
Δημοσ.

πολλές οι παράμετροι. Για εμένα αξίζει αν αγοράσεις σπίτι με 15ετες δάνειο και να το ξεκινήσεις περίπου στα 30. 

Υπάρχουν καλές κ κακές περίοδοι. Πχ όσοι πήραν σπίτι 2010-2019 έκαναν τρομερή επιλογή.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, whirlwind91 είπε

Καλά τι βλακείες γράφεις? 50 χρόνια η ζωή μιας οικοδομής? Που τα άκουσες αυτά? Οι οικοδομές του 70 θα υπάρχουν σίγουρα μέχρι το 2070!!!! Και θα μένει κόσμος μέσα. Η δικιά μου που είναι 25 ετων είναι τόσο καλά διατηρημένη που μοιάζει σαν να χτίστηκε περσι.

Το πρόγραμμα σπίτι μου είναι ότι καλύτερο μπορεί να γίνει για νέα ζευγάρια. Πραγματικά πρέπει να λένε ένα μπράβο όταν υπάρχει τέτοια βοήθεια και όχι να κράζουμε. ας το πούμε άλλη μια φορά, σε νέα οικοδομή ΔΕΝ ΠΡΌΚΕΙΤΑΙ να μείνει ένας της μεσαίας τάξης. Όταν μιλάμε για 3000+++ το τετραγωνικό, το ξεχνάς. Εννοείται πως θα μείνεις σε οικοδομή του 70 και θα πεις και ευχαριστώ (αφού σου κόβει πολλά λεφτά από τη δόση). Το σχόλιο σου ειναι ότι πιο άκυρο και εκτός τόπου και χρόνου έχω διαβάσει.

Επεξ/σία από Allan-Wake
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
53 λεπτά πριν, Allan-Wake είπε

Καλά τι βλακείες γράφεις? 50 χρόνια η ζωή μιας οικοδομής? Που τα άκουσες αυτά? Οι οικοδομές του 70 θα υπάρχουν σίγουρα μέχρι το 2070!!!! Και θα μένει κόσμος μέσα. Η δικιά μου που είναι 25 ετων είναι τόσο καλά διατηρημένη που μοιάζει σαν να χτίστηκε περσι.

Τα άκουσα στο πολυτεχνείο, πολιτικός μηχανικός είμαι. Ακόμα και οι σύγχρονοι κανονισμοί προβλέπουν ονομαστική διάρκεια ζωής για τις κατασκευές τα 50 έτη, και με βάση αυτά κατασκευάζονται όλες. Αυτό δεν σημαίνει ότι μετά τα 50 έτη θα χρειαστεί γκρέμισμα, αλλά πιθανώς να απαιτηθούν έλεγχος και επεμβάσεις (και λεφτά...) για την παράταση της διάρκειας ζωής τους. Κάτι βέβαια που βλέπω ότι γενικά ΔΕΝ γίνεται, απλώς αρκούμαστε να αλλάξουμε πλακάκι για να μείνει ο τουρίστας του AirBNB. Οι επεμβάσεις περιλαμβάνουν από αποκατάσταση σκυροδέματος/αντιδιαβρωτική προστασία οπλισμών (σε παραλιακές περιοχές τα "σκασίματα" είναι εμφανή ακόμα και για κτίρια του '90...) έως ενισχύσεις έναντι σεισμού (μιας και όπως είπα ειδικά οι κατασκευές πριν το '85 δεν έχουν τον ίδιο βαθμό ασφάλειας έναντι σεισμού όπως οι σημερινές).

Αντί βέβαια να υπάρξουν προγράμματα για αντισεισμική προστασία των παλιών κατασκευών σε μια σεισμογενή χώρα όπως η Ελλάδα, αλλάζουμε πλακάκια και κουφώματα (δεν λέω ότι δεν πρέπει να γίνονται και αυτά). Ομοίως, στις προβλέψεις του "Σπίτι μου" δεν περιλαμβάνεται η υποχρέωση ύπαρξης μιας ελάχιστης απομένουσας διάρκειας ζωής της κατασκευής (π.χ. 30 ετών), για παράδειγμα μέσω επεμβάσεων/ενισχύσεων (που θα μπορούσαν να επιδοτούνται από το κράτος, όχι μέσω δανείου), ώστε και τα νέα παιδιά να είναι διασφαλισμένα για την επένδυσή τους, αντίθετα επιβάλλεται να αγοράσουν σπίτι ΑΝΩ ΤΩΝ 15 ΕΤΩΝ, ακόμα και αν κάνει και κάτω από 150000 (απίθανο, αλλά λέμε τώρα...)! Γιατί εμένα αυτό μου μοιάζει για κομπίνα ξεφορτώματος σπιτιών;

Επεξ/σία από whirlwind91
  • Like 4
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...