Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πέρυσι, η Apple «έριξε προειδοποιητικές βολές» προς την κατεύθυνση των Nvidia και AMD με την παρουσίαση των M1 Pro και M1 Max SoCs (System-on-Chips) και φέτος, η δημοφιλής εταιρεία κλιμάκωσε την επίθεση της με το M1 Ultra.

Η Apple ισχυρίζεται ότι μπορεί να ανταγωνιστεί την ναυαρχίδα της Nvidia (GeForce RTX 3090), η οποία είναι επί του παρόντος η ταχύτερη κάρτα γραφικών στην αγορά. Στέκει πράγματι ο ισχυρισμός της όμως; Το νέο M1 Ultra SoC της Apple συνδυάζει δύο dies τύπου M1 Max σε ένα μεγαλύτερο die. Αυτό, επιτυγχάνεται με τη χρήση μίας εκπληκτικά γρήγορης διασύνδεσης (interconnect) με το αποτέλεσμα (M1 Ultra) να διαθέτει διπλάσιους πυρήνες για τον επεξεργαστή γενικής χρήσης, διπλάσια μνήμη, διπλάσιο memory bandwidth και το σημαντικότερο, διπλάσιο αριθμό πυρήνων για τον επεξεργαστή γραφικών.

Η Apple ονομάζει τον συνδυασμό των δύο chips με υπερταχεία διασύνδεση «UltraFusion» και ουσιαστικά αποτελεί την εκδοχή «συσκευασίας» 2.5D της ίδιας της Apple. Η βιομηχανία σχεδίασης ημιαγωγών/ επεξεργαστών στρέφεται προς τα chiplets όσον αφορά τη σχεδίαση επεξεργαστών, με την AMD και τους επεξεργαστές Ryzen που βασίζονται στις αρχιτεκτονικές Zen 2 και Zen 3 να πρωτοστατεί στον συγκεκριμένο τομέα.

Η Apple, Intel, Samsung και Qualcomm διαπιστώνοντας τα οφέλη αυτής της προσέγγισης αποφάσισαν να ακολουθήσουν την ίδια στρατηγική, και ήδη βλέπουμε τα πρώτα οφέλη της, από τους επεξεργαστές 12ης γενιάς Intel Core μέχρι το πρόσφατο παράδειγμα του M1 Ultra. Το SoC της Apple αποτελεί ενδεχομένως μία από τις περισσότερο ακραίες ή καινοτομικές λύσεις καθώς συνδυάζει δύο ξεχωριστές GPUs σε μία.

lcimg_81d8f753_d066_4188_b9c0_4dc86fe9b86f.webp

Βεβαίως και έχουμε δει στο παρελθόν να συνδυάζονται δύο GPUs (π.χ. Nvidia SLI ή AMD CrossFire) ωστόσο στην περίπτωση της λύσης της Apple, το διαθέσιμο bandwidth είναι εκπληκτικό: 2.5 TB/s μεταξύ των δύο M1 Ultra dies. Πρόκειται για ένα πραγματικό άλμα σε σχέση με το NVLink στην περίπτωση του Nvidia SLI ή του Infinity Fabric της AMD, που χρησιμοποιούνται ως υπερσύνδεσμοι μεταξύ των δύο GPUs.

Στην περίπτωση του υπερσυνδέσμου της Apple, δύο ξεχωριστές GPUs «φαίνονται ως μία» στο λειτουργικό σύστημα της εταιρείας, macOS, επιτρέποντας στις εφαρμογές να αξιοποιούν απρόσκοπτα τη συνδυαστική ισχύ τους. Αυτό σημαίνει ότι οι developers και οι εφαρμογές τους δεν είναι απαραίτητο να κάνουν κάτι συγκεκριμένο για να αξιοποιήσουν την ισχύ του M1 Ultra, την ώρα που στην περίπτωση του Nvidia SLI στα Windows, έπρεπε τα παιχνίδια να βελτιστοποιηθούν για να υπάρξουν βελτιώσεις στην απόδοση.   

Η Nvidia έχει ουσιαστικά καταργήσει την υποστήριξη πολλαπλών GPU με τη GeForce RTX 30-series, με την RTX 3090 να είναι η μοναδική κάρτα γραφικών που προσφέρει υποστήριξη NVLink. Ωστόσο, ο συνδυασμός δύο GeForce RTX 3090 για παραγωγικότητα ή gaming προσφέρει μικτά αποτελέσματα. Υπάρχουν ορισμένα παιχνίδια που υποστηρίζουν εγγενώς SLI για αύξηση της απόδοσης ωστόσο τα περισσότερα δεν προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα ή κάποιο patch για την αξιοποίηση της ισχύος των δύο GPUs.

Αυτή τη στιγμή, η GeForce RTX 3090 είναι η ταχύτερη GPU στην αγορά -ωσότου βεβαίως η Nvidia αποφασίσει επιτέλους να διαθέσει στην αγορά την RTX 3090 Ti- αλλά η Apple ισχυρίζεται ότι το M1 Ultra μπορεί να προσφέρει υψηλότερη ή εφάμιλλη απόδοση με μία GeForce RTX 3090 με 200W λιγότερης ισχύος.

Apple_M1_Ultra_gpu_performance_01.webp

Η Apple έκανε ένα παρόμοιο ισχυρισμό και πέρυσι, ότι το M1 Max ξεπερνούσε την GeForce RTX 3080 ωστόσο τα αποτελέσματα στην πραγματικότητα ήταν μικτά. Στην περίπτωση των εφαρμογών παραγωγικότητας, το M1 Max προσφέρει εξαιρετικά καλή απόδοση έναντι της RTX 3080 με ορισμένους μάλιστα reviewers να βρίσκουν το M1 Max ελαφρώς πιο αργό από ένα σύστημα με GeForce RTX 3080 στις εργασίες Adobe Premiere Pro ωστόσο η απόδοση στην πραγματικότητα εξαρτώνται από το είδος της εργασίας.

Η Apple προσφέρει το M1 Ultra με το Mac Studio, έναν desktop υπολογιστή μικρού μεγέθους αλλά εξαιρετικά ισχυρού που σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει τον 27-ιντσών iMac ή ακόμη και ορισμένα μοντέλα Mac Pro για αρκετούς επαγγελματίες.

Με το Mac Studio και το M1 Ultra SoC, η Apple εστιάζει αποκλειστικά στις εφαρμογές παραγωγικότητας, και όχι στο gaming. Σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν, τόσο το M1 Max όσο και το M1 Pro δεν τα πήγαν και πολύ καλά στα παιχνίδια, προσφέροντας απόδοση εφάμιλλη με ένα σύστημα που διαθέτει κάρτα γραφικών GeForce RTX 3060 σε πολλούς τίτλους. Το M1 Ultra επίσης δεν πρόκειται να λύσει με… μαγικό τρόπο την έλλειψη παιχνιδιών στο macOS ή ότι τα περισσότερα παιχνίδια cross-platform παραμένουν x86.

lcimg_fdf22f4d_15be_4f9d_a0d2_9f15780b1ae1.webp

Θα χρειαστεί να περιμένουμε τα πρώτα reviews για να δούμε τα οφέλη από την απόδοση των διπλάσιων πυρήνων -τόσο της CPU όσο και της GPU- στις εφαρμογές παραγωγικότητας, ωστόσο το ήδη εντυπωσιακό ξεκίνημα της Apple με τα M1 Pro και M1 Max φαίνεται πως εξελίσσεται με τον καλύτερο τρόπο με το M1 Ultra. Χρειάστηκαν χρόνια για τις Qualcomm και Microsoft να προσφέρουν «τύπου laptop» απόδοση με ARM αρχιτεκτονικής chip στα Windows και η Apple ήδη προσφέρει απόδοση «workstation» με τους υπολογιστές της. Και περιμένουμε και το επόμενο βήμα της εταιρείας με το Mac Pro. Σήμερα, ο υπολογιστής Mac Pro της Apple εξοπλίζεται με επεξεργαστές Intel Xeon και AMD Radeon PRO W6000X όμως σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία ετοιμάζει ένα Mac Pro με SoC που θα ενσωματώνει έως και 40 πυρήνες CPU και 128 πυρήνες GPU, διπλάσιους δηλαδή από το M1 Ultra.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

• Super Moderators
Δημοσ.
1 minute ago, invisiblesurfer said:

να έχεις επιδόσεις κορυφής

Η Apple βέβαια μιλάει για απόδοση, όχι επιδόσεις, δλδ σε αναλογία με την κατανάλωση.

• Like 14
  • Thanks 2
Δημοσ.

Να είστε καλά ρε παιδιά γέλασα με την ψυχή μου. Μου φτιάξατε την Κυριακή. 

Από την άλλη κρίμα γιατί πλέον η Apple το έχει τραβήξει το σχοινί πάρα πολύ και θα την πατήσει πολύς κόσμος με τόσες διαφιμήσεις. Πάντα την παταγε πολύς κόσμος με την Apple αλλά αυτή τη φορά το παράκανε. Σου λέει έχουμε τίποτε να χάσουμε? Φήμη σίγουρα όχι. Χρήμα? Χλωμό το βλέπω. Θα το πάρει πολύς κόσμος με όλα αυτά που διαβάζει. Και είναι πολύ μεγάλη η απάτη και κανείς δεν κάνει τίποτε για αυτό...

Δεν διαβάζω καν το άρθρο παρά μόνο απευθύνομαι στον τίτλο όπως στους αμέτρητους τίτλους που έχουν κατακλήσει το δίκτυο. Κανείς δεν διαβάζει με προσοχή να είστε σίγουροι. Όλοι στις επικεφαλίδες μένουν και εκεί είναι η μεγάλη πίκρα. 

2 λεπτά πριν, Thresh είπε

Η Apple βέβαια μιλάει για απόδοση, όχι επιδόσεις, δλδ σε αναλογία με την κατανάλωση.

Ναι αλλά ποιος το προσέχει αυτό μου λες? Εδώ σε θέλω. Αυτό που θα μείνει στους φουκαράδες άσχετους που θα τρέξουν να σκάσουν τόσα χρήματα αυτό μένει στο μυαλό τους. Ότι έχουν 3090 ....

• Like 3
  • Confused 1
Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 λεπτά πριν, Thresh είπε

Στο απλοϊκό αυτό chart στον κάθετο άξονα η "σχετική απόδοση επιδόση" της GPU του M1 Ultra φαίνεται να είναι πάνω από αυτή της GeForce RTX 3090 πάντως, και γενικά δεν πουλάει φούμαρα στα charts αυτά η Apple. Ο "αστερίσκος" βέβαια δεν ξέρω ποιος είναι.

Επεξ/σία από SeaLion
  • Super Moderators
Δημοσ.
2 minutes ago, SeaLion said:

Ο "αστερίσκος" βέβαια δεν ξέρω ποιος είναι.

Το τι εννοεί GPU Performance μάλλον. 😛

Δημοσ.

... δυο επεξεργαστές εναντι ενός για επιδόσεις ενός ...

... 200w είναι αυτά βέβαιως βεβαίως ...

... και είχε αλλάξει απο nvidia σε  AMD  και το +3000$ ΧΕΟΝ μηχανημα δεν αναβάθμιζε ...

24 λεπτά πριν, tsarouc είπε

Από την άλλη κρίμα γιατί πλέον η Apple το έχει τραβήξει το σχοινί πάρα πολύ και θα την πατήσει πολύς κόσμος με τόσες διαφιμήσεις. Πάντα την παταγε πολύς κόσμος με την Apple αλλά αυτή τη φορά το παράκανε. Σου λέει έχουμε τίποτε να χάσουμε? Φήμη σίγουρα όχι. Χρήμα? Χλωμό το βλέπω. Θα το πάρει πολύς κόσμος με όλα αυτά που διαβάζει. Και είναι πολύ μεγάλη η απάτη και κανείς δεν κάνει τίποτε για αυτό...

Δεν διαβάζω καν το άρθρο παρά μόνο απευθύνομαι στον τίτλο όπως στους αμέτρητους τίτλους που έχουν κατακλήσει το δίκτυο. Κανείς δεν διαβάζει με προσοχή να είστε σίγουροι. Όλοι στις επικεφαλίδες μένουν και εκεί είναι η μεγάλη πίκρα. 

Ναι αλλά ποιος το προσέχει αυτό μου λες? Εδώ σε θέλω. Αυτό που θα μείνει στους φουκαράδες άσχετους που θα τρέξουν να σκάσουν τόσα χρήματα αυτό μένει στο μυαλό τους. Ότι έχουν 3090 ....

Και μαζι με την 27'' 5κ για να δουλεύει σε 2Κ

Δημοσ.
33 λεπτά πριν, tsarouc είπε

Δηλαδή έγραψες ένα σχόλιο χωρίς να έχεις διαβάσει το άρθρο και ουσιαστικά δεν δικαιολογείς και δεν λες τίποτα ουσιαστικό... μάλιστα

• Like 23
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
32 minutes ago, SeaLion said:

Ο "αστερίσκος" βέβαια δεν ξέρω ποιος είναι.

1. Σε ποιο πρόγραμμα μετρήθηκαν οι επιδόσεις, 

2. Υπο ποιες συνθήκες (θερμοκρασία, ψύξη κλπ κλπ) 

3. Εάν υπήρχε φόρτος εργασίας στο background. 

Η Apple συνέχεια λέει ψέμματα (ή μάλλον την μισή αλήθεια) στα charts. Αυτά που παρουσιάζει είναι "marketing charts". Δηλαδή λένε μόνο το "ναι" και όχι το "αλλά", το οποίο είναι πάντα σφραγισμένο μυστικό. 

Αντιλαμβάνεσαι ότι μια 3090 εάν την ψύξεις με υγρό άζωτο θα δουλεύει στο 3πλασιο απο ότι τώρα. Βγάζουμε λοιπόν ένα bench στο heaven που μετράει απλά πράγματα, και τσουπ "μεγαλύτερη απόδοση όλων των εποχών". Marketing chart. Απο όταν παρουσίασε τον M1, ήταν αναμενόμενο ότι θα βάλουν τον διπλάσιο αριθμό chip και θα πετύχουν μεγαλύτερες επιδόσεις με χαμηλότερη ενέργεια σε σχέση με τους άλλους.. Δεν είναι κάτι καινούργιο..

Αυτό που δεν σκέφτεται κανείς είναι ότι οι επιδόσεις σε ARM είναι πεπερασμένες και σύντομα θα φτάσουν στο όριο τους. θα χρειαστούν άλλες τεχνικές κατασκευής και διάταξης των chip επάνω σε μια πλακέτα για χαμηλότερη κατανάλωση. 

Υγ. Βολές έναντι της nvidia, η εταιρεία που χρησιμοποιεί αποκλειστικά και μόνο ARM πλέον, την στιγμή που απέκλεισαν την nvidia απο την αγορά μιας εταιρείας που σχεδιάζει τους ARM. Φυσικά πριν κάποια χρόνια, που δεν ενόχλουσε την Apple η ARM μια χαρά πουλήθηκε. Αυτό για όσους θεωρούν ότι η Apple (και η MS και h Google) βρίσκεται εκεί που είναι με όπλο την "καινοτομία" (δεύτερο παρέμβαση της Apple στην αγορά μετά τον αποκλεισμό της Huawei). 

Επεξ/σία από Agmourk
  • Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.
Μόλις τώρα, hariskap είπε

Δηλαδή έγραψες ένα σχόλιο χωρίς να έχεις διαβάσει το άρθρο και ουσιαστικά δεν δικαιολογείς και δεν λες τίποτα ουσιαστικό... μάλιστα

Φίλε μου ο τίτλος και οι 10δες τίτλοι που κυκλοφορούν στο ίντερνετ αυτό δηλώνουν. Ότι ο Μ1 Ultra είναι και ποιο γρήγορος από την RTX 3090 και μάλιστα με 200 watt λιγότερη κατανάλωση. Αυτό μένει στους άσχετους με το αντικείμενο. 

Δεν θα κάτσω να εξηγήσω το γιατί είναι αδύνατον να ισχύει κάτι τέτοιο (ούτε καν την 3070 δεν πιάνει ακόμη και σε εφαρμογές όπως premier pro και για παιχνίδια ούτε λόγος να γίνεται) γιατί και δεν το έχω με το γράψιμο και δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις να μεταφέρω αυτό που καταλαβαίνω εγώ αλλά θα παραθέσω ένα απλό άρθρο που εξηγεί γιατί είναι αδύνατον να ισχύει κάτι τέτοιο.

https://www.digitaltrends.com/computing/apple-m1-ultra-faster-than-rtx-3090-dont-count-on-it/

Αυτό που μένει επαναλαμβάνω είναι ότι γιατί κάποιος που σκέπτεται να επενδύσει το Χ ποσό είτε είναι επαγγελματίας είτε είναι gamer είτε απλός χρήστης που θέλει να ξοδέψει τα χρήματα του να μην δώσει στην Apple τα χρήματα του από το να τα δώσει σε έναν custom υπολογιστή με μια RTX 3090 μέσα. Κερδισμένος θα είναι σύμφωνα με τις προωθητικές ενέργειες της Apple. Φυσικά αυτό είναι ΑΠΑΤΗ και πολύς κόσμος που δεν κατέχει το άθλημα θα πετάξει τα χρήματα του περιμένοντας ότι όντως αυτό ισχύει αφού είδε τις εκπληκτικές επιδόσεις στον "φίλο του με την 3090" και νομίζει ότι θα είναι το ίδιο και καλύτερο και με μικρότερη κατανάλωση.

Διάβασε το άρθρο αυτό που παραθέτω και δεν χρειάζεται καν να διαβάσεις τίποτε άλλο παρά μόνον τον τίτλο του παρόντος άρθρου. 

Το ίντερνετ κάνει καλό. Αλλά δυστυχώς κάνει ΚΑΙ κακό. Και ΔΥΣΤΥΧΩΣ το δεύτερο τον τελευταίο καιρό υπερισχύει σε πολύ μεγάλο βαθμό. 

• Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.

Θα το γράψω τώρα πριν ξεκινήσει ο χαμός στα σχόλια! Τα SOCs της Apple, διότι εδώ δε μιλάμε για μια GPU ή έναν επεξεργαστή, είναι σχεδιασμένα για να αποδίδουν πολύ καλά σε συγκεκριμένα σενάρια και απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό. Φαίνεται και από τις παρουσιάσεις και τις διαφημίσεις που κάνει ότι προωθεί ένα συγκεκριμένο lifestyle, αυτό του γραφίστα, του δημιουργού περιεχομένου, ενός που ασχολείται με video editing, με ήχο κτλ. Πάνω σε αυτά συγκρίνει τα προϊόντα της ( ναι συμφωνώ ως κλασική Apple, αλλά πάντα έτσι έκανε) και πιστεύω πως όντως σε αυτά τα σενάρια φτάνει μια 3090. Θα φανεί αν είμαι σωστός ή όχι.

Από εκεί και πέρα κάνεις (που έχει βασικές γνώσεις) δεν είπε πως ο ultra κάνει για παιχνίδια ή στοχεύει να αντικαταστήσει τις quattro ή πως είναι καλός για να προσομοιώνει φυσική κτλ. 

Από εκεί και πέρα, δεν ανήκω στο κοινό της Apple και ως εκ τούτου δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ κάποιο προϊόν της. Εάν κάποιος έχει εμπειρία από δημιουργία περιεχομένου κτλ που ανέφερα παραπάνω και έχει διαπιστώσει πως δεν είναι τόσο καλό το Apple silicon σε αυτές τις εφαρμογές, θα χαρώ πολύ να με συμπληρώσει/διορθώσει.

• Like 2
Επισκέπτης
Δημοσ.
30 λεπτά πριν, Thresh είπε

Το τι εννοεί GPU Performance μάλλον. 😛

Φαντάζομαι όχι tasks με το Premiere Pro!

Δημοσ.

Έλα ρε είναι στα ίδια με 3080, αλλά με μικρότερη κατανάλωση (5nm vs 8nm), σε συγκεκριμένα tasks φυσικά, όχι overall σε compute και graphics, γιατί στην τελική κάρτα γραφικών είναι η 3080, όχι video engine για decoding/enconding.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...