Προς το περιεχόμενο

NAS vs Cloud Storage

leonidas_fs

Προτεινόμενες αναρτήσεις

1 λεπτό πριν, skritikos είπε

Σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες! 

Ψάχνω να κάνω weekly cold backup το Home NAS και η επιλογή Cloud Storage αποδεικνύεται και πιο περίπλοκη και πιο ακριβή από ότι υπολόγιζα.

Δυστυχώς limitάρουν τα NASes και σου προτείνουν να πας σε B2 Cloud Storages που ξεφεύγουν σε τιμές (πάντα μιλώντας για αρκετά δεδομένα). Πόσα περίπου δεδομένα θες να backup; Πχ άμα θες να κρατάς 4x αντίγραφα το μήνα υπολογίζω 4x δεδομένα σου και overwrite κάθε μήνα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
17 λεπτά πριν, jmirko15 είπε

Δυστυχώς limitάρουν τα NASes και σου προτείνουν να πας σε B2 Cloud Storages που ξεφεύγουν σε τιμές (πάντα μιλώντας για αρκετά δεδομένα). Πόσα περίπου δεδομένα θες να backup; Πχ άμα θες να κρατάς 4x αντίγραφα το μήνα υπολογίζω 4x δεδομένα σου και overwrite κάθε μήνα.

Αυτά που με ενδιαφέρουν τόσο που θέλω να γίνονται και cloub backup είναι πολύ λίγα. Κάτω από 2TB αυτή τη στιγμή. Σκέφτομαι να ανεβαίνει ένα weekly backup που θα έχει retention 4. Άρα κάθε μήνα θα πέφτει overwrite όντως. Κι όλα αυτά να τα διαχειρίζεται αυτόματα το Synology. Για να δούμε.

Το C2 της Synology μου ζητάει κάπου 550 το χρόνο για 8Tb..... :S

Επεξ/σία από skritikos

6 λεπτά πριν, skritikos είπε

Αυτά που με ενδιαφέρουν τόσο που θέλω να γίνονται και cloub backup είναι πολύ λίγα. Κάτω από 2TB αυτή τη στιγμή. Σκέφτομαι να ανεβαίνει ένα weekly backup που θα έχει retention 4. Άρα κάθε μήνα θα πέφτει overwrite όντως. Κι όλα αυτά να τα διαχειρίζεται αυτόματα το Synology. Για να δούμε.

Το C2 της Synology μου ζητάει κάπου 550 το χρόνο για 8Tb..... :S

Κάπου τόσο πάνε τα Β2 Backups :P Πιο φτηνά θα σου βγει να πάρεις ένα δεύτερο Synology και να το πας σε φίλο/οικογένεια κτλ και να τα Sync..

8 λεπτά πριν, jmirko15 είπε

Κάπου τόσο πάνε τα Β2 Backups :P Πιο φτηνά θα σου βγει να πάρεις ένα δεύτερο Synology και να το πας σε φίλο/οικογένεια κτλ και να τα Sync..

Κι αυτό το σκέφτομαι αλλά δεύτερο 920+ μαζί με 4 δίσκους είναι καλό 1000+

Βέβαια θα μου πεις μια φορά τα δίνεις...

Η άλλη επιλογή είναι να μείνω με retention 1 στο Cloud storage, οπότε να χρειαστώ μέγιστο 2-3Tb.

Ή να συνεχίσω με το external HDD backup αλλά θα πρέπει να φροντίσω να φεύγει ο HDD από το σπίτι έπειτα, που είναι πολύ δύσκολο γιατί μένω στου @! την μάνα!

5 λεπτά πριν, skritikos είπε

Κι αυτό το σκέφτομαι αλλά δεύτερο 920+ μαζί με 4 δίσκους είναι καλό 1000+

Βέβαια θα μου πεις μια φορά τα δίνεις...

Η άλλη επιλογή είναι να μείνω με retention 1 στο Cloud storage, οπότε να χρειαστώ μέγιστο 2-3Tb.

Ή να συνεχίσω με το external HDD backup αλλά θα πρέπει να φροντίσω να φεύγει ο HDD από το σπίτι έπειτα, που είναι πολύ δύσκολο γιατί μένω στου @! την μάνα!

Πάνε σε κάτι πιο μικρό άμα είναι μόνο να sync ~8ΤΒ πχ κανά 220j (180eu) + 2x 8TB (Raid 1) (εγώ θα έπαιρνα externals και θα τους έκανα shuck) (2x140eu) = 460eu σύνολο και done.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 λεπτά πριν, skritikos είπε

Και μετά βλέπω και κάτι τέτοιο και αναρωτιέμαι που είναι η παγίδα, αν υπάρχει....

https://www.hetzner.com/storage/storage-box/bx21

Παγίδα δεν υπάρχει αλλά είναι καθαρά θέμα τι θες εσύ. Πχ το πακέτο που λες είναι 12.27eu/month = 147.24eu/year. Θες ~5 χρόνια για να κάνεις απόσβεση με το 2ο Synology (υπολογίζοντας και το ρεύμα). Επίσης στα 5 χρόνια ίσως χρειαστεί να αλλάξεις και κάποιον HDD.

Επεξ/σία από jmirko15
  • Like 1

8 λεπτά πριν, jmirko15 είπε

Παγίδα δεν υπάρχει αλλά είναι καθαρά θέμα τι θες εσύ. Πχ το πακέτο που λες είναι 12.27eu/month = 147.24eu/year. Θες ~5 χρόνια για να κάνεις απόσβεση με το 2ο Synology (υπολογίζοντας και το ρεύμα). Επίσης στα 5 χρόνια ίσως χρειαστεί να αλλάξεις και κάποιον HDD.

Ωραίοι προβληματισμοί αυτοί πάντως! First world problems 🙈

Θα τα φιλοσοφήσω το ΣΚ με καλό καφέ.

26 λεπτά πριν, skritikos είπε

Και μετά βλέπω και κάτι τέτοιο και αναρωτιέμαι που είναι η παγίδα, αν υπάρχει....

https://www.hetzner.com/storage/storage-box/bx21

Καμία παγίδα, Hetzner έχει ανεβεί υπερβολικά σε επίπεδο. Όλη μου η εταιρεία εκεί είναι, root server, VPS, Database server και τώρα Storage Box.

Επισης το storage box έχει δωρεάν ημερισιο backup. Εάν κάτι γίνει, απλά κανείς restore μια μέρα πίσω και τα εχεις όλα!

• Thanks 1

3 λεπτά πριν, leonidas_fs είπε

Καμία παγίδα, Hetzner έχει ανεβεί υπερβολικά σε επίπεδο. Όλη μου η εταιρεία εκεί είναι, root server, VPS, Database server και τώρα Storage Box.

Επισης το storage box έχει δωρεάν ημερισιο backup. Εάν κάτι γίνει, απλά κανείς restore μια μέρα πίσω και τα εχεις όλα!

Προσπαθώ να βρω άμα υπάρχει κάτι παρόμοιο (σε τιμή) με το storage box αλλά δεν βλέπω πολλές επιλογές.

Καλησπέρα σε όλους,

νομίζω ότι το θέμα NAS, Cloud storage και backup δεν είναι ένα αλλά τρία διαφορετικά.

Πρώτον, αν το θέμα είναι απλά ένα backup σε έναν υπολογιστή δεν βρίσκω κανένα λόγο να μιλάμε για NAS. H λύση αρκεί να είναι DAS και το πολύ πολύ να υπάρχουν παραπάνω από ένα offline backups. Για τα μεγέθη που αναφέρονται, το κόστος είναι γελοίο, ένας εξωτερικός δίσκος στα 1-2 TB είναι λιγότερο από 50 ευρώ, αν είσαι και εταιρεία / ελεύθερος επαγγελματίας και κόψεις τιμολόγιο ακόμα λιγότερο (έξοδα + ΦΠΑ). Επίσης είναι εξαιρετικά γρήγορο και πιο ασφαλές (no network exposure) και φυσικά το restore άμεσο.

To NAS έχει νόημα αν τα αρχεία προέρχονται από διαφορετικούς υπολογιστές, διαφορετικούς χρήστες, υπάρχει ανάγκη να στηθούν πράγματα πάνω και Policies για το access και επίσης το κυριότερο ΔΕΝ εξασφαλίζουν το backup. Θα πρέπει να στηθούν μια σειρά από services από πάνω για να γίνει αυτό, τόσο σε storage configuration (π.χ. RAID) όσο και σε θέματα λογισμικού (π.χ. versioning) και να υπάρχει κάτι από πίσω για cold backup.

Το cloud τώρα μπορεί να είναι και σαν cold backup αλλά τις περισσότερες φορές για να αξίζει περισσότερο από μια λύση όπως η πρώτη, θα πρέπει να έχει λόγο ύπαρξης. Αν δεν μπορείς να εξασφαλίσεις κάποια πλεονεκτήματα (π.χ. κάποιο API για να μπορείς να κάνεις access με διαφορετικούς τρόπους ή άλλα features) για τόσο μικρά μεγέθη και αν δεν έχεις ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ σημαντικά αρχεία ώστε να υπάρχουν χιλιάδες λογοι να τα έχεις σε διαφορετικά σημεία (που εκεί βέβαια μπαίνουν και άλλα θέματα, π.χ. ισχυρή κρυπτογράφηση, ανάγκη επιλογής Location κτλ κτλ κτλ), υπάρχουν θέματα. Τώρα επειδή ανέφερες ότι θέλετε να κάνετε backup βάση δεδομένων, εξαιρετική προσοχή στα GDPR θέματα αν αποθηκεύετε στοιχεία χρηστών γιατί μπορεί να βρεθείτε εκτεθειμένοι.

Αν ο υπολογιστής που έχει τα αρχεία σας είναι Windows ή mac, ίσως πρέπει να σκεφτείτε και το BackBlaze. Είναι περίπου 5 ευρώ /μήνα, αλλά είναι unlimited storage, το backup γίνεται αυτόματα, υπάρχει versioning κτλ κτλ κτλ. Για server περιβάλλον δεν προσφέρεται, πρέπει να πάς σε Β2 και εκεί η χρέωση είναι $0,005/GB αλλά τα features που προσφέρει είναι πολύ πάνω από απλό backup.

• Like 1
  • Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

To BackBlaze B2 Cloud χρησιμοποιώ και εγώ και ειμαι αρκετά ευχαριστημένος. Εχω στήσει automated backup scenarios με το Cloudberry backup (πλεον MSP360) και ολα δουλεύουν ρολόι. Πριν ξεκινήσω βέβαια σχεδιασα την πολιτική backup/archive που ακολουθώ έχοντας ως βασικούς άξονες τα παρακάτω

1. Ξεχωριζουμε αρχεια / δεδομένα που ειναι nice to have,  απαραίτητα, απολύτως απαραίτητα και top critical. Για καθε κατηγορία ακολουθώ άλλη προσέγγιση

2. Oτι μπορεί να αναπληρωθεί εύκολα  δεν ανεβαινει απαραίτητα στο cloud.

3. Σε αρχεια που ειναι κατηγοριοποιημένα σαν απαραίτητα και άνω , ακολουθώ την κλασσική στρατηγικη με local backup  + offsite backup  +  cloud

4. Long term Archiving : Δεδομενα πολύ προσωπικά και απολυτως απαραιτητα γινονται archive ανα διετία και ενα αντιγραφο (κρυπτογραφημένο) ανεβαίνει στο AWS Deep Archive με replication σε τουλάχιστον τρία regions worldwide. Το κόστος ειναι ελάχιστο.  Σκοπός ειναι αν τα χρειαστώ κάποια στιγμή στο μέλλον να μπορώ να τα βρώ πάση θυσία , εκτός αν συμβεί κάποιο mass extinction event.  Προφανως υπάρχουν και local copies.

Προσοχή : οι περισσότεροι cloud providers ΔΕΝ παρέχουν geographical redundancy by default, οπότε εαν κάποιος θέλει οπωσδήποτε το 100% (οσο μπορεί να προσεγγιστεί αυτό το ποσοστό διαθεσιμότητας) θα πρέπει να το δει προσεκτικά σε συνδυασμό με την όποια λύση υιοθετήσει τελικά..

Επεξ/σία από prometheas
  • Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...