Προς το περιεχόμενο

Φορολογικές δηλώσεις 2022

Nabuko

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Υπάρχει τρόπος να βρω σε ποιον ανήκει ένα ΑΦΜ; Αν πάω στην τοπική εφορία λέτε να μου πούνε; Βασικά το ΑΦΜ που ψάχνω το γράφει ο λογαριασμός της ΕΥΔΑΠ για το κοινόχρηστο ρολόι της πολυκατοικίας. Θα μπορούσε να ανήκει σε φυσικό πρόσωπο παρ' όλα αυτά; Το ότι αρχίζει από 0 σημαίνει ότι είναι παλιό και δεν μας λέει τίποτα να υποθέσω (από 1,2,3,4 είναι για φ.π. και από 7,8,9 για ν.π. αλλά τα από 0 και στα δύο;)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 ώρες πριν, Balrog είπε

Υπάρχει τρόπος να βρω σε ποιον ανήκει ένα ΑΦΜ; Αν πάω στην τοπική εφορία λέτε να μου πούνε; Βασικά το ΑΦΜ που ψάχνω το γράφει ο λογαριασμός της ΕΥΔΑΠ για το κοινόχρηστο ρολόι της πολυκατοικίας. Θα μπορούσε να ανήκει σε φυσικό πρόσωπο παρ' όλα αυτά; Το ότι αρχίζει από 0 σημαίνει ότι είναι παλιό και δεν μας λέει τίποτα να υποθέσω (από 1,2,3,4 είναι για φ.π. και από 7,8,9 για ν.π. αλλά τα από 0 και στα δύο;)

Αν είναι ενεργός ελεύθερος επαγγελματίας θα σου εμφανίσει εδώ τα στοιχεία του.

http://www.taxnews.me/epaggelma/anazitisi-afm/

Διαφορετικά πρέπει να πάει εφορία ο διαχειριστής.

Πάντως αν θέλετε να πάρετε το ρολόι στο όνομα σας δε χρειάζεστε την άδεια του προηγούμενου. Πάει ο τρέχων διαχειριστής στην εταιρία ύδρευσης και το παίρνει πάνω του.

• Like 1
  • Thanks 1

Παιδια, μια βοηθεια οποιος μπορει να απαντησει.

Συμφωνα με την νομοθεσια, το συνολικό ποσό δαπανών που απαιτείται να έχει εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ορίζεται σε ποσοστό 30% του πραγματικού εισοδήματος, που προέρχεται από μισθωτή εργασία και συντάξεις, από επιχειρηματική-αγροτική δραστηριότητα και από ακίνητη περιουσία.

Βλεπω ομως οτι στο εκκαθαριστικο μου, η εφορια ελαβε υποψιν τα κερδη απο φωτοβολταϊκα στεγης στο πραγματικο μου εισοδημα και ετσι χρειαζονταν να μαζεψω ακομα περισσοτερες e-αποδειξεις.

Και το ερωτημα μου ειναι, αφου τα κερδη απο φωτοβολταϊκα στεγης δεν ειναι ουτε μισθωτη εργασια, ουτε συνταξη, ουτε επιχειρηματικη-αγροτικη δραστηριοτητα, ουτε ενοικιο απο ακινητη περιουσια, τοτε γιατι μου το ελαβε υποψιν για το 30% των e-αποδειξεων κατα παραβαση της νομοθεσιας;

ειναι:

Κέρδη από την διάθεση παραγόμενης ηλεκτρικής ενεργείας μέχρι 10 KW.

και συμφωνα με ΠΟΛ 1101/06.08.2009   

ο κύριος του φωτοβολταϊκού συστήματος που εγκαθίσταται σε στέγες κατοικιών ή επαγγελματικών εγκαταστάσεων μικρών επιχειρήσεων, δεν χαρακτηρίζεται  ως επιτηδευματίας για τη δραστηριότητά του αυτή και συνεπώς δεν υποχρεούται σε τήρηση βιβλίων – έκδοση στοιχείων και γενικότερα δεν υποχρεούται να εφαρμόζει τις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. (π.δ.186/1992 – ΦΕΚ 84 Α΄).

• Thanks 1

1 ώρα πριν, petrost8 είπε

Βλεπω ομως οτι στο εκκαθαριστικο μου, η εφορια ελαβε υποψιν τα κερδη απο φωτοβολταϊκα στεγης στο πραγματικο μου εισοδημα και ετσι χρειαζονταν να μαζεψω ακομα περισσοτερες e-αποδειξεις.

δηλαδή σου έχει προσθέσει τα κέρδη απο φωτοβολταϊκά με τα υπόλοιπα εισοδήματα απο άλλες πηγές και έχει προσυμπληρωθεί το πεδίο των εσόδων στην δήλωση;

1 ώρα πριν, petrost8 είπε

Παιδια, μια βοηθεια οποιος μπορει να απαντησει.

Συμφωνα με την νομοθεσια, το συνολικό ποσό δαπανών που απαιτείται να έχει εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ορίζεται σε ποσοστό 30% του πραγματικού εισοδήματος, που προέρχεται από μισθωτή εργασία και συντάξεις, από επιχειρηματική-αγροτική δραστηριότητα και από ακίνητη περιουσία.

Και το ερωτημα μου ειναι, αφου τα κερδη απο φωτοβολταϊκα στεγης δεν ειναι ουτε μισθωτη εργασια, ουτε συνταξη, ουτε επιχειρηματικη-αγροτικη δραστηριοτητα, ουτε ενοικιο απο ακινητη περιουσια, τοτε γιατι μου το ελαβε υποψιν για το 30% των e-αποδειξεων κατα παραβαση της νομοθεσιας;

Το επίμαχο άρθρο της νομοθεσίας είναι ένα ολόκληρο σεντόνι στο οποίο περιγράφεται αναλυτικά ποια εισοδήματα δεν προστίθονται στο πραγματικό εισόδημα, και από ότι βλέπω το εισόδημα από φωτοβολταϊκά ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται σε αυτά.

Εσύ όμως κράτησες μόνο την πρώτη φράση από το σεντόνι και αγνόησες τα υπόλοιπα, λογικό είναι που το κατάλαβες εντελώς λάθος.

"Ι. Με την προσθήκη νέας περίπτωση γ1 στην παρ. 6 του άρθρου 15 ορίζεται ότι από 1.1.2020 και εφεξής, στο εισόδημα (μισθωτής εργασίας, συντάξεων και επιχειρηματικής δραστηριότητας) επί του οποίου εφαρμόζεται ο συντελεστής 30% για την ανεύρεση του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων που πρέπει να δαπανηθούν με ηλεκτρονικά μέσα, δεν προστίθενται (πέραν της εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α και του ποσού της διατροφής που δίδεται στον/στην διαζευγμένο/-η σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή/και εξαρτώμενο τέκνου) τα παρακάτω εισοδήματα:

α) Αποζημίωση απόλυσης και ασφάλισμα που καταβάλλεται στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλίστρων
β) Το επίδομα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων, καθώς και το επίδομα αναζήτησης εργασίας στο πλαίσιο δράσεων συμβουλευτικής (παρ. 5 του άρθρου 64 του ν. 4756/2020 [Α'235]).
γ) Η αγροτική επιδότηση πρόωρης συνταξιοδότησης.
δ) Η είσπραξη ασφαλιστικής αποζημίωσης ή οικονομικής ενίσχυσης, λόγω διάλυσης αλιευτικού σκάφους.
ε) Έκτακτες αποζημιώσεις, αμοιβές, επιχορηγήσεις και οικονομικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και αποτελούν εισόδημα.

Η διάταξη αυτή δεν αφορά μόνο στο έτος 2020 αλλά και στα επόμενα φορολογικά έτη (βλ. παρ 2 του άρθρου 37 του ψηθισθέντος νομοσχεδίου)."

Αποδείξεις με ηλεκτρονικά μέσα - Οι νέες διατάξεις με παραδείγματα (taxheaven.gr)

2 ώρες πριν, tempo είπε

δηλαδή σου έχει προσθέσει τα κέρδη απο φωτοβολταϊκά με τα υπόλοιπα εισοδήματα απο άλλες πηγές και έχει προσυμπληρωθεί το πεδίο των εσόδων στην δήλωση;

εγω συμπληρωσα τα κερδη απο φωτοβολταϊκα στον κωδικο 659. 

Επειτα στο εκκαθαριστικο, βγηκε αυξημενη προσαυξηση φορου αποδειξεων και κανοντας υπολογισμους διαπιστωσα οτι αντι να υπολογιστει το 30% επι του μισθου μου, υπολογιστηκε το 30% επι του μισθου+φωτοβολταϊκα

2 ώρες πριν, Joshua21 είπε

Το επίμαχο άρθρο της νομοθεσίας είναι ένα ολόκληρο σεντόνι στο οποίο περιγράφεται αναλυτικά ποια εισοδήματα δεν προστίθονται στο πραγματικό εισόδημα, και από ότι βλέπω το εισόδημα από φωτοβολταϊκά ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται σε αυτά.

Εσύ όμως κράτησες μόνο την πρώτη φράση από το σεντόνι και αγνόησες τα υπόλοιπα, λογικό είναι που το κατάλαβες εντελώς λάθος.

Το επιμαχο αρθρο της νομοθεσιας το γνωριζω και δεν αγνοησα τις εξαιρεσεις που αναφερονται σε εκτακτες αποζημιωσεις και λοιπα επιδοματα. Το κερδος απο τα φωτοβολταϊκα, οντως απουσιαζει απο αυτες τις αναφορες αλλα απουσιαζει επισης και απο τον γενικο κανονα, ο οποιος αναφερει οτι:

"... στο εισόδημα (μισθωτής εργασίας, συντάξεων και επιχειρηματικής δραστηριότητας) επί του οποίου εφαρμόζεται ο συντελεστής 30% ..."

Αν ελεγε στην παρενθεση , "και λοιπα εισοδηματα" ή "εισοδηματα απο αλλους πορους" , κατι τετοιο δλδ, τοτε ναι , να δεχτω οτι περιλαμβανει τα φωτοβολταϊκα ή τοκους καταθεσεων ή κερδη απο τζοκερ κτλ. 

39 λεπτά πριν, petrost8 είπε

Το επιμαχο αρθρο της νομοθεσιας το γνωριζω και δεν αγνοησα τις εξαιρεσεις που αναφερονται σε εκτακτες αποζημιωσεις και λοιπα επιδοματα. Το κερδος απο τα φωτοβολταϊκα, οντως απουσιαζει απο αυτες τις αναφορες αλλα απουσιαζει επισης και απο τον γενικο κανονα, ο οποιος αναφερει οτι:

"... στο εισόδημα (μισθωτής εργασίας, συντάξεων και επιχειρηματικής δραστηριότητας) επί του οποίου εφαρμόζεται ο συντελεστής 30% ..."

Αν ελεγε στην παρενθεση , "και λοιπα εισοδηματα" ή "εισοδηματα απο αλλους πορους" , κατι τετοιο δλδ, τοτε ναι , να δεχτω οτι περιλαμβανει τα φωτοβολταϊκα ή τοκους καταθεσεων ή κερδη απο τζοκερ κτλ. 

Από μια άλλη οπτική το εισόδημα από τα φωτοβολταϊκά είναι στον γενικό κανόνα μια και αποτελεί εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, άσχετα που έως κάποιο όριο δεν σε υποχρεώνουν να τηρείς βιβλία/στοιχεία. Όπως ακριβώς ισχύει και με τους αγρότες, το εισόδημα τους θεωρείται ότι προήλθε από αγροτική δραστηριότητα παρόλο που δεν είναι υποχρεωμένοι να τηρούν βιβλία.

Πάντως το πως το βλέπω εγώ δεν έχει και πολύ σημασία, αν είσαι 100% σίγουρος ότι κακώς το έχουν συμπεριλάβει στο "πραγματικό" εισόδημα τότε για αρχή μπορείς να προσφύγεις στη διεύθυνση επίλυσης διαφορών εκθέτοντας τις απόψεις σου αμφισβητώντας τον φόρο που σου έχει επιβληθεί.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...