Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα,

Αντιμετωπίζω ένα θέμα με το pc της υπογραφής....Ενώ μέχρι εχτές οι θερμοκρασίες του cpu σε idle ήταν 20-25 βαθμοί, πλέον είναι στους 43-60 περίπου, χωρίς να "προφανή" λόγο.
 Απ όσο τσέκαρα δεν έχω κάποιο/α προγράμματα στο background να τρέχουν, παρ' όλα αυτά η αύξηση είναι αισθητή ενώ κάποια cores έχουν διαφορετική (μεγαλύτερη) θερμοκρασία σε σχέση με κάποια άλλα....

Η υδρόψυξη είναι 7ετίας πλέον και είναι η πρώτη που σκέφτηκα, παρ' όλα αυτά δεν ακούω κάποιο περίεργο θόρυβο απ' την αντλία αλλά ούτε και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν πολύ ψηλότερα απ' όσο έγραψα, αν και δεν το ζόρισα καθόλου το μηχάνημα μόλις εντόπισα το θέμα...Οκ, με το hyperthreading είχα αυξομοιώσεις αλλά πλέον είναι μια κατάσταση σταθερή και δεν είναι από αυτό....

Επισυνάπτω και Screenshots από το CAM και το HWmonitor. Τι προτείνετε; να ξεκινήσω με αλλαγή πάστας και βλέπουμε;

Spoiler

1.png.f4c0eb913b320fd0f4c41d4e480ec0eb.png
2.png.4593f1ea8570928db96698b4e67d8e9b.png

Να σημειώσω ότι προσπάθησα πριν καμιά εβδομάδα να ενεργοποιήσω το xmp (έχω τις μνήμες στα 2133 από 3200 που μπορούν να φτάσουν) αλλά δεν τα κατάφερα ακόμα και με manual settings είχα αστάθειες και έκανα load optimised defaults. Δεν ξέρω αν πάει παραπάνω ρεύμα στο cpu (μιας και είχα ξανά τα ίδια θέματα, τα optimised defaults της Asus δεν είναι και τόσο "optimised" απ' ότι έχω διαπιστώσει σε δοκιμές που έκανα πιο παλιά...). Απ' ότι βλέπω το Vcore είναι λίγο ψηλά (;) Bios έχω το latest

Spoiler

3.png.ef725ee1c5935abb9bd67334806842f6.png

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Επεξ/σία από gazp
Δημοσ.

Στα δύο screenshot που παραθέτεις εκτός από τις "τσιμπημένες" θερμοκρασίες δείχνει και χρήση επεξεργαστή (37% στο CAM και 30,6% στο HWmonitor). Μάλιστα στο HWmonitor η ελάχιστη είναι 27%!

Αυτές οι τιμές δεν είναι "idle", ειδικά η ελάχιστη του HWmonitor.

Μήπως κάτι απασχολεί τον επεξεργαστή και δεν έχεις χαμηλές θερμοκρασίες; 

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οπως ανεφερες και εσυ , το 1ο πραγμα που χτυπαει ειναι η υδροψυξη (εχε την στο προγραμμα για αλλαγη , λογω 7ετιας το λεω).

Αυτο που ειπε και ο TopCLR

κοιτα μηπως τρεχει οτιδηποτε απο κατω , αν οχι απο κει και περα εγω θα κοιτουσα το τροφοδοτικο και την συμπεριφορα της καρτας-μητρικης , 90% αν δεν τρεχει κατι οπως ειπα πριν εχεις προβλημα με ρευματα

Επεξ/σία από triplex1
Δημοσ.

Την αντλία σε τι header της μητρικής την έχεις συνδέσει;

Εάν είναι πάνω στο CPU Fan ρύθμισε από BIOS να τρέχει fixed 90-100%.

Μάλλον από το factory defaults έκανε PWM την αντλία. Εάν έχω δίκιο θα φτιαχτούν οι θερμοκρασίες διότι βλέπω ότι CPU FAN 535 RPM που για αντλία είναι πάρα πολύ λίγο.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Βέβαια, πιο αξιόπιστο πρόγραμμα για ενδείξεις είναι το HWiNFO.

Επεξ/σία από Τέρης Α.
  • Like 3
Δημοσ.
9 ώρες πριν, TopCLR είπε

Στα δύο screenshot που παραθέτεις εκτός από τις "τσιμπημένες" θερμοκρασίες δείχνει και χρήση επεξεργαστή (37% στο CAM και 30,6% στο HWmonitor). Μάλιστα στο HWmonitor η ελάχιστη είναι 27%!

Αυτές οι τιμές δεν είναι "idle", ειδικά η ελάχιστη του HWmonitor.

Μήπως κάτι απασχολεί τον επεξεργαστή και δεν έχεις χαμηλές θερμοκρασίες; 

Τώρα που το είπες το παρατήρησα, στραβομάρα! Θα τσεκάρω κάποια στιγμή γιατί τρέχω με τη δουλειά και ο χρόνος είναι περιορισμένος 

8 ώρες πριν, triplex1 είπε

Οπως ανεφερες και εσυ , το 1ο πραγμα που χτυπαει ειναι η υδροψυξη (εχε την στο προγραμμα για αλλαγη , λογω 7ετιας το λεω).

Αυτο που ειπε και ο TopCLR

κοιτα μηπως τρεχει οτιδηποτε απο κατω , αν οχι απο κει και περα εγω θα κοιτουσα το τροφοδοτικο και την συμπεριφορα της καρτας-μητρικης , 90% αν δεν τρεχει κατι οπως ειπα πριν εχεις προβλημα με ρευματα

Την προηγούμενη φορά που είχα κάνει load optimised defaults για κάποιο λόγο το vcore ήταν ψηλά... Θα πρέπει να ψάξω πάλι το προβληματικό bios της z170-a... 

6 ώρες πριν, 3DJIN είπε

καποιος σκαβει για κρυπτοζ εκει περα μου φαινεται🤑

Πιαθνοτατα

6 ώρες πριν, Τέρης Α. είπε

Βέβαια, πιο αξιόπιστο πρόγραμμα για ενδείξεις είναι το HWiNFO.

Ναι, αλλά δυστυχώς κάθε φορά που το βαζω κρασαρε το σύμπαν και το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να κλείσω το pc απ το κουμπί,δυστυχώς 

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις και θα επανέλθω σύντομα ελπιζω

Δημοσ.
5 ώρες πριν, Τέρης Α. είπε

Αυτό είναι περίεργο...

Ακόμα και μετά από clean install....Δεν έχω βρει λύση εδώ και μήνες. Λογικά θα ενημερώσω για τυχόν εξελίξεις αύριο.

• Thanks 1
Δημοσ.
57 λεπτά πριν, gazp είπε

Ακόμα και μετά από clean install....Δεν έχω βρει λύση εδώ και μήνες. Λογικά θα ενημερώσω για τυχόν εξελίξεις αύριο.

Τζαμπα παιδευεσαι , βγαλε την υδροψυξη και βαλε μια ψυκτρα αερα (δανεικια απο κανα φιλο παρε) δοκιμασε και αν δε φταιει δοκιμασε αλλο τροφοδοτικο αν οχι και αυτο πας σε μητρικη , οπως σε τα λεω με τη σειρα παρτα , με clean install και κολοκυθια δουλεια δεν κανεις , 7 χρονια υδροψυξη η καλυτερη μαρκα να ειναι ευχαριστω πρεπει να τους πεις

Δημοσ.

Έβαλα την αερόψυκτρα και καμμία διαφορά. Δοκίμασα να βάλω το vcore από auto σε adaptive και λύθηκαν όλα με την μια.

Το μόνο κακό είναι ότι τα φουρφούρια ήταν συνδεδεμένα πάνω στην υδρόψυξη και τώρα προσπαθώ να σετάρω fan profiles αλλά τόσο το AI suite όσο και το BIOS της Asus είναι για τα πανηγύρια...Αλλά κάποια στιγμή θα το βρω, που θα πάει.

Σας ευχαριστώ όλους για τη βοήθεια!

• Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...