Προς το περιεχόμενο

Απάτες με τραπεζικούς λογαριασμούς και ebanking. Tι να κάνετε αν σας συμβεί, πώς να προφυλαχτείτε

marinna

Προτεινόμενες αναρτήσεις

1 ώρα πριν, Ukforthemoment είπε

Επιτέλους και ένας που αντέδρασε σωστά.

Τι να το κανείς όμως. Η δίωξη δεν έχει καμμία διάθεση να ασχοληθεί εκείνη την ώρα. Αφελής εγώ περίμενα ίσως να με καθοδηγήσει έστω να αποσπάσω κάποιο στοιχείο του υποτιθέμενου αγοραστή που ίσως τους φαινόταν χρήσιμο στη μετέπειτα κατάθεση. 
η απάντηση όμως ήταν κάνε καταγγελία (και να μπει στο αρχείο θα συμπλήρωνα εγώ). 

• Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 1,3k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Στις 4/6/2022 στις 9:55 ΜΜ, M A T R I X είπε

Πριν από μερικές ημέρες, επικοινώνησα με την Praktiker για μία αγορά που ήθελα να κάνω καθώς με είχαν ενημερώσει νωρίτερα ότι αυτό που ήθελα είναι out of stock από παντού για αποστολή, και υπήρχε μόνο στις αποθήκες τους. Με τα πολλά, μου είπε η υπάλληλος ότι πρέπει να γίνει τηλεφωνικά η παραγγελία. Της λέω οκ, πάμε να το προχωρήσουμε, θεωρώντας ότι στο τέλος θα μου στείλει email με το order, για να προχωρήσω εγώ το payment. Έλα που γυρνάει και μου λέει να της δώσω τα στοιχεία της κάρτας γιατί πρέπει να κάνει η ίδια την χρέωση από το δικό της σύστημα. Της λέω δεν παίζει να στα δώσω και επίσης πως είναι δυνατόν να μου ζητάτε κάτι τέτοιο. Άρχισε να μου λέει ότι αυτός είναι ο τρόπος και πρέπει να γίνει τηλεφωνικά, ότι είναι υπάλληλος των Praktiker και δεν υπάρχει φόβος κλπ κλπ. Της λέω σήμερα είστε, αύριο όχι. Εν τέλει το ακύρωσα και δεν το προχώρησα γιατί δεν υπήρχε περίπτωση να δώσω τα στοιχεία της κάρτας, αλλά και γιατί έκανα εξυπηρέτηση σε φίλο. 

Να σημειώσω ότι αφορούσε αγορά με πιστωτική κάρτα και δόσεις. Δεν μου έχει ξανατύχει ποτέ εμένα προσωπικά αυτό από αλυσίδα. Ήθελα να το ψάξω σαν case, γιατί το θεωρώ απαράδεκτο ειδικά από τόσο μεγάλο κατάστημα, αλλά δεν έκανα κάτι ακόμα λόγω χρόνου. 

Γνώμη; 

Και στην αττική οδό γινόταν αυτό, πριν βάλουν top up μέσω της ιστοσελίδας. Ή τηλεφωνικά ή έπρεπε να τρέχεις σε τράπεζα ή βενζινάδικο. 

8 ώρες πριν, geodimis είπε

Παρόλα αυτά του έδωσα IBAN και email να δω που θα το φτάσει. Πράγματι ήρθε email με link προς υποτιθέμενο ebanking της Alpha ώστε να εγκριθεί η μεταφορά των χρημάτων προς το λογαριασμό μου.

ηρθε e mail ωστε να εγκριθει..........καλα κρασια.. ειναι τοσο βλακες ,  θα στηριχθει ο αλλος σε e mail και δεν θα κοιταζε

για  χρήματα   απευθείας στο λογαριασμό του   .....

3 ώρες πριν, kostasbm είπε

ηρθε e mail ωστε να εγκριθει..........καλα κρασια.. ειναι τοσο βλακες ,  θα στηριχθει ο αλλος σε e mail και δεν θα κοιταζε

Κι όμως πολύς κόσμος μη εξοικειωμένος και πάνω στη χαρά της πώλησης θα την πατήσει κυρίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία...

23 ώρες πριν, kostasbm είπε

όχι δεν είναι βλάκες. Απευθύνονται σε βλάκες και είναι πολλοί. Οπότε θα την πατήσουν πολλοί

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα.
Είμαι πρόσφατο θύμα ηλεκτρονικής απάτης σαν πελάτης της  Άλφα.
Μπήκα όχι στο application που έχω εγκατεστημένο αλλά μέσω URL στην ιστοσελίδα της.
Με έβαλε κανονικά μέσα,έβαλα user και password και μόλις με έβαλε μου ήρθε και ο μοναδικός κωδικός.
Δεν με έβαλε με την πρώτη οπότε μου ξανάρθε δεύτερος κωδικός και τότε μπήκα.
Είχε γίνει μια μεταφορά χρημάτων στην Εθνική με ονοματεπώνυμο 14.500€ και έλεγε εντολή Iris.
Αυτό είναι διατραπεζικό σύστημα μεταξύ των 4 τραπεζών για μεταφορές χρημάτων.
Κατευθείαν μετά το έμφραγμα,πήρα τράπεζα μπλόκαρα τα πάντα και έφυγα για το υποκατάστημα στην Καλαμάτα που ήμουν
Έκανα εντολή αμφισβήτησης και κατευθείαν ΑΣΤΥΝΟΜΊΑ για μήνυση και δίωξη οικονομικού εγκλήματος.
Μετά από μια απίστευτη ταλαιπωρία και χωρίς να μου έχει έρθει στην σελίδα που μπήκα ένα μήνυμα, που μου λέει πάντα "δεν είναι ασφαλής ή κακόβουλο λογισμικό"χωρίς να κάνω τίποτα μου πήραν τα λεφτά.
Το έψαξα και η μεταφορά έχει γίνει στην Εθνική και είνα ακόμα εκεί τα χρήματα.

Τα εμβάσματα μπλοκάρονται φαντάζομαι.
Από ότι ενημερώθηκα ανεπίσημα,ο λογαριασμός της πελάτισσας της Εθνικής που έγινε η μεταφορά μπλοκαρίστηκε.

Απο την Άλφα μου είπαν η Εθνική είναι σοβαρή και θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες να αντιλογίσει το ποσό αρκεί τα χρήματα να είναι εκεί και να μην έχουν φύγει στο εξωτερικό.

Όλα αυτά ανεπίσημα γιατι ακόμα απάντηση δεν έχω πάρει από πουθενά και κανείς δεν ξέρει τίποτα.

Μου είπαν μόλις η Εθνική διεκπεραιώσει το αίτημα θα ενημερώσει την Άλφα και αυτή εμένα με τη σειρά της.
Αργεί πολύ η διαδικασία μου λένε.

Γνωρίζει κανείς τίποτα η του έχει τύχει ανάλογο περιστατικό?
Έχω ελπίδες γιατί από την Άλφα μου είπαν ναι.

Αλλά δεν έχω καμία εμπιστοσύνη σε κανένα.
Δεν υπάρχει καμία λογική να τα κρατήσει κλειδωμένα τα λεφτά.
Είναι παρανοϊκό και εκτός αυτού τα λεφτά είναι ασφαλισμένα στην Τράπεζα.
Αναμένω απάντηση επίσημη να δω και από εκεί και πέρα θα πράξω αναλόγως.

Προφανώς και θα το πάω δικαστικά εάν και εφόσον δεν μου κάνουν αντιλογισμό,απλα δε βλέπω κάποιο λόγο να μην το κάνουν.

Η Τράπεζα είναι πιθανόν όπως μου είπαν και από την Κυβερνοασφάλεια ότι η σελίδα που μπήκα ήταν άριστα copiarismeni και έγινε ακριβώς η ίδια διαδικασία όπως μπαίνεις στην επίσημη ιστοσελίδα της Alpha.
Αυτό είναι το μείον με την έννοια ότι μπορεί να μην αποδεχτεί λάθος δικό της αλλά λάθος δικό μου.
Δεν ξέρω αν υπήρξαν καταγγελίες για το συγκεκριμένο λογαριασμό αλλά η Εθνική τα εμβάσματα όταν γίνονται οι εκκαθαρίσεις το μεσημέρι τα μπλοκάρει κατευθείαν και ειδικά που το έτρεξα άμεσα μέσα σε ένα 20 λεπτο από την στιγμή που το είδα,πέρα από το κλείδωμα που το έκανα αμέσως.

Η Εθνική είναι σοβαρή τράπεζα με όλα τα προβλήματα της,τουλάχιστον σε αυτό το κομμάτι ακολουθεί καθαρά τις διαδικασίες by the book όπως και ολο το Δημόσιο άλλωστε.

Έχω στείλει και στην Csi μου είπαν τα έκανες όλα γρήγορα και δεν υπάρχει κάτι άλλο πέρα από τις εταιρίες του Σφακιανάκη για δικηγόρο.
Το έχει κάνει μπίζνα κανονική.
Μου στείλανε και προσφορά ήδη.
Να ξέρετε εμπειρία σε αυτά δεν έχει κανένας δικηγόρος είναι πολύ πρόσφατο αυτό μόλις 2 χρόνια έχει ξεκινήσει.

Έχω μιλήσει και με το δικηγόρο αλλά θα περιμένουμε να δούμε μετά από την εσωτερική έρευνα που θα γίνει την απάντηση της Τράπεζας πρώτα.
Ουσιαστικά η αγωγή (αν γίνει)στρέφεται κατά της Τράπεζας για τα ελειπή πρωτόκολλα ασφαλείας που εφαρμόζει.

Επειδή όμως δεν έχω  καμία εμπιστοσύνη αναμένω πρώτα την απάντηση της Τράπεζας.

Αν και το έχω τσεκάρει από 2 ανώτατα στελέχη τραπεζικά πως θα τα πάρω τα λεφτά από τη στιγμή που υπάρχουν μέσα απλά καθυστερεί πολύ η διαδικασία (2-3 μήνες),αν δεν έχω επίσημη διαβεβαίωση δεν πιστεύω τίποτα.

Βασικά είμαι σε αναμμένα κάρβουνα.

Υγ:Απάτη έγινε και είναι ξεκάθαρο αυτό και αποδεικνύεται.
Άλλωστε η σελίδα που μπήκα έπεσε αυτόματα.

Επεξ/σία από vlafo

Στην δικιά σου περίπτωση δεν ξέρω πόσο. Εμένα κάτι με την εθνική που πήρα πίσω 200€ που τα τράβηξε μια περίεργη ισπανική εταιρεία έκανε περίπου 21 εργάσιμες μέρες να γυρίσουν πίσω. 

Εσένα μπορεί να είναι κάτι πολύ διαφορετικό βέβαια.

26 λεπτά πριν, vlafo είπε

Έχω στείλει και στην Csi μου είπαν τα έκανες όλα γρήγορα και δεν υπάρχει κάτι άλλο πέρα από τις εταιρίες του Σφακιανάκη για δικηγόρο.
Το έχει κάνει μπίζνα κανονική.
Μου στείλανε και προσφορά ήδη.

τι εννοείς εδώ επειδή δεν εχω ιδέα; ο Σφακιανάκης ο cop? έκανε εταιρία και κυνηγάει τους κακούς;

Ακριβώς αν δεις πέρα από το Csi που είναι καθαρά συμβουλευτική,σε παραπέμπει σε 2 εταιρίες που έχει και κάνουν αυτό το πράγμα.

Δικηγορικές ουσιαστικά.

Πήρα και προσφορά.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

η διαδικασία θα πάρει κάποιες μέρες 

αφού τα χρήματα είναι μπλοκαρισμένα από την Εθνικη πρέπει να καλέσουν τον δικαιούχο να υπογράψει την ανάληψη μεταφορά για να επιστρέψουν στην Άλφα....αυτό γίνεται και σε περιπτώσεις που έχουν γίνει καταθέσεις σε λάθος λογαριασμό,παλι πρέπει να πάει ο δικαιούχος στη τράπεζα να υπογράψει......αυτό γίνεται γιατί πρέπει να υπάρχει συναίνεση για τον αντιλογισμο άσχετα από το τι υποστηρίζει αυτός που έκανε τη κατάθεση από λάθος η αν του χακαραν το λογαριασμό.

υπάρχουν περιπτώσεις που δεν πάει ο δικαιουχος του λογαριασμού να υπογράψει όποτε θα γίνει η διαδικασία με εντολή του εισαγγελέα..στην προκειμένη περίπτωση μπορεί ,αν είναι ο χάκερ είναι και δικαιούχος να μην πάει φοβούμενος τη συλληψη η μπορεί και ο λογαριασμός που είναι τώρα τα χρήματα να είναι χακαρισμενος και ο δικαιούχος να μην ξέρει τίποτα.

σημασία έχει τα χρήματα να μην έχουν φύγει από την Εθνική όποτε αργά η γρήγορα θα τα πάρεις......μπορεί να σου ζητήσουν και το λαπτοπ που έκανες την είσοδο για έλεγχο.......

βεβαιώσου στην Εθνική ότι είναι δεσμευμενα,πηγαινε εκεί στο διευθυντή και ρωτά..αυτός θα έδωσε εντολή αν έγινε σωστή επικοινωνία από Άλφα

Επεξ/σία από kostasbm
  • Like 1

28 λεπτά πριν, vlafo είπε

Γνωρίζει κανείς τίποτα η του έχει τύχει ανάλογο περιστατικό?

Ουσιαστικά η αγωγή (αν γίνει)στρέφεται κατά της Τράπεζας για τα ελειπή πρωτόκολλα ασφαλείας που εφαρμόζει.

ολες οι απαντησεις και οι διαδικασιες εδω ειναι γραμμενες, διαβασε το θεμα. Και γιατι μπηκες απο url? μεσω email?

Δεν υπαρχει αυτο. πεταμενα λεφτα ειναι ο δικηγορος κατα της τραπεζας.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Kostasbm

Σε ευχαριστώ για την τεκμηριωμένη απάντηση σου,αυτή ακριβώς ήταν η απάντηση που έλαβα από στέλεχος-φίλο που μπόρεσε και είδε το swap και την κίνηση του λογαριασμού στην Εθνική Τράπεζα.

Ξαναλέω επίσημη απάντηση ακόμα δεν έχω από Τράπεζα αν και είναι νωρίς ακόμα.

20 ημέρες έχουν περάσει αλλά το παρακολουθώ το θέμα εκ της Άλφα 

Μπήκα μέσα από το Google βασικά όχι από URL για να είμαστε ακριβείς.

Μπήκα σε σελίδα alpha που προφανώς δεν ήταν αλλά όλη η διαδικασία ακολουθήθηκε κανονικά.

Η σελίδα φυσικά έπεσε μετά από την καταγγελία που έκανα.

Πάντα μέσα από το κινητό που έχει και το λειτουργικό Android σε περίπτωση που έκανα λάθος κάποια φορά και έμπαινα αλλού,(σπάνια αλλά μου έχει τύχει)μου έλεγε μήνυμα αν θέλω να προχωρήσω η όχι.

Εδώ όλα πήγαν by the book.

Δυστυχώς.

Επεξ/σία από vlafo

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...