Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Από τις 6 Ιουλίου φέτος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, όλα τα αυτοκίνητα που εξέρχονται από τις γραμμές παραγωγής και λαμβάνουν έγκριση πώλησης, θα ενσωματώνουν σύστημα ηλεκτρονικής Καταγραφής Δεδομένων Συμβάντων» (EDR, Event Data Recorder). Ουσιαστικά, έχουμε να κάνουμε με ένα παρόμοιο σύστημα με το «μαύρο κουτί» (που στην πραγματικότητα είναι πορτοκαλί χρώματος) που βρίσκεται στα αεροσκάφη.

Το συγκεκριμένο σύστημα, σε περίπτωση ατυχήματος, θα δίνει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα των αρχών σχετικά με τον τρόπο που οδηγούσε κάποιος πριν το ατύχημα, τις συνθήκες που επικρατούσαν λίγα δευτερόλεπτα πριν το ατύχημα, την ταχύτητα, την πέδηση, την ανάπτυξη αερόσακων, την κατάσταση και την λειτουργία των διάφορων συστημάτων ασφαλείας κ.ά.

Χάρη στη βοήθεια του, οι αρχές θα μπορούν να έχουν μία σαφέστερη εικόνα για τις συνθήκες του ατυχήματος και για την υπαιτιότητα των εμπλεκόμενων οδηγών. Τα δεδομένα που συλλέγει το EDR είναι ανώνυμα πάντως -αποτελούν εμπιστευτικές πληροφορίες- και θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την ανάλυση και την έρευνα συμβάντων. Έτσι, στα δεδομένα δεν περιλαμβάνεται κάποιο στοιχείο αναγνώρισης του αυτοκινήτου, του οδηγού ή του ιδιοκτήτη του ενώ δεν περιέχουν δεδομένα βίντεο ή ήχου.

Η καταγραφή των δεδομένων αφορά τα λίγα δευτερόλεπτα πριν τη σύγκρουση ενώ μετά τη σύγκρουση, το σύστημα θα ενεργοποιεί ένα αυτόματο σύστημα ειδοποίησης σύγκρουσης (ACN). Τα δεδομένα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις αστυνομικές ή δικαστικές αρχές σε περίπτωση κάποιου συμβάντος, για τη λήψη σωστών αποφάσεων για την υπαιτιότητα ενός οδηγού.  

Όπως αναφέραμε, όλα τα αυτοκίνητα ή ημιφορτηγά που θα λαμβάνουν έγκριση για πώληση από τις 6 Ιουλίου θα πρέπει υποχρεωτικά να ενσωματώνουν το «μαύρο κουτί». Η απόφαση δεν αφορά αυτοκίνητα που έχουν ήδη λάβει έγκριση κυκλοφορίας ή κυκλοφορούν σήμερα. Παρόλα αυτά, από τις 6 Ιουλίου του 2024, οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα είναι υποχρεωμένες να τοποθετούν σύστημα EDR σε όλα τα καινούρια τους αυτοκίνητα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

• Απαντ. 170
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έχουμε ηχητικά ντοκουμέντα από την σύγκρουση:

Ωπα μια στροφάρα έλα Γιωργη! 

Επεξ/σία από killerx3
  • Like 1
  • Thanks 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μια χαρά. Αυτό θα συνετίσει πολλούς οδηγούς. Υπάρχουν και οι πίστες για ξεδινουν αυτοί που θέλουν.

Καλύτερα αυτό παρά αυτόματος έλεγχος της ταχύτητας από τον υπολογιστή του αυτοκινήτου όπου μπορεί να υπάρξει ανάγκη κάποιος να κινηθεί πιο γρήγορα για πραγματικά έκτακτη ανάγκη ή σε μια προσπέραση.

Επεξ/σία από Retromaniac
  • Like 8
Δημοσ.

ενα μετρο που το συζηταγαν την δεκαετια του 90 και μετα απο 30χρονια θα γινει εφικτο . παλι καλα

• Like 1
Δημοσ.
Στις 14/3/2022 στις 5:25 ΜΜ, polemikos είπε

Από τις 6 Ιουλίου φέτος,

vs

Στις 14/3/2022 στις 5:25 ΜΜ, polemikos είπε

από τις 7 Ιουλίου του 2024

Εννοεί κάτι άλλο στο τέλος;

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
15 minutes ago, Retromaniac said:

Μια χαρά. Αυτό θα συνετίσει πολλούς οδηγούς. Υπάρχουν και οι πίστες για ξεδινουν αυτοί που θέλουν.

Καλύτερα αυτό παρά αυτόματος έλεγχος της ταχύτητας από τον υπολογιστή του αυτοκινήτου όπου μπορεί να υπάρξει ανάγκη κάποιος να κινηθεί πιο γρήγορα για πραγματικά έκτακτη ανάγκη ή σε μια προσπέραση.

Μια χαρά. 

Μέχρι να γίνει κάτι σε αυτή την έκτακτη ανάγκη και να μην σε καλύψει κανείς γιατί ήσουν πάνω από το όριο πχ. 

• Like 6
  • Confused 2
Δημοσ.

Καλη ιδέα, αλλα εφοσον τα δεδομενα υπαρχει περιπτωση να χρησιμοποιηθουν απο τριτο προφανως και θα το κανω disable με τον εναν η τον αλλο τροπο. Πραγματα που πληρώνω εγω απο την τσεπη μου, ειναι στην απολυτη κυριοτητα μου και μονο εγω επιλεγω αν και πως θα χρησιμοποιηθουν.

• Like 5
  • Thanks 4
  • Confused 19
  • Sad 5
Δημοσ.
10 minutes ago, Τέρης Α. said:

vs

Εννοεί κάτι άλλο στο τέλος;

Από φέτος είναι υποχρεωτικό για τα αυτοκίνητα που θα πάρουν έγκριση από τότε και μετά. 

Από το 2024 θα είναι υποχρεωτικό για όλα ανεξάρτητα του πότε πήραν την έγκριση. 

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Θα μπουν δηλαδή και στα παλιά, π.χ. εποχής 2000;

Επεξ/σία από Τέρης Α.
  • Sad 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 λεπτά πριν, NickTG είπε

Μια χαρά. 

Μέχρι να γίνει κάτι σε αυτή την έκτακτη ανάγκη και να μην σε καλύψει κανείς γιατί ήσουν πάνω από το όριο πχ. 

Ότι θα φταις θα φταις. Απλά να μην έχεις ποινικές αλλά μόνο αστικές ευθύνες που τις καλύπτει η ασφάλεια. Πχ αν πνίγεται το παιδί σου και πρέπει να είσαι σε 5 λεπτά στο νοσοκομείο, προφανώς δεν μπορείς να περιμένεις ασθενοφόρο ούτε να πας με 50, ούτε να σε υποχρεώνει η ECU να πας με 50.

Επεξ/σία από Retromaniac
  • Like 3
Δημοσ.
5 minutes ago, Τέρης Α. said:

Θα μπουν δηλαδή και στα παλιά, π.χ. εποχής 2000;

Θα μπουν σε όσα παράγονται ακόμα. 

Δεν θα βάλουν σε αυτά που κυκλοφορούν. 

• Thanks 1
Δημοσ.
10 minutes ago, oletiras said:

Καλη ιδέα, αλλα εφοσον τα δεδομενα υπαρχει περιπτωση να χρησιμοποιηθουν απο τριτο προφανως και θα το κανω disable με τον εναν η τον αλλο τροπο. Πραγματα που πληρώνω εγω απο την τσεπη μου, ειναι στην απολυτη κυριοτητα μου και μονο εγω επιλεγω αν και πως θα χρησιμοποιηθουν.

Αν έχεις τόσο μεγάλο σπίτι με πίστα να κάνεις "τα δικά σου" καλώς. Έξω στους δρόμους ότι πουν οι νόμοι.

• Like 17
  • Thanks 1
  • Sad 1
Δημοσ.

Εξαιρετικό νέο, και πολύ άργησε να γίνει αυτό θα έλεγα. Πάντως, θεωρώ σχεδόν σίγουρο ότι οι πονηρηδηδες θα βρουν τρόπο να το απενεργοποιησουν, να το παρακαμψουν η να το πειράξουν να δείχνει αλλά νούμερα και στοιχεία. 

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
6 minutes ago, Retromaniac said:

Ότι θα φταις θα φταις. Απλά να μην έχεις ποινικές αλλά μόνο αστικές ευθύνες που τις καλύπτει η ασφάλεια. Πχ αν πνίγεται το παιδί σου και πρέπει να είσαι σε 5 λεπτά στο νοσοκομείο, προφανώς δεν μπορείς να περιμένεις ασθενοφόρο ούτε να πας με 50, ούτε να σε υποχρεώνει η ECU να πας με 50.

Ναι, το πρόβλημα είναι όταν ΔΕΝ θα σε καλύψει η ασφάλεια λόγω αυτού. 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...