Προς το περιεχόμενο

Windows 11: Επιτέλους, η αλλαγή του προεπιλεγμένου browser γίνεται εύκολη

trib

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, vassilis018 είπε

για πες μας εξυπνοπούλι πως κάνεις διαγραφή τον Edge? Γιατί εμείς είμαστε και άσχετοι.

https://www.tomsguide.com/how-to/how-to-uninstall-microsoft-edge

Μέσω γραμμής εντολών το δοκίμασα πρόσφατα στα 10. Μια χαρά δούλεψε και κανόνισα να μην εγκατασταθεί ξανά σε μελλοντική αναβάθμιση. Υπάρχει μία πιθανότητα σε μελλοντικές αναβαθμίσεις να έχει κάποια θέματα, αλλά και γι αυτό υπάρχουν λύσεις.

Δεν είναι κακός browser. Τα θέματα που έχω μαζί του είναι άλλης φύσης:

α) είναι ένας ακόμα chromium based browser. Υπάρχουν και άλλοι καλύτεροι.

β) Η MS μόνο το τί βρακί φοράς δεν καταγράφει κάθε φορά που τον χρησιμοποιείς. Επειδή είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και τα Windows τα έχω αγορασμένα γνήσια και μάλιστα την pro έκδοση, ΔΕΝ δέχομαι αυτή την ανελέητη συλλογή δεδομένων. Δε μου τα έδωσε δωρεάν, τα πλήρωσα. Αν θέλει να μου πάρει δεδομένα θα πληρώσει και αυτή.

γ) Με το ζόρι, με το στανιό, να τον χρησιμοποιήσουμε... Όσο επιμένει, τόσο με εκνευρίζει. Αν μου έδινε επιλογή θα μου φαίνονταν καλύτερα. 

δ) Δεν κλείνει για κανένα λόγο. Μια ζωή ανοικτός στον task manager. Το ίδιο και η "ρουφιάνα" (cortana), αλλά αυτό είναι για άλλη μέρα...

Επεξ/σία από Tlykog
  • Like 2
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 39
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

21 ώρες πριν, Demon Lord είπε

Έγραψα πως πλέον ο Edge είναι ένας καλός browser και όχι το σκουπίδι που ήταν κάποτε.

Είπα εγώ κάτι τέτοιο; Και πραγματικά πότε ο edge υπήρξε σκουπίδι ;

21 ώρες πριν, privateer είπε

Απάντησες αρνητικά στο ποστ το οποιο έλεγε πως ειναι καλος browser οποτε ναι αυτο υποννόησες. Μην το γυριζεις τωρα. Εκτιθεσαι.

Δεν ειπες τπτ περι δυνατοτητα αλλαγης. Τωρα ξαφνικα το γραφεις αφου το αρχικο σου ποστ ηταν απλα επιπεδου τρολ.

Τελος δεν ειναι ενας Chrome. Ειναι chromium based οποτε λογικο να υπαρχουν ομοιοτητες.

Το ποστ  δεν έλεγε αυτό, αλλά ότι δεν υπάρχει λόγος να τον αλλάξεις!  Έχει τεράστια διαφορά! Το ποιος είναι τρολ και wanna be μέτοχος της Microsoft φαίνεται ! 

Τα menu είναι ίδια. Το UI είναι σχεδόν ίδιο, και το engine βεβαίως είναι το ίδιο. Τι δεν είναι chrome? Μια χαρά chrome είναι ! Ποιες είναι για σένα οι ουσιαστικές διαφορές;

• Like 1
  • Thanks 1
  • Confused 1

30 minutes ago, manolis940 said:

Είπα εγώ κάτι τέτοιο; Και πραγματικά πότε ο edge υπήρξε σκουπίδι ;

Το ποστ  δεν έλεγε αυτό, αλλά ότι δεν υπάρχει λόγος να τον αλλάξεις!  Έχει τεράστια διαφορά! Το ποιος είναι τρολ και wanna be μέτοχος της Microsoft φαίνεται ! 

Τα menu είναι ίδια. Το UI είναι σχεδόν ίδιο, και το engine βεβαίως είναι το ίδιο. Τι δεν είναι chrome? Μια χαρά chrome είναι ! Ποιες είναι για σένα οι ουσιαστικές διαφορές;

Για ποιον λόγο να αλλάξει κάποιος τον Edge; Έχει γίνει πάρα πολύ καλός.

Αυτο εγραφε

Οποτε ναι το ποστ σου ηταν ο ορισμος του τρολ. Δεν περιειχε κανενα επιχειρηαμ απλα μια εξυπνατζιδικη και καλα απαντηση και βλεπω συνεχιζεις παλι τα ιδια. Και μονο οτι μιλας ειδικά για chrome οταν ολοι αυτοι οι browsers ειναι chromium based μου δείχνει ότι κάπου τα εχεις μπλεξει. Ναι σε πολλα ειναι ιδια αλλα και σε πολλα αλλα διαφερουν. Δεν θα κατσω να αναφερω τις διαφορες τους, υπαρχουν ενα σωρο site για αυτη την δουλεια. Εγω προσωπικά εχω παρατηρησει πως ο edge καταναλωνει λιγοτερη μνημη και επίσης το feature των collections με εχει βοηθήσει πολύ στην δουλεία μου. 2 σημαντικοι λογοι να μην τον αλλαξω λοιπον. Οπως και να εχει οποιος δουλευει στο οικοσυστημα της MS ο Edge ειναι η καλυτερη επιλογη. Το ιδιο βεβαια μπορει να πει και καποιος που δουλευει με το Google οικοσυστημα για τον chrome.

• Like 1

44 λεπτά πριν, privateer είπε

Δεν περιειχε κανενα επιχειρηαμ απλα μια εξυπνατζιδικη και καλα απαντηση

Απάντησα όπως άρμοζε !  Δεν είδα επιχειρήματα και εξέφρασα την απορία μου ως προς την σκέψη του ατόμου που έκανε το ποστ.

44 λεπτά πριν, privateer είπε

Και μονο οτι μιλας ειδικά για chrome οταν ολοι αυτοι οι browsers ειναι chromium based μου δείχνει ότι κάπου τα εχεις μπλεξει.

Αν σου βγάζει εσένα νόημα όλο αυτό .... Τότε ναι τα έχω μπλέξει !

47 λεπτά πριν, privateer είπε

Ναι σε πολλα ειναι ιδια αλλα και σε πολλα αλλα διαφερουν. Δεν θα κατσω να αναφερω τις διαφορες τους,

Λες αυτό και μετά παρακάτω αναφέρεις διαφορές; Έχεις κάτι; Αν είναι να βοηθήσουμε!

47 λεπτά πριν, privateer είπε

Εγω προσωπικά εχω παρατηρησει πως ο edge καταναλωνει λιγοτερη μνημη

Επιστημονικότατη προσέγκιση.

54 λεπτά πριν, privateer είπε

και επίσης το feature των collections με εχει βοηθήσει πολύ στην δουλεία μου

Είδες γιατί ακριβώς δεν υπάρχει καλύτερος browser και γιατί κάποιος πρέπει να έχει επιλογές;  Αντιδράω στον υποστηρικτή της Microsoft που θεώρησε ότι η αφαίρεση τους είναι καλή πρακτική.

• Confused 1

5 minutes ago, manolis940 said:

Απάντησα όπως άρμοζε !  Δεν είδα επιχειρήματα και εξέφρασα την απορία μου ως προς την σκέψη του ατόμου που έκανε το ποστ.

Το επιχειρημα του ηταν πως ειναι καλος browser. Αν ηθελες περισσοτερη αναλυση μπορουσες να κανεις διαλογο. Αντιθετα προτιμησες την ειρωνια

Σιγουρα τα εχεις μπλεξει οταν επικεντρωνεσαι μονο στον chrome

Λες αυτό και μετά παρακάτω αναφέρεις διαφορές; Έχεις κάτι; Αν είναι να βοηθήσουμε!

Μπορεις να βρεις πολλες σελιδες για αυτη την δουλεια. Google is your friend😋

Σιγουρα καλυτερη απο την ανυπαρκτη δικη σου. Αλλα ναι ειπαμε φτιαχνεις και σελιδες😂

Είδες γιατί ακριβώς δεν υπάρχει καλύτερος browser και γιατί κάποιος πρέπει να έχει επιλογές; 

Αν ειχες πει κατι τετοιο απο την αρχη κανενας δεν θα σου την ελεγε. Αντιθετα πηγες να την πεις σε χρηστη που θεωρει πως ειναι καλος browser.

Αντιδράω στον υποστηρικτή της Microsoft που θεώρησε ότι η αφαίρεση τους είναι καλή πρακτική.

Πραγματικα οτι νανε λογικη. Επειδη καποιος λεει πως ειναι καλος browser ο Edge ειναι και μετoχος η υποστηρικτης της MS.

2 ώρες πριν, manolis940 είπε

Είδες γιατί ακριβώς δεν υπάρχει καλύτερος browser και γιατί κάποιος πρέπει να έχει επιλογές;  Αντιδράω στον υποστηρικτή της Microsoft που θεώρησε ότι η αφαίρεση τους είναι καλή πρακτική.

Καλά εντάξει μας έπεισες. Καληνύχτα 

• Confused 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Προσωπικά χαμπάρι δεν πήρα, δεν χρειάστηκε άλλωστε ποτέ αντικατάσταση διότι είναι αρκετά χρηστικός κατ' εμέ. Όσο για την συλλογή δεδομένων στην οποία αναφέρεστε ορισμένοι σε προηγούμενα σχόλια (αν και αυτή στα Windows περιορίζεται με μερικά tweaks - βλ. telemetry κ.α), όλες οι εταιρίες το κάνουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και οι λόγοι είναι πολλοί, όχι πάντα εις βάρος μας, και επειδή το διαδίκτυο είναι υπηρεσία και όχι προϊόν, θα πρέπει κάποτε να καταλάβουμε όλοι μας πως η συλλογή δεδομένων δεν είναι μονομερής, και εμείς οι απλοί χρήστες το κάνουμε σε καθημερινή βάση, είτε εσκεμμένα ή όχι, σε κάθε μας κλικ, υφίσταται ανταλλαγή πληροφοριών με μια βάση δεδομένων. Αν πάλι θες απλά να προστατευτείς από μια πιθανή διαρροή προσωπικών δεδομένων τα οποία επιθυμεί ο καθένας να μην αποκαλυφθούν και το οποίο το βρίσκω απολύτως λογικό, σαφώς υπάρχουν τρόποι οι οποίοι περιορίζουν το εύρος και ως εκ τούτου την πιθανότητα να συμβεί, το ίδιο ακριβώς δηλαδή με το σπίτι που μένει ο καθένας μας, πάντα υπάρχει η πιθανότητα διάρρηξης, το να κλειδώνεις όμως την πόρτα του σπιτιού σου (που είναι το λιγότερο πιά) από το να την αφήνεις ξεκλείδωτη, σίγουρα δεν αποκλείει την πιθανότητα αλλά την περιορίζει και όσα περισσότερα εργαλεία αποτροπής έχεις (κάμερα, σκύλος, επαρκής φωτισμός, περίφραξη, συναγερμός κ.α) τόσο καλύτερα προστατευμένος είσαι αλλά ποτέ δεν θα είσαι απόλυτα, είναι σαν την ασφάλεια που νιώθει ο καθένας μας ένα πράγμα, η ασφάλεια είναι μια ψευδαίσθηση, μπορεί να αισθάνεσαι ασφαλής αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είσαι κιόλας.

Επεξ/σία από tsf

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ας ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα.

1. Η αρχική πρόταση του φίλου που λέει: "Για ποιον λόγο να αλλάξει κάποιος τον Edge; Έχει γίνει πάρα πολύ καλός.", περιλαμβάνει:

• Τη δήλωση ότι ο Edge έχει γίνει πάρα πολύ καλός. Εν μέρη θα συμφωνήσω, αλλά δε θα πω καλός. Θα πω γρήγορος. Το να πεις ότι ένας browser είναι καλός είναι υποκειμενικό. Για παράδειγμα, για εμένα καλός είναι ο Firefox επειδή έχει περισσότερες δυνατότητες για privacy και ακόμα καλύτερος ο Waterfox που δεν έχει το telemetry του Firefox.
  • Το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει κάποιος τον Edge. Εδώ διαφωνώ κάθετα. Ο καθένας έχει την ελευθερία να διαλέξει αυτό που θέλει κ να μπορεί εύκολα να αλλάζει default browser. Και δυστυχώς η M$ δε θέλει να το αποδεχτεί. Ανά τακτά διαστήματα προσπαθεί να δυσκολέψει την αλλαγή με ένα κλικ (που μπορούσες πχ να το κάνεις ακόμα κ μέσα από τον εκάστοτε άλλο browser), αλλά ειδικά στα 11 το τερμάτισε. Επίσης εκτός το ότι σε δυσκολεύει να αλλάξεις τον browser της, σε πρήζει κ να τον δοκιμάσεις. Στο λέει στην αναζήτηση πάνω-πάνω, στο λέει στις ρυθμίσεις (Edge προτείνεται επαναφορά). Δεν μπορείς να τον απεγκαταστήσεις απλά με ένα πάτημα όπως άλλα προγράμματα. Γενικά το να σε πρήζω τόσο πολύ με κάτι κ να σου δυσκολεύω τη ζωή βγάζει αντίδραση. Αν είναι όντως τόσο "καλός" άσε με μόνο μου να τον δοκιμάσω ή να αποφασίσω κ αν δεν τον διαλέξω, σταμάτα να με πρήζεις να αλλάξω γνώμη. Η M$ προσπαθεί με κάθε τρόπο να βγάλει από πάνω της τη ρετσινιά του Internet Explorer κ προσπαθεί με κάθε τρόπο να σε πείσει να δοκιμάσεις τον νέο της Edge, αλλά κάπου ξεπερνάει τα όρια.

2. Ο Edge βασίζεται σε chromium. Chromium και Chrome δεν είναι το ίδιο. Αλλά ούτε Edge και chromium είναι το ίδιο. Τόσο η Google όπως κ η M$ έχουν προσθέσει κομμάτια ιδιοταγούς κώδικα αντίστοιχα. Άρα ο φίλος λέγοντας εν συντομία ότι ο Edge είναι chrome ίσως θέλει να εννοήσει αυτό.

Επεξ/σία από leonidas_
  • Like 1
  • Thanks 1

Στις 1/4/2022 στις 1:33 ΜΜ, dr_psiloulis είπε

Μένουν υπολείμματα που δεν αφαιρούνται.

Πχ μένουν ορφανά shortcuts στο start menu που ΔΕΝ αφαιρούνται.

Πάρα πολλά links που ανοίγουν από το σύστημα πετάνε error και δεν γίνονται ανακατεύθυνση στον default browser του συστήματος.

To windows update θα αρχίσει να βγάζει προβλήματα και δεν θα μπορεί να κάνει όλα τα updates με χαρακτηριστικό το error 0x800f0922.

Κοινώς δεν θα πρότεινα σε κανέναν να τον αφαιρέσει γιατί θα του βγουν προβλήματα στη πορεία, κάποια μπορεί να τα λύσει με προγράμματα σαν το edge redirector αλλά πολύ φασαρία για να τον αφαιρέσεις. Και η Microsoft κάνει ότι μπορεί για να τα μπλοκάρει πχ στη Windows 11 build 22494, ότι workaround δουλεύει σήμερα αύριο μπορεί όχι και φτου από την αρχή.

Στις 2/4/2022 στις 9:14 ΜΜ, aypnia είπε

Μένουν υπολείμματα που δεν αφαιρούνται.

Πχ μένουν ορφανά shortcuts στο start menu που ΔΕΝ αφαιρούνται.

Πάρα πολλά links που ανοίγουν από το σύστημα πετάνε error και δεν γίνονται ανακατεύθυνση στον default browser του συστήματος.

To windows update θα αρχίσει να βγάζει προβλήματα και δεν θα μπορεί να κάνει όλα τα updates με χαρακτηριστικό το error 0x800f0922.

Κοινώς δεν θα πρότεινα σε κανέναν να τον αφαιρέσει γιατί θα του βγουν προβλήματα στη πορεία, κάποια μπορεί να τα λύσει με προγράμματα σαν το edge redirector αλλά πολύ φασαρία για να τον αφαιρέσεις. Και η Microsoft κάνει ότι μπορεί για να τα μπλοκάρει πχ στη Windows 11 build 22494, ότι workaround δουλεύει σήμερα αύριο μπορεί όχι και φτου από την αρχή.

Είναι περίπου έτσι. Δε γράφει κάπου το άρθρο «μην το κανείς καθόλου γιατί θα έχεις πρόβλημα». Γράφει ότι αν το κανείς πιθανόν να μείνουν τύποι αρχείων που θα βγάζει error κάθε φορά που πας να τους ανοίξεις και γι αυτό προτείνει και ένα εργαλείο εκκαθάρισης και όχι απλά το command prompt. Περίπου 7-8 μήνες που εφάρμοσα το κόλπο με το command prompt δε μου έκανε ποτέ το πρόβλημα που γράφει. Μόνο σε ενα update μου έβγαζε λάθη και δεν το εγκαθιστούσε. Μετά από 2 βδομάδες και 3-4 δοκιμές μπήκε κανονικά και από εκεί και έπειτα όλα καλά με τα επόμενα updates. 
Παρολα αυτά βρήκα και άρθρα που σου λύνουν και τα προβλήματα με τα updates, αλλά δε μου χρειάστηκαν ποτέ μέχρι σήμερα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...