Προς το περιεχόμενο

Απάτες με τραπεζικούς λογαριασμούς και ebanking. Tι να κάνετε αν σας συμβεί, πώς να προφυλαχτείτε

marinna

Προτεινόμενες αναρτήσεις

1 ώρα πριν, Clytoceyx είπε

@marinna (...)
Απλά μετά, κατά κύριο λόγο πετάνε «Σκατά στις τράπεζες και στο κράτος!», «Είστε τσιράκια των τραπεζών» και άλλα δημώδη μόνο και μόνο επειδή τώρα κάηκε ο δικός τους πισινός, όλοι οι άλλοι ας πάθουν τα ίδια.
Βασικά ας πάρουν αυτοί τα λεφτά που έχασαν και μετά ας χάσουν όλοι οι άλλοι τα σπίτια τους.
(...)

Δυστυχώς μπορώ να κάνω μόνο ένα "like".

• Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 1,3k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Χθες το βραδυ μου ηρθαν ενημερωσεις για πληρωμες (3x 14 ευρω και μια 30 ευρω)μεσω ebanking σε μια εταιρεια world remit ,πατησα μη αποδοχη αλλα παρολαυτα τα χρηματα μεταφερθηκαν...Aπο οσο εψαξα η world remit ειναι νομιμη εταιρεια μεταφορας χρηματων, αλλα δεν εχω ουτε λογαριασμο ουτε καν την εφαρμογη κατεβασμενη και δεν εληξε καποια συνδρομη μου.Πηρα τηλ αμεσως την Εθνικη.Εκανα αμφισβητηση,καταργησαμε καρτα,κλειδωσαμε λογαριασμο και σημερα πηγα και εβγαλα καινουργιους κωδικους.Υπαρχει περιπτωση αν οντως ηταν απατη να ξαναμπορεσουν να τραβηξουν χρηματα?Χρειαζεται να κανω κατι αλλο σε κινητο η υπολογιστη?

ΥΓ Με το που πατησεις το ποδι στην Εθνικη ειναι δεδομενο οτι εμμεσα η αμεσα θα προσπαθησουν να σου πουλησουν καποιο απο τα τραπεζικα προιοντα τους...

Επισκέπτης
12 λεπτά πριν, 4saken είπε

Χθες το βραδυ μου ηρθαν ενημερωσεις για πληρωμες (3x 14 ευρω και μια 30 ευρω)μεσω ebanking σε μια εταιρεια world remit ,πατησα μη αποδοχη αλλα παρολαυτα τα χρηματα μεταφερθηκαν...Aπο οσο εψαξα η world remit ειναι νομιμη εταιρεια μεταφορας χρηματων, αλλα δεν εχω ουτε λογαριασμο ουτε καν την εφαρμογη κατεβασμενη και δεν εληξε καποια συνδρομη μου.Πηρα τηλ αμεσως την Εθνικη.Εκανα αμφισβητηση,καταργησαμε καρτα,κλειδωσαμε λογαριασμο και σημερα πηγα και εβγαλα καινουργιους κωδικους.Υπαρχει περιπτωση αν οντως ηταν απατη να ξαναμπορεσουν να τραβηξουν χρηματα?Χρειαζεται να κανω κατι αλλο σε κινητο η υπολογιστη?

ΥΓ Με το που πατησεις το ποδι στην Εθνικη ειναι δεδομενο οτι εμμεσα η αμεσα θα προσπαθησουν να σου πουλησουν καποιο απο τα τραπεζικα προιοντα τους...

εγώ θα πρότεινα να το ψάξεις καλύτερα

50 λεπτά πριν, 4saken είπε

Κακώς πάτησες το οτιδήποτε αφου δεν γνώριζες.

Διαγραφή και τέλος 

• Thanks 1

1 ώρα πριν, 4saken είπε

Χθες το βραδυ μου ηρθαν ενημερωσεις για πληρωμες (3x 14 ευρω και μια 30 ευρω)μεσω ebanking σε μια εταιρεια world remit ,πατησα μη αποδοχη αλλα παρολαυτα τα χρηματα μεταφερθηκαν...

Τι είδους "ενημερώσεις";

• Thanks 1

21 λεπτά πριν, 4saken είπε

Απο το authenticator της εθνικης,απερριψα τις πληρωμες η τουλαχιστον προσπαθησα αλλα πραγματοποιήθηκαν...

Αμφισβήτηση συναλλαγής αφού άλλαξες και κάρτα και κωδικούς και σε 20 εργάσιμες θα τα λάβεις πίσω, εφόσον είναι legit εταιρεία. Το ίδιο είχα πάθει τον Γενάρη και εγώ με μια ισπανική εταιρεία 200€ συνδρομή για μια βλακεία. 

• Thanks 1

Να εχετε το νου σας σε πληρωμες που κανετε με καρτες. Πληρωμες με φυσικη παρουσια εννοω. Ιδιως σε random μικρομαγαζα.

Spoiler

Μπορει να ειμαι λιγο παρανοικος, βεβαια ειναι και η δουλεια να ειμαι καπως περισσοτερο παρατηρητικος, αλλα βλεπω πολλους πωλητες/ταμειες να ειναι μουρνταρικο το ματακι τους. Σαν κατι κακομαθημενα ανηψουδια που σε κοιτανε στα χερια οταν πας επισκεψη ενα πραμα. Λιγο δυσκολο, θα μου πεις, να δεις οτι χρειαζεται και απο τις δυο πλευρες της καρτας, αλλα οχι αδυνατο. Αν ειναι μικρο το μαγαζι και κανει κουμαντο ενας υπαλληλος, μπορει να βοηθανε και οι καμερες αν κατι δεν πιασει το ματι τους. Μπορει για οποιοδηποτε λογο του αλλου να του την εχει βιδωσει και να γραψει στα παλια του παπουτσια την σπουδαια 10+ωρη δουλεια των 500€ και να παρει το ρισκο για την μεγαλη μπαζα.

Υπαρχει και το ενδεχομενο των card skimmer, αν και γενικα δεν πολυακουγεται τουλαχιστον σε Ελλαδα. "Καλλιτεχνες" του ειδους τα φορανε με σχετικη ευκολια πανω σε pos μαγαζιων, ATMs κτλ και τα αφαιρουν με εξισου ευκολια. Επισης και εδω υπαρχει το ενδεχομενο για inside job. 

Βεβαια, μπορει να ειναι απο καποια υπηρεσια που ειχες παρει εσυ και ειτε δεν θυμασαι η εχουν κανει καποια τραμπα με αυτη την (legit οπως διαπιστωσες) εταιρια.

Η πιο απλη λυση ειναι να "φασκιωσεις" την καρτα να κρυψεις τουλαχιστον τον αριθμο της (βαλε αυτοκολλητη ετικετα) η να την "καπακωνεις" εντελως με το χερι. Απενεργοποιησε τις online πληρωμες οταν δεν θελεις να κανεις online αγορα.

Πιο legit λυση, που εχουν αναφερει κι αλλοι σε παλιοτερα posts, βγαλε μια προπληρωμενη και χρησιμοποιησε αυτη (βεβαια δεν ξερω αν με αυτη μπορει να αποκτησει κανεις προσβαση σε ebanking). Αλλιως λογαριασμο σε αλλη τραπεζα στην οποια δεν εχεις τιποτα αξιολογο (πολλοι εχουμε τετοιους λογαριασμους παρατημενους), δηλωνεις αλλο τηλεφωνο απο αυτο στη κυρια τραπεζα και βγαζεις καρτα. Ψαχτειτε, επισης, σε online αγορες αντι για καρτα να επιλεγετε μεταφορα σε λογαριασμο. Πολλα μεγαλα καταστηματα εχουν αυτη την επιλογη. Θα παρει μια δυο μερες παραπανω, αλλα ετσι κι αλλιως ο κουριερ θα σας τρεχει μια βδομαδα. 😛

• Like 1
  • Thanks 1

Υπάρχουν εταιρείες που νόμιμα σε "κλέβουν". Στην περίπτωση μου είχα αγοράσει κάτι 0,50€, ύστερα σε σπαμ mail  πήγαινε αυτόματα εκεί, ανέβηκε στα 200€ με κάτι αλλά έξτρα. Δεν το είχα δει το email και σε 14 μέρες βλέπω μια ωραία πληρωμή 200€ και κιτρινησα. Επικοινώνησα τότε και με μου είπαν σε email  εμείς σας το είπαμε με email, αν πήγε στο spam/ ανεπιθύμητα και δεν το είδατε δικό σας θέμα. Που έχουν και ένα δίκαιο αλλά... Τα πήρα πίσω.

Τώρα ποια κοιταω και τα spam ενδελεχώς.

• Like 1

Στις 13/7/2022 στις 8:43 ΜΜ, Clytoceyx είπε

@marinna καλο θα ηταν βεβαια αν και τα περισσοτερα θυματα εδιναν μια ακριβη περιγραφη του τι εκαναν λαθος, πως επεσαν στην παγιδα κτλ. Οχι ενα ξερο "εδωσα καταλαθος κωδικους" και μετα βαριουνται να εξηγησουν η και τσαντιζονται να απαντησουν σε περαιτερω ερωτησεις του στυλ εννοεις pin η OTP; Οχι τιποτα αλλο, απλα να βοηθησουν και κανεναν αλλο κακομοιρη να γλιτωσει.

Απλα μετα, κατα κυριο λογο πετανε "σκ@τα στις τραπεζες και στο κρατος", "ειστε τσιρακια των τραπεζων" και αλλα δημωδη μονο και μονο επειδη τωρα καηκε ο δικος τους πισινος, ολοι οι αλλοι ας παθουν τα ιδια. Βασικα ας παρουν αυτοι τα λεφτα που εχασαν και μετα ας χασουν ολοι οι αλλοι τα σπιτια τους. Στα χρονια της υπομονης δεν λυπηθηκε κανεις τους προσκαιρους/ευκαιριακους ψευτοεπαναστατες για ιδιον οφελος. Δεν εννοω εσενα βεβαια με τα παραπανω, απλα μια διευκρινιση και απο 'μενα για το ποιος μοιραζει γνωση κτλ.

Επισης να πω οτι απο το προηγουμενο thread, στο οποιο με καποια αναφορα σου μου το θυμησες, με απασχολει το θεμα οτι μαθαινοντας καποιος αριθμο και pin καρτας (+ να αποκτησει προσβαση στο κινητο η να του δωσει καποιος το OTP) εκμεταλλευεται την δυνατοτητα να ανοιξεις απο το σπιτι λογαριασμο ebanking η να αλλαξεις τον κωδικο ebanking. Και αυτο γιατι οι καρτες ειναι ενα πεπαλαιωμενο συστημα "ευκολα" προσβασιμο οσο και αν προσεχεις. Skimmer σε καποιο pos (ιδιως ετσι οπως τα παρατανε καποια μαγαζια οπως πχ φαρμακεια) η απλα να στην βουτηξουν και να κανουν απευθειας την δουλεια μεχρι να το παρεις χαμπαρι. Βεβαια αν δεν κανεις την βλακεια να δινεις σε αγνωστους OTP αλλαγης κωδικου ebanking η μεταφορα του viber σου σε αλλο τηλεφωνο, απλα θα σου μπλοκαριστει το ebanking (μπορει και η καρτα) και θα φας καποιες ημερες στην τραπεζα. 

Εγώ πάντως έδωσα και ξαναδωσα λεπτομερή αναφορά για το πώς έγινε, σε βαθμό αηδιας :) Το πρόβλημα είναι ότι σπανίως έρχονται εδώ τα ίδια τα θύματα, συνήθως ρωτάνε γνωστοί - συγγενείς κτλ που δεν έχουν πλήρη εικόνα. Επίσης, και τα ίδια τα θύματα στην αρχή δεν έχουν πλήρη εικόνα. Εγώ μέχρι να καταλάβω ακριβώς τι είχε γίνει πέρασαν μέρες - έπρεπε να βρω το phishing mail, τα μηνύματα από την τράπεζα και να καταλάβω πώς δουλεύει η εφαρμογή και τα push. Οπότε δεν το κάνουν επίτηδες συνήθως -και σίγουρα όχι επειδή δεν τους νοιάζει αν θα το πάθει άλλος. Απλώς την πάτησαν επειδή δεν ήξεραν πώς δουλεύουν κάποια πράγματα, και αυτή η άγνοια παραμένει μέχρι να τους εξηγήσει κάποιος τι έγινε. Δυστυχώς τα είδη της απάτης είναι πολλά - για αυτό μπήκε το αρχικό ποστ που προσπαθεί να τα συνοψίσει 

7 λεπτά πριν, marinna είπε

Εγώ πάντως έδωσα και ξαναδωσα λεπτομερή αναφορά για το πώς έγινε, σε βαθμό αηδιας :) Το πρόβλημα είναι ότι σπανίως έρχονται εδώ τα ίδια τα θύματα, συνήθως ρωτάνε γνωστοί - συγγενείς κτλ που δεν έχουν πλήρη εικόνα. Επίσης, και τα ίδια τα θύματα στην αρχή δεν έχουν πλήρη εικόνα. Εγώ μέχρι να καταλάβω ακριβώς τι είχε γίνει πέρασαν μέρες - έπρεπε να βρω το phishing mail, τα μηνύματα από την τράπεζα και να καταλάβω πώς δουλεύει η εφαρμογή και τα push. Οπότε δεν το κάνουν επίτηδες συνήθως -και σίγουρα όχι επειδή δεν τους νοιάζει αν θα το πάθει άλλος. Απλώς την πάτησαν επειδή δεν ήξεραν πώς δουλεύουν κάποια πράγματα, και αυτή η άγνοια παραμένει μέχρι να τους εξηγήσει κάποιος τι έγινε. Δυστυχώς τα είδη της απάτης είναι πολλά - για αυτό μπήκε το αρχικό ποστ που προσπαθεί να τα συνοψίσει 

Και θα βγαίνουν καινούργια,οπως η απάτη με το powerpass και τον "λογιστή".

• Like 1

Ερώτηση. Αν κλείσεις τις αγορές στο εξωτερικό με κάρτα, αφορά μόνο αγορές αν βρίσκεσαι στο εξωτερικό ή οποιοδήποτε σαητ είναι με έδρα το εξωτερικό; Π.χ. αγορά σε αμαζον/αλι εξπρες/ebay μπορώ να κάνω;

4 λεπτά πριν, 1comment είπε

Ερώτηση. Αν κλείσεις τις αγορές στο εξωτερικό με κάρτα, αφορά μόνο αγορές αν βρίσκεσαι στο εξωτερικό ή οποιοδήποτε σαητ είναι με έδρα το εξωτερικό; Π.χ. αγορά σε αμαζον/αλι εξπρες/ebay μπορώ να κάνω;

κόβεις και αυτές μέσω ιντερνετ.

• Like 1

Να τα μας... εδώ στην γειτονιά μου...

https://www.protothema.gr/greece/article/1269232/amaliada-apati-mamouth-me-leia-ano-ton-120000-euro/

Νομίζω στην επαρχία είναι πιο επικίνδυνα τα πράγματα γιατί εύκολα μπορεί να μάθει κάποιος προσωπικά σου στοιχεία να παρουσιαστεί ως γνωστός και να σου κερδίσει την εμπιστοσύνη, αλλά λίγο μυαλό ρε παιδιά... Σε παίρνει ο άλλος από άγνωστο νούμερο και παριστάνει γνωστό/συνεργάτη/πελάτη... Δεν υποψιάζεσαι;;;...

Πρέπει να γίνει γνωστό αναλυτικά τι τεχνικές χρησιμοποιούν οι απατεώνες, ώστε να μην την πατάει ο κόσμος!!!

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...