Προς το περιεχόμενο

Απάτες με τραπεζικούς λογαριασμούς και ebanking. Tι να κάνετε αν σας συμβεί, πώς να προφυλαχτείτε

marinna

Προτεινόμενες αναρτήσεις

5 ώρες πριν, Arkin είπε

Χρησιμοποιεί ο κόσμος ακόμα μοτίβα για ξεκλείδωμα κινητού? Η pin? Δαχτυλικο all the way σε τέτοιες εφαρμογές όπως και για ξεκλείδωμα κινητού. Επίσης όριο στην κάρτα μέχρι ένα ποσό μετά να ζητάνε pin εφόσον μιλάμε για χρεωστική όχι κινητο. Αν κάποιοι δεν γνωρίζουν πως να προφυλαχτουν είναι προτιμότερο να μην ασχοληθούν καθόλου με ebanking και συναφή μιας και οι πιθανότητες είναι να την πατήσουν. 

Σε συνδυασμό με ένα δευτερο factor το αποτύπωμα είναι πολύ ασφαλές. Αλλά όταν χρησιμοποιείται ως single factor για authentication και λάβουμε υπόψιν τον ανθρώπινο παράγοντα υπάρχουν κενά.

Π.χ. με αυτή τη λογική του "δαχτυλικό αποτύπωμα all the way" - αν στο παραπάνω παράδειγμα ο φίλος μας που του ρίξανε κάτι στο ποτό είχε δακτυλικό αποτύπωμα παντού, οι φίλοι κλέφτες θα πατούσαν το δάκτυλο στη συσκευή του. Όντας λιποθυμος δεν θα καταλάβαινε τίποτα. Οπότε μπορούν να ξεκλειδώσουν το κινητό, να μπουν στο ebanking app του (που επίσης υποστηρίζει biometrics) και να φύγουν από τον τόπο του εγκλήματος. Από εκεί και πέρα μπορούν να κάνουν ότι θέλουν και να εγκρίνουν ότι θέλουν.

Δεν είναι τυχαίο που το Android (ή η Samsung τουλάχιστον) υποστηρίζει το λεγόμενο lockdown mode όπου σε κλειδωμένη οθόνη με δυο πατήματα απενεργοποιείς την εναλλακτική του αποτυπωματος και ξεκλειδώνει μόνο με pattern ή password.

Σχετικά με το ότι μπορεί κάποιος να δει το password οταν το βάζεις... πρέπει να εφαρμόζουμε κοινή λογική. Πως έχουμε μαθει να κρύβουμε το πιν της κάρτας όταν πληρωνουμε στο ταμείο; Έτσι και εδώ. Το ότι δεν το κάνει κανείς... άλλο θέμα.

Με τα άλλα σύμφωνώ -  όριο στην κάρτα ή ακόμα καλύτερα δημιουργείς ένα δεύτερο λογαριασμό στο ebanking που θα είναι σχεδόν άδειος και τον συνδέεις ως πρωτεύον στην υπάρχουσα κάρτα. Μετά απλώς φορτίζεις (ανέξοδα) κάθε τόσο το νέο λογαριασμό με ένα μικρό ποσό για να έχεις να ξοδεύεις.

• Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 1,3k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

2 λεπτά πριν, Engimek είπε

Σε συνδυασμό με ένα δευτερο factor το αποτύπωμα είναι πολύ ασφαλές. Αλλά όταν χρησιμοποιείται ως single factor για authentication και λάβουμε υπόψιν τον ανθρώπινο παράγοντα υπάρχουν κενά.

Π.χ. με αυτή τη λογική του "δαχτυλικό αποτύπωμα all the way" - αν στο παραπάνω παράδειγμα ο φίλος μας που του ρίξανε κάτι στο ποτό είχε δακτυλικό αποτύπωμα παντού, οι φίλοι κλέφτες θα πατούσαν το δάκτυλο στη συσκευή του. Όντας λιποθυμος δεν θα καταλάβαινε τίποτα. Οπότε μπορούν να ξεκλειδώσουν το κινητό, να μπουν στο ebanking app του (που επίσης υποστηρίζει biometrics) και να φύγουν από τον τόπο του εγκλήματος. Από εκεί και πέρα μπορούν να κάνουν ότι θέλουν και να εγκρίνουν ότι θέλουν.

Δεν είναι τυχαίο που το Android (ή η Samsung τουλάχιστον) υποστηρίζει το λεγόμενο lockdown mode όπου σε κλειδωμένη οθόνη με δυο πατήματα απενεργοποιείς την εναλλακτική του αποτυπωματος και ξεκλειδώνει μόνο με pattern ή password.

Σχετικά με το ότι μπορεί κάποιος να δει το password οταν το βάζεις... πρέπει να εφαρμόζουμε κοινή λογική. Πως έχουμε μαθει να κρύβουμε το πιν της κάρτας όταν πληρωνουμε στο ταμείο; Έτσι και εδώ. Το ότι δεν το κάνει κανείς... άλλο θέμα.

Με τα άλλα σύμφωνώ -  όριο στην κάρτα ή ακόμα καλύτερα δημιουργείς ένα δεύτερο λογαριασμό στο ebanking που θα είναι σχεδόν άδειος και τον συνδέεις ως πρωτεύον στην υπάρχουσα κάρτα. Μετά απλώς φορτίζεις (ανέξοδα) κάθε τόσο το νέο λογαριασμό με ένα μικρό ποσό για να έχεις να ξοδεύεις.

Το πας αλλου τωρα με αυτο με το ποτο ετσι και τσιπακι καποια στιγμη αν εχουμε μας κοβουν το χερι και κανουν οτι θελουν. Ειναι περιπτωσεις που θα τυχει μια στο εκατομμυριο και λιγο λεω. Ενω με το μοτιβο η pin ειναι πολυ ευκολο να το δει ο αλλος και να στο κλεψει. Ορια στην καρτα παντα αν ειναι να στην κλεψουν να μην χασεις πολλα και στο ebanking σε μεταφορες ολα γινονται απο τις ρυθμισεις αρκει να ξερεις πως. Οσους κλεβουνε συνηθως δεν προσεχουν καθολου δεν εχουν ιδεα τι ειναι το mail ουτε το phising. Αυτοι γιατι εχουν ebanking δεν μπορω να καταλαβω. Μετα τρεχουν και δεν φτανουν. Δουλευω 7 8 χρονια ebanking ουτε θυμαμαι ποσο και μετρητο εχω να πιασω 10 χρονια. Ποτε δεν εχω χασει 1 λεπτο. Δεν ξερω μακαρι να μπορουσαν να προφυλαχτουν ολοι αλλα δεν ειναι ευκολο. 

1 ώρα πριν, Arkin είπε

Το πας αλλου τωρα με αυτο με το ποτο ετσι και τσιπακι καποια στιγμη αν εχουμε μας κοβουν το χερι και κανουν οτι θελουν. Ειναι περιπτωσεις που θα τυχει μια στο εκατομμυριο και λιγο λεω.

Εντάξει αυτό που λες είναι προφανώς υπερβολή αλλά αυτό που περιγράφω άνετα γίνεται και μάλιστα σε δευτερόλεπτα. Ναι, εξακολουθούμε να μιλάμε για ακραίες περιπτώσεις όπου όπως λες ούτε το 1 %%% του κόσμου θα τις δει (και αν) αλλά με password (εφόσον ακολουθείς σωστές πρακτικές) αυτή η πιθανότητα γίνεται 0.

Απλά το πρόβλημα - και εκεί σου δίνω ένα δίκιο - είναι ότι εαν κάποιος δεν προσέχει το αποτύπωμα είναι πιο ασφαλές(συγκριτικά). Εαν προσέχει είναι πιο ασφαλές το password.

1 λεπτό πριν, Engimek είπε

Εντάξει αυτό που λες είναι προφανώς υπερβολή αλλά αυτό που περιγράφω άνετα γίνεται και μάλιστα σε δευτερόλεπτα. Ναι, εξακολουθούμε να μιλάμε για ακραίες περιπτώσεις όπου όπως λες ούτε το 1 %%% του κόσμου θα τις δει (και αν) αλλά με password (εφόσον ακολουθείς σωστές πρακτικές) αυτή η πιθανότητα γίνεται 0.

Απλά το πρόβλημα - και εκεί σου δίνω ένα δίκιο - είναι ότι εαν κάποιος δεν προσέχει το αποτύπωμα είναι πιο ασφαλές(συγκριτικά). Εαν προσέχει είναι πιο ασφαλές το password.

Σιγουρα υπαρχουν σεναρια που μπορουν να σε κλεψουν και με δαχτυλικο και με τον κωδικο. Αν προσεχεις πολυ με δαχτυλικο πιστευω ειναι πιο δυσκολο ετσι το σκεφτομαι τουλαχιστον. Το μοτιβο ειναι το πιο ευκολο απο τα 3. Ακομα και με το προσωπο που λενε οτι ειναι ασφαλες παλι υπαρχουν σεναρια αν σκεφτουμε που δεν ειναι καθολου ασφαλες. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Θυμάμαι σε 1-2 πληρωμές, μου είχε ζητήσει επιβεβαίωση με δακτυλικό αποτύπωμα, επειδή το είχα προσθέσει στην εφαρμογή της τράπεζας.

Αν το δακτυλικό αποτύπωμα αφαιρεθεί απο την  εφαρμογή, αλλά υπάρχει στο κινητό ως κλείδωμα, θα ζητήσει πάλι το δακτυλικό αποτύπωμα για πληρωμή, θα ζητήσει pin, η sms verification;

Πρέπει να είχα κάνει και πληρωμή μέσω Alpha bank στο e-banking με απενεργοποιημένο το δακτυλικό αποτύπωμα, αλλά δεν θυμάμαι.

Επεξ/σία από AntiCambeR

8 ώρες πριν, Arkin είπε

Χρησιμοποιεί ο κόσμος ακόμα μοτίβα για ξεκλείδωμα κινητού? Η pin? Δαχτυλικο all the way σε τέτοιες εφαρμογές όπως και για ξεκλείδωμα κινητού. Επίσης όριο στην κάρτα μέχρι ένα ποσό μετά να ζητάνε pin εφόσον μιλάμε για χρεωστική όχι κινητο. Αν κάποιοι δεν γνωρίζουν πως να προφυλαχτουν είναι προτιμότερο να μην ασχοληθούν καθόλου με ebanking και συναφή μιας και οι πιθανότητες είναι να την πατήσουν. 

Το pin δεν το αποφευγεις ακόμα και αν έχεις το δαχτυλικό.

Μόλις τώρα, Ukforthemoment είπε

Το pin δεν το αποφευγεις ακόμα και αν έχεις το δαχτυλικό.

Στο ανοιγμα κινητου? Η εννοεις σε καποια συγκεκριμενη εφαρμογη? Και σε ebanking μονο με δαχτυλικο μπαινω η revolut πχ για αυτο το λεω.

Μόλις τώρα, Arkin είπε

Στο ανοιγμα κινητου? Η εννοεις σε καποια συγκεκριμενη εφαρμογη? Και σε ebanking μονο με δαχτυλικο μπαινω η revolut πχ για αυτο το λεω.

στο ανοιγμα του κινητού.Κάθε 72 ώρες το ζητάει νομίζω.

Μόλις τώρα, Ukforthemoment είπε

στο ανοιγμα του κινητού.Κάθε 72 ώρες το ζητάει νομίζω.

Οχι δεν το νομιζω εχω να βαλω pin καιρο ισως συμβαινει σε συγκεκριμενα κινητα αυτο? Πρωτη φορα το ακουω λογικα θα ισχυει ισως οχι παντου.

2 λεπτά πριν, Arkin είπε

Οχι δεν το νομιζω εχω να βαλω pin καιρο ισως συμβαινει σε συγκεκριμενα κινητα αυτο? Πρωτη φορα το ακουω λογικα θα ισχυει ισως οχι παντου.

https://www.macrodroidforum.com/index.php?threads/device-unlock-once-every-72-hours.1685/

https://eu.community.samsung.com/t5/galaxy-s21-series/enter-password-every-72-hours/td-p/4753955

και φυσικά μετά απο reboot ζητάει πιν και όχι δακτυλικό.

• Like 1

15 λεπτά πριν, AntiCambeR είπε

Αν το δακτυλικό αποτύπωμα αφαιρεθεί απο την  εφαρμογή, αλλά υπάρχει στο κινητό ως κλείδωμα, θα ζητήσει πάλι το δακτυλικό αποτύπωμα για πληρωμή, θα ζητήσει pin, η sms verification;

Αν είναι απενεργοποιημένο το δακτυλικό τότε θα σου έρθει Push notification και κάνεις approve. Αν τουλάχιστον θυμάμαι σωστά, αυτό είχε γίνει από εφαρμογή εθνικής πριν ενεργοποιήσω το δακτυλικό.

3 λεπτά πριν, Arkin είπε

Τουλάχιστον στα Samsung κινητά (ανέκαθεν χρησιμοποιούσα αυτή τη μάρκα οπότε για αυτή ξέρω) αυτό όχι μόνο ισχύει αλλά δεν μπορείς να το απενεργοποιήσεις. Είναι για security reasons καθώς θεωρεί πιο ανασφαλή τα δακτυλικά σε σχέση με password, κάτι που πάνω κάτω στο λέει κιόλας. Στα Android γενικότερα δεν ξέρω αλλά η θεωρία λέει ότι θα έπρεπε να γίνεται σε όλα.

• Like 1

4 λεπτά πριν, Engimek είπε

Αν είναι απενεργοποιημένο το δακτυλικό τότε θα σου έρθει Push notification και κάνεις approve. Αν τουλάχιστον θυμάμαι σωστά, αυτό είχε γίνει από εφαρμογή εθνικής πριν ενεργοποιήσω το δακτυλικό.

Τουλάχιστον στα Samsung κινητά (ανέκαθεν χρησιμοποιούσα αυτή τη μάρκα οπότε για αυτή ξέρω) αυτό όχι μόνο ισχύει αλλά δεν μπορείς να το απενεργοποιήσεις. Είναι για security reasons καθώς θεωρεί πιο ανασφαλή τα δακτυλικά σε σχέση με password, κάτι που πάνω κάτω στο λέει κιόλας. Στα Android γενικότερα δεν ξέρω αλλά η θεωρία λέει ότι θα έπρεπε να γίνεται σε όλα.

Το κάνουν και για να μην ξεχνάς το πιν σου.

Εμένα μία στο τόσο, για το ξεκλείδωμα του κινητού ζητάει κωδικό πρόσβασης που έχω ορίσει.Εμφανίζει το μήνυμα πως είναι απαραίτητο σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Και πάντα αν κάνω reboot.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...