Προς το περιεχόμενο

Εφιαλτικά σενάρια παραβίασης του Internet Surfing μας...

karib

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εχω την εξής απορία:

Ως γνωστόν, οι παροχείς Internet, εκτός από το να μας προσφέρουν Internet, κρατούν κάποια στατιστικά στοιχεία για την

περιήγησή μας στο δίκτυο, μερικά δε από αυτά είναι προσβάσιμα και σε εμάς.

Σκεφτομαι οτι δεν μπορει κανείς να αποκλείσει το γεγονός να συλλέγονται και κάποιες πληροφορίες επιπλέον, όπως τις δικτυακές

διευθύνσεις που επισκέπτεται κάποιος, πόσο συχνά βλέπει ένα url, πόση ώρα κάθεται κανείς κλπ κλπ

Και δεν μιλώ για In.gr, flash.gr που ολοι μπαινουμε για την καθημερινη μας ενημερωση κλπ. Εννοώ για επισκέψεις σε κατηγορίες

από sites ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του καθενός.

Πχ. κάποιος μπορεί να ασχολείται με μοτοσυκλέτες. Άλλος με καταδύσεις. Άλλος με ρούχα.

Λογοκρισία δεν υπάρχει, αλλά ποιος αποκλείει να δημιουργείται ένα Profil του χρήστη και κάποιοι να γνωρίζουν τις ιδιαίτερες

προτιμήσεις του? Βεβαια τα στοιχεια αυτα τα εχουν οι isp.

Επίσης ότι ο κωδικός x επισκέπται αυτές τις διευθύνσεις, δεν σημαίνει ότι κατ'αναγκη ταυτιζεται με ένα και μονο φυσικο

προσωπο. Μπορει πολλα ατομα να μπαινουν στο net με τους ιδιους κωδικους (αδερφια, φίλοι, συνεργάτες κλπ)

Σε ενα εφιαλτικο σενάριο ομως, δεν θα μπορούσε να πωλήσει ένας isp τα στοιχεία αυτά σε κάποιον που θέλει να μας βλάψει(χωρις

φυσικά να γνωστοποιήσει τις προθεσεις του), εστω και με χρονική καθυστέρηση (πχ. που σερφαρε ο x το 2000-αν ηταν συνδρομητής

μας φυσικά), και να μας εκβιάζει χωρίς κανεις να σεβεται το απορρητο της περιηγησης μας στο Net?

Μαλιστα, καθως οδευουμε στη λυση της σταθερης σύνδεσης-dsl, νομιζω οτι τα πραγματα χειροτερευουν.

Λύσεις -προληπτικες: Proxy για ανωνυμο surfing? Δήλωση ψευδων στοιχείων κατά την υπογραφή συμβασης με Isp? Τακτικη αλλαγη

isp? Τι άλλο?

(Σημειωση: Παλια ειχα χρησιμοποιησει proxy. Αλλα είτε μου εκοβε γραφικά,είτε μου έριχνε την ταχύτητα κλπ.)

Ή απλά είναι ουτοπικό το σενάριο?

Αποψεις και λύσεις?

• Απαντ. 62
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Κανεις δεν συμμεριζεται αυτες τις ανησυχιες?

Κοιμαστε ήσυχοι και λετε δεν θα συμβει σε μενα ποτε κατι τετοιο?

Δημοσ.

Νομίζω ότι απλά όλοι μας έχουμε δεχθεί (και αποδεχθεί) ότι μας παρακολουθούν και καταγράφουν τις καταναλωτικές (και όχι μόνο) συνήθειες.

Αν βρεις βιώσιμη λύση (οι proxy δεν είναι, τουλάχιστον για μένα), σφύρα την.

Δημοσ.

Οι Proxy δεν μπορούν να μας εξασφαλισουν με κανενα τροπο?

Εννοω χωρίς πολύπλοκες εγκαταστασεις, παραμετροποιησεις κλπ. Με ευχρηστία.

Δεν ξερω, προσωπικά εκφραζω τη φοβία μου για το μέλλον.

Σκεφθηκα όσα εγραψα πιο πάνω αλλά μπορεί κανείς άλλος να έχει ιδέες για την αντιμετώπιση-έστω και σε κάποιο βαθμό-του προβλήματος.

Δημοσ.

Δυστυχώς το φακέλωμα είναι καθημερινό και όχι μόνο απο το internet. Ειμαι χρήστης απο το 96 (λές και είμαι ναρκωμανής ακούγεται αλλα ε, ναρκωτικό είναι και το internet) στην otenet και κατα καιρούς αλλάζω (τώρα που είμαι φοιτητής τη βγάζω με καρτες) εγώ είμαι απόλυτα πεπεισμένος οτι κρατάνε και την παραμικρή σελίδα που έχω επισκεφθεί και δε θέλω να σκέφτομαι για ποιούς σκοπούς μπορεί αυτό να χρησιμοποιηθεί, κάποιοι θα πουν μην είμαστε καχύπτοτοι αλλα μάλλον σκέφτονται για ένα κόσμο αγγελικά πλασμένο...

καταλήξαμε η μόνη λύση για να μπαίνουμε ανώνυμα είναι τα internet - cafe

Δημοσ.

Αυτο που εγω δεν μπορω να καταλαβω ειναι γιατι προβληματιζεσαι τοσο πολυ...

Εισαι αναρχικος ή τρομοκρατης? Φανταζομαι πως οχι... Κανεις κατι παρανομο? (Και δεν αναφερομαι στο να βρεις την τελευταια εκδοση των windows αντεγραμμενη, αυτο δεν θεωρειται πλεον παρανομο αφου ολοι το κανουν και δεν προκειται κανεις να σε συλλαβει...)

Κατα την αποψη μου πολυ καλη ειναι η παρακολουθηση και η καταγραφη... Διαφωνεις οτι τα μελη της Αλ Καϊντα επικοινωνουν μεταξυ τους μεσω internet? Ειναι φυσικα κωδικοποιημενα τα μηνυματα τους αλλα "ο,τι κλειδωνει ξεκλειδωνει"

Για να μην το παμε ομως μακρυα και σε σεναρια επιστημονικης αντιτρομοκρατικης φαντασιας: Σκεψου οτι πολλοι ανταλλασσουν μεσω Διαδικτυου παρανομο πορνογραφικο υλικο: παιδακια στη χειροτερη φαση εκμεταλλευσης!!! Αν δεν το παρακολουθησουν πώς τα τους πιασουν?

Κοιτα απλα να αποδεχτεις οτι καποιος σε παρακολουθει... Οσο εσυ εισαι νομιμος (αν και αυτο σηκωνει πολυυυυυυυυυυυυυυ μεγαλη κουβεντα - οχι για σενα προσωπικα αλλα για τον μεσο απροσωπο χρηστη) δεν εχεις να φοβηθεις τπτ...

ΥΓ χαριτολογωντας: Αντε και πες πως καποιος που σε μισει βγαινει και λεει δημοσια πως εχεις κατεβασει ολα τα video της Sylvia... Και τι να λεει? Κακο ειναι να βλεπει κανεις τσοντες? Μαλλον το αντιθετο...

Δημοσ.

...οπότε Stathispap αν κατέβεις να πάρεις την αλληλογραφία σου και δείς όλα τα γράμματά σου ανοιγμένα, να υποθέσω οτι δεν θα σε ενοχλήσει, αφού δεν είσαι αναρχικός ούτε τρομοκράτης.

...ούτε και αν βρείς μια κρυφή καμερούλα στο σαλόνι σου που την έχει βάλει ο psycho γείτονάς σου θα σε ενοχλήσει γιατί δεν φέρνεις παιδάκια στο σπίτι σου, ούτε βόμβες φτιάχνεις.

...αν τέλος πιάσεις και το psycho γείτονά σου να έχει κολλημένο το αυτί του στην πόρτα του σπιτιού σου, δεν θα ενοχληθείς γιατί στη ζωή σου δεν υπάρχει η παραμικρή υπόννοια παρανομίας.

Είναι απλοϊκή σκέψη η "αφού δεν κάνω τίποτα κακό, ας με παρακολουθούν".

Δημοσ.

...οπότε Stathispap αν κατέβεις να πάρεις την αλληλογραφία σου και δείς όλα τα γράμματά σου ανοιγμένα, να υποθέσω οτι δεν θα σε ενοχλήσει, αφού δεν είσαι αναρχικός ούτε τρομοκράτης.

...ούτε και αν βρείς μια κρυφή καμερούλα στο σαλόνι σου που την έχει βάλει ο psycho γείτονάς σου θα σε ενοχλήσει γιατί δεν φέρνεις παιδάκια στο σπίτι σου, ούτε βόμβες φτιάχνεις.

...αν τέλος πιάσεις και το psycho γείτονά σου να έχει κολλημένο το αυτί του στην πόρτα του σπιτιού σου, δεν θα ενοχληθείς γιατί στη ζωή σου δεν υπάρχει η παραμικρή υπόννοια παρανομίας.

συμφωνώ απολύτως με τον dmezin. Πές οτι έχω γείτονα γκέι και δεν είχε internet και τον άφηνα λίγο στο internet στον υπολογιστή μου. Κυριλλέ δηλαδή να το ξέρει αυτό κάποιος αφού το τηλέφωνο είναι στο όνομα μου. (καλα δεν πρόκειται να τον άφηνα σπίτι μου αλλα λέμε τωρα... :D )

ΥΓ: Δηλαδή τα μέλη της Αλ Καιντα θα επικοινωνούν με email απο το hotmail ή το yahoo και θα τους πιάσουνε; Αν θέλαν θα τους πιάναν. Αν υπάρχει Αλ Κάιντα (γιατί μας τα χουν κάνει τσουρέκια στα κανάλια) τότε δεν είναι τόοοσο χαζοί. Ακούμε για ασφάλει στους Ολυμπιακούς κλπ κλπ. Ηλίθιοι είναι να χτυπήσουν στην Αθήνα; Οχι βέβαια κάτι άλλο γίνεται εδω πέρα, οπότε το να μας παρακολουθούν δεν είναι λύση, αλλα ξεφύγα απο το topic οπότε με συγχωρείτε

Δημοσ.

to paradigam me to spiti den einai akrivos swsto

o ISP einai san na eisai nikaris kai o spitonikokiris sou thelei na kserei ti ginete mes to spiti tou KAI NAI AFTO GINETE kai ginonte poloi spastiki oi spitonikokirides merikes fores..alla einai spiti tous.....

afto einai to sosto paradigma kai oxi o diestrmenos gitonas ;)

Δημοσ.

Ούτε το δικό σου το παράδειγμα είναι σωστό γιατί κανένας δεν έχει δικαίωμα να ξέρει τι γίνεται στο σπίτι σου, άσχετα αν το νοικιάζεις ή είναι ιδιοκτησία σου ....

Υπάρχει και το οικογενειακό άσυλο.

Και φυσικά δεν συμφωνώ με την παραπάνω απλοική άποψη, του εφόσον δεν κάνω τίποτα κακό άρα ας με παρακολουθούν....

Δυστυχώς το Internet για μένα προσωπικά είναι το πιο επισφαλές μέσο και ο προβληματισμός του karib έχει μια πολύ σοβαρή βάση και τον συμμερίζομαι απόλυτα,

αλλά δεν υπάρχει και λύση αυτή την στιγμή και ακόμα χειρότερα δεν υπάρχει ούτε πολιτική βούληση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά πουθενά στον κόσμο γιατί απλούστατα δεν τους συμφέρει.

Και εξηγούμε οι εταιρείες θέλουν να γνωρίζουν τις καταναλωτικές μας συνήθειες γιατί πουλάνε αποδοτικότερα τα προιόντα τους, οι κυβερνήσεις θέλουν ξέρουν τι σελίδες επισκεπτόμαστε με ποιούς ανταλάσουμε e-mail και τι γράφουμε μέσα σε αυτά γιατί πολύ απλά μας ελέγχουν απόλυτα με αυτόν τον τρόπο και η πρόφαση για όλα αυτά είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας (έπρεπε να βρούμε έναν εχθρό βλέπεις).

Δημοσ.

Καλησπερα,ολα γινονται για λογους εμποριου - διαφημηστικους , αλλα το θεμα ειναι η εφορια γιατι δεν επεμβαινει,αν σε μια εφημεριδα βαλεις μια ευρευνα αγορας αυτη θα φορολογηθει,το ιδιο σε καθε εντυπο στο internet γιατι οχι? ειπαμε να προωθηθει το ιντερνετ εις βαρος αλλων?

Δημοσ.

ma kala edw mas parakoloytoyn aiwnes kai aiwnes twra anhsyxhses :) Prwta htan ta tlefwna,meta htan oi ypologistes,meta ta kinhta thlefwna,oi doryforoi,oi kameres se oloys toys dromoys(ayto sto e3wteriko perissotero).Mhn to psaxneis na alla3eis ton "asfalh" kosmo den ginetai opote keep walking:) Ase poy mporei na syllegoyn to kate ti gia ton katena alla den einai oti tha katsoyn na 3eskalisoyn esena h emena.Kai me thn paranomh antallagh tragoydin px nomizeis oti an thelane den stelnane myria klhseis kate mera?Apla den symferei kapoioys na pesei todiktyo(eite legontai paroxeis eite legontai etaireies plhroforikhs eite kybernhseis) opote kai den polykhnhgane to kosmaki.An esena s erxotane ena prostimo 10000eyrw kai se fakelwnane tha 3anakatebazes moysikh h programmata?An oxi tha kratages thn sydensh inet?Na deis gia to pote tha kleinane oles oi adsl kai milaw eidika gia e3wteriko p eimai egw kai poy edw einai poly piestika ta pragmata me to file sharing.Oso gia tromokrates klp sigoyra epikoinwnoyn mesw internet alla den nomizw oti xaris to fakelwma toys briskoyn alla ayto einai ena allo topic......

Δημοσ.

Εντάξει το παράδειγμα με το σπίτι μπορεί να μην ήταν απόλυτα επιτυχημένο αλλά ήθελα να δείξω κάποια πράγματα περί προσωπικής ζωής/δεδομένων κλτ.

Όσο για τους ISP ... το λέει και τ' όνομά τους Internet Service Providers. Το Internet δεν έχει ιδιοκτησιακό καθεστώς. Οι τύποι απλά παρέχουν την δυνατότητα σύνδεσης. Ετσι, αν εσένα ο νοικάρης σου κάνει κάτι παράνομο στο σπίτι που του νοικιάζεις κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει εσένα. Οπότε η δικαιολογία της παρακολούθησης για εντοπισμό παρανομιών μέσω των συνδέσεων που παρέχουν είναι αβάσιμη κατά την ταπεινή μου γνώμη.

Δημοσ.

Όταν αγοράζετε μια σύνδεση και την ενεργοποιείτε... με την ενεργοποίηση αυτής υπάρχουν κάποιοι όροι στους οποίους συμφωνείτε και γίνεται η ενεργοποίηση. Αν δεν συμφωνείτε δεν κάνετε ενεργοποίηση και κάθεστε και ακούτε την μουσικούλα από το cdrom και παίζετε και κανένα παιχνιδάκι. Από την στιγμή όμως που έχετε συμφωνήσει φταίτε εσείς και μόνο εσείς και όχι ο ISP. Στο κάτω κάτω η ζωή είναι γεμάτη όρους! Που άλλοι θα αποδεχθείτε και άλλοι όχι... όσο για την αλληλογραφία δεν έχει δικαίωμα κανένας ISP να την ανοίξει... φιλτράρονται μόνο ύποπτες λέξεις και ΑΝ! Εγώ προσωπικά δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα ο ISP να ξέρει που μπαίνω και που συνδέομαι, γιατί πολύ απλά είμαι καθαρός... και να μην ήμουν θα έμπαινα όπου γούσταρα χωρίς να πάρει χαμπάρι τίποτα ή και να έπαιρνε δεν θα ξέρε ποίος. Ευτυχώς οι επιλογές είναι πολλές σήμερα… αν εσείς κάνετε την επιλογή και μετά το μετανιώνετε, είστε υπεύθυνοι εσείς και μόνο εσείς.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...