Προς το περιεχόμενο

Απάτες με τραπεζικούς λογαριασμούς και ebanking. Tι να κάνετε αν σας συμβεί, πώς να προφυλαχτείτε

marinna

Προτεινόμενες αναρτήσεις

4 λεπτά πριν, vlafo είπε

Αυτό που παρέθεσες προφανώς είναι κλασσική διαδικασία. 

Όχι, ήταν από απατεώνες που υπέκλεψαν τα username/pass από την λογίστριά μας, και προσπάθησαν να κάνουν αποστολή εμβάσματος. Εμένα μου ήρθε αυτό το OTP και πήρα στο λογιστήριο, τους ρώταγα τι σκατά κάνουν και αυτοί μου έλεγαν "δεν μας βάζει στο ebanking της Alpha"...Τα έχω ξαναγράψει στις πρώτες σελίδες του νήματος!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 1,3k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

7 λεπτά πριν, mechpanos είπε

Όχι, ήταν από απατεώνες που υπέκλεψαν τα username/pass από την λογίστριά μας, και προσπάθησαν να κάνουν αποστολή εμβάσματος. Εμένα μου ήρθε αυτό το OTP και πήρα στο λογιστήριο, τους ρώταγα τι σκατά κάνουν και αυτοί μου έλεγαν "δεν μας βάζει στο ebanking της Alpha"...Τα έχω ξαναγράψει στις πρώτες σελίδες του νήματος!

Οκ κατάλαβα.

Μα όταν έρχεται το OTP και βγάζει αυτό το μήνυμα που παρέθεσες,(αυτό εννοώ κλασσική διαδικασία της Τράπεζας)θα πάθαινα έμφραγμα και δεν θα προχωρούσα.

Εκτός και έχανα τα λογικά μου και δεν το έβλεπα καθόλου.

Εγώ δεν πήρα χαμπάρι γιατί έκανα κάτι που κάνω χιλιάδες φορές χωρίς να έχω από πουθενά ένδειξη. 

Και πως στο στο καλο γινεται αυτη η μεταφορα IRIS χωρις OTP η μια καποια επιβεβαιωση; Λιγο που διαβασα στο site της Alpha νομιζω οτι σχετιζεται με το mobile banking. Ουτε εκει ερχεται καμια επιβεβαιωση; Τι στο διαολο... IRIS νομιζω εχω δει μονο για πληρωμες στο taxisnet. 

Παιδιά ειλικρινά δεν ξέρω.

Εγώ δεν ήξερα τι είναι το Iris.

Ακριβώς αυτό λέω πως όλα γίνανε μέσα από το κινητό μου σαν να κάνεις μια καθημερινή συναλλαγή που ακολουθούσες by default τα βήματα 

13 λεπτά πριν, vlafo είπε

Παιδιά ειλικρινά δεν ξέρω.

Εγώ δεν ήξερα τι είναι το Iris.

Ακριβώς αυτό λέω πως όλα γίνανε μέσα από το κινητό μου σαν να κάνεις μια καθημερινή συναλλαγή που ακολουθούσες by default τα βήματα 

Για μεταφορές ποσών εκτός Alpha Bank

Μπορείτε να μεταφέρετε ή να λάβετε άμεσα ποσά έως Ευρώ 500 ημερησίως, 

Αν θυμαμαι καλά έγραψες για ποσό πάνω απο 14000€ ότι σου πήραν.Το όριο ειναι 500€ την ημέρα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πάντως η alpha bank (και όλες οι τράπεζες) θα μπορούσαν να βάλουν και ένα τσεκ στην IP που κάνει login. Αν δει login από χώρα εκτός Ελλάδας θα μπορούσε να την μπλοκάρει ή να στέλνει 2ο SMS ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Εδώ το κάνουν online παιχνίδια, σίγουρα μπορεί να το κάνει και η τράπεζα.

Επεξ/σία από infidel
  • Like 3

Καταρχην, να μπλοκαρουν συνδεση βασει ip το ξεχναμε για ευνοητους λογους. Ακομα και οι δευτεροι, τριτοι κτλ κωδικοι για να γινει μονο η απλη συνδεση στο ebanking, "κουραζουν", καθυστερουν και δημιουργουν περισσοτερες πιθανοτητες να γινει καποιο λαθος απο τους legit χρηστες οι οποιοι στο κατω-κατω μπορει να βιαζονται να κανουν την δουλεια τους.
Το πιο σημαντικο ειναι, οπως εχει γραφτει πολλες φορες, αν ο αλλος πεσει θυμα social engineering, οσοι κωδικοι και να του βγουν, οσο περιπλοκοι και μακροσκελεις να ειναι, αυτος θα τους πει ολους χαρτι και καλαμαρι στους απατεωνες.

• Like 1

Γιατί απορρίπτεις τον έλεγχο βάση ip; Συμβαίνει πολύ συχνά στη βιομηχανία. Πόσοι από εμάς συνδεόμαστε με IP εκτός Ελλάδος; Θα μπορούσε να είναι προαιρετικό ή να ζητά επιβεβαίωση.

• Like 2

35 λεπτά πριν, infidel είπε

Γιατί απορρίπτεις τον έλεγχο βάση ip; Συμβαίνει πολύ συχνά στη βιομηχανία. Πόσοι από εμάς συνδεόμαστε με IP εκτός Ελλάδος; Θα μπορούσε να είναι προαιρετικό ή να ζητά επιβεβαίωση.

Δεν μπορεί να γίνει αυτό και καλώς δεν μπορεί να γίνει. Υπάρχει Ip range της vodafone που εμφανίζεται στην Κροατία, άρα ενώ εσύ έχεις πάρει κανονικά IP από Vodafone Ελλάδας δεν θα μπορείς να μπεις γιατί φαίνεται για Κροατία. Εφόσον υπάρχει 2 step authentication θα πρέπει να γίνουμε και εμείς πιο προσεκτικοί. Ναι, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για τις τράπεζες και ναι κάποια στιγμή θα υιοθετηθούν, αλλά ο έλεγχος της IP δεν είναι και δεν πρέπει να είναι ένας από αυτούς. Τώρα πώς στον φίλο μέσω συστήματος IRIS που έχει ημερήσιο όριο τα 500 ευρώ πήραν 14.500 δεν ξέρω.

• Like 2

1 λεπτό πριν, dkmaster είπε

Τώρα πώς στον φίλο μέσω συστήματος IRIS που έχει ημερήσιο όριο τα 500 ευρώ πήραν 14.500 δεν ξέρω.

Και χωρις επιβεβαιωση της μεταφορας μεσω OTP.
Πραγματικα περιμενω καποιον χρηστη που ασχολειται περισσοτερο με τις ηλεκτρονικες συναλλαγες να μας εξηγησει, μπας και μπορεσουμε να βγαλουμε καποιο συμπερασμα.

29 λεπτά πριν, Clytoceyx είπε

Πραγματικα περιμενω καποιον χρηστη που ασχολειται περισσοτερο με τις ηλεκτρονικες συναλλαγες να μας εξηγησει, μπας και μπορεσουμε να βγαλουμε καποιο συμπερασμα.

Πραγματικά δεν μπορώ να πάρω θέση γιατί δεν έχω Alpha, αλλά στην Πειραιώς μου έρχεται extraPin για αποστολή χρημάτων.

39 λεπτά πριν, dkmaster είπε

Δεν μπορεί να γίνει αυτό και καλώς δεν μπορεί να γίνει. Υπάρχει Ip range της vodafone που εμφανίζεται στην Κροατία, άρα ενώ εσύ έχεις πάρει κανονικά IP από Vodafone Ελλάδας δεν θα μπορείς να μπεις γιατί φαίνεται για Κροατία. Εφόσον υπάρχει 2 step authentication θα πρέπει να γίνουμε και εμείς πιο προσεκτικοί. Ναι, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για τις τράπεζες και ναι κάποια στιγμή θα υιοθετηθούν, αλλά ο έλεγχος της IP δεν είναι και δεν πρέπει να είναι ένας από αυτούς. Τώρα πώς στον φίλο μέσω συστήματος IRIS που έχει ημερήσιο όριο τα 500 ευρώ πήραν 14.500 δεν ξέρω.

Τα ip ranges είναι γνωστά ποιες εταιρίες τα έχουν. Και μπορούν πολύ εύκολα να ζητήσουν από τους provider λίστα. Δεν είναι αποτρεπτικός λόγος αυτός. Εν πάση περιπτώση δεν το συνεχίζω.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, dkmaster είπε

Πραγματικά δεν μπορώ να πάρω θέση γιατί δεν έχω Alpha, αλλά στην Πειραιώς μου έρχεται extraPin για αποστολή χρημάτων.

Στην Πειραιώς έρχεται τo extra pin στο τέλος όταν είναι να οριστικοποιηθεί η αποστολή.

Η Alpha σου αποστέλλει 2 κωδικούς μιας χρήσης ενεργούς για 5 λεπτά,ο πρώτος σε βάζει μέσα στο web και ο δεύτερος στο τέλος πάλι προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συναλλαγή.

7 ώρες πριν, Clytoceyx είπε

Και εγώ θα ήθελα να δω μια απάντηση.

Από την Άλφα μου είπανε τη στιγμή που τα είχα κλειδώσει όλα,τα κλασσικά πως έπεσα θύμα γιατί ήταν η σελίδα screenshot άριστα copiarismeni.

Χωρίς τίποτα κανένα σημάδι να μου δείξει,για αυτό το φωνάζω.

Το Iris όταν με ενημέρωσαν από την Alpha και τους ρώτησα γιατι πήρανε τόσα μου είπαν τόσο είναι το όριο 15k.

Τώρα ο άλλος φίλος στέλνει φώτο του iris μέχρι 500€, διαβάζω επίσης πως μπορείς και μέχρι 50k να κάνεις μεταφορά.

Δεν ξέρω εκεί τι γίνεται.

Επεξ/σία από vlafo

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 8/9/2022 στις 2:29 ΜΜ, vlafo είπε

α ο άλλος φίλος στέλνει φώτο του iris μέχρι 500€, διαβάζω επίσης πως μπορείς και μέχρι 50k να κάνεις μεταφορά.

Δεν ξέρω εκεί τι γίνεται.

Κι εγω δεν ξερω τι γινετε που δεν ξερετε εσεις τι γινετε γιατι ειναι ολα ξεκαθαρα στο ιντερνετ.

"Άμεσες μεταφορές μέσω myAlpha Web, myAlphaMobile και myAlpha Phone (έως Ευρώ 50.000) IRIS

Άμεσες μεταφορές μέσω myAlpha Mobile (Alpha Quick Transfer) (έως Ευρώ 500 ημερησίως) IRIS

Το ημερήσιο όριο μεταφορών ισχύει για όλες τις εγχρήματες συναλλαγές που απαιτούν ισχυρή ταυτοποίηση, είτε αυτή πραγματοποιείται μέσω Push Notifications ή QR Codes μέσα από την myAlpha Mobile εφαρμογή, είτε μέσω της αποστολής myAlpha Code μέσω Viber ή SMS στο αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου, και αφορά στο ανώτατο ποσό που εσείς έχετε ορίσει. Το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο είναι τα 15.000€, το οποίο μπορείτε να διαχειρίζεστε από το μενού Ρυθμίσεις > Ρυθμίσεις Ασφαλείας > Αλλαγή ορίου μεταφορών. Για την ολοκλήρωση της συναλλαγής αυτής απαιτείται ισχυρή ταυτοποίηση."

Που ειναι ο Σπορτ Μπίλυ να σας αλαξει τα φωτα?

Επεξ/σία από Shinji ikari

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...