ΜΑΝΩΛΗΣ1 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2022 Share Δημοσ. 17 Μαρτίου 2022 Καλησπέρα Μου χάρισαν έναν σκληρό δίσκο εξωτερικό nvme ο οποίος ειναι thunderbolt 3 . Σε type-c σε windows 10 μου βγάζει σφάλμα αναγνώρισης/συμβατότητας Δεν παίζει? Θέλει κάποια ρύθμιση η το ξεχναώ και πάμε μόνο σε καθαρό thunderbolt? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
@11h Δημοσ. 17 Μαρτίου 2022 Share Δημοσ. 17 Μαρτίου 2022 μπορεί το type-c port του υπολογιστή να υποστηρίζει μόνο USB, εσύ θες thunderbolt 3 port. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
ΜΑΝΩΛΗΣ1 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2022 Μέλος Share Δημοσ. 17 Μαρτίου 2022 3 ώρες πριν, @11h είπε μπορεί το type-c port του υπολογιστή να υποστηρίζει μόνο USB, εσύ θες thunderbolt 3 port. Το έψαξα σε 2 pc και στο buos.. type-c δινουν. Άρα μόνο σε mac η υπάρχουν και κάρτες πχ η μετατροπείς για να τον σύνδεσω Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
@11h Δημοσ. 17 Μαρτίου 2022 Share Δημοσ. 17 Μαρτίου 2022 mac ή μητρική που υποστηρίζει thunderbolt μόνο Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Τέρης Α. Δημοσ. 17 Μαρτίου 2022 Share Δημοσ. 17 Μαρτίου 2022 10 λεπτά πριν, ΜΑΝΩΛΗΣ1 είπε η υπάρχουν και κάρτες πχ η μετατροπείς για να τον σύνδεσω https://www.skroutz.gr/c/134/pc-controlers/f/1168047/Thunderbolt-3.html?o=thunderbolt+card&order_by=pricevat&order_dir=asc Από εμένα, όχι. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
ΜΑΝΩΛΗΣ1 Δημοσ. 18 Μαρτίου 2022 Μέλος Share Δημοσ. 18 Μαρτίου 2022 Ευχαριστώ. Ακριβές είναι πάντως και λογικό μου φαίνεται και λόγω της κατάστασης. Μάλλον θα το πουλήσω κοψοχρονιά Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
@11h Δημοσ. 18 Μαρτίου 2022 Share Δημοσ. 18 Μαρτίου 2022 14 hours ago, Τέρης Α. said: https://www.skroutz.gr/c/134/pc-controlers/f/1168047/Thunderbolt-3.html?o=thunderbolt+card&order_by=pricevat&order_dir=asc Από εμένα, όχι. αυτές οι κάρτες παίζουν μόνο με τις μητρικές στο compatibility list (χρειάζονται Thunderbolt initialisation code στο Bios και Thunderbolt header). 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Τέρης Α. Δημοσ. 18 Μαρτίου 2022 Share Δημοσ. 18 Μαρτίου 2022 Έχει τα δικαιώματα η Apple και δεν αφήνει τις άλλες εταιρείες να το χρησιμοποιούν στις μητρικές τους; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
atheatos Δημοσ. 18 Μαρτίου 2022 Share Δημοσ. 18 Μαρτίου 2022 27 λεπτά πριν, Τέρης Α. είπε Έχει τα δικαιώματα η Apple και δεν αφήνει τις άλλες εταιρείες να το χρησιμοποιούν στις μητρικές τους; Δεν είναι της Apple η τεχνολογία thunderbolt. Αν και έχωσε αρκετά λεφτά για την ανάπτυξη της,στην Intel, το trademark είναι της Intel. Αν ίσχυε η ερώτηση σου δεν θα υπήρχαν μητρικές με thunderbolt. Βέβαια είναι λίγες και ακριβές , αλλά δεν είναι όλα φύκια και μεταξωτές κορδέλες ,όπως γράφουν κατά καιρούς οι άσχετοι.... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Τέρης Α. Δημοσ. 18 Μαρτίου 2022 Share Δημοσ. 18 Μαρτίου 2022 12 λεπτά πριν, atheatos είπε είναι λίγες και ακριβές Αυτή είναι η κύρια απορία μου, γιατί δεν είναι ευρέως διαδεδομένη; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
atheatos Δημοσ. 18 Μαρτίου 2022 Share Δημοσ. 18 Μαρτίου 2022 29 λεπτά πριν, Τέρης Α. είπε Αυτή είναι η κύρια απορία μου, γιατί δεν είναι ευρέως διαδεδομένη; Με ποιο τρόπο να διαδωθει? Η τεχνολογία είναι ακριβή και ανήκει στην Intel. Επίσης η AMD στις μητρικές της πήρε τη άδεια από την Intel τα τελευταία χρόνια. Στην ουσία είναι ένας δίαυλος pcie και χρειάζεται ικανό hardware. Η apple από τότε που συνεργάστηκε με την Intel έδωσε την ώθηση να αναπτυχθεί και να αντικαταστήσει την FireWire που είχαν ως τότε τα Mac. Ήθελε έναν δίαυλο με τα ίδια χαρακτηριστικά με την FireWire αλλά ποιο γρήγορο. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που έχουμε σήμερα. Βέβαια τώρα οι δρόμοι χωρίζουν και Intel δεν είναι πια με την apple αλλά η τεχνολογία και τα δικαιώματα χρήσης έχουν ήδη συμφωνηθεί. Όταν κάποιοι μιλάγαμε για αυτή την τεχνολογία πριν 10 χρόνια λόγω Apple,κάποιοι άσχετοι μας επερναν με τις λεμονοκουπες. Δεν θέλει και πολύ να βγει το κακό όνομα. Εδώ εσύ ο ίδιος ρωτάς,αν φταίει η Apple... Πώς περιμένεις λοιπόν να διαδωθει κάτι τέτοιο? Όταν αγνοούν την ύπαρξη της οι περισσότεροι , νομίζοντας ότι είναι φύκια και μεταξωτές κορδέλες? Δεν ζούμε σε αγγελικά πλασμένο κόσμο, εξού και ο πόλεμος... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Τέρης Α. Δημοσ. 18 Μαρτίου 2022 Share Δημοσ. 18 Μαρτίου 2022 14 λεπτά πριν, atheatos είπε Εδώ εσύ ο ίδιος ρωτάς,αν φταίει η Apple... Πώς περιμένεις λοιπόν να διαδωθει κάτι τέτοιο? Ένα λεπτό, δεν κατηγορώ κανένα, ούτε έχω τη παραμικρή ιδέα επί του θέματος. Έριξα μια ματιά στο internet με τον όρο Thunderbolt και μου έβγαλε ότι εφευρέθηκε από την Intel σε συνεργασία με την Apple. Στις Intel μητρικές δεν βλέπω να έχουν αυτή τη θύρα, οπότε αναρωτήθηκα μήπως η Intel αναπτύσσει αυτή τη τεχνολογία για την Apple, εξού και η παραπάνω ερώτηση. 20 λεπτά πριν, atheatos είπε Ήθελε έναν δίαυλο με τα ίδια χαρακτηριστικά με την FireWire αλλά ποιο γρήγορο. Από την άλλη, έχω μητρικές Intel 775 όπως αυτή που χρησιμοποιώ τώρα και έχουν FireWire (συσκευή που να συνδέεται δεν έχω). Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
atheatos Δημοσ. 18 Μαρτίου 2022 Share Δημοσ. 18 Μαρτίου 2022 (επεξεργασμένο) 23 λεπτά πριν, Τέρης Α. είπε Ένα λεπτό, δεν κατηγορώ κανένα, ούτε έχω τη παραμικρή ιδέα επί του θέματος. Έριξα μια ματιά στο internet με τον όρο Thunderbolt και μου έβγαλε ότι εφευρέθηκε από την Intel σε συνεργασία με την Apple. Στις Intel μητρικές δεν βλέπω να έχουν αυτή τη θύρα, οπότε αναρωτήθηκα μήπως η Intel αναπτύσσει αυτή τη τεχνολογία για την Apple, εξού και η παραπάνω ερώτηση. Από την άλλη, έχω μητρικές Intel 775 όπως αυτή που χρησιμοποιώ τώρα και έχουν FireWire (συσκευή που να συνδέεται δεν έχω). H Intel είχε την τεχνολογία στα εργαστήρια. H Apple ήθελε κάτι πιο γρήγορο από την FireWire και μαζί φτιάξανε το thunderbolt. To οποίο στην αρχή είχε την ίδια τύχη με την FireWire. Κανένας πλην apple δεν είχε συμβατή συσκευή ή ενδιαφέρον να εκμεταλλευτεί. Οι προσκείμενες εταιρείες που έφτιαχναν προϊόντα για Mac πολύ λίγες και άγνωστες όπως γινόταν και με την FireWire. Όταν φτάσαμε στο thunderbolt 3 που εχει compatibility με USB c τα δεδομένα άλλαξαν . Ξαφνικά όλο και περισσότεροι κατασκευαστές συμμετείχαν και αυτοί που μας πέταγαν λεμονοκουπες ,τις βάλανε τώρα στο στόμα τους. Ήδη το πρωτυπο του USB έχει προσαρμοστεί και είναι πλήρως συμβατό και δεν θα αργήσει σε λίγα χρόνια να επεκταθεί και διαδοθεί σε ευρύ φάσμα συσκευών. Ρίξε μια καλύτερη μάτια και δες για το USB 4 Μητρικές εμφανίστηκαν με ενσωματωμένο το thunderbolt 3 κυρίως από την Intel αλλά όπως είπαμε είναι ένα pcie ακόμα οπότε θέλει και το ανάλογο hardware να το υποστηρίξει. Δεν είναι απλά ένα USB που μπαίνει παντού. Υγ. Είχα το πρώτο ipod που ήταν FireWire.... Επεξ/σία 18 Μαρτίου 2022 από atheatos 1 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
@11h Δημοσ. 18 Μαρτίου 2022 Share Δημοσ. 18 Μαρτίου 2022 2 hours ago, Τέρης Α. said: Αυτή είναι η κύρια απορία μου, γιατί δεν είναι ευρέως διαδεδομένη; ακριβός Intel only controller (σε host και συσκευή), χρονοβόρο certification, ακριβά καλώδια, σχετικά λίγες συμβατές με PC και ακριβές συσκευές. Εδώ εν έτη 2022 οι περισσοτερες μητρικές έχουν ακόμα Gigabit Ethernet όπως ο Mac G4 που είχα πρίν απο 20 χρόνια (οι servers έχουν φτάσει τα 400GbE). Όταν υιοθετηθεί το USB4 (που έχει ενσωματώσει το PCIe κομμάτι του Thunderbolt) και κυκλοφορήσουν επεξεργαστές για desktop με ενσωματωμένο thunderbolt controller τότε θα γίνει περισσότερο διαδεδομένο σε PC. Σε Mac πάντως χρειαζεται περισσοτερο λόγω έλλειψης PCIe slots. 1 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 18 Μαρτίου 2022 Moderators Share Δημοσ. 18 Μαρτίου 2022 (επεξεργασμένο) 8 hours ago, Τέρης Α. said: Αυτή είναι η κύρια απορία μου, γιατί δεν είναι ευρέως διαδεδομένη; Υπάρχει σε αρκετά laptops. Πχ τα HP Elitebook 840/850 G6/G7/G8 έχουν. Τα G6 κλείνουν 3ετία σε λίγο και έχουν intel 8th gen που οριακά υποστηρίζει Windows 11 😛 Σε DIY desktop θα τη βρεις σπάνια σαν θύρα γιατί ακριβώς είναι exotic (μέχρι και εξωτερική κάρτα γραφικών μπορείς να συνδέσεις με δαύτο), δεν υπάρχουν πολλά περιφερειακά να συνδέσεις και νομίζω μέχρι πρόσφατα η AMD τη σνόμπαρε (γιατί είναι της Intel) και όσες AMD μητρικές έχουν, συνήθως το φωνάζουν από το όνομά τους, πχ Asrock X570 Phantom Gaming-ITX/TB3 Motherboard Mini ITX με AMD AM4 Socket | Skroutz.gr. Πάντως ένας εξωτερικός σκληρός δεν χρειάζεται να είναι TB3 για να είναι γρήγορος, και με USB 3.2 gen2 μια χαρά πιάνει 1GB/s... (ενώ αν είναι gen 2x2 πιάνει και μέχρι 2GB/s). Δηλαδή με ένα τέτοιο: RaidSonic Icy Box IB-1817M-C31 Θήκη για Σκληρό Δίσκο M.2 PCI Express με σύνδεση USB 3.1 Type-C σε Γκρι χρώμα (60509) | Skroutz.gr (υπάρχουν και 10€ φθηνότερα αλλά όχι αλουμινένια) και όποιον SSD να 'ναι, πχ Kingston NV1 SSD 1TB M.2 NVMe PCI Express 3.0 SNVS/1000G | Skroutz.gr φτιάχνεις ένα τέρας εξωτερικό σκληρό ταχύτητας 1GB/s με φυσικό μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από ένα "γρήγορο" φλασάκι USB και με αρκετά γήινο κόστος της τάξης των 115€ για 1τέρα χώρο ή κάτω από 200€ για 2 τέρα. Ειλικρινά έχω βολευτεί με αυτά παρά με διάφορα 100-300 γίγα φλασάκια που είτε είναι πάνφθηνα και θέλεις 5ώρες να τα γεμίσεις, είτε είναι γρήγορα και πλησιάζουν σε μέγεθος και τιμή μια τέτοια λύση... Φυσικά, αν δεν έχεις χρήση για αυτόν που έχεις, εννοείται τον πουλάς, αλλά γενικά σαν χρηστικότητα είναι φοβερά. Επεξ/σία 18 Μαρτίου 2022 από GeorgeMan 1 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα