Προς το περιεχόμενο

AOC CU34P2A - Smearing/ghosting?

ribo7

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αγόρασα το εν λόγω monitor, μετά από απόφαση για curved VA έναντι flat IPS στα 400-450€.

Το συνδέω σε 2 διαφορετικά laptop, και με HDMI και DP (1.2 από Thunderbold), το ρυθμίζω max resolution 3440x1440, στα 100Hz (σύνδεση με DP) και όταν σκρολάρω βλέπω ένα glowing effect γύρο από γράμματα/κέρσορας. Τσεκάρετε βίντεο. Όταν έχω ενεργοποιημένο το Night light (Windows 10), "κοκκινίζουν", ενώ όταν είναι απενεργοποιημένο "κιτρινίζουν".
Δε ξέρω αν αυτό λέγεται smearing/ghosting αλλά είναι θέμα settings λέτε? Έχω παίξει λίγο με τις 3 επιλογές gamma που έχει αλλά δε βλέπω διαφορά.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 ώρα πριν, ribo7 είπε

όταν σκρολάρω βλέπω ένα glowing effect γύρο από γράμματα/κέρσορας. Τσεκάρετε βίντεο. Όταν έχω ενεργοποιημένο το Night light (Windows 10), "κοκκινίζουν", ενώ όταν είναι απενεργοποιημένο "κιτρινίζουν".

Για να φαίνεται κάτι που να μοιάζει λιγάκι με αυτό που εσύ βλέπεις, πρέπει να έχουν τραβηχτεί τα βίντεο από κάμερα 100Hz και να είναι και οι ρυθμίσεις του φορμάτ που κωδικοποιείται το βίντεο 100Hz. Διαφορετικά το αποτέλεσμα είναι μια παραμόρφωση σκέτη. Παρόλα αυτά γίνεται κατανοητό από την περιγραφή σου σου τι εννοείς. Σε εμένα τουλάχιστον:

1 ώρα πριν, ribo7 είπε

Δε ξέρω αν αυτό λέγεται smearing/ghosting

Ghosting λέγεται. Επειδή στις TN είναι σε άλλη τάξη μεγέθους από τις υπόλοιπες, το λένε και (black) smearing, αλλά πρόκειται περί του ίδιου φαινομένου.

1 ώρα πριν, ribo7 είπε

είναι θέμα settings λέτε? Έχω παίξει λίγο με τις 3 επιλογές gamma που έχει αλλά δε βλέπω διαφορά.

Σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να είναι θέμα ρυθμίσεων. Στη δικιά σου όχι. Βλέπεις, οι VA σε αντίθεση με τις TN και τις IPS, είναι εξαιρετικά αναίσθητες στο πόσο επιδρούν οι ρυθμίσεις τους στην κινούμενη εικόνα. Το ghosting τους είναι feature και δεν διορθώνεται. Αν είχες γνώσεις από καλιμπράρισμα οθονών ίσως να μπορούσες να μετριάσεις τα χρώματα που αφήνουν αυτές οι ουρές και να τις κάνεις όλες γκρι/μαύρες. Θα παρέμεναν όμως ενοχλητικές και το συνολικό αποτέλεσμα μπορεί να ήταν και χειρότερο.

Μια καλύτερη λύση θα ήταν να scrollaρεις λιγότερο και να χρησιμοποιείς περισσότερο το page up και page down.

• Like 1

κατι εχει πειραξει στις ρυθμισεις της οθονης,το ειχα παθει και εγω παλαιοτερα και δε μπορω να θυμηθω ποια γκαφα ειχα κανει.

γκουγκλαρε το και θα το βρεις ετσι το ειχα λυσει κι εγω.

H οθόνη έρχεται calibraρισμένη από AOC, δεν πείραξα καμία ρύθμιση και αμέσως το παρατήρησα με το που την άνοιξα.
Το βιντεο είναι από το κινητό μου, ίσως δεν απεικονίζει ακριβώς το τι βλέπουν τα μάτια μου αλλά παίρνετε μια ιδέα.
Και στα 60Hz το κάνει, όχι μόνο στα 100Hz. Το "προσεκτικό" σκρολαρισμα ίσως είναι λύση αλλά δεν ευχαριστιέσαι την οθόνη. Έστειλα και στο support της ΑΟC μήπως τυχόν μου πούνε για κάποιες ρυθμίσεις αλλά χλωμό το βλέπω να διορθωθεί.
Άρα με βλέπω για επιστροφή, αναθεώρηση για VA και επιλογή κάποιας IPS (με αύξηση budget όμως).
(Ίσως δοκιμάσω την τύχη μου με μια ακόμα VA, πχ Xiaomi Mi 34 curved ή Philips 345B1C αν δε βαρεθώ τα "πήγαινε/έλα")

Είχα διαβάσει για ghosting/smearing σε VA αλλά οι κριτικές σε μοντέλα δεν φαινόταν τόσο αποτρεπτικές. Πως τότε δουλεύουν κάποιοι VA panels για office tasks ? Για μένα πάντως είναι αποτρεπρικό.

Τεσπα, θα κοιτάξω για IPS αν και σε αυτό το εύρος τιμών μόνο flat υπάρχουν που διαβάζω είναι κουραστικό.

Έχω και εγώ το ίδιο θέμα με τον ts με AOC οθόνες (το ήξερα όταν τις αγόραζα) .Να πω απλά στον ts πως μετά από λίγο καιρό, δεν θα το παρατηρεί καν.. Και εμένα στην αρχή με ενοχλούσε, αλλά πλέον το έχω συνηθίσει...

παιδια μια παπαρια ειναι απο το μενου της οθονης,βρειτε το.Ειναι τεραστιο προβλημα να τις εχετε ετσι .

Δε μπορεις να λειτουργεις ετσι ειναι στραβωμαρα.

κατι με τις σκιες δε θυμαμαι πως το ειχα παθει ,αλλα το ειχα λυσει απο το utube θυμαμαι.

ειχα ακουμπησει το mousepad στο χειριστηριο της οθονης και πατηθηκε η λαθος ρυθμιση θυμαμαι και μετα ετρεχα για 3 μερες να βρω λυση.

Άνοιξε το overdrive. Λογικά είναι κλειστό. Αυτό που βλέπεις ειναι χαρακτηριστικό των VA. Μεγάλο responce time απο dark σε white. Μην βάλεις τέρμα το overdrive γιατι θα κάνει είδωλα πάνω στην κίνηση. Δοκίμασε όλες τις διαβαθμίσεις και δες ποια σου κάνει καλύτερη δουλειά.

• Like 1

Ναι, έχει 3 επιλογές, αλλά δεν βλέπω κάποια διαφορά. Θα το επιστρέψω αν από AOC δε μου προτείνουν κάτι άλλο που να βελτιώνει το θέμα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...