Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εδώ και λίγο καίρο με προβληματίζει η εξής απορία , αξίζει κάποιος να πάρει ένα στεγαστικό δάνειο και να δίνει Μια δόση των 400 -500€ μηνιαία και να του μείνει και το σπίτι μετά από μερικά χρόνια , η να ειναι στο ενοίκιο που κατά την άποψη μου είναι γαμησιατικα λεφτά . Έχω χαλάσει ήδη λεφτά σε ενοίκια 5 χρόνια , και όπως πάει με Την αύξηση των ενοικίων έχουν φτάσει στα ύψη ακόμα και σπίτια πολύ κακής ποιότητας . 

• Like 2
  • Απαντ. 186
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
3 ώρες πριν, savageharis είπε

Εδώ και λίγο καίρο με προβληματίζει η εξής απορία , αξίζει κάποιος να πάρει ένα στεγαστικό δάνειο και να δίνει Μια δόση των 400 -500€ μηνιαία και να του μείνει και το σπίτι μετά από μερικά χρόνια , η να ειναι στο ενοίκιο που κατά την άποψη μου είναι γαμησιατικα λεφτά . Έχω χαλάσει ήδη λεφτά σε ενοίκια 5 χρόνια , και όπως πάει με Την αύξηση των ενοικίων έχουν φτάσει στα ύψη ακόμα και σπίτια πολύ κακής ποιότητας . 

H απάντηση είναι σχετικά απλή αλλά και πολύπλοκη ταυτόχρονα.

Εαν είσαι σίγουρος ότι μέχρι την αποπληρωμή του θα έχεις να δίνεις τα χρήματα που απαιτούνται για τις δόσεις, τότε δάνειο και πάλι δάνειο.

Επειδή όμως ποτέ δεν ξέρεις πως θα σου τα φέρνει η ζωή,  θα πρέπει να το σκεφτείς καλά.

Αλλά βέβαια και το ενοίκιο από την άλλη το μόνο καλό που έχει είναι ότι δεν φορτώνεσαι φόρους που ΄έχουν σχέση με το ακίνητο, αλλά καλώς η κακώς it's money down the drain.

• Like 4
  • Thanks 1
Δημοσ.

500 ενοικιο επι 12 μηνες επι 20 χρονια ειναι 120Κ χωρις  τα επιτοκια του δανειου. Αγοραζεις με αυτο το ποσο διαμερισμα στην Αθηνα το οποιο να ειναι καινουριο και αρκετα μεγαλο για να σε εξυπηρετει για 20 χρονια; Αν μιλαμε για αλλη πολη οκ ισως βρεις κατι αλλα αμφιβαλλω.

γιατι αν μιλαμε για παλιο διαμερισμα, στα 20 χρονια για να μπορεις να μενεις σαν ανθρωπος μεσα, θα χρειαστει ανακαινιση αρα μεγαλυτερο ποσο. 

• Like 10
Δημοσ.

Αν εχεις καποιο κεφαλαιο και ενα αρκετα σιγουρο εισοδημα,σιγουρα μπορει να συμφερει το δανειο.

Αυτο αρκετα απλοικα γιατι εξαρταται απο την ηλικια σου,τον χρονικο οριζοντα σου,την περιοχη,την δοση του δανειου σε σχεση με το εισοδημα σου κτλ

Αν ειναι και πρωτη κατοικια δεν χρειαζεται να ανησυχεις,αν δεν μπορεις να το πληρωσεις το κρατος θα βαλει εμας να το κανουμε.

• Like 7
  • Sad 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σκέψου μονο οτι μετα απο πολλα χρονια που θα εισαι στο ενοίκιο θα ειναι σαν να το εχεις αγορασει, παρόλα αυτα δεν θα εχεις τιποτα και απλα θα συνεχίσεις να πληρώνεις ενοίκια

Βεβαια τότε αν αλλάξεις γνωμη, θα ειναι πολύ αργά για να αγοράσεις σπιτι.

Επεξ/σία από NikosKallithea
  • Like 4
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Προσωπικη μου αποψη ειναι πως το ενοικιο ειναι καλυτερο. Τουλαχιστον ετσι αν δεν εχεις να πληρωσεις σε πετανε εξω, αλλα δεν θα χρωστας για μια ζωη κατι που δεν θα ειναι ποτε δικο σου.

Μια εναλλακτικη επιλογη ειναι να αγορασεις ενα μικρο σπιτακι σε υποβαθμισμενη περιοχη (βρισκεις μεχρι €30Κ το πολυ) και να κατσεις μονος σου να κανεις καποιες επισκευες, εαν φυσικα εχεις και τον απαραιτητο χρονο/ορεξη/γνωσεις.

Οσο για τους φορους, οσο μικροτερο ειναι το ακινητο, τοσο λιγοτερα θα πληρωνεις.

Επεξ/σία από umbrella co.
Δημοσ.

Το ενοίκιο παρέχει -κυρίως- ευελιξία. Σήμερα μένεις Παγκράτι, αύρο... Άνω Τούμπα. Με αγορασμένο σπίτι, έχεις και αρκετές παραπάνω υποχρεώσεις (που στο ενοίκιο βαρύνουν τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, π.χ. επισκευές, φόροι, κ.λπ) ενώ δεσμεύεσαι πολύ πιο έντονα "στον τόπο". Όχι ότι δε μπορείς να το πουλήσεις και να φύγεις όποτε θελήσεις, αλλά οι διαδικασίες είναι πολύ πιο ακριβές/ χρονοβόρες/ ψυχοφθόρες, όπου συνήθως απλά.... ριζώνεις. Προσωπικά προτιμώ την ιδιοκτησία, λόγω ελευθερίας να κάνεις ότι θες (στα νόμιμα πλαίσια) αλλά σε καμία περίπτωση το ενοίκιο δεν είναι "γαμησιάτικα λεφτά".

• Like 9
  • Thanks 2
Δημοσ.

Σίγουρα το να πληρώνεις κάτι που στο τέλος θα σου μείνει, αξίζει φουλ αλλα πολυ σημαντικό είναι και το εισόδημα που έχεις. Αν για παράδειγμα παίρνεις 1200€ τον μήνα "σίγουρα" τότε αξίζει να κάνει το βήμα για δάνειο, μιας και τα επιτόκια ειναι πολύ χαμηλά (συγκεκριμένα εγω πήρα στεγαστικό πριν 7 μήνες με 3% επιτόκιο).

• Like 3
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Haldol είπε

αλλά σε καμία περίπτωση το ενοίκιο δεν είναι "γαμησιάτικα λεφτά"

Προφανώς και πρόκειται για παροχή υπηρεσίας που πρέπει να πληρωθεί, αλλά από ένα σημείο και μετά π.χ. ισόγειο 80 τετραγωνικά 40ετίας χωρίς ανακαίνιση και να ζητάνε 700€+ επειδή "έτσι είναι η κατάσταση", αρχίζει όντως να πρόκειται για γαμησιάτικα, εκείνα του ιδιοκτήτη.

• Like 3
Δημοσ.
7 ώρες πριν, savageharis είπε

Το δάνειο κάποια στιγμή τελειώνει. Το ενοίκιο είναι εφ όρου ζωής 

• Like 5
  • Thanks 3
Δημοσ.
9 ώρες πριν, savageharis είπε

Είναι πολλά δεδομένα που λείπουν από την εξίσωση, αυτός ο κάποιος έχει τις προϋποθέσεις να πάρει στεγαστικό δάνειο;
Διαθέτει όσα μετρητά απαιτούνται για την αγορά (προκαταβολή τουλάχιστον 20-25%, συμβόλαια κτλ);
Μπορεί να δίνει περισσότερα για δόση από όσα δίνει για μίσθωμα ώστε να αποφύγει να πληρώνει όσο ζει; Και όχι μόνο για μίσθωμα, είναι πολλά τα επιπλέον έξοδα που βαρύνουν την ιδιοκτησία και όχι τη μίσθωση.
Είναι σίγουρος πως όσο διαρκεί η αποπληρωμή του δανείου δεν θα χρειαστεί να μετακομίσει σε άλλη περιοχή/πόλη, ή δεν θα αλλάξουν οι ανάγκες του πχ να χρειαστεί μεγαλύτερο σπίτι;
Επίσης σε περίπτωση που ζοριστεί και είναι σε νοίκι μια χαρά μπορεί να βρει ένα υποδεέστερο σπίτι με μικρότερο ενοίκιο, αν το έχει αγοράσει όμως δεν θα μπορέσει να το αλλάξει με ένα άλλο για να πληρώνει μικρότερη δόση.

Όποιος έχει τέτοιο δίλημμα πρέπει να λάβει υπόψιν όλα τα παραπάνω (ίσως να ξεχνάω και κάτι) ώστε να δει αν ειδικά για αυτόν αξίζει το στεγαστικό.

• Like 6
  • Thanks 1
Δημοσ.

Πραγματι ειναι μεγαλο διλημμα ολα εχουν τα υπερ και τα κατα τους, απο την μια η αγορα ειναι πολυ ρισκο δεν ξερεις πως θα στα φερει η ζωη,αλλα απο την αλλη αμα μενεις στο ενοικιο 20 χρονια ανετα αγοραζεις διαμερισμα με τα χρηματα που εχεις δωσει ολα αυτα τα χρονια,

Δημοσ.

δεν υπαρχει διλλημα. εκτος ελαχιστων εξαιρεσεων που μετακινουνται συνεχως η έχουν μαυρο χρημα, για ολους τους άλλους η αγορά αξιζει 1000%. Η γη δεν χανει αξια, τα σπιτια χάνουν σε βαθος 60-70 ετων και αν. Είτε ειναι ψηλα τα νοικια ειτε φυσιολογικα παλι συμφαιρει η αγορά.

• Like 4
Δημοσ.
12 λεπτά πριν, basilis_k6 είπε

Η γη δεν χανει αξια, τα σπιτια χάνουν σε βαθος 60-70 ετων και αν.

Αυτό έχει νόημα εάν βλέπεις το θέμα επενδυτικά, όχι αν θες σπίτι για να μείνεις. Πες ότι το σπίτι μου αυτή τη στιγμή έχει "κερδίσει" κιόλας. Και; Θα το πουλήσω για να πάρω άλλο, φτηνότερο, ώστε να βγω με κέρδος; 

• Thanks 2
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...