Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
13 ώρες πριν, basilis_k6 είπε

τραγικα λάθος ο συλλογισμος και τα μαθηματικα. αγορασες ενα σπιτι που θα πουλησεις περιπου στα ιδια λεφτα. αν εκει εχεις κερδος η χασουρα παει με τις τιμες που έχει αγορά ακινητων. Λογικό μετά απο 20+ χρόνια να εχεις χασουρα, αυτο έλειπε...

στην χρηση του, εκτος απο τα 13 χρονια που εμεινες μεσα αρα χρησιμοποιησες κομματι απο το αγαθό που πλήρωσες, έριξες 30-40κ και θα τα πάρεις πίσω απο ενοίκια 80-100 μηνων ανάλογα τη φορολογία. ολική ανακαίνιση σιγουρα δεν κανεις σε ενα σπιτι ξανα στους 80-100 μήνες. Μάλλον στους 150+ δηλαδη στα 12+ χρόνια. Απόσβεση ειναι ανέκδοτο στις περισσοτερες επενδυσεις, στα σπιτια ειναι σχετικα έυκολο οπότε το θεωρείς αποτυχια να μην το αποσβέσεις? ο covid που σε έβγαλε εκτος προγραμματισμου ήταν κάτι που μας Γ@%$@σε ολους και οποιον εχει σπιτι λιγοτερο απο τους άλλους. Ηταν και πάλι η πιο καλα θωρακισμένη επένδυση. Αν δεν εισαι μισθωτος, αρα το εζησες και εσυ μαζι μας,  καλυτερα να μην σου πω πως ειναι να ζεις για 1+ χρονο με 534 οταν εχεις ανοίγματα για τα διπλα λεφτα. 

Πώληση ακινητου αντι για μισθωση θεωρω οτι ειναι παντελως λάθος κινηση εκτός αν εχεις καπου αλλου να ριξεις τα λεφτα. Στην τράπεζα παντως δεν αυγατίζουν ουτε ειναι βέβαιο οτι θα βαλεις τωρα 150κ και θα τα βρεις εκει σε 20 χρόνια. Με το ζόρι γλυτώσαμε το bail in μια φορά. 

Δεν εχω κατι με τους ιδιοκτήτες αλλα δεν ειστε σε κακη μοιρα απο όπου και αν το δεις το θεμα. Αλλωστε αν εισασταν δεν θα ήταν διαχρονικα, ποσο μαλλον σήμερα, η καλύτερη επένδυση. 

Σε ενα σπίτι στο οποιο εχει γινει ανακαίνιση, δηλαδή αλλάχτηκαν ολα πλακακια μπανια κλπ τότε δεν εχει καμία σημασία ποτέ χτίστηκαν οι τοιχοι ή ποτε επεσαν τα μπετά, τα σπιτια δεν ειναι αυτοκίνητα.

10 ώρες πριν, pictorino είπε

Ένας παράγοντας που δεν έχει σχολιαστεί αρκετά είναι η νοοτροπία. Στην επαρχία υπάρχουν χιλιάδες σπίτια κλειστά, σπίτια που θα μπορούσαν να νοικιαστουν επειδή ο ιδιοκτήτης ενδεχομένως να κάνει 3 μέρες διακοπές τον χρόνο! Αντίστοιχα, υπάρχουν και ιδιοκτήτες που κρατάνε τα σπίτια στα αστικά κέντρα κλειστά επειδή ενδεχομένως να πάνε 3 μέρες αν τύχει. 

Εσυ τι ακριβως λες να σου νοικιάσουν το εξοχικό τους ή να τους υποχρεώσεις να σου νοικιάσουν με το ζορι το σπίτι τους στην πολη

• Like 1
  • Απαντ. 103
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.
56 λεπτά πριν, michael92 είπε

Με αύξηση του ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα που δεν κατοικούνται/νοικιάζονται θα πέσουν πολύ εύκολα τα ενοίκια.

Εδω δε μπορουν να δικαιολογησουν πλεον γιατι επιβαλλεται ο ΕΝΦΙΑ (που απο προσωρινος εγινε μονιμος) και λενε καθε λιγο οτι ταχα τον μειωνουν,  σκεψου να τον ανεβασουν κιολας. Οι ιδιοκτητες που νοικιαζουν (που ειναι στην πλειοψηφια τους μικροιδιοκτητες) ειναι πανω απο 1.200.000 σκεψου τι θα παθει η κυβερνηση που θα τολμησει να κανει κατι τετοιο.

Στην Ελλαδα εχουμε διαστρεψει την εννοια του φορου, ο φορος πρεπει να ειναι επι των κερδων, και οχι φορος κατοχης ακινητου/αυτοκινητου κλπ. Δεν ειναι αδικημα η περιουσια να της βαζουμε πεναλτι.

Τα δικαιωματα των ενοικιαστων στην Ελλαδα, λογω της αργης και ακριβης δικαιοσυνης εχουν γινει καταχρηση. Δε νοειται να μην υπαρχει τειρεσιας ενοικιαστη, ο κλεφτης (ναι οποιος μενει στο σπιτι του αλλου χωρις να πληρωνει νοικι, νερο, κοινοχρηστα ειναι κλεφτης) επιβαρυνει το σωστο ενοικιαστη, αφου ο ιδιοκτητης ειτε θα το κρατησει κλειστο ειτε θα ανεβασει το ενοικιο.

Τα ενοικια θα κανουν 10 χρονια να ξαναπεσουν, πρεπει να ανεβει η οικοδομη και να βγουν νεα διαμερισματα στην αγορα σε λογικες τιμες για να πανε ιδιοκτητες απο παλια σε νεα και το παλιο να βγει στην ενοικιαση. Αυτο που γινεται τωρα ειναι οτι τα παιδια οσων κανανε πιανουν τα προς ενοικιαση διαμερισματα για ιδιοκατοικηση, και μαζι με το airbnb/χρυσες βιζες/ενοικιασεις σε λαθρο κλπ, παρα τις υψηλες τιμες τα διαμερισματα ειναι λιγα οποτε οι τιμες ανεβαινουν.

Επισης οταν τα εισοδηματα πεφτουν και το χρημα πληθωριζεται, το "παραεισοδημα" ενοικιο που συμπληρωνει το εισοδημα του μικροιδιοκτητη γινεται πολυ σημαντικο, και λογικο ειναι να μην κανει εκπτωσεις και να το δινει σε τιμες αγορας. Ακομα και το 20αρικο γινεται σημαντικο πλεον...

Δημοσ.
16 λεπτά πριν, NikosKallithea είπε

Εσυ τι ακριβως λες να σου νοικιάσουν το εξοχικό τους ή να τους υποχρεώσεις να σου νοικιάσουν με το ζορι το σπίτι τους στην πολη

Δεν εννοεί αυτό ο άνθρωπος. Λέει ότι σπίτια υπάρχουν απλά δεν νοικιάζονται, είναι για προσωπική χρήση. Δεν είπε σώνει και καλά να νοικιάσει το μέγαρο του. Γιατί κάποιοι λένε ότι δεν χτίζονται νέα και δεν υπάρχουν.

Δημοσ.
17 λεπτά πριν, dtk-386 είπε

Δεν εννοεί αυτό ο άνθρωπος. Λέει ότι σπίτια υπάρχουν απλά δεν νοικιάζονται, είναι για προσωπική χρήση. Δεν είπε σώνει και καλά να νοικιάσει το μέγαρο του. Γιατί κάποιοι λένε ότι δεν χτίζονται νέα και δεν υπάρχουν.

Το ίδιο ειπα και εγω. Προς τι λοιπόν η αναφορά αν κάποιος δεν θέλει να νοικιάσει το σπίτι του, και όλοι οι ενοικιαστές δεν ειναι αστερια, κάποιοι φεύγουν και δεν σου φτάνουν ουτε ολα τα ενοίκια που έδωσαν για να επαναφέρεις το σπιτι στην αρχική του κατάσταση.

Θυμάμαι σε διπλανό σπιτι ενοικιασμένο ο αλλος επαιζε μπάλα στην κουζινα, οταν εφυγε κρεμοντουσαν ολα τα πορτακια απο τα ντουλάπια.

Λετε για τους ιδιοκτήτες αλλα δεν βλεπω κανεναν να λεει για τους ουγκανους ενοικιαστές ή μηπως εχουν το ακαταλόγιστο

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 ώρες πριν, AparadektosAris είπε

Θες να μιλήσουμε λίγο με νούμερα TS;

Οροφοδιαμέρισμα 1ου ορόφου 67 τμ σε διπλοκατοικία (ισόγειο άλλου, πρώτος δικός μου) σε καλή περιοχή στο Παλαιό Φάληρο, χτισμένο το 97. Αυτόνομη θέρμανση πετρελαίου και 0 κοινόχρηστα.

Αγορά πριν περίπου 20 χρόνια στα 115.000 Euro με δάνειο εξ’ ολοκλήρου (δεν υπάρχουν αυτά πια). Πρόωρη αποπληρωμή του δανείου στα 15 χρόνια με συνολικό κόστος περίπου 180κάτι χιλιάδες ευρώ. Έζησα μέσα 13 χρόνια και μετά έφυγα για κάτι καλύτερο με τη γυναίκα μου.

Πριν δυόμιση χρόνια ολική ανακαίνιση, πατώματα, νέα ενεργειακά κουφώματα, μόνωση, ηλεκτρολογικά, υδραυλικά με δύο κολεκτέρ, νέο μπάνιο, νέα κουζίνα, νέες ντουλάπες και πόρτες γιατί το σπίτι ήταν κλειστό και σάπιζε. Επίσης τοποθέτηση δομημένης καλωδίωσης, συναγερμού, ηλιακού θερμοσίφωνα. Γερή συντήρηση καυστήρα με αλλαγή μπεκ, εφαρμογή προδιαγραφών ασφαλείας που δεν είχα ούτε όταν έμενα εγώ μέσα με πυροσβεστήρες και αποτροπή διαρροής πετρελαίου. Όλα αυτά τα λέω για να δώσω έμφαση στο «ολική», δεν τσιγκουνεύτηκα τίποτα. Κόστος περίπου 30.000, μπορεί και κάτι παραπάνω γιατί έχασα το λογαριασμό όπως πλήρωνα.

Κοιτάω αντίστοιχα σπίτια σε τμ στην περιοχή, πήγαιναν κανένα 600ρι. Το βάζω 550 και φεύγει άμεσα. Τα παιδιά μια χαρά πληρώνουν στην ώρα τους, δεν έχω κανένα παράπονο. Φυσικά χτύπησε covid και έπαιρνα μειωμένο για κανένα 6μηνο-8μηνο δεν θυμάμαι ακριβώς, και πάλι όμως ήταν λογικό όλο αυτό. Στο ενδιάμεσο βγήκαν κάτι ψιλοδουλειές, πρόσφατα αποκαλύφτηκε και μια κακοτεχνία στην μόνωση πάνω που μου στοίχισε άλλα 1350 ευρώ (ότι παρουσιαζόταν το έφτιαχνα ΑΜΕΣΑ, δηλαδή next business day). Βάλε άλλα 2000 περίπου λοιπόν σε έξοδα σπιτιού. Συνολικό κόστος μέχρι σήμερα 32.000 ευρώ.

Πάμε τώρα στα μαθηματικά:

Αν τα παιδιά μείνουν μέσα μια τριετία θα έχω πάρει σε νοίκια 550x36= 19.800 ευρώ.

Για να πάρω πίσω τα χρήματα που έδωσα μόνο για την ανακαίνιση θα πρέπει να μην βγουν άλλες ζημιές και να μείνουν μέσα και να πληρώνουν για 5 χρόνια (παρά 3 μήνες), και αυτό χωρίς να συνυπολογίσουμε τα μειωμένα ενοίκια λόγω covid, ούτε αυτά που παίρνει η εφορία.

Για να αποσβέσω το σπίτι (όχι το δάνειο, σκέτο το κόστος του σπιτιού) πόσο καιρό πιστεύεις ότι θα πρέπει να το νοικιάζω και να είμαι τυχερός;

Το μόνο που έχω να πω είναι ότι όταν τα παιδιά αποφασίσουν να φύγουν και όσο το σπίτι είναι ακόμα «καινούργιο» έχω ήδη αποφασίσει να το βάλω για πούλημα. Και πρέπει να πω ότι όσο διαβάζω το insomnia και βλέπω τη νοοτροπία που έχουν πολλοί ενοικιαστές, τόσο περισσότερο βεβαιώνομαι ότι θα κάνω πολύ καλά. Βλέπεις τώρα έχω σταθεί τυχερός, δεν είμαι όμως και τόσο σίγουρος ότι θα είμαι αντίστοιχα και στο επόμενο μισθωτήριο.

Μήπως αυτό σου δίνει μια ιδέα «γιατί ανεβαίνουν οι τιμές των ενοικίων»; Ελπίζω να σε βοήθησα.

Τετοιου τυπου ανακαινιση την κανει καποιος πλεον μονο αν ειναι να μεινει ο ιδιος ή να πουλησει το ακινητο, αφου χαλαρα θα ειχες νοικιασει το ακινητο στην ιδια τιμη με μινιμουμ παρεμβασεις (π.χ. επισκευες βλαβων και βαψιμο).

51 λεπτά πριν, NikosKallithea είπε

Θυμάμαι σε διπλανό σπιτι ενοικιασμένο ο αλλος επαιζε μπάλα στην κουζινα, οταν εφυγε κρεμοντουσαν ολα τα πορτακια απο τα ντουλάπια.

Αμα πουμε οτι ζημιες εχουμε δει/ακουσει δε θα το πιστευει κανεις...

Π.χ. σε σχετικα καινουριο σπιτι με τζακι εκοβαν ξυλα με το τσεκουρι διπλα στο τζακι (πανε οι πλακες)...

Επεξ/σία από gpapadakis
Δημοσ.
23 hours ago, savageharis said:

Καλησπέρα σε όλους! Γιατί οι τιμές των ενοικίων (  δεν αναφέρομαι για την Αθήνα μόνο ), είναι στα ύψη χωρίς να προσφέρουν τις ανάλογες προδιαγραφές ;; Επίσης αφού ακρίβυναν σχεδόν όλα και ένα μέσος άνθρωπος γίνεται φτωχότερος , πως γίνεται αντί να ρίξουν τις τιμές να τις ανεβάζουν ;; Έπισης κάνουν πολλοί την εξής πονηριά , πήραν τώρα επιδότηση από το εξ οικονομάω και το έκανα μια δηθεν ανακαίνιση και λένε νεόδμητο ενώ το σπίτι είναι του 1980 και 1970 ! Τραγικοί ζητάνε για σπίτια 40 και 50 τμ , 400€ και πάνω ! 

βρίσκεις και με 200 - 350 αν θες. Ημιυπόγειο και υπόγειο, και εμεις νεοι εκει μεναμε. Οταν παντρεύτηκα φυσικα αλλαξαμε σπιτι.

Βλεπω οι νεοι πλεον θελουν καλα σπιτια, υπόγεια και ημιυπόγεια τα σνομπαρουν και καλα κάνουν

αλλά δουλέψτε 2 δουλειες αν θέλετε πολυτέλειες οπως καναμε και εμείς

περαστικά

• Like 1
  • Thanks 1
  • Confused 1
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, alx301 είπε

βρίσκεις και με 200 - 350 αν θες. Ημιυπόγειο και υπόγειο, και εμεις νεοι εκει μεναμε. Οταν παντρεύτηκα φυσικα αλλαξαμε σπιτι.

Βλεπω οι νεοι πλεον θελουν καλα σπιτια, υπόγεια και ημιυπόγεια τα σνομπαρουν και καλα κάνουν

αλλά δουλέψτε 2 δουλειες αν θέλετε πολυτέλειες οπως καναμε και εμείς

περαστικά

το παιδί σου θα του νοίκιαζες υπόγειο? 

Δημοσ.
Just now, dtk-386 said:

εγω εκει εμενα απο 19 μεχρι περιπου 30...

το παιδι μου να παει να δουλεψει αν θελει, δεν ειμαι σπονσορας... 

• Thanks 1
  • Sad 1
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, dtk-386 είπε

Όπως και να το κάνουμε.. ο καθένας ότι μπορεί.

• Like 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, alx301 είπε

εγω εκει εμενα απο 19 μεχρι περιπου 30...

το παιδι μου να παει να δουλεψει αν θελει, δεν ειμαι σπονσορας... 

Μάλιστα. Ευτυχώς δεν είναι όλοι οι γονείς σαν εσένα.

• Like 1
Δημοσ.
2 minutes ago, dtk-386 said:

Μάλιστα. Ευτυχώς δεν είναι όλοι οι γονείς σαν εσένα.

δυστυχώς εχουν μαθει τα παιδια στα πούπουλα πλεον και πνίγονται σε μια κουταλια νερο...

• Like 2
  • Sad 1
Δημοσ.
12 ώρες πριν, pictorino είπε

Ένας παράγοντας που δεν έχει σχολιαστεί αρκετά είναι η νοοτροπία. Στην επαρχία υπάρχουν χιλιάδες σπίτια κλειστά, σπίτια που θα μπορούσαν να νοικιαστουν επειδή ο ιδιοκτήτης ενδεχομένως να κάνει 3 μέρες διακοπές τον χρόνο! Αντίστοιχα, υπάρχουν και ιδιοκτήτες που κρατάνε τα σπίτια στα αστικά κέντρα κλειστά επειδή ενδεχομένως να πάνε 3 μέρες αν τύχει. 

Δεν τα λες όλα. Τα σπίτια τα κρατάνε κλειστά γιατί δεν θέλουν να τα νοικιάσουν και να πάρουν το ρισκο να πεσουν σε κακο ενοικιαστή, κάποιοι έχουν πέσει ήδη και μετά από σκέψεις και στάθμιση των οικονομικών τους προτιμούν να τα κρατάνε κλειστά είτε για να τα αφήσουν στα παιδιά τους είτε να τα πουλήσουν. Αρκετά ακίνητα δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση, πάσχουν από έλλειψη συντήρησης και φθορες και δεν δύναται να νοικιάσουν, δεν θέλουν όλοι να δίνουν ακίνητα χρεπια. Επαρχία προφανώς δεν κρατάς εξοχικό για τρεις μέρες, πας στις διακοπές στις άδειες για περισσότερες μέρες. 

• Like 1
Δημοσ.
19 λεπτά πριν, alx301 είπε

δυστυχώς εχουν μαθει τα παιδια στα πούπουλα πλεον και πνίγονται σε μια κουταλια νερο...

Πριν   χρονια   νοικιαζα   ενα  διαμερισμα  δυαρι  στους   αμπελοκηπους   και  ηρθε  μια

πιτσιρικα  με  την  μανα  της   απο  χωριο  κοντα  στην   λαρισα   και  δεν   της  αρεσε

επειδη   στο  μπανιο   υπηρχε  μωσαικο  και  οχι   πλακακια.

Θυμηθηκα   το  παλιο   σπιτι  του  παππου   μου   που   ειχε   χεστρα  εξω  απο  το

σπιτι  και  γελασα.

Εγω   που  μεγαλωσα  σε   πολη  και  δεν  τα  σνομπαριζα....

Αναρωτιεμαι   ωρες-ωρες  αν   εχουν  βγει   απο  χρυσο   κολο....🙂

Δημοσ.
23 λεπτά πριν, alx301 είπε

τι λες ρε μεγάλε, που θα διαπραγματευτούμε και που θα μείνουμε... από πότε θεωρείται πολυτέλεια να μένουμε σε φυσιολογικό σπίτι; έχει ξεφύγει εντελώς η κατάσταση

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 minutes ago, tigergreg said:

Πριν   χρονια   νοικιαζα   ενα  διαμερισμα  δυαρι  στους   αμπελοκηπους   και  ηρθε  μια

πιτσιρικα  με  την  μανα  της   απο  χωριο  κοντα  στην   λαρισα   και  δεν   της  αρεσε

επειδη   στο  μπανιο   υπηρχε  μωσαικο  και  οχι   πλακακια.

Θυμηθηκα   το  παλιο   σπιτι  του  παππου   μου   που   ειχε   χεστρα  εξω  απο  το

σπιτι  και  γελασα.

Εγω   που  μεγαλωσα  σε   πολη  και  δεν  τα  σνομπαριζα....

Αναρωτιεμαι   ωρες-ωρες  αν   εχουν  βγει   απο  χρυσο   κολο....🙂

αλλάζουν οι εποχες μάλλον. Σίγουρα και εμεις θα προτιμούσαμε ενα σπιτι με κουφώματα αλουμινίου, παρκε να γυαλιζει, θεα ωραία κτλ κτλ.

Αυτο που μας ένοιαζε κυρίως  θυμάμαι ηταν απλα να φύγουμε απο το πατρικό να κάνουμε το κεφι μας χωρις να μας ζαλίζει κανεις (γονεις) :D

Και το ημιυπόγειο τελικα σπανια μας εβλεπε...ισως αργα το βραδυ... 

6 minutes ago, nasipar134 said:

τι λες ρε μεγάλε, που θα διαπραγματευτούμε και που θα μείνουμε... από πότε θεωρείται πολυτέλεια να μένουμε σε φυσιολογικό σπίτι; έχει ξεφύγει εντελώς η κατάσταση

ε νοίκιασε δεν ειπα το αντίθετο ρε τσιφ, που ειναι το πρόβλημα :) απλα θα το πληρώσεις παραπάνω

Επεξ/σία από alx301
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...