Προς το περιεχόμενο

Απάτες με τραπεζικούς λογαριασμούς και ebanking. Tι να κάνετε αν σας συμβεί, πώς να προφυλαχτείτε

marinna

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Στις 1/8/2024 στις 4:36 ΜΜ, manolis940 είπε

Αυτό πάνω κάτω σημαίνει αν καταλαβαίνω καλά ότι σου ήρθαν ειδοποιήσεις στο κινητό για επιβεβαίωσης συναλλαγής και εσύ έδωσες την έγκριση σου. Σωστά;

Μόλις με κάλεσε ένα ένας αυτόματος τηλεφωνητής απ' το νούμερο +30 6908295813 προσφωνώντας μου στα Αγγλικά ότι έγινε μια συναλλαγή 600€ απ' τον paypal μου. Φυσικά κατάλαβα εξ' αρχής ότι πρόκειται περί scam αλλά μ' αρέσει να παίζει με την φωτιά.

Στην απέναντι γραμμή αν κατάλαβα καλά απ' την προφορά ήρθε ένας Ινδός. Αφού μου είπε ότι προσπαθούν να αγοράσουν bitcoints απ' τον λογαριασμό μου και άλλα τέτοια, μου ζήτησε να κατεβάσω το anydesk στο κινητό μου και να του δώσω πρόσβαση για προστατέψει τον λογαριασμό μου. Είπα να σταματήσω μέχρι εκεί και του το έκλεισα. Νομίζω όλοι ξέρουμε πάνω κάτω την συνέχεια. xD

Και εμένα πριν από λίγο από τον αριθμό +306949035744. Εγώ δεν πάτησα κάτι και μετά από λίγο απλά έπεσε γραμμή, το θέμα είναι ότι έχουν προχωρήσει την απάτη και φαίνεται ελληνικό κινητό.

• Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 1,3k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Στις 8/8/2024 στις 4:57 ΜΜ, user2163 είπε

Τα κινητά σας που τα βρίσκουν; Έχουν γίνει leak κάπου η παίρνουν τυχαία και ότι πιάσουν;

Δεν αποκλείεται να έχει κάποιο leak, αλλά δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω. Το άλλο θέμα είναι ότι τα νούμερα αυτά που σε καλούν είναι πραγματικών συνδρομητών, και αν τους πάρεις πίσω τηλέφωνο δεν έχουν ιδέα. 

Τα στοιχεία μας τα πουλάνε σε τρίτους και ύστερα ο ένας στον άλλον (στον επόμενο) μέχρι που καταλήγει και στα κατακάθια.

Ήξερα έναν που τι έκανε από το 2009 προϊστορικά χρόνια για την τεχνολογία τότε. Είχε θέση σε έναν οργανισμό παροχής υπηρεσιών ας το πούμε έτσι και επειδή είχε πρόσβαση σε υπολογιστή, έκανε extract τα ονόματα και τηλέφωνα τότε σε αρχείο. Εβγαζε μεροκάματο καλό.

Τον πλήρωναν για να σε καλουν και να σου λένε: θέλεις δάνειο, κατσαρόλες, κάνα οικόπεδο ;"

• Like 1

Στις 21/7/2024 στις 11:39 ΠΜ, marinna είπε

Πρέπει να μπεις στη διαχείριση κωδικών και να το διαγράψεις από εκεί.

Μπορείς επίσης να διαγράψεις  μόνο το username ή το password ή να βάλεις άσχετα, μόνο και μόνο για να είσαι σίγουρος ότι μπαίνεις στη σωστή σελίδα κάθε φορά (δηλαδή αν μπαίνεις όντως στο σάιτ της τράπεζας θα εμφανίζονται αυτοί οι κωδικοί και εσύ θα τους αλλάζεις ή θα τους συμπληρώνεις). Έτσι δεν θα βάλεις κατά λάθος τους κωδικούς σου σε phishing σελίδα 

Επανέρχομαι στο θέμα, μπήκα στον Πίνακα Ελέγχου Κωδικών του συγκεκριμένου υπολογιστή, μου βγάζει μια μεγάλη σειρά κωδικών σε τρεις κατηγορίες, παραβιασμένοι κωδικοί, διπλοί κωδικοί και ασθενείς κωδικοί αλλά τον έχει εξαφανισμένο τον δικό μου.

Στις 1/8/2024 στις 4:22 ΜΜ, NikosKallithea είπε

Ξεφτυλλισμενοι που εσυ εδωσε ολα τα στοιχεία σου, τι αλλο να κανει η τράπεζα να σε πιάσει απο το αφτί; 

ποτε δεν εδωσα τα στοιχεια που μου λενε.προφανως υπαρχει κενο ασφαλειας καθως αφου πηρραν τα στοιχεια της καρτας την εβαλαν σε ενα wallετ και εκαναν συνναλαγες μεχρι να τους παρει χαμπαρι το αχρηστο συστημα της ξεφτυλισμενης της εθνικης και το μπλοκαρε.σημειωτεον δεν μου ερχοντουσαν ποτε τα μηνυματα σμσ για ταυτοποηση των συναλλαγων.

και ενω εκανα τηλεφωνικα αμφισβητη συναλλαγων την επομενη κιολας με ξεπετασαν στελνοντας μου το μειλ που εγραψα.

εγω τα γραφω για να βλεπει ο κοσμος την καταντια της τραπεζας.τωρα το τι λες εσυ ποσος με ενδιαφερει 

• Haha 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Να πω και γω ότι με γνωστό στην Εθνική έχω παρόμοια εμπειρία και επειδή το κυνήγησε νομικά φαίνεται να έχει πάει το 2FA σε άκυρη συσκευή.

Βασικό ωστόσο παραμένει το ότι έγιναν δύο εμβάσματα προς εξωτερικό των 17000€ ενώ οι συναλλαγές της είναι κάτω των 1000€. Άλλες τράπεζες δικές μου μεταφορές που ξέφευγαν απ' τις συνηθισμένες μου τις πάγωναν προσωρινά και με έπαιρναν τηλέφωνο.

Επεξ/σία από manolis940

Κλήση στο κινητό ώρα περίπου 17:00, αριθμός ελληνικός 6934473495, χτύπησε πολλή ώρα μέχρι που το σήκωσα τελικά. Ξεκίνησε ηχογραφημένο μήνυμα "this is paypal, you made a X hundred..." όπου και το έκλεισα κι έκανα αποκλεισμό/αναφορά.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 ώρες πριν, alexisnik19911 είπε

ποτε δεν εδωσα τα στοιχεια που μου λενε.προφανως υπαρχει κενο ασφαλειας καθως αφου πηρραν τα στοιχεια της καρτας την εβαλαν σε ενα wallετ

Εγραψες πρωτα οτι εγινε μεσω ACS phising.
Τωρα λες επισης για κενο ασφαλειας στη τραπεζα. Πως συνδιαστηκαν αυτα?
Κατεβασες αρχειο-virus  απο email?
Θελεις να μας πεις τι ακριβως εγινε ωστε
να προφυλαχτουμε και εμεις?

Επεξ/σία από ringboy
  • Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Same old story.

Νομιζουν οτι τα ξερουν ολα και ειναι ανετοι μεχρι να γινει η μ*λακια. Μετα ερχονται εδω και ειτε δεν ξερουν τι ακριβως επαθαν (και πες παει στο διαολο αυτο, ειναι αναμενομενο ως ενα βαθμο) ειτε λενε μισολογα και μπλεγμενες ιστοριες  για να νιωσουν καλυτερα, ανθρωπινο και το καταλαβαινω, ή για να μην βγουνε εντελως "κοροιδα". Το χειροτερο ειναι οτι πολλες φορες ειναι ενας συνδυασμος ολων αυτων. Βασικος, και μονος ρεαλιστικος εδω που τα λεμε, στοχος αυτου του thread ειναι να πληροφορηθουν οι αλλοι για την απατη, μετα απο σωστη περιγραφη.

Αν δεν ξερετε καλα, πρωτα απ' ολα παραδεχτειτε το, για τα λεφτα σας προκειται, και διαβαστε αυτο το thread για μελλοντικη βοηθεια. Ειναι 90 σελιδες αλλα εχουν αναλυθει τοσα πολλα ζητηματα, και πολλες φορες, οπου 5-10 τυχαιες σελιδες να διαβασετε κατι χρησιμο θα βρεθει.

Αν τωρα θελετε συμπαρασταση: καλη τυχη και να βρεθει τροπος να τα παρετε πισω. Ακομα και να ξεραμε ολα τα γεγονοτα με ακριβεια, δεν θα μπορουσαμε να κανουμε και τιποτα περισσοτερο εκτος απο καποιες γενικολογες συμβουλες, πχ ενημερωσε/πηγαινε στην τραπεζα αμεσα.

Επισης να πουμε οτι ολικη καταρρευση δοκιμασμενων συστηματων ασφαλειας για ενα μονο πελατη σημαινει οτι κατι εχει γινει νωριτερα σε ανυποπτο χρονο και το αδειασμα γινεται ευκαιριακα οταν υπαρχουν οι καταλληλες συνθηκες. Μπορει δλδ η χρηση μιας καρτας σε ενα site να ειναι legit, αλλα η ζημια να εχει γινει νωριτερα απο σαπιο app, περιεργο link, πονηρο email κατεργαρα γυναικα κτλ.

Επεξ/σία από Clytoceyx
  • Like 2

Σήμερα το πρωί ελαβα ένα email μέσω του booking.com από ένα ξενοδοχείο που έχω κάνει κράτηση δωματίου στο Τόκιο για τέλος Οκτωβρίου.Στο email με ενημέρωνε για το δρομολόγιο του λεωφορείου που έχουν για τους πελάτες από το αεροδρόμιο έως το ξενοδοχείο.Ένα δεύτερο μήνυμα μου έλεγε να κάνω επιβεβαίωση στοιχείων,μια τυπική διαδικασία,και στοιχείων πληρωμής.Μου έδιναν ένα σύνδεσμο της google.Αφού έλεγξα ότι είναι από το booking,εμφανιζόταν και από το app και από τη σελίδα της booking προχώρησα στη διαδικασία.Το σύστημα σαν να είχε κολλήσει...Έγινε η διαδικασία 3 φορές και πιστώθηκαν πίσω τα χρήματα μου.Έγινε όμως μια 4η προσπάθεια όπου έλαβα ένα msg από την τράπεζα στο viber ότι απορρίπτεται η συναλλαγή.Παρολαυτά είχαν χρεώσει την κάρτα με το ποσό της διαμονής.Να σημειώσω εδώ ότι το ξενοδοχείο δεν απαιτούσε προπληρωμή αλλά είχε το δικαίωμα να ελέγξει την κάρτα.Επικοινώνησα αμέσως με την τράπεζα ακύρωσα την κάρτα,και το ξενοδοχείο και μετά μέσω της booking ενημερώθηκα ότι το ξενοδοχείο δε ζήτησε πληρωμή...Αλλά το email ήρθε από αυτούς...

Αύριο πρωί θα πάω στην τράπεζα να κάνω αμφισβήτηση συναλλαγής,το ποσό είναι δεσμευμένο βέβαια,και η booking με ενημέρωσε ότι αν δε με αποζημιώσει η τράπεζα θα το κάνουν αυτοί.

Τώρα τι έχει γίνει ακριβώς δεν έχω καταλάβει..Πιθανολογώ ότι έχουν προβλήματα ασφαλείας στην booking και στέλνουν emails.

1 hour ago, imaginas said:

Σήμερα το πρωί ελαβα ένα email μέσω του booking.com από ένα ξενοδοχείο που έχω κάνει κράτηση δωματίου στο Τόκιο για τέλος Οκτωβρίου.Στο email με ενημέρωνε για το δρομολόγιο του λεωφορείου που έχουν για τους πελάτες από το αεροδρόμιο έως το ξενοδοχείο.Ένα δεύτερο μήνυμα μου έλεγε να κάνω επιβεβαίωση στοιχείων,μια τυπική διαδικασία,και στοιχείων πληρωμής.Μου έδιναν ένα σύνδεσμο της google.Αφού έλεγξα ότι είναι από το booking,εμφανιζόταν και από το app και από τη σελίδα της booking προχώρησα στη διαδικασία.Το σύστημα σαν να είχε κολλήσει...Έγινε η διαδικασία 3 φορές και πιστώθηκαν πίσω τα χρήματα μου.Έγινε όμως μια 4η προσπάθεια όπου έλαβα ένα msg από την τράπεζα στο viber ότι απορρίπτεται η συναλλαγή.Παρολαυτά είχαν χρεώσει την κάρτα με το ποσό της διαμονής.Να σημειώσω εδώ ότι το ξενοδοχείο δεν απαιτούσε προπληρωμή αλλά είχε το δικαίωμα να ελέγξει την κάρτα.Επικοινώνησα αμέσως με την τράπεζα ακύρωσα την κάρτα,και το ξενοδοχείο και μετά μέσω της booking ενημερώθηκα ότι το ξενοδοχείο δε ζήτησε πληρωμή...Αλλά το email ήρθε από αυτούς...

Αύριο πρωί θα πάω στην τράπεζα να κάνω αμφισβήτηση συναλλαγής,το ποσό είναι δεσμευμένο βέβαια,και η booking με ενημέρωσε ότι αν δε με αποζημιώσει η τράπεζα θα το κάνουν αυτοί.

Τώρα τι έχει γίνει ακριβώς δεν έχω καταλάβει..Πιθανολογώ ότι έχουν προβλήματα ασφαλείας στην booking και στέλνουν emails.

από που έκανες τη κράτηση ?? από το τηλέφωνο ?? νομίζω ότι δεν έπρεπε να προσπαθήσεις συνεχόμενα επειδή δε πέρναγε η κολλαγε......προπληρωμή μπορεί να μη ζητάνε αλλά μπορεί να δεσμεύουν κάποια προκαταβολή έναντι του ποσού....άλλο δεσμεύεται ένα ποσό και άλλο χρεώνεται ένα ποσό στη κάρτα...

μου έχει τύχει αρκετες φορές να κολλάει η να μου βγάζει μυνημα ότι δεν ολοκληρώθηκε η συναλλαγή....απλά το αφήνω κάνω έλεγχο να δω τυχόν δεσμεύσεις -χρεώσεις αν έχουν γίνει και

μετά από 20-30 λεπτά ξαναπροσπαθω....

τώρα θα περιμένεις αναγκαστικά μέχρι να διευθετηθεί η αμφισβήτηση .....

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...