Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σας.

Εδώ και 1 χρόνο μοιράζω ίντερνετ από ενα κτίριο σε άλλο, σε απόσταση 5χλμ, με δύο κεραίες ubiquiti litebeam 5ac gen 2.

Μέχρι τώρα δούλευαν μια χαρά χωρίς αποσυνδέσεις κλπ.

Τον τελευταίο μήνα άρχισε να κάνει στιγμιαίες αποσυνδέσεις διάρκειας 1 - 2 λεπτών. Έτσι άρχισα να το ψάχνω λιγο με τις συχνότητες και διαπίστωσα ότι ενώ έχω επιλέξει να διαλέγει συχνότητες από 5180 έως και 5850mhZ αυτό πάντα επιλέγει να συνδέεται στην 5180 που έχει και πολύ θόρυβο.

Δοκίμασα να βάλω το access point να επιλέξει μόνο από 5500 έως 5600 αλλά ο σταθμός σε συνδέθηκε ποτέ. 

Να σημειώσω ότι όλες τις ρυθμίσεις τις κάνω από τη δεύτερη κεραία (station) κι ότι αλλαγή κάνω στην πρώτη κεραία (ap) την κανω remotely και πατάω test changes που επαναφερει τις αρχικές ρυθμίσεις μετά από 5 λεπτά για να μη μείνω απέξω. Άρα δε ξέρω αν το ap εκπέμπει στη συχνότητα που το βάζω και απλά δε μπορεί να τον βρει ο station ή αν δεν εκπέμπει καν.

Βάζω και μερικές φωτογραφίες από site survey κλπ να μου πείτε γνώμες.

Ευχαριστώ.

20220306_192530.jpg

20220306_192710.jpg

20220306_192602.jpg

Δημοσ.
36 λεπτά πριν, gorge18 είπε

Καποιο αλλο προβλημα οπως μείωση στην ταχύτητα εχεις δει; 

Η ταχύτητα τοπικά παίζει απο 150 - 200 mbps απτην πρώτη στιγμη που το σεταρα. Δεν εχω δει μείωση.

Το θέμα μου είναι γιατί δε συνδέεται σε άλλη συχνότητα.

Δημοσ.

Εγω θα εβαζα μονο μια συχνοτητα και οχι να επιλεγει αυτο. Αλλα να υπαρχει η ω που να μπορεις να πας να το αλλαξεις αν δεν συνδεθει και μετα το 5λεπτο...

Δημοσ.

Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι είναι θέμα των DFS καναλιών που είναι από το 50 (5250) και πάνω έως και το 144 (5720).

α. Δοκίμασε να κατεβάσεις το εύρος από 80 σε 40 ή 20 και βλέπεις πως θα παίζει.

β. Όρισε να επιλέγει μόνο κανάλια που δεν υποστηρίζουν DFS.

Δημοσ.
43 λεπτά πριν, jkoukos είπε

Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι είναι θέμα των DFS καναλιών που είναι από το 50 (5250) και πάνω έως και το 144 (5720).

α. Δοκίμασε να κατεβάσεις το εύρος από 80 σε 40 ή 20 και βλέπεις πως θα παίζει.

β. Όρισε να επιλέγει μόνο κανάλια που δεν υποστηρίζουν DFS.

α. Στα 40 το έχω. Πιο κάτω δεν πιάνω την ταχύτητα που θελω.

β. Γιατί να το κάνω αυτό αφού μόνο αυτά δεν έχουν πολύ θόρυβο.

1 ώρα πριν, gorge18 είπε

Εγω θα εβαζα μονο μια συχνοτητα και οχι να επιλεγει αυτο. Αλλα να υπαρχει η ω που να μπορεις να πας να το αλλαξεις αν δεν συνδεθει και μετα το 5λεπτο...

Το δοκίμασα.. επέλεξα το 5600 που είναι dfs αλλά δε συνδεόταν.

Δημοσ.

Όσο παίζεις σε DFS κανάλια θα έχεις θέμα. Κι επειδή είμαι από κινητό, ψάξε τι είναι το DFS και τι περιορισμούς θέτει στις απλές ασύρματες συνδέσεις. Είναι μάλιστα υποχρεωτική η λειτουργία του και απαγορεύεται να υπάρχει δυνατότητα να την κλείνει ο χρήστης και πλέον δε νομίζω ότι υπάρχει συσκευή που δίνει τέτοια επιλογή.

Δεν είσαι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος. Και για τον λόγο αυτό δεν έχουν θόρυβο, διότι και άλλοι δεν θα μπορούν να δουλέψουν σε αυτά τα κανάλια, όπως κι εσύ.

Μικραίνοντας το εύρος ζώνης, μπορεί χάνεις σε ταχύτητα αλλά μειώνεις την αλληλεπίδραση από δίκτυα που δουλεύουν σε διπλανά κανάλια και πιθανόν να μπορείς να συνδεθείς σε DFS. Τα διαθέσιμα κανάλια στους 5GHz μπορεί να είναι περισσότερα από τους 2,4GHz (που είναι κορεσμένα) αλλά δεν είναι άπειρα και έχουν επιπλέον περιορισμούς. Πριν από μερικά χρόνια ίσως να ήσουν μόνος σου ενώ τώρα πιθανόν με αρκετά άλλα ασύρματα δίκτυα, οπότε όσο μεγαλύτερο είναι το εύρος ζώνης αντίστοιχα μειώνονται τα μη επικαλυπτόμενα.

• Thanks 1
Δημοσ.

Κάτι έχω διαβάσει αλλά δεν έχω δει κάπου για περιορισμούς στη χρήση κλπ. Απλά ότι κάποια κανάλια μπορεί να χρησιμοποιούνται από radar, αλλά αυτά τα βγαζει έξω από τη λίστα με τα επιλεξιμα έτσι κι αλλιώς.

Στη φωτό που έχω ανεβάσει με το site survey φαίνεται ότι χρησιμοποιούνται κι αυτά από άλλους απλά δεν έχει τόση κίνηση εκεί.

Δημοσ.
14 ώρες πριν, chrisosfp488 είπε

α. Στα 40 το έχω. Πιο κάτω δεν πιάνω την ταχύτητα που θελω.

β. Γιατί να το κάνω αυτό αφού μόνο αυτά δεν έχουν πολύ θόρυβο.

Το δοκίμασα.. επέλεξα το 5600 που είναι dfs αλλά δε συνδεόταν.

Δοκίμασε κάποιο που δεν ειναι Dfs Το Dfs  μπορει να κανει ωρα για να συνδεθεί αν οχι καθολου.

• Like 1
Δημοσ.
13 ώρες πριν, chrisosfp488 είπε

Κάτι έχω διαβάσει αλλά δεν έχω δει κάπου για περιορισμούς στη χρήση κλπ. Απλά ότι κάποια κανάλια μπορεί να χρησιμοποιούνται από radar, αλλά αυτά τα βγαζει έξω από τη λίστα με τα επιλεξιμα έτσι κι αλλιώς.

Στη φωτό που έχω ανεβάσει με το site survey φαίνεται ότι χρησιμοποιούνται κι αυτά από άλλους απλά δεν έχει τόση κίνηση εκεί.

Εσύ όμως όπως φαίνεται στην εικόνα που έδωσες παραπάνω τα έχεις κανονικά επιλεγμένα και όχι μόνο αυτό αλλά θέλεις επί τούτου να τα χρησιμοποιήσεις. Δεν βγαίνουν αυτόματα από την λίστα αν δεν το ορίσεις εσύ. Απλά σε γυρίζει σε κάποιο που δεν υποστηρίζει DFS, αυτό δηλαδή που διαπιστώνεις.

Δεν είπα ότι δεν χρησιμοποιούνται καθόλου, αλλά ότι και άλλοι δεν μπορούν όπως κι εσύ κι έτσι έχει χαμηλό θόρυβο η περιοχή αυτή των καναλιών.

Είμαι από κινητό τώρα και αργότερα θα γράψω αναλυτικά πως παίζει τo DFS και προς το παρόν μείνε σε αυτό που αναφέρει ο gorge18 παραπάνω.

• Like 1
Δημοσ.
Στις 14/3/2022 στις 1:12 ΜΜ, Gogotsa είπε

Δοκιμασε να κανεις disable το dfs scan. Πιθανο να πιανει καποιο radar και να σε ριχνει.

Νομίζω δεν υπάρχει τέτοια επιλογή.

• 2 εβδομάδες αργότερα...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...