Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αν διαθέτετε υπολογιστή με πλήρως ενημερωμένο λειτουργικό σύστημα Windows και με ισχυρή κάρτα γραφικών και χρησιμοποιείτε Chrome ή Edge τότε ενδεχομένως δεν θα έχετε κάποιο πρόβλημα να «τρέξετε» τον απαιτητικό σε πόρους AV1 video codec.

Οι Google και Microsoft προσφέρουν hardware acceleration επίσημα από το 2020 μέσω των browser τους ωστόσο το Mozilla Foundation εκείνη την εποχή θεώρησε ότι δεν ήταν προτεραιότητα η υποστήριξη του AV1 video codec στον Firefox καθώς απαιτούσε ισχυρούς υπολογιστές με τελευταίας γενιάς λογισμικό, δηλαδή ένα μικρό ποσοστό από τους υπολογιστές συνολικά.

Όμως μία πρόσφατη ενημέρωση του Bugzilla που ανακάλυψε πρώτη η ιστοσελίδα Neowin αποκαλύπτει ότι η επερχόμενη έκδοση Firefox 100 θα παρέχει υποστήριξη AV1 και αναμένεται να διατεθεί από τις 3 Μαΐου του 2022. Αν και οι προγραμματιστές του Mozilla είχαν σαφείς λόγους για να αναβάλουν την ενημέρωση, σε κάθε περίπτωση εντούτοις μοιάζει να έχουν καθυστερήσει. Μην ξεχνάμε ότι ο AV1 video codec είναι ανοικτού κώδικα και χωρίς δικαιώματα (σε αντίθεση με τους MPEG-2 και HEVC). Ο AV1 επίσης προσφέρει 30% καλύτερη συμπίεση από τον πλησιέστερο ανταγωνισμό και με την ποιότητα της εικόνας να επηρεάζεται ελάχιστα έως καθόλου. Επιπλέον, ο AV1 μεταφέρει το βάρος της επεξεργασίας του βίντεο από το λογισμικό στο hardware του υπολογιστή, κάτι που αποδεικνύεται ενεργειακά αποδοτικότερο ενώ επιπλέον μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του φορητού υπολογιστή ή του tablet σας.

Στα θετικά επίσης ότι είναι φιλικός σε υπηρεσίες streaming όπως το Netflix. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν ένα αρκετά ισχυρό υπολογιστή ή φορητή συσκευή και προτιμούν τον Firefox θα μπορούν από την έκδοση 100 να απολαμβάνουν μία καλύτερη και ομαλότερη εμπειρία streaming για όσους προτιμούν να παρακολουθούν τις αγαπημένες τους τηλεοπτικές σειρές ή ταινίες από τον browser τους.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

• Απαντ. 58
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.
33 λεπτά πριν, Neural_handshake είπε

βημα προς την σωστη κατευθυνση

ο firefox ειναι ο μονος browser που στεκεται απεναντι στην παντοκρατορια της google στο internet k πρεπει να υποστηριχτει με νυχια κ με δοντια

Γενικα υπαρχουν και αλλοι browsers περα απο chrome και mozilla... 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 λεπτά πριν, leogr90 είπε

Γενικα υπαρχουν και αλλοι browsers περα απο chrome και mozilla... 

για πες;

και όχι φορκ

Επεξ/σία από MadSheep
  • Like 5
  • Thanks 1
Δημοσ.

Και ο edge αν δεν κάνω λάθος πατάει τώρα πια σε blink (chrome) οι εναλλακτικές που έχουμε είναι το WebKit της apple (δηλαδή από την google στην apple, δεν το λες και πρόοδο) και το geco (Firefox) που το βλέπω ν εξαφανίζεται σε βάθος 10 αιτίας. Τα άλλα engine δεν χρειάζεται καν να τα αναλύσουμε

• Like 3
Δημοσ.
27 λεπτά πριν, MadSheep είπε

για πες;

και όχι φορκ

Εγώ προτιμώ Brave.
Εδώ και δύο χρόνια ούτε ένα crash, γρήγορος, χωρίς διαφημίσεις στο ytube (οι άλλοι θελουν κάτι να βάλεις για να κόψεις τις διαφημίσεις, αυτός δεν θέλει τίποτα) και χωρίς banner και τέτοια σε όλα σχεδόν τα site. 

• Like 5
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, aggelos_ είπε

Εγώ προτιμώ Brave.
Εδώ και δύο χρόνια ούτε ένα crash, γρήγορος, χωρίς διαφημίσεις στο ytube (οι άλλοι θελουν κάτι να βάλεις για να κόψεις τις διαφημίσεις, αυτός δεν θέλει τίποτα) και χωρίς banner και τέτοια σε όλα σχεδόν τα site. 

blink δλδ chrome

κ εγω brave εχω ως κυριο αλλα αυτη ειναι η αληθεια

χωρις τον ff ,το internet θα ανηκει 100% στην google

• Like 7
Δημοσ.
Μόλις τώρα, Neural_handshake είπε

blink δλδ chrome

κ εγω brave εχω ως κυριο αλλα αυτη ειναι η αληθεια

χωρις τον ff ,το internet θα ανηκει 100% στην google

Ναι οκ, κι εγώ χρησιμοποιώ Firefox μαζί με Brave

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Neural_handshake είπε

βημα προς την σωστη κατευθυνση

ο firefox ειναι ο μονος browser που στεκεται απεναντι στην παντοκρατορια της google στο internet k πρεπει να υποστηριχτει με νυχια κ με δοντια

Firefox εδώ μέχρι τα κάγκελα.

Μόνο και μόνο για τα containers δεν αγγίζω τίποτα άλλο, άντε και λίγο mandarake ungoogled chromium.

Αλλά.. αλλά... αλλά... ο Γούγλης ταΐζει τη Moziila, και επί του AV1.. μάντεψε ποιος γράφει τη πλειοψηφία του κώδικα του και σε ποιανού τον codec στηρίζεται.

https://aomedia.googlesource.com/aom

Επεξ/σία από aypnia
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Και πως μπορούμε να μάθουμε αν ο υπολογιστής μας είναι συμβατός με αυτό το νέο δεδομένο-feature?

Επεξ/σία από Paragontas-x

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...