Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
19 λεπτά πριν, 3DJIN είπε

πρεπει να πιανει cpu usage 99% για καποια λεπτα για να πας 80+

στο gaming σχεδον αδυνατον με 12 threads

μαμισιο κουλερακι είναι και ο 5600X με το στοκ στα ίδια temps παίζει.

• Απαντ. 48
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
23 λεπτά πριν, 3DJIN είπε

πρεπει να πιανει cpu usage 99% για καποια λεπτα για να πας 80+

στο gaming σχεδον αδυνατον με 12 threads

Επειδή παίζω μόνο pubg από games,έχω δει το cpu usage βαράει και 90αρια..γενικά είναι κακοφτιαγμένο παιχνίδι και είχε πάντα θέματα με το cpu usage.80+ δεν φτάνει εύκολα είναι η αλήθεια είναι η μέγιστη τιμή που έχω δει να πιάνει και μετά πέφτει.Αλλά καλού για κακού ίσως τελικά πάρω ένα aftermark cooler για να έχω και το κεφάλι μου ήσυχο.

Κοίτα,ενδεχομένως να μην έχω και κανένα θέμα,αλλά όπως είπε και ο φίλος @ICE-T το καλοκαίρι τι θερμοκρασίες θα πιάνει?

Επεξ/σία από lp_fan_1
  • Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, ICE-T είπε

το καλοκαίρι μπορεί φτάσει κοντά στο limit.

ή να χαιρετησει αμα εξω βαραει 40++

• Sad 1
Δημοσ.
10 ώρες πριν, lp_fan_1 είπε

Γενικά έχω δει σε διάφορα άρθρα πως οι επεξεργαστές 12ης γενιάς ανεβάζουν γενικώς υψηλές θερμοκρασίες.Βέβαια για τίποτα δεν είμαι σίγουρος, δεν μπορώ να ξέρω αν η ψύκτρα δεν έχει κουμπωθεί καλά και ούτε μπορώ να το τσεκάρω αφού δεν έχω ιδέα από hardware και δεν θέλω να κάνω καμιά χαζομάρα.

Θα δοκιμάσω να καταγράψω θερμοκρασίες και με msi afterburner αλλά δεν ξέρω πόσο έξω να πέφτει δηλαδή το CPUID HWMonitor από 84 που έχω δει που έχει αγγίξει ως μέγιστη τιμή και 80 να έχει φτάσει,δηλαδή να έχει πέσει 3-4 βαθμούς έξω, πάλι πολύ είναι.

Πρώτον δοκίμασε με το πρόγραμμα hwinfo, είναι κλάσεις ανώτερο από αυτό που χρησιμοποιείς. 

Δεύτερον, άλλαξε το σκουπίδι ψύκτρα που δίνει η Ιντελ με κάποια καλή aftermarket. Θα δεις μείωση έως και 30 βαθμούς!  Μιλάω εκ πείρας. 

• Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.
12 ώρες πριν, RTW4ever είπε

Πρώτον δοκίμασε με το πρόγραμμα hwinfo, είναι κλάσεις ανώτερο από αυτό που χρησιμοποιείς. 

Δεύτερον, άλλαξε το σκουπίδι ψύκτρα που δίνει η Ιντελ με κάποια καλή aftermarket. Θα δεις μείωση έως και 30 βαθμούς!  Μιλάω εκ πείρας. 

Έχεις να προτείνεις κάτι δεδομένου των hardware που έχω ανεβάσει?

Δημοσ.

Χωρις να ξερω εαν εισαι σε αυτη την περιπτωση, υπαρχει γνωστο θεμα με το μηχανισμο του socket και την υπερβολικη πιεση που ασκει στο κεντρο του επεξεργαστη με αποτελεσμα να λυγιζει την επιφανεια του προς τα μεσα και να μην πατα σωστα η ψυκτρα.

Ψαξε για Alder Lake washer mod, Socket 1700 bending.

Δημοσ.
Στις 23/3/2022 στις 11:44 ΜΜ, lp_fan_1 είπε

...Κοίτα,ενδεχομένως να μην έχω και κανένα θέμα,αλλά όπως είπε και ο φίλος @ICE-T το καλοκαίρι τι θερμοκρασίες θα πιάνει?

To καλοκαίρι, ότι θερμοκρασία και να έχει έξω, εσένα σε νοιάζει η θερμοκρασία δωματίου. Αν πχ. τώρα χειμωνιάτικα έχεις 21 βαθμούς στο δωμάτιο και το καλοκαίρι έχεις 36 (πολύ λέω - δεν αντέχονται 36 σε δωμάτιο), έχεις μια διαφορά 15 βαθμών.  Για τον επεξεργαστή, η αύξηση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ αναλογική (δηλαδή δεν είναι cpu temp χειμώνα +15) γιατί θέλει πολλή ενέργεια για να αυξηθεί μια ήδη ανεβασμένη θερμοκρασία. Αντε να ανεβεί 2-3 βαθμούς περισσότερο το καλοκαίρι...

Δημοσ.
Στις 25/3/2022 στις 8:38 ΠΜ, eaglos είπε

Χωρις να ξερω εαν εισαι σε αυτη την περιπτωση, υπαρχει γνωστο θεμα με το μηχανισμο του socket και την υπερβολικη πιεση που ασκει στο κεντρο του επεξεργαστη με αποτελεσμα να λυγιζει την επιφανεια του προς τα μεσα και να μην πατα σωστα η ψυκτρα.

Ψαξε για Alder Lake washer mod, Socket 1700 bending.

Ενδιαφέρον ειδικά αν πρόκειται για πρόβλημα με συγκεκριμένα sockets των κατασκευαστών (Foxconn πχ) ή είναι όλα έτσι λόγω intel spec. Ontopic με την stock στον 12400 (λίγο πιο χαμηλό ρολόι από τον 12500) δεν έχω παρατηρήσει τέτοια temps που αναφέρει ο topic starter. 50-55 gaming και 70-75 aida stress test.

6 ώρες πριν, Eloy είπε

To καλοκαίρι, ότι θερμοκρασία και να έχει έξω, εσένα σε νοιάζει η θερμοκρασία δωματίου. Αν πχ. τώρα χειμωνιάτικα έχεις 21 βαθμούς στο δωμάτιο και το καλοκαίρι έχεις 36 (πολύ λέω - δεν αντέχονται 36 σε δωμάτιο), έχεις μια διαφορά 15 βαθμών.  Για τον επεξεργαστή, η αύξηση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ αναλογική (δηλαδή δεν είναι cpu temp χειμώνα +15) γιατί θέλει πολλή ενέργεια για να αυξηθεί μια ήδη ανεβασμένη θερμοκρασία. Αντε να ανεβεί 2-3 βαθμούς περισσότερο το καλοκαίρι...

Αυτό ισχύει σε full load και με επαρκής ψύξη. Τα idle/light load temps πέφτουν πολύ με την ambient τον χειμώνα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 ώρες πριν, ilos είπε

...Αυτό ισχύει σε full load και με επαρκής ψύξη. Τα idle/light load temps πέφτουν πολύ με την ambient τον χειμώνα.

Nαι. Οταν η θερμοκρασία σε idle/light είναι χαμηλή, πχ. στους 35-45, η ambient θερμοκρασία παίζει ρόλο, αλλά απο την άλλη, αυτό δεν μας νοιάζει. Ο μόνος λόγος που δίνουμε σημασία αν η idle/light θερμοκρασία είναι50 κι όχι 40, είναι γιατί σκεφτόμαστε τι θα γίνει όταν ζοριστεί το σύστημα, και τι θερμοκρασίες θα πιάσει σε οριακή χρήση για πολλή ώρα. Αν αφαιρέσουμε τον ψυχολογικό παράγοντα οτι σε idle/light "έχω 50 βαθμούς ενώ θα έπρεπε ή θα μπορούσα να έχω 40", θα δούμε οτι τελικά για να ρίξουμε την θερμοκρασία απο τους 50 στους 40 ( κάτι που δεν έχει κάποιο όφελος), θα πρέπει να πληρώσουμε περισσότερα για καλύτερη ψύξη και/'η να ανεβάσουμε τα επίπεδα του θορύβου.

Για να πω και απο προσωπική εμπειρία, επειδή ασχολούμαι με το θέμα απο την εποχή του 286 με άπειρους επόμενους επεξεργαστές,  κι έχω περάσει απο όλα τα στάδια ανησυχίας και ψυχολογικού καταναγκασμού,  έχω φτάσει στο σημείο πλέον να μην ασχολούμαι με διαφορές θερμοκρασίας - εφόσον αυτοί είναι στα επιτρεπτά όρια λειτουργίας και ξέρω οτι έχουν τοποθετηθεί όλα σωστά. Γι'αυτό και οι υπολογιστές μου έχουν πάντα 1 ανεμιστήρα εισόδου κι 1 εξόδου, ακόμα κι όταν έχω χώρο να προσθέσω άλλους 2-3... Οφελος ? - σχεδόν μηδενικός θόρυβος σε idle/light, λιγότερα έξοδα, απλούστερη κατασκευή...

εντιτ... Α, και το τροφοδοτικό πάντα στo πάνω μέρος του κουτιού - ποτέ στον πάτο... :)  :)

Επεξ/σία από Eloy
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, BlueBlood7 είπε

Ενδέχεται να μην έχουν κάτσει καλά τα ποδαράκια της ψύκτρας. Μόνος σου έστεισες το μηχάνημα?

Και εγώ κάτι τέτοιο πιστεύω, είναι εύκολο να τσακίσουν ποδαράκια ή να μη μπουν τέρμα μέσα στις τρύπες (πλαστικούρα γαρ) ειδικά αν κάποιος δεν έχει προηγούμενη εμπειρία από stock intel ψύκτρες (καλό κούμπωμα + εναλλάξ/χιαστί κλείδωμα). Μου αρέσει όταν έβγαλε η amd τις wraith για τους ryzen που κόσμος ξενέρωσε που χρειαζόταν κατσαβίδι για τις βίδες στο backplate, ενώ ουσιαστικά είναι foolproof απλή τοποθέτηση εντελώς με αυτό τον τρόπο.

Επεξ/σία από ilos
  • Like 1
Δημοσ.

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, είσαι πολύ μακρία από τους 100 και ακόμη και τότε θα κάνει throttle.
Εύκολη λύση είναι να κατεβάσεις τα power limit.

Δημοσ.

Αν θυμάμαι σωστά το μηχάνημα στήθηκε από msystems, δε νομίζω ότι θεωρούνται άπειροι εκτός αν έγινε κάτι στη μεταφορά.

Επίσης το κουτί θεωρείται σωστό, με σιτα και ανεμιστήρες,  ακόμη και η στοκ θα έπρεπε να παίζει καλύτερα ειδικά μέσα στον χειμώνα.

Οπως και να έχει, μια ψύκτρα των 25 ευρώ, από την στιγμή που μιλάμε για σενάριο gaming, προτείνεται σε κάθε περίπτωση και θα κατεβάσει αρκετά τις θερμοκρασίες.

Δημοσ.
Στις 27/3/2022 στις 11:43 ΠΜ, BlueBlood7 είπε

Ενδέχεται να μην έχουν κάτσει καλά τα ποδαράκια της ψύκτρας. Μόνος σου έστεισες το μηχάνημα?

οχι η msystems μου το συναρμολογησε

Στις 27/3/2022 στις 1:22 ΜΜ, nickol-us είπε

Αν θυμάμαι σωστά το μηχάνημα στήθηκε από msystems, δε νομίζω ότι θεωρούνται άπειροι εκτός αν έγινε κάτι στη μεταφορά.

Επίσης το κουτί θεωρείται σωστό, με σιτα και ανεμιστήρες,  ακόμη και η στοκ θα έπρεπε να παίζει καλύτερα ειδικά μέσα στον χειμώνα.

Οπως και να έχει, μια ψύκτρα των 25 ευρώ, από την στιγμή που μιλάμε για σενάριο gaming, προτείνεται σε κάθε περίπτωση και θα κατεβάσει αρκετά τις θερμοκρασίες.

υπαρχει περιπτωση να εσπασε κατι στην μεταφορα γιατι βρηκα ενα κομματακι πλαστικο σπασμενο πολυ μικρο..δεν το εδωσα σημασια..ηταν ψιλομακροστενο οχι σαν ποδαρακι..ενα κομματακι πλαστικο ηταν μονο δεν το θεωρησα ακινδυνο...

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, lp_fan_1 είπε

οχι η msystems μου το συναρμολογησε

υπαρχει περιπτωση να εσπασε κατι στην μεταφορα γιατι βρηκα ενα κομματακι πλαστικο σπασμενο πολυ μικρο..δεν το εδωσα σημασια..ηταν ψιλομακροστενο οχι σαν ποδαρακι..ενα κομματακι πλαστικο ηταν μονο δεν το θεωρησα ακινδυνο...

Κούνησε την ψύκτρα πέρα δώθε. Όχι άγρμπα. Κουνιέται καθόλου ή φαίνεταιι σταθερή?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...