Προς το περιεχόμενο

Convert mbr to gpt με Aomei partition assistant technician edition

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παιδιά, αντιμετωπίζω ένα πρβλμ στα win 10 που αφού είμαι μέσα και μετά από λίγη ώρα, όταν κάνω restart, δεν μπαίνει στο bios, αλλά μπαίνει κατευθείαν στα windows. Οταν μπαίνω win 10 αφού έχει σβήσει το pc , μπαίνω bios κανονικά

Εψαξα παντού στο google και μάλλον το πρβλμ μου είναι που τα win 10 μου, έχουν bios legacy (έκανα και turn off fast startup αλλά τπτ). Αυτό λέτε κι΄εσείς να είναι το πρβλμ;

Τα εγκατέστησα τα win 10, πάνω από τα παλιά win 7 και φυσικά σε δίσκο mbr

H μητρική μου (Msi B450M PRO-VDH PLUS), φυσικά υποστηρίζει UEFI

Αν κάνω convert mbr to gpt without data loss με το Aomei partition assistant technician edition, θα είναι όλα οκ;

Βλέπω ότι προτείνουν το Αomei partition assistant professional. Ομως και το technician edition έχει την δυνατότητα "convert mbr to gpt without data loss"

Δεν θέλω να κάνω back up. Κινδυνεύω να χάσω τπτ , ή είναι 100% ασφαλές;

Ευχαριστώ

Δημοσ.

Το έκανα πρόσφατα σε έναν SSD που τον κλωνοποίησα από έναν HDD από λάπτοπ, με σκοπό να μπει ο SSD στη θέση του HDD. Δεν είχα προσέξει ότι ο HDD ήταν GPT και μετέτρεψα εκ των υστέρων τον SSD σε GPT με το AOMEI χωρίς απώλεια δεδομένων. Η μετατροπή πήρε λίγα δευτερόλεπτα. Συνιστάται να κάνεις backup αλλά πιστεύω ότι δεν θα έχεις πρόβλημα και να μην κάνεις.

• Thanks 1
Δημοσ.
9 minutes ago, 1ns0mn1a said:

ξανασκέψουτο

Ωχ!

2 minutes ago, accipio said:

Το έκανα πρόσφατα σε έναν SSD που τον κλωνοποίησα από έναν HDD από λάπτοπ, με σκοπό να μπει ο SSD στη θέση του HDD. Δεν είχα προσέξει ότι ο HDD ήταν GPT και μετέτρεψα εκ των υστέρων τον SSD σε GPT με το AOMEI χωρίς απώλεια δεδομένων. Η μετατροπή πήρε λίγα δευτερόλεπτα. Συνιστάται να κάνεις backup αλλά πιστεύω ότι δεν θα έχεις πρόβλημα και να μην κάνεις.

Λες το πρβλμ στο restart και το bios, να οφείλεται σ' αυτό; Δλδ τον mbr αντί gpt;

Ok. Tα πολύ βασικά αρχεία, πάντα τα έχω σε 2 σκληρούς Αλλά δεν θελω ξανά μανά εγκαταστάσεις προγραμμάτων και games

Ποιό AOMEI χρησιμοποίησες; (proffesiοnal, technician, κλπ)

Δημοσ.

Δεν το ξέρω αυτό. Στη δική μου περίπτωση τα Windows δεν εκκινούσαν επειδή ο SSD ήταν MBR κι έτσι έκανα τη μετατροπή σε GPT.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οταν πατάω update & security-recovery-advanced startup-restart now, δεν μου βγάζει ένδειξη uefi firmware settings να επιλέξω για να μπεί bios

Γι' αυτό σκέφτηκα να αλλάξω από mbr σε gpt

Σήμερα βλέπω, μπαίνω bios με restart μετά από 3 ώρες μέσα στα windows

Συνήθως μου το κάνει, άμα είμαι πολλές ώρες μέσα

Ομως, τώρα μπορούσα να μπώ bios με del, αλλά μου έχασε τις ρυθμίσεις στην ταχύτητα του fan της cpu και το fan γυρνουσε πολλές στροφές

Επρεπε να τις ξαναβάλω στο default

Αυτό το έκανε όταν το έκλεινα με power off μπροστά από το πάνελ, όταν δεν έμπαινε bios με restart

Οταν το κλείνω με shut down από τα win 10, δεν έχανε τις ρυθμίσεις του fan

Επεξ/σία από Coscas
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πω, πω!!! Τι συνονθύλευμα μπερδεμένων εννοιών είναι αυτό; Πάμε για ξέμπλεγμα!

• Το partiton scheme του δίσκου δεν έχει καμία σχέση με το αν μπορείς ή όχι να μπεις στο bios μετά από restart;
  • Τα windows 10 ΔΕΝ έχουν legacy bios. Βασικά τα windows ποτέ δεν είχαν, ούτε έχουν οποιοδήποτε bios. Το bios το έχει η μητρική.
  • Αν έχεις γυρίσει το bios στη μητρική σου σε legacy είναι λογικό να μην σου έχει επιλογή για restart σε uefi settings.
  • Αν χάνονται οι ρυθμίσεις στο bios μπορεί να φταίει το ότι έχει εξαντληθεί η μπαταρία της μητρικής (μια στρογγυλή cr2032 που είναι κάπου στο κέντρο της μητρικής).
  • Αν γυρίσεις σε gpt τον δίσκο θα πρέπει να ενεργοποιήσεις και το gpt στην μητρική αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να αλλάξεις το mode σε uefi και την ρύθμιση των sata σε achi αντί για legacy και μετά (μάλλον) δεν θα μπουτάρει καθόλου το σύστημα.
  • Για κανένα bios update είδες αν υπάρχει;
Επεξ/σία από micos000
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, micos000 said:

Πω, πω!!! Τι συνονθύλευμα μπερδεμένων εννοιών είναι αυτό; Πάμε για ξέμπλεγμα!

• Το partiton scheme του δίσκου δεν έχει καμία σχέση με το αν μπορείς ή όχι να μπεις στο bios μετά από restart;
  • Τα windows 10 ΔΕΝ έχουν legacy bios. Βασικά τα windows ποτέ δεν είχαν, ούτε έχουν οποιοδήποτε bios. Το bios το έχει η μητρική.
  • Αν έχεις γυρίσει το bios στη μητρική σου σε legacy είναι λογικό να μην σου έχει επιλογή για restart σε uefi settings.
  • Αν χάνονται οι ρυθμίσεις στο bios μπορεί να φταίει το ότι έχει εξαντληθεί η μπαταρία της μητρικής (μια στρογγυλή cr2032 που είναι κάπου στο κέντρο της μητρικής).
  • Αν γυρίσεις σε gpt τον δίσκο θα πρέπει να ενεργοποιήσεις και το gpt στην μητρική αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να αλλάξεις το mode σε uefi και την ρύθμιση των sata σε achi αντί για legacy και μετά (μάλλον) δεν θα μπουτάρει καθόλου το σύστημα.
  • Για κανένα bios update είδες αν υπάρχει;

Φίλε μου, 

1. Δεν το γνωρίζω αυτό, γι' αυτό ρωτάω

2. Aκολούθησα αυτήν την μέθοδο: "To Check if Windows 10 is using UEFI or Legacy BIOS in System Information" https://www.tenforums.com/tutorials/85195-check-if-windows-10-using-uefi-legacy-bios.html

Με msinfo32, κοίταξα ότι τα win 10 μου, χρησιμοπoιούν legacy bios 

Check if Windows 10 is using UEFI or Legacy BIOS-legacy_bios_msinfo32.jpg

Eπίσης, διάβασα αυτό: https://www.partitionwizard.com/partitionmagic/uefi-firmware-settings-missing-windows-10.html

What Causes UEFI Firmware Settings Missing Windows 10

2. Windows 10 was installed in Legacy Mode

If your motherboard supports UEFI firmware but your system drive is formatted with MBR instead of GPT, you will encounter UEFI firmware settings missing Windows 10, as BIOS uses the MBR to save information about the hard drive data while UEFI uses the GPT. If this is the case, you can convert MBR to GPT and then change legacy to UEFI without reinstall to fix the issue

3. H μητρική μου είναι σε Legacy/Uefi. Εχει 2 επιλογές. Legacy/Uefi και σκέτο UEFI. Το έχω στο Legacy/Uefi

4. Το έχω σκεφτεί αυτό, αλλά με το powercfg/battery report στο cmd, έδειξε ότι όλα οκ με την μπαταρία. Εξ' άλλου, νέα σχετικά είναι η μητρική. Θα το ξανακοιτάξω. Πρόσεξα ότι στο device manager, δεν έχω batteries. Δεν κατάφερα να έχω drivers

5. Το mode , όπως προανέφερα, είναι Legacy/Uefi. Kαι οι sata σε AHCI

6. Τα φοβάμαι φίλε μου τα bios update και δεν θελω να τα κάνω λίμπα (δεν είμαι και κανάς pc γκουρού...)

Ολα τα προβλήματα, ξεκίνησαν με τα win 10. Με τα 7, δεν είχα τέτοια και έτσι μου' ρχεται να γυρίσω στα 7

Πήρα και νέο τροφοδοτικό (ένα Corsair ΤΧΜ550) και δεν ξέρω αν υπάρχει καμμιά σχέση 

Αν δω τα σκούρα και δεν φτιάχνεται, θα το αφήσω όπως έχει

Σ' ευχαριστώ γιά τον χρόνο σου

Επεξ/σία από Coscas
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν κατεβάσεις το σωστό bios δεν υπάρχει πρόβλημα. Το bios mode το διαβάζουν τα windows από την μητρική. Το τροφοδοτικό δύσκολα να έχει σχέση με το θέμα σου.

Μας μπερδεύεις όμως με την μητρική σου. Η Msi B450M PRO-VDH PLUS είναι Socket AM4 αλλά στο screenshot σου βλέπω i7 3ης γενιάς επεξεργαστή (Socket LGA2011). Ξεκαθάρισε το.

Επίσης είπες ότι έβαλες τα 10 πάνω από τα 7. Αυτά εμένα δεν μ' αρέσουν. 😕

Επεξ/σία από micos000
Δημοσ.

Αυτο το οτι δε μπαινεις bios μολις ξεκινα, εχει σχεση με το fast boot και καμια σχεση με οτιδηποτε αλλο. Δεν ειναι προβλημα αλλα χαρακτηριστικο. Ο micos στα εξηγησε αρκετα καλα και δεν εχεις λογο να πειραξεις τιποτα.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 hours ago, micos000 said:

Μας μπερδεύεις όμως με την μητρική σου. Η Msi B450M PRO-VDH PLUS είναι Socket AM4 αλλά στο screenshot σου βλέπω i7 3ης γενιάς επεξεργαστή (Socket LGA2011). Ξεκαθάρισε το.

Επίσης είπες ότι έβαλες τα 10 πάνω από τα 7. Αυτά εμένα δεν μ' αρέσουν. 😕

Την Msi B450M PRO-VDH PLUS έχω. Απλά έβαλα το screenshot από το site που παρέθεσα το link. Δεν αλλάζει νομίζω τπτ

Ε ναί. Εκανα ψιλοπατεντιά. Κράτησα όμως όλες μου τις ρυθμίσεις, τα προγράμματα και τα αρχεία. Σαν να συνέχισα από τα 7 , έχοντας win 10

Γνωρίζω ότι ίσως κάποιες λειτουργίες ίσως τις μπλόκαρα, αλλά σε γενικές γραμμές, δουλεύουν τα 10 ικανοποιητικά. Χθες μάλιστα, έμπαινα στο bios ακόμα και μετά από πολλές ώρες μέσα στα 10. Και σήμερα που το άνοιξα, έχει κρατήσει τις ρυθμίσεις του cpu fan 

Πάντως, θα ήθελα να μου εξηγήσει κάποιος αυτό που πρωτορώτησα

Από την στιγμή που είμαι σε legacy/uefi στο bios και οι sata είναι AHCI  μία ενδεχόμενη αλλαγή από mbr σε gpt, θα δημιουργήσει πρβλμ; Θα χάσω πιθανόν αρχεία;

Τα sites που παρέθεσα και το AOMEI, λένε όχι

3 hours ago, Gogotsa said:

Αυτο το οτι δε μπαινεις bios μολις ξεκινα, εχει σχεση με το fast boot και καμια σχεση με οτιδηποτε αλλο. Δεν ειναι προβλημα αλλα χαρακτηριστικο. Ο micos στα εξηγησε αρκετα καλα και δεν εχεις λογο να πειραξεις τιποτα.

Και πώς φτιάχνεται αυτό; Μήπως εννοείς το fast start up; To απενεργοποίησα όπως έγραψα, χωρίς αποτέλεσμα

Λες να μην πειράξω τπτ. Και το πρβλμ , πώς θα λυθεί;

Και μάλλον, δεν διάβασες καλά. Δεν έχω θέμα όταν ξεκινά. Εχω θέμα όταν είμαι ήδη στα win 10 και κάνω restart

Δεν φαίνεται στην οθόνη το bios, ούτε με del μπορώ να μπώ. Ούτε την εικόνα του dual boot (win 10+win 7) μου δείχνει. Πατώντας όμως enter, μπαίνει win 10. 

Στο dual boot, έχω στο 1 τα 7 και στο 2 τα 10. Αν πατήσω με τα βελάκι τυφλά up, μπαίνει στα 7. Αρα, υπάρχει το menu. Απλά δεν φαίνεται

Στο bios όπως είπα, δεν μπαίνει ούτε τυφλά με το del

Εκτός αν μπαίνει και μετά εγώ δεν βλέπω τι να πατήσω

Με esc και reset, τα ίδια

Επεξ/σία από Coscas

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...