Προς το περιεχόμενο

Απάτες με τραπεζικούς λογαριασμούς και ebanking. Tι να κάνετε αν σας συμβεί, πώς να προφυλαχτείτε

marinna

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Στις 17/2/2023 στις 10:46 ΜΜ, Engimek είπε

Δώσε σε παρακαλώ πολύ και τη συνέχεια του mail γιατί αν δεν τα θες εσύ θα τα πάρω εγώ!

το γελας αλλα εχει λεει την εγκριση του U.S. President, αρα ειναι σοβαρο και εγκυρο. Αν παντως δε το προλαβες μπορω να σου παραχωρησω εγω μια προσφορα που ελαβα εγω προχτες. Δε τη χρειαζομαι γιατι εχω ηδη πολλες, αυτη μου περισσευει. Αντε, σε καλη μεριά το 800ρι

image.png

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 1,3k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Ρε παιδιά ολο tease μου κάνετε. Και εσύ κρύβεις το WASHAPP νούμερό της.

Δηλαδή να βλέπω λεφτά δεξιά και αριστερά και εσείς να γίνεστε το ύστατο εμπόδιο μεταξύ εμού και του βαθύ πλούτου.

Αντε να μου στειλουν και εμένα τίποτα μπας και βγει το κατιτίς (από bugatti προτιμώ τις veyron αν αναρωτιέται κανείς).

Είχα καιρό να λάβω σκαμ μήνυμα. Ούτε καν εθνική δεν έχω. Προφανώς προχωράει με οποιοδήποτε username/pass (αφού δεν έχει κάποιον τρόπο να το διασταυρωσει), και μετά ζητάει τηλ για να βάλεις λογικά το κανονικό otp που θα στείλουν αυτοί. (αριστερά original Ebanking, δεξιά fake) 

Screenshot_20230221_162341_Messages.jpg

Screenshot_20230221_163001_Opera.jpg

• Like 1

3 ώρες πριν, SabotazNic είπε

Είχα καιρό να λάβω σκαμ μήνυμα. Ούτε καν εθνική δεν έχω. Προφανώς προχωράει με οποιοδήποτε username/pass (αφού δεν έχει κάποιον τρόπο να το διασταυρωσει), και μετά ζητάει τηλ για να βάλεις λογικά το κανονικό otp που θα στείλουν αυτοί. (αριστερά original Ebanking, δεξιά fake) 

Screenshot_20230221_162341_Messages.jpg

Screenshot_20230221_163001_Opera.jpg

Αυτό είναι "φαρμακερό". Το url που φαίνεται πάνω πάνω..

Αναφορά σε κείμενο

Επικίνδυνο πολύ.. 

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
41 λεπτά πριν, Doubt είπε

Αυτό είναι "φαρμακερό". Το url που φαίνεται πάνω πάνω..

Επικίνδυνο πολύ.. 

Καλα ναι, το εβαλα πιο πολυ για αυτα που λεγαμε σε αλλο τοπικ οτι πλεον αντιγραφουν τις σελιδες. Το username/pass που βαζεις πρακτικα δεν μπαινει καπου και απλα το κουμπι συνδεσης σε παει στην επομενη σελιδα, οποτε αφου εχουν βαλει αυτοι το username/pass, βαζεις και το κινητο σου για να νομιζεις οτι ετσι ειναι η διαδικασια του otp, οπου μετα βαζεις και το otp και πλεον εχουν πληρη προσβαση.

Οτι να'ναι username και pass να βαλεις, και περναει κανονικα

Επεξ/σία από SabotazNic

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, SabotazNic είπε

Καλα ναι, το εβαλα πιο πολυ για αυτα που λεγαμε σε αλλο τοπικ οτι πλεον αντιγραφουν τις σελιδες. Το username/pass που βαζεις πρακτικα δεν μπαινει καπου και απλα το κουμπι συνδεσης σε παει στην επομενη σελιδα, οποτε αφου εχουν βαλει αυτοι το username/pass, βαζεις και το κινητο σου για να νομιζεις οτι ετσι ειναι η διαδικασια του otp, οπου μετα βαζεις και το otp και πλεον εχουν πληρη προσβαση.

Οτι να'ναι username και pass να βαλεις, και περναει κανονικα

Τα δοκίμασα αυτά, ναι, έτσι είναι.

Το θέμα είναι πως μια στάνταρ συμβουλή "τσεκάρετε το ulr στη διεύθυνση του browser" πάει περίπατο εδώ... μη σου πω πως πιο πολύ κακό κάνει σε αυτή την περίπτωση. Το διαβάζει ο τυχαίος Χ και πλέον είναι 1000% σίγουρος πως η σελίδα είναι legit.

Κατά τ' άλλα το ίδιο layout το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές τελευταία. Είναι άραγε οι ίδιοι και πάνε από σέρβερ σε σέρβερ; ή μήπως είναι κάποιου είδους παράνομο εμπόρευμα που πάει σε αυτόν που πληρώνει τα περισσότερα;

Υ.Γ.

Μια απορία ακόμα.. σε SMS σου ήρθε εσένα; με αποστολέα NBG?

Υ.Γ. 2

Εν τω μεταξύ οι τύποι έχουν ενσωματώσει και λινκς από τις κανονικές σελίδες της τράπεζας. Π.χ. "συχνές ερωτήσεις"

Επεξ/σία από Doubt
  • Sad 1

Δυστυχώς υπάρχουν και τρόποι που δεν μπορείς να προστατευτείς και κανείς δεν θα σε βοηθήσει. 

Ένα απόγευμα Κυριακής μου ήρθε μέιλ που με ενημέρωνε ότι η συναλλαγή μου ολοκληρώθηκε με επιτυχία . Εγώ προφανώς δεν έκανα καμία απολύτως συναλλαγή .

Το ποσό ; Όλα όσα είχα στο λογαριασμό μου κρατημένα μετά από 22χρονια δουλειάς  για μία ώρα ανάγκης 9.200 ευρώ. 

Άμεσα επικοινωνησα με την τράπεζα και ζήτησα ακύρωση. Μου είπαν δεν γίνεται γιατί είναι μεταφορά χρημάτων μέσω iris .

Μου είπε ότι έχει γίνει έγκριση με επίπεδο ασφάλειας δύο βημάτων μεσω viber . 

Εγώ ποτέ δεν χρησιμοποιώ το viber για έγκριση συναλλαγών , μόνο την εφαρμογή της τράπεζας.  

Διαπίστωσα ότι μου παραβίασαν το gmail μου ,το οποίο όμως δεν είναι συνδεδεμένο με την τράπεζα ούτε έχω κάτι μέσα σε αυτό το μέιλ, και ενώ ανεκτησα τον έλεγχο του δεν άλλαξε κάτι. Είδα όμως μέσα τις δύο συσκευές που ήταν συνδεμένες ,ένα λάπτοπ και ένα σαμσουνγκ s23 που λογικά ήταν των απατεώνων συν έναν αριθμό τηλεφώνου που χρησιμοποιήθηκε για το viber. 

Τα καταθεσα όλα σε αστυνομία με μυνηση  ,ηλεκτρονικό έγκλημα , και τράπεζα που ζητούσα ακύρωση συναλλαγής . 

Η τράπεζα μου απάντησε 1 μήνα μετά λέγοντας πως όλα έγιναν κανονικά ,και πως στο σύστημα φαίνεται πως το νούμερο μου έκανε την έγκριση μέσω viber. Και αυτό ήταν . Δεν μου είπαν ποτέ τι ενέργειες έκαναν , πως διαπίστωσαν ότι ισχύει αυτό , πως γίνεται να γίνει κάτι τέτοιο κτλ. 

Μπορείτε να προχωρήσετε σε νόμιμους τρόπους ,αυτό μου είπαν . 

Και είμαι ένας οικογενειάρχης με μικρό παιδί που έχει χάσει ολα τα χρήματα του ,άρα και την δυνατότητα να βρει δικηγόρο.

Που στην τελική δεν ξέρω και αν πληρώνοντας τον 1000 ευρώ ή οσα ζητάνε , θα ξανά πάρω τα χρήματα μου . 

Αυτή είναι η ασφάλεια που σου παρέχει η τράπεζα λοιπόν ; Για ποιο λόγο να έχω τα χρήματα μου εκεί; 

Δεν πάτησα κάποιο λινκ ,ούτε Μνμ ούτε έπεσα θύμα απάτης. Είναι φανερό ότι το σύστημα της τράπεζας έχει κάποιο κενό ασφαλείας εφόσων μπόρεσε να γίνει κάτι τέτοιο. 

Γιατί ακόμα και με τους κωδικούς μου να είχαν ,ακόμα και το κινητό μου να είχαν στα χέρια τους , πρέπει να βάλουν δακτυλικο αποτύπωμα ώστε να μπορέσουν να εγκρίνουν την συναλλαγή. 

Όμως αυτοί το έκαναν σε άλλη συσκευή. Πως ; Δεν ξέρω . Και δεν ξερει και η τράπεζα . Και αυτό είναι ενδεικτικό του πόσο δεν τους νοιάζει. 

• Sad 3

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Blackeyeole είπε

Δυστυχώς

Δεν είναι από την τράπεζα, εσύ ή κάποιος δικός σου κάνατε κάποιο λάθος. Τα συλλυπητήρια μου. Τη Sim μήπως σου αντιγράψανε, θα πρέπει να κυνηγήσεις και την εταιρεία κινητής. 

Επεξ/σία από Shinji ikari

Δυστυχώς υπάρχουν και τρόποι που δεν μπορείς να προστατευτείς και κανείς δεν θα σε βοηθήσει. 

Ένα απόγευμα Κυριακής μου ήρθε μέιλ που με ενημέρωνε ότι η συναλλαγή μου ολοκληρώθηκε με επιτυχία . Εγώ προφανώς δεν έκανα καμία απολύτως συναλλαγή .

Το ποσό ; Όλα όσα είχα στο λογαριασμό μου κρατημένα μετά από 22χρονια δουλειάς  για μία ώρα ανάγκης 9.200 ευρώ. 

Άμεσα επικοινωνησα με την τράπεζα και ζήτησα ακύρωση. Μου είπαν δεν γίνεται γιατί είναι μεταφορά χρημάτων μέσω iris .

Μου είπε ότι έχει γίνει έγκριση με επίπεδο ασφάλειας δύο βημάτων μεσω viber . 

Εγώ ποτέ δεν χρησιμοποιώ το viber για έγκριση συναλλαγών , μόνο την εφαρμογή της τράπεζας.  

Διαπίστωσα ότι μου παραβίασαν το gmail μου ,το οποίο όμως δεν είναι συνδεδεμένο με την τράπεζα ούτε έχω κάτι μέσα σε αυτό το μέιλ, και ενώ ανεκτησα τον έλεγχο του δεν άλλαξε κάτι. Είδα όμως μέσα τις δύο συσκευές που ήταν συνδεμένες ,ένα λάπτοπ και ένα σαμσουνγκ s23 που λογικά ήταν των απατεώνων συν έναν αριθμό τηλεφώνου που χρησιμοποιήθηκε για το viber. 

Τα καταθεσα όλα σε αστυνομία με μυνηση  ,ηλεκτρονικό έγκλημα , και τράπεζα που ζητούσα ακύρωση συναλλαγής . 

Η τράπεζα μου απάντησε 1 μήνα μετά λέγοντας πως όλα έγιναν κανονικά ,και πως στο σύστημα φαίνεται πως το νούμερο μου έκανε την έγκριση μέσω viber. Και αυτό ήταν . Δεν μου είπαν ποτέ τι ενέργειες έκαναν , πως διαπίστωσαν ότι ισχύει αυτό , πως γίνεται να γίνει κάτι τέτοιο κτλ. 

Μπορείτε να προχωρήσετε σε νόμιμους τρόπους ,αυτό μου είπαν . 

Και είμαι ένας οικογενειάρχης με μικρό παιδί που έχει χάσει ολα τα χρήματα του ,άρα και την δυνατότητα να βρει δικηγόρο.

Που στην τελική δεν ξέρω και αν πληρώνοντας τον 1000 ευρώ ή οσα ζητάνε , θα ξανά πάρω τα χρήματα μου . 

Αυτή είναι η ασφάλεια που σου παρέχει η τράπεζα λοιπόν ; Για ποιο λόγο να έχω τα χρήματα μου εκεί; 

Δεν πάτησα κάποιο λινκ ,ούτε Μνμ ούτε έπεσα θύμα απάτης. Είναι φανερό ότι το σύστημα της τράπεζας έχει κάποιο κενό ασφαλείας εφόσων μπόρεσε να γίνει κάτι τέτοιο. 

Γιατί ακόμα και με τους κωδικούς μου να είχαν ,ακόμα και το κινητό μου να είχαν στα χέρια τους , πρέπει να βάλουν δακτυλικο αποτύπωμα ώστε να μπορέσουν να εγκρίνουν την συναλλαγή. 

Όμως αυτοί το έκαναν σε άλλη συσκευή. Πως ; Δεν ξέρω . Και δεν ξερει και η τράπεζα . Και αυτό είναι ενδεικτικό του πόσο δεν τους νοιάζει. 

Λυπάμαι πραγματικά που σας συνέβη αυτό... Δυστυχώς από την στιγμή που κάποιος κακόβουλος αποκτήσει πρόσβαση στο email, μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα... 
Η τράπεζα από την μεριά της εφαρμόζει δικλείδες ασφαλείας, αλλά όλα τα συστήματα ασφαλείας έχουν κενά και οι επιτήδειοι βρίσκουν δυστυχώς τους τρόπους να τα εκμεταλλευτούν, είτε μέσω κοινωνικής μηχανικής με τεχνικές παραπλάνησης και εξαπάτησης, είτε μέσω ευθέων παραβιάσεων! Γι' αυτό πάντα κωδικούς υψηλής περιπλοκότητας, τακτική αλλαγή τους ΚΑΙ ενεργοποίηση 2FA σε όλες τις σημαντικές υπηρεσίες, email, cloud storage, ebanking κλπ...

• Like 1

εγω  ενα πραγμα ξερω οταν το κρατος ζηταει ολες τις συναλλαγες μεσω τραπεζας να φροντισει να καλυπτει τους ανθρωπους που επεσαν θυματα απατης.. δεν γινεται να εχεις phd για να χρησιμοποιεις αναγκαστικα κατι που καποιος σου εχει επιβαλλει και οταν γινεται μια στραβη να σου λεει πρακτικα ας προσεχες.. δεν με νοιαζει τι θα κανουν ουτε πως να το κανουν αφου το ξερουν το προβλημα και οτι πλεον υπαρχουν τοσοι πολυπλοκοι τροποι να σε κλεψουν χωρις να φταις ας κανουν κατι.. ελα γιατι κουρασαν.... ο ανθρωπος πιο πανω εχασε οικονομιες ζωης επειδη καποιο αρ..δι μπηκε στην διαδικασια να τον κλεψει... οι κωλοτραπεζες ας κανουν επιστροφη  οταν γινεται καταγγελια να μην πιστωνεται αμεσα το ποσο αλλα να κανει 2 3 μερες και ας εχουμε μονο αυτο να σκεφτομαστε  αντε γιατι πραγματικα δεν τους μπορω

• Like 3

Για να μην αρχιζουμε παλι τις συζητησεις επι συζητησεων που δεν βγαζουν πουθενα, τις ιστοριες με παρα πολλα κενα, ασαφειες και αυτοαναιρουμενα πραγματα, εγω θα πω μονο οτι δεν γινεται το 99,9% να μην εχει προβλημα με κενα ασφαλειας κοκ και να τυχαινουν 1,2 αντε 5 περιπτωσεις οπου εχουμε πληρης καταρρευση των συστηματων ασφαλειας. Οι απατες, παντως, δεν χρειαζεται να ξεκινησαν απο ενα email η sms που εγραφε "ειμαι η ταδε τραπεζα".

Επισης πρεπει να καταλαβουμε, οτι αν θελουμε να λυθει ενα προβλημα πρεπει να παραθετουμε τα πραγματικα αντικειμενικα γεγονοτα, οχι υποθεσεις, φαντασιωσεις, συναισθηματισμους και καταστασεις στο περιπου.

Τελοσπαντων, καλο κουραγιο.

• Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 λεπτά πριν, Clytoceyx είπε

Για να μην αρχιζουμε παλι τις συζητησεις επι συζητησεων που δεν βγαζουν πουθενα, τις ιστοριες με παρα πολλα κενα, ασαφειες και αυτοαναιρουμενα πραγματα, εγω θα πω μονο οτι δεν γινεται το 99,9% να μην εχει προβλημα με κενα ασφαλειας κοκ και να τυχαινουν 1,2 αντε 5 περιπτωσεις οπου εχουμε πληρης καταρρευση των συστηματων ασφαλειας. Οι απατες, παντως, δεν χρειαζεται να ξεκινησαν απο ενα email η sms που εγραφε "ειμαι η ταδε τραπεζα".

Επισης πρεπει να καταλαβουμε, οτι αν θελουμε να λυθει ενα προβλημα πρεπει να παραθετουμε τα πραγματικα αντικειμενικα γεγονοτα, οχι υποθεσεις, φαντασιωσεις, συναισθηματισμους και καταστασεις στο περιπου.

Τελοσπαντων, καλο κουραγιο.

καθυστερηση συναλλαγων 2 3 μερες πανω απο ενα ποσο π.χ 2000....   ποτε αμεσα με κανενα τροπο και τελειωσε.. να εχουμε την σκοτουρα της ολιγοημερης καθυστερησης μονο αλλα ποτε κανεις να μην ξαναχασει χρηματα εστω οχι πολλα

Επεξ/σία από Ducatista
  • Like 2
  • Confused 1

Λυπάμαι πολύ φίλε μου που σου έτυχε αυτό. Δυστυχώς ο μόνος τρόπος να καταλάβεις πώς έγινε η δουλειά είναι να κάτσεις face to face με κάποιον που είναι του αντικειμένου και να του εξηγήσεις λεπτομερώς τις κομπιουτερικές/ιντερνετικές σου συνήθειες. Δηλαδή ωραία μας τα λες αλλά μπορεί να παραλείπεις κάτι πολύ βασικό που εσύ ο ίδιος να μην ξέρεις ότι είναι βασικό.

Για παράδειγμα συγγενικό πρόσωπο μου λέει 'οκ τώρα θα κάνω τάδε συναλλαγή ebanking'. Εγώ ανυποψίαστος κοιτάω και σχεδόν παθαίνω εγκεφαλικό όταν παρουσία μου ανοίγει στο pc του αρχείο word επονομαζόμενο ΤΑΔΕ ΤΡΑΠΕΖΑ με τους κωδικούς μέσα. Και Viber επίσης περασμένο στον υπολογιστή οπότε το 2FA γίνεται 1,5FA.

Φυσικά υπάρχει πάντα και η περίπτωση της απατηλής αντικατάστασης sim. Αλλά εκεί πιστεύω ότι θα το είχες δει διότι θα είχε σταματήσει να λαμβάνει σήμα το κινητό σου.

1 λεπτό πριν, Engimek είπε

Λυπάμαι πολύ φίλε μου που σου έτυχε αυτό. Δυστυχώς ο μόνος τρόπος να καταλάβεις πώς έγινε η δουλειά είναι να κάτσεις face to face με κάποιον που είναι του αντικειμένου και να του εξηγήσεις λεπτομερώς τις κομπιουτερικές/ιντερνετικές σου συνήθειες. Δηλαδή ωραία μας τα λες αλλά μπορεί να παραλείπεις κάτι πολύ βασικό που εσύ ο ίδιος να μην ξέρεις ότι είναι βασικό.

Για παράδειγμα συγγενικό πρόσωπο μου λέει 'οκ τώρα θα κάνω τάδε συναλλαγή ebanking'. Εγώ ανυποψίαστος κοιτάω και σχεδόν παθαίνω εγκεφαλικό όταν παρουσία μου ανοίγει στο pc του αρχείο word επονομαζόμενο ΤΑΔΕ ΤΡΑΠΕΖΑ με τους κωδικούς μέσα. Και Viber επίσης περασμένο στον υπολογιστή οπότε το 2FA γίνεται 1,5FA.

Φυσικά υπάρχει πάντα και η περίπτωση της απατηλής αντικατάστασης sim. Αλλά εκεί πιστεύω ότι θα το είχες δει διότι θα είχε σταματήσει να λαμβάνει σήμα το κινητό σου.

ρε παιδια καλα αυτα που λετε αλλα ο μεσος ανθρωπος μπορει να τα πιασει ολα αυτα? εδω ουτε εγω μπορω να τα καταλαβω που ασχολουμαι λιγακι δεν γινεται 11εκ να εχουν τοσες γνωσεις σιγουρα μερικες δεκαδες χιλιαδες οκ αλλα οι υπολοιποι τι θα κανουν θα ειναι στο ελεος του καθε ενα? αν δεν ηταν υποχρεωτικες οι συναλλαγες οκ αλλα τωρα κατι πρεπει να γινει.. γιατι συνεχεια θα ανακαλυπτουν τροπους να παρουν χρηματα οι αλητες....

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...