Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Επισκέπτης
Δημοσ.

Γειά σας, είμαι μαθητής της Γ Λυκείου και δίνω σε 2 μήνες πανελλήνιες έχοντας ως κύριο στόχο την σχολή ΗΜΜΥ του ΕΜΠ. Γειά το μέλλον σκέφτομαι κυρίως να ασχοληθώ με τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις (ξενοδοχεία, σούπερ μάρκετ, γενικά επιχειρήσεις). Είμαι καλός μαθητής και στοχεύω υψηλούς βαθμούς στις πανελλαδικές αλλά επειδή τίποτα δεν είναι σίγουρο θέλω να με βοηθήσετε να οργανώσω τις εναλλακτικές μου. Δεν είμαι από Αθήνα (η κοντά σε κάποια πόλη με πανεπιστήμιο) όμως έχω σπίτι εκεί (Αθήνα), και παρότι δεν προέρχομαι από ευκατάστατη οικογένεια πιστεύω πως θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε οικονομικά αν πετύχω σε άλλη πόλη. Η ερωτήσεις μου είναι: 

1) ποια σχολή ΗΜΜΥ πέρα από αυτή του ΕΜΠ είναι καλύτερη στο αντικείμενο με το οποίο σκοπεύω να ασχοληθώ;

2) ποια τα δικαιώματα των ηλεκτρολόγων του ΠΑΔΑ σε σχέση με αυτά των ΗΜΜΥ;

3) να επιλέξω ΗΜΜΥ σε κάποια άλλη πόλη ή Ηλεκτρολόγων στο ΠΑΔΑ

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Δημοσ.

Καλημέρα και καλή επιτυχία στις εξετάσεις. Το πτυχίο ΠΑΔΑ δεν ξέρω αν δίνει τα πλήρη δικαιώματα ηλεκτρολόγου / μηχανολόγου μηχανικού (ποσωπικά δεν το εύχομαι να πήρε πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα). Καλύτερα να απευθύνεις ερώτηση στο τμήμα απευθείας αλλά και σίγουρα στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Κατά τα άλλα το θεωρώ υποδεέστερο απο τα ΗΜΜΥ των πολυτεχνικών σχολών και του ΕΜΠ φυσικά. Πριν μερικά χρόνια ήταν ΤΕΙ και μεταονομάστηκαν σε πανεπιστήμια ξαφνικά. Δες και τις περσινές βάσεις εισαγωγής για να καταλάβεις.

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ (ΕΜΠ)
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών    ΑΕΙ    Αθήνα    18.487

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΑΠΘ)
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών    ΑΕΙ    Θεσσαλονίκη  17.996

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών    ΑΕΙ    Πάτρα    16.914

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών    ΑΕΙ    Αθήνα    11.645

Προσωπικά θα επέλεγα τμήμα άλλης πόλης παρά αυτό. Με 11.645 και δίπλωμα μηχανικού είναι αστείο. Είναι σαν να γίνεσαι γιατρός απο σχολή νοσηλευτικής. 

• Like 1
Δημοσ.

Για μενα δεν έχει σημασία ο βαθμός αλλά το όνομα. Ακόμα και 11.645 για κάποιο λόγο να έφτανε το ΕΜΠ και 19.999 το ΠΑΔΑ δεν θα άλλαζε κάτι. Το ΕΜΠ είναι το ΕΜΠ, λες πολυτεχνείο και τέλος. Το ΠΑΔΑ είναι το πρώην ΑΤΕΙ που είναι το πρώην ΤΕΙ που κάποτε λεγόταν ΚΑΤΕ που έχει περάσει από ανώτερη σε ανώτατα εκπαίδευση, από τεχνολογική σε πανεπιστημιακή που όμως ακούστηκε ότι θα γίνει πανεπιστήμιο εφαρμογών. Μερικές ακόμα δεκάδες μπλεξίματα με επαγγελματικά δικαώματα κτλ. Σίγουρα θα βρεθεί κάποιος να σου πει αα εμένα ο Σάκης ο κολλητός μου πήγε με το πτυχίου Ηλ Μηχ από το ΠΑΔΑ και τώρα είναι αντικαγκελάριος στη Γερμανία. Αλλά αυτά είναι οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Οτιδήποτε δεν είναι ΕΜΠ (στο πτυχίο αυτό λέω) είναι συμβιβασμός (προφανώς εννοώ και τα υπόλοιπα πολυτεχνεά).

Θα συμφωνήσω με τον προηγούμενο με το γιατρός και το νοσηλευτής. Είναι πιο διακριτά επαγγέλματα και προσφέρονται περισσότερο για παράδειγμα. Θα πεις δηλαδή, κάτσε ρε φίλε. Η νοσηλευτική έχει τα ίδια μαθήματα, χειρουργικές, παθολογίες, ανατομίες φαρμακολογίες, σιγά ποια η διαφορά; Επειδή είνα 6ετές; Ε θα κάνω ένα μάστερ στην ιατρική, κάτι χειρουργικό και θα κάνω τον γιατρό μετά. Ε δεν πάει έτσι. Γιατί η παθολογία πχ σε μαθαίνει πως να βλέπεις τον άρρωστο, πως να κάνεις διάγνωση και θεραπεία, ενώ η δουλειά του νοσηλευτή είναι έχοντας πάρει στοιχεία παθολογίας να φροντίσει να γίνουν αυτά που λέει ο γιατρός.

• Like 3
Δημοσ.

Επειδή προκειται για επαγγελμα μηχανικού πριν κάνεις το μηχανογραφικό ψάξε το ΤΕΕ   ποιες σχολές κατωχυρωνουν τα επαγγελματικά δικαιώματα του κλάδου που θες να ασχοληθείς. 

Δημοσ.

Αν έχιε πάρει το ΠΑΔΑ πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα σε Η/Μ είναι (αν θα πάρει θα είναι) σκάνδαλο. Για να μπείς ΕΜΠ και σε κάποιες ακόμα πολυτεχνικές σχολές (π.χ Θεσσαλονίκη, πάτρα) πρέπει και σαν μαθητής και σαν φοιτητής να ζοριστείς πολύ. Σαν φοιτητής αν θες να βγει σε 5 χρόνια ναι θα ζοριστείς πολύ. Θα χρειαστείς φροντιστήρια, έξοδα για αυτά κτλ. Το 1994 που έδινα εγώ ήταν 4 τμήματα Ημμυ (εμπ, θεσσαλονίκη, πάτρα, ξάνθη). Ειδικά της θεσσαλονίκης που γνωρίζω έπαιρνε 150 εισακτέους. Μετά απο κάποια χρόνια έπαιρνε 300. Τώρα ούτε ξέρω πόσα τμήματα είναι. Σε ένα βράδυ χωρίς σημαντικές υποδομές (και δεν μιλάω κυρίως για κτίρια) ξεφύτρωσαν νέα τμήματα ημμυ, με ποιο χαρακτηριστικό αυτο του ΠΑΔΑ που ήταν ένα ΤΕΙ. Και η βάση εισαγωγής δείχνει και την απαξίωση που έχει γιατι προφανώς ούτε στα ψιλά δεν φτάνει τα παραδοσιακά τμήματα. Δεν μπορεί έτσι ξαφνικά απο ΤΕΙ να γίνει ισότιμο παραδοσιακών πολυτεχνικών σχολών. Αυτό που έχει γίνει είναι τραγικό, η Ελλάδα μια χώρα που ούτε βίδες δεν παράγει να έχει τόσα τμήματα ημμυ και 200-300 εισακτέους έκαστο. Λες και είμαστε Γερμανία.

• Like 3
  • Confused 1
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, tzitzikas2 είπε

Δεν μπορεί έτσι ξαφνικά απο ΤΕΙ να γίνει ισότιμο παραδοσιακών πολυτεχνικών σχολών. Αυτό που έχει γίνει είναι τραγικό, η Ελλάδα μια χώρα που ούτε βίδες δεν παράγει να έχει τόσα τμήματα ημμυ και 200-300 εισακτέους έκαστο. Λες και είμαστε Γερμανία.

Το θέμα για μενα είναι ότι έχουν το ίδιο όνομα ενώ είναι διαφορετικά πράγματα. Και είναι άδικο πια για αυτούς του ΠΑΔΑ να θεωρούνται υποδεέστεροι ενώ τελειώνουν 4ετή σχολή Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Για μενα καλύτερα να ήταν ένα τριετές τμήμα με σαφή χαρακτηριστικά παρά αυτό το πράγμα. Όσο για τη βάση, θα χρειστούν πολλά χρόνια να φύγει η "ρετσινιά" του ΤΕΙ από το ΠΑΔΑ. Στην ουσία το ΠΑΔΑ αυτοπροσδιορίζεται ως πρώην ΤΕΙ, δεν έχει ταυτότητα. Άσε που το ΠΑΔΑ δεν πιστεύω να μακροημερεύσει. 

• Like 3
Δημοσ.

Μια φιλική προειδοποιήση για τα τμήματα ΗΜΜΥ (τα 4 παραδοσιακά). Θα χρειαστεί να διαβάσεις αρκετά εώς πολύ περισσότερο σε σχέση με φίλους σου από άλλες σχολές και όλος αυτός ο κόπος δεν θα σου προσφέρει κάτι επαγγελματικά μετέπειτα. Τι θέλω να πω στην αγορά εργάσιας μετά μικρή σημασία έχει αν τελειώσες πληροφορική τει ή ΗΜΜΥ κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσετε με τις ίδιες απολάβες.

Επισκέπτης
Δημοσ.
30 λεπτά πριν, guidethe είπε

Μια φιλική προειδοποιήση για τα τμήματα ΗΜΜΥ (τα 4 παραδοσιακά). Θα χρειαστεί να διαβάσεις αρκετά εώς πολύ περισσότερο σε σχέση με φίλους σου από άλλες σχολές και όλος αυτός ο κόπος δεν θα σου προσφέρει κάτι επαγγελματικά μετέπειτα. Τι θέλω να πω στην αγορά εργάσιας μετά μικρή σημασία έχει αν τελειώσες πληροφορική τει ή ΗΜΜΥ κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσετε με τις ίδιες απολάβες.

Τα τμήματα μηχανικών του παδα είναι πενταετούς φοίτησης και σε όλα έχουν αποδοθεί integrated master εκτός από το Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής που είναι πενταετούς φοίτησης αλλά δεν έχει integrated master. 

Οι απόφοιτοι μηχανικοί του παδα δεν εγγράφονται στο τεχνητό επιμελητήριο Ελλάδας. Αυτή είναι η μόνη διαφορά με το ΕΜΠ

Δημοσ.
Στις 22/3/2022 στις 12:59 ΜΜ, maik72437 είπε

Γειά σας, είμαι μαθητής της Γ Λυκείου και δίνω σε 2 μήνες πανελλήνιες έχοντας ως κύριο στόχο την σχολή ΗΜΜΥ του ΕΜΠ. Γειά το μέλλον σκέφτομαι κυρίως να ασχοληθώ με τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις (ξενοδοχεία, σούπερ μάρκετ, γενικά επιχειρήσεις). Είμαι καλός μαθητής και στοχεύω υψηλούς βαθμούς στις πανελλαδικές αλλά επειδή τίποτα δεν είναι σίγουρο θέλω να με βοηθήσετε να οργανώσω τις εναλλακτικές μου. Δεν είμαι από Αθήνα (η κοντά σε κάποια πόλη με πανεπιστήμιο) όμως έχω σπίτι εκεί (Αθήνα), και παρότι δεν προέρχομαι από ευκατάστατη οικογένεια πιστεύω πως θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε οικονομικά αν πετύχω σε άλλη πόλη. Η ερωτήσεις μου είναι: 

1) ποια σχολή ΗΜΜΥ πέρα από αυτή του ΕΜΠ είναι καλύτερη στο αντικείμενο με το οποίο σκοπεύω να ασχοληθώ;

2) ποια τα δικαιώματα των ηλεκτρολόγων του ΠΑΔΑ σε σχέση με αυτά των ΗΜΜΥ;

3) να επιλέξω ΗΜΜΥ σε κάποια άλλη πόλη ή Ηλεκτρολόγων στο ΠΑΔΑ

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

1) της πατρας, μετα της θεσσαλονικης, και τελευταια των χανιων

ειναι ολες δυσκολες σχολες να ξερεις.

Το ΠΑΔΑ, ειδικα το μισο που ηταν το πρωην ΤΕΙ Αθηνας, ειναι το απολυτο μπουρδελο, τελειως ξεπλενια και ανοργανωσια. Νομιζω οι σχολες των ηλεκτρολογων ειναι πλεον ολες στο μισο του ΤΕΙ Πειραια, που ειναι αρκετα πιο καλα τα πραγματα.

Επισκέπτης
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Ntinaras είπε

1) της πατρας, μετα της θεσσαλονικης, και τελευταια των χανιων

ειναι ολες δυσκολες σχολες να ξερεις.

Το ΠΑΔΑ, ειδικα το μισο που ηταν το πρωην ΤΕΙ Αθηνας, ειναι το απολυτο μπουρδελο, τελειως ξεπλενια και ανοργανωσια. Νομιζω οι σχολες των ηλεκτρολογων ειναι πλεον ολες στο μισο του ΤΕΙ Πειραια, που ειναι αρκετα πιο καλα τα πραγματα.

Δεν είναι τόσο καλό το παδα όσο ΕΜΠ Πολυτεχνείο Κρήτης Θεσσαλονίκη αλλά θα πρέπει να μην χρησιμοποιείς τέτοιους χαρακτηρισμούς.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
22 ώρες πριν, guidethe είπε

δεν ισχύει αυτό, ειδικά αν θές να εργαστείς στο εξωτερικό. Υπάρχουν εταιρίες λογισμικού που ψάχνουν απόφοιτους που να είναι προγραμματιστές αλλά να έχουν και υπόβαθρου μηχανικού (π.χ Βeta cae). Στην υπογραφή σε μελέτη, επίβλεψη, εγκατάσταση στα ηλεκτρομηχανολογικά έργα ο απόφοιτος Ημμυ ή ο μηχανολόγος απο πολυτεχνική σχολή έχει υπογραφή για απεριόριστη ισχύ εγκατάστασης ενώ ο απόφοιτος Τει έχει περιορισμό στα kw. Εξαρτάται πάντα που θες να κοιτάξεις επαγγελματικά. Σίγουρα πολλοί δεν βλέπουν τους κόπους τους να ανταμείβονται στην Ελλάδα, σε αυτό θα συμφωνήσω απόλυτα.

Το Ημμυ Πάτρας έχει πολύ δυνατό τομέα Ενέργειας. Για αυτούς που γράφουν οτι μόνο ΕΜΠ αξίζει.

21 ώρες πριν, scha είπε

Τα τμήματα μηχανικών του παδα είναι πενταετούς φοίτησης και σε όλα έχουν αποδοθεί integrated master εκτός από το Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής που είναι πενταετούς φοίτησης αλλά δεν έχει integrated master. 

Οι απόφοιτοι μηχανικοί του παδα δεν εγγράφονται στο τεχνητό επιμελητήριο Ελλάδας. Αυτή είναι η μόνη διαφορά με το ΕΜΠ

καλό νέο χάρηκα! Κατα τα άλλα ας πάρουν και ντοκτορά 

Επεξ/σία από tzitzikas2
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 25/3/2022 στις 9:38 ΠΜ, tzitzikas2 είπε

δεν ισχύει αυτό, ειδικά αν θές να εργαστείς στο εξωτερικό. Υπάρχουν εταιρίες λογισμικού που ψάχνουν απόφοιτους που να είναι προγραμματιστές αλλά να έχουν και υπόβαθρου μηχανικού (π.χ Βeta cae). Στην υπογραφή σε μελέτη, επίβλεψη, εγκατάσταση στα ηλεκτρομηχανολογικά έργα ο απόφοιτος Ημμυ ή ο μηχανολόγος απο πολυτεχνική σχολή έχει υπογραφή για απεριόριστη ισχύ εγκατάστασης ενώ ο απόφοιτος Τει έχει περιορισμό στα kw. Εξαρτάται πάντα που θες να κοιτάξεις επαγγελματικά. Σίγουρα πολλοί δεν βλέπουν τους κόπους τους να ανταμείβονται στην Ελλάδα, σε αυτό θα συμφωνήσω απόλυτα.

Το Ημμυ Πάτρας έχει πολύ δυνατό τομέα Ενέργειας. Για αυτούς που γράφουν οτι μόνο ΕΜΠ αξίζει.

Ναί μόνο σε αυτή την περίπτωση έχεις τον περιορισμό με την ισχύ εγκατάστασης αλλά σε θέσεις με προγραμματισμό που δεν εμπλέκονται και ηλεκτρολογικά δεν υπάρχει κάποιο bonus. Μόνο μια έκφραση συμπόνοιας αν και άλλος είναι ηλεκτρολόγος :P

Επεξ/σία από guidethe
Δημοσ.
Στις 24/3/2022 στις 11:06 ΠΜ, guidethe είπε

Μονο που αν διαβάσεις το ποστ δε λέει για πληροφορική αλλά για εγκαταστασεις. Κι εκει εχει σημασία ο μηχανικός να εχει την απαραίτητη αδεια.  Από ΗΜΜΥ πολυτεχνείου την εχει. 

Δημοσ.
On 02/04/2022 at 13:05, guidethe said:

Ναί μόνο σε αυτή την περίπτωση έχεις τον περιορισμό με την ισχύ εγκατάστασης αλλά σε θέσεις με προγραμματισμό που δεν εμπλέκονται και ηλεκτρολογικά δεν υπάρχει κάποιο bonus. Μόνο μια έκφραση συμπόνοιας αν και άλλος είναι ηλεκτρολόγος :P

Ε αμα σπουδάσεις ΗΜΜΥ στα μεγάλα πολυτεχνεία της χώρας για να γίνεις προγραμματιστής, κάτι πολύ λάθος έχει πάει σε όλο αυτό ! Ακόμα και αυτοί δηλαδή που τελειώσαμε σχολές πληροφορικής ξεκινάμε απο τα ίδια που ξεκινάνε και οι απόφοιτοι ΙΕΚ και όλους τους πατάνε κάτω όσοι αντί να περάσουν 4-5-6 χρόνια σε κάποια σχολή μαθαίνοντας μετασχηματισμούς Fourier και γραμμική άλγεβρα, πιαστήκανε με 1-2 γλώσσες προγραμματισμού και 2-3 frameworks και μέχρι οι πρώτοι να αποφοιτήσουν έχουν και καμια 3 χρόνια προυπηρεσίας στην πλάτη.

Κάθε σχολή έχει διαφορετικό στόχο και η επιλογή του υποψηφίου πρέπει να το αντανακλά αυτό. Οι πιο "ποθητές" θέσεις είναι τέτοιες γιατι προσφέρουν δυνατότητες που δεν προσφέρουν άλλες και αυτές σίγουρα δεν αφορούν θέσεις Junior java developer.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...