Προς το περιεχόμενο

Απάτες με τραπεζικούς λογαριασμούς και ebanking. Tι να κάνετε αν σας συμβεί, πώς να προφυλαχτείτε

marinna

Προτεινόμενες αναρτήσεις

1 λεπτό πριν, mechpanos είπε

Να τα μας... εδώ στην γειτονιά μου...

https://www.protothema.gr/greece/article/1269232/amaliada-apati-mamouth-me-leia-ano-ton-120000-euro/

Νομίζω στην επαρχία είναι πιο επικίνδυνα τα πράγματα γιατί εύκολα μπορεί να μάθει κάποιος προσωπικά σου στοιχεία να παρουσιαστεί ως γνωστός και να σου κερδίσει την εμπιστοσύνη, αλλά λίγο μυαλό ρε παιδιά... Σε παίρνει ο άλλος από άγνωστο νούμερο και παριστάνει γνωστό/συνεργάτη/πελάτη... Δεν υποψιάζεσαι;;;...

Πρέπει να γίνει γνωστό αναλυτικά τι τεχνικές χρησιμοποιούν οι απατεώνες, ώστε να μην την πατάει ο κόσμος!!!

Ωραίος επαγγελματίας ο φίλος.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 1,3k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

34 λεπτά πριν, mechpanos είπε

Πρέπει να γίνει γνωστό αναλυτικά τι τεχνικές χρησιμοποιούν οι απατεώνες, ώστε να μην την πατάει ο κόσμος!!!

άμα ο άλλος δεν νιώθει ότι και να πεις.....

θα την φάει και μετά θα μάθει.

τέλος

Ήρθε ενημέρωση από Alpha για το γνωστό θέμα, τακτικές απατεώνων, τρόποι προστασίας κλπ κλπ

Νέα μόδα οι "λογιστές" που θα σου περάσουν (και καλά) τα χρήματα από τα διάφορα voucher, pass και λοιπές αγαθοεργίες.

https://www.alpha.gr/el/idiotes/support-center/asfaleia/synitheis-taktikes-eksapatisis

• Like 2

3 λεπτά πριν, daPro είπε

Να ρωτήσω...αν έχω κλειστό το NFC είναι ασφαλές το Google pay?

Δηλαδή, τι φοβάσαι μην σου χρεώσουν την κάρτα οταν έχεις το κινητό στην κωλότσεπη

29 λεπτά πριν, NikosKallithea είπε

Δηλαδή, τι φοβάσαι μην σου χρεώσουν την κάρτα οταν έχεις το κινητό στην κωλότσεπη

Μπορεί να ακουστεί αστείο αλλά ναι τοχω σκεφτεί και αυτό..

Φτιαξε θηκη a la κλωβο Φαραντει, δλδ βαλτο σε ενα μεταλλικο κουτι. Περα απο την πλακα, δεν ξερω καν αν τετοιοι κλωβοι ειναι αποτελεσματικοι στα συγχρονα smartphones, οταν αρχισαν να χρησιμοποιουνται οι καρτες των τραπεζων ολο και πιο συχνα για συναλλαγες, γειτονας ειχε φτιαξει "θηκη" απο αλουμινοχαρτο και τις εβαζε μεσα για να "κοβει τις συχνοτητες" οπως ελεγε. Για πολλους μπορει να φαινονται αστεια ολα αυτα αλλα αν καποιος παιρνει ολα τα συνηθη μετρα προστασιας, δεν ειναι κακο αν παιρνει και καποια επιπλεον η περιττα. Οπως αισθανεται πιο ασφαλης καθενας.

Ενα αλλο που εχω παρατηρησει και αρχιζει να μου σπαει τα νευρα ειναι οτι: μικρομαγαζα, φουρνοι, φαρμακεια και λοιπα ευαγη ιδρυματα εχουν παρατημενο το POS στην μοιρα του λες και ειναι ξεσκονοπανο. Μπαινω το Σαββατο σε κεντρικο φαρμακειο του Πειραια, το οποιο ξερω οτι εφημερευει παντα. Ημουν ο μονος πελατης μεσα, παιρνει το φαρμακο που του ζητησα και μπαινει μεσα στα ενδοτερα για να δει την τιμη (?), και καλα. Καθομαι σαν χανος μονος και βλεπω οτι το POS ειναι εξω απο το πλεξιγκλας και ειναι ενα pad σαν απλη αριθμομηχανη (συνδεδεμενο με καλωδιο με το τυπικο POS μεσα απο το πλεξι). Ιδανικοτερες συνθηκες για να φυτεψει καποιος ενα skimmer δεν πρεπει να υπαρχουν.

Οταν βγηκε εξω και σκαναρε το φαρμακο για να ξαναδει την τιμη (!?) σκεφτηκα να του πω οτι ειναι πιο ακριβο απ' οσο νομιζα και να την κανω, αλλα ηταν αναγκη. Δλδ πρεπει να υπαρξει πανδημια κλεψιματος στοιχειων καρτων για να αντιληφθει ο αλλος οτι πρεπει λιγο να προσεχει το μεσο με τον οποιο ο κοσμος του εξασφαλιζει το ψωμακι του. Δικαιολογιες του στυλ: "οι πληρωμες με καρτες κλεβουν τον μαγαζατορα" (συνδικαλιστειτε και απαιτηστε απο το κρατος) και "υπαρχουν καμερες" (δες ενα απο τα απειρα videos στο youtube πως οι απατεωνες στην Αμερικη φορανε skimmer μεσα σε convenience store με καμερες που τραβανε 360 μοιρες), με αφηνουν παγερα αδιαφορο.

4 ώρες πριν, Clytoceyx είπε

Φτιαξε θηκη a la κλωβο Φαραντει, δλδ βαλτο σε ενα μεταλλικο κουτι. Περα απο την πλακα, δεν ξερω καν αν τετοιοι κλωβοι ειναι αποτελεσματικοι στα συγχρονα smartphones, οταν αρχισαν να χρησιμοποιουνται οι καρτες των τραπεζων ολο και πιο συχνα για συναλλαγες, γειτονας ειχε φτιαξει "θηκη" απο αλουμινοχαρτο και τις εβαζε μεσα για να "κοβει τις συχνοτητες" οπως ελεγε. Για πολλους μπορει να φαινονται αστεια ολα αυτα αλλα αν καποιος παιρνει ολα τα συνηθη μετρα προστασιας, δεν ειναι κακο αν παιρνει και καποια επιπλεον η περιττα. Οπως αισθανεται πιο ασφαλης καθενας.

Ενα αλλο που εχω παρατηρησει και αρχιζει να μου σπαει τα νευρα ειναι οτι: μικρομαγαζα, φουρνοι, φαρμακεια και λοιπα ευαγη ιδρυματα εχουν παρατημενο το POS στην μοιρα του λες και ειναι ξεσκονοπανο. Μπαινω το Σαββατο σε κεντρικο φαρμακειο του Πειραια, το οποιο ξερω οτι εφημερευει παντα. Ημουν ο μονος πελατης μεσα, παιρνει το φαρμακο που του ζητησα και μπαινει μεσα στα ενδοτερα για να δει την τιμη (?), και καλα. Καθομαι σαν χανος μονος και βλεπω οτι το POS ειναι εξω απο το πλεξιγκλας και ειναι ενα pad σαν απλη αριθμομηχανη (συνδεδεμενο με καλωδιο με το τυπικο POS μεσα απο το πλεξι). Ιδανικοτερες συνθηκες για να φυτεψει καποιος ενα skimmer δεν πρεπει να υπαρχουν.

Οταν βγηκε εξω και σκαναρε το φαρμακο για να ξαναδει την τιμη (!?) σκεφτηκα να του πω οτι ειναι πιο ακριβο απ' οσο νομιζα και να την κανω, αλλα ηταν αναγκη. Δλδ πρεπει να υπαρξει πανδημια κλεψιματος στοιχειων καρτων για να αντιληφθει ο αλλος οτι πρεπει λιγο να προσεχει το μεσο με τον οποιο ο κοσμος του εξασφαλιζει το ψωμακι του. Δικαιολογιες του στυλ: "οι πληρωμες με καρτες κλεβουν τον μαγαζατορα" (συνδικαλιστειτε και απαιτηστε απο το κρατος) και "υπαρχουν καμερες" (δες ενα απο τα απειρα videos στο youtube πως οι απατεωνες στην Αμερικη φορανε skimmer μεσα σε convenience store με καμερες που τραβανε 360 μοιρες), με αφηνουν παγερα αδιαφορο.

Ερώτηση: Έχω ακούσει πως αν προσθέσεις την κάρτα σου στο Google wallet (πρώην Google pay), σου δημιουργεί κάποιον εικονικό αριθμό αντί για τον αριθμό της κάρτας και χρησιμοποιεί εκείνον για τις πληρωμές. Αν ισχύει αυτό, λογικά αν πας να πληρώσεις με το κινητό σου χρησιμοποιώντας το Google Wallet θα είσαι προστατευμένος απο skimmers, σωστά;

Στις 1/8/2022 στις 9:27 ΜΜ, Strat8 είπε

Ερώτηση: Έχω ακούσει πως αν προσθέσεις την κάρτα σου στο Google wallet (πρώην Google pay), σου δημιουργεί κάποιον εικονικό αριθμό αντί για τον αριθμό της κάρτας και χρησιμοποιεί εκείνον για τις πληρωμές. Αν ισχύει αυτό, λογικά αν πας να πληρώσεις με το κινητό σου χρησιμοποιώντας το Google Wallet θα είσαι προστατευμένος απο skimmers, σωστά;

Δεν φαίνονται τα ψηφία της κάρτας που έχουμε προσθέσει στο wallet παρα μονο τα τελευταία 4. Είναι η ίδια κάρτα.

Επίσης πληροφορεί ότι "Όταν κάνετε πληρωμές ανεπαφικά, αντί για τον πραγματικό αριθμό λογαριασμού, κοινοποιείται ο εικονικός αριθμός λογαριασμού στον έμπορο. Με αυτό το τρόπο προστατεύετε τα στοιχεία σας"

• Like 1

Πρόσφατο γεγονός με την σπιτονοικοκυρά μου...κάπου κάτι πρέπει να πάτησε, και έχασε μεγάλο 4ψήφιο ποσό. Έλεγε και έλεγε ξανά ότι με χάκαραν κλπ κλπ αλλά δε μου πήγαινε η καρδιά να της πω ότι θα πάτησε κάποιο μήνυμα στο κινητό ή στο email, και έτσι απλά πήραν τα στοιχεία της και έκαναν τη κλοπή. Τα ίδια λέει και η μάνα μου, ότι θα μου χακάρουν τον λογαριασμό ebanking στη τράπεζα, που προφανώς αν ίσχυε, θα έπεφταν πάνω όλοι οι επιτήδειοι. 

44 λεπτά πριν, KaRouLi είπε

Έλεγε και έλεγε ξανά ότι με χάκαραν κλπ κλπ αλλά δε μου πήγαινε η καρδιά να της πω ότι θα πάτησε κάποιο μήνυμα στο κινητό ή στο email, και έτσι απλά πήραν τα στοιχεία της και έκαναν τη κλοπή.

Αν δεν καταλάβει το λάθος πως θα ξέρει να μην το ξανακάνει; 

9 λεπτά πριν, Doubt είπε

Αν δεν καταλάβει το λάθος πως θα ξέρει να μην το ξανακάνει; 

Ισχύει, αλλά την ώρα εκείνη ήταν σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, και δεν ήθελα να την στεναχωρήσω. Έχει κάνει κινήσεις στην ηλεκτρονική δίωξη, κλπ. Λογικά θα ενημερώθηκε. Ας ηρεμήσουν λίγο τα πράγματα και θα της το πω.

• Like 4

Καλησπέρα σε όλους. 
Διαπίστωσα ότι έχω κάνει μία τεράστια χαζομάρα. 

Έστειλα και τις δύο όψεις της ταυτότητας σε φωτογραφία σε έναν άνθρωπο τον οποίο δε γνωρίζω για την διεκπεραίωση κάποιες υπόθεσης . 

Αυτός ο άνθρωπος έχει και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου μου.

Γνωρίζετε αν μπορεί να με βλάψει με κάποιον τρόπο; 
Εννοώ να αποκτήσει πρόσβαση στο web banking κλπ ; 

Θα μπορούσε υποθετικά να πάει στην Cosmote με την φωτοτυπία της ταυτότητας και να βγάλει μία sim στο όνομα μου και από κει και πέρα να προχωρήσει σε απάτες τραπεζικές;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις

13 λεπτά πριν, gabriel1981 είπε

Θα μπορούσε υποθετικά να πάει στην Cosmote με την φωτοτυπία της ταυτότητας και να βγάλει μία sim στο όνομα μου και από κει και πέρα να προχωρήσει σε απάτες τραπεζικές;

Νομιζω θελει κανονικη ταυτοτητα, τουλαχιστον αυτο μου ειχαν πει στην vodafone 1-2 χρονια πριν. Επισης, ειναι τεραστιο ρισκο γι' αυτους να εχουν φυσικη παρουσια σε οποιοδηποτε καταστημα για να κανουν τετοια απατη. Ιδανικο, θα ηταν να "μεταφερουν" πχ το δικο σου viber σε δικους τους νουμερο.
Πες οτι μια στο εκατομμυριο το κανουν και βγαζουν sim. Μετα, θελουν η τους κωδικους του ebanking η αριθμο καρτας και PIN. Αν δεν τα ειχες δωσει αυτα τοτε η αν τωρα αρχισουν περιεργα τηλεφωνα απο δηθεν υπαλληλους της τραπεζας και δεν ψαρωσεις να δωσεις τιποτα, τοτε εισαι ενταξει. Βασικα, οσο ενταξει μπορει να εισαι οταν εχεις δωσει την ταυτοτητα σου σε καποιον ασχετο.

Στις 5/8/2022 στις 9:49 ΜΜ, gabriel1981 είπε

Έστειλα και τις δύο όψεις της ταυτότητας σε φωτογραφία σε έναν άνθρωπο τον οποίο δε γνωρίζω για την διεκπεραίωση κάποιες υπόθεσης . 

Αυτός ο άνθρωπος έχει και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου μου.

Το 2019 μου έκλεψαν το κινητό και έβγαλα καινούριο SIM με τον ίδιο αριθμό με φωτοτυπία ταυτότητας. Αλλα ο υπάλληλος της Cosmote θα καταλάβαινε απο τη φωτο αν δεν ήμουν εγώ.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...