Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

+1 ψήφο στο Mint Xfce για τον φίλο.

+1 ψήφο για προσθηκη 4GB ram και είσαι αρχοντας.

Επίσης προτείνω dual boot τα 7άρια για παν ενδεχόμενο..

• Απαντ. 63
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
1 ώρα πριν, RTW4ever είπε

Έχω 6 καρτέλες ανοικτές

Ανοιξε 6 καρτελες ΥΤ να παιζουν ή κανα facebook ή δεν ξερωγω τι αλλο "βαρυ" και ελα πες μου μετα για καταναλωση.
Επισης μιλας για τον πλεμπο-firefox , αρα ερχεσαι στα λογια μου.. "αναλογως τι browser θα παιξεις".

Τεσπα , οπως ειπα ,  ας δοκιμασει και ας δει στην πραξη τι θα γινει.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Επειδή το είχα περάσει σε φλασάκι ήδη από χθες, εγκατέστησα πρώτα linux mint mate.

Μέσω ενός οδηγού, έκανα το touchpad να δουλέψει, ήταν το μοναδικό πρόβλημα στην εγκατάσταση. Με μια πρώτη ματιά δείχνει να πηγαίνει αρκετά καλά. Θα του αγοράσω RAM δεν θα το αφήσω έτσι και πιστεύω με 8 GB θα είναι πένα.

Βέβαια τώρα που του έβαλα SSD, αν του βάλω και 8άρα ραμ, το αρχικό νόημα του νήματος χάνεται παντελώς νομίζω. Υπάρχιε κάποια διανομή που μπορεί να το γονατίζει;

Στον SSD που του έβαλα υπήρχε ακόμη το install από το PopOS που είχα παλιά και δούλευε ΟΚ χωρίς κάποιο κόλλημα. Επι της ουσίας το άλλαξα για να γίνει fresh install. Πάντως δεν μου φάνηκε να προβληματίστηκε με το gnome ανοίγοντας μόνο firefox βέβαια.

Επεξ/σία από Hawk_K
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, Hawk_K είπε

Υπάρχιε κάποια διανομή που μπορεί να το γονατίζει;

Oι διανομες γενικοτερα ειναι ολες ελαφριες. Το DE ειναι αυτο που θα ζορισει το μηχανημα. Το gnome απο ο,τι διαβαζω απαιτει καποιο υποτυπωδες 3d accel απο την καρτα. Που σημαινει οτι η καρτα πρεπει να εχει drivers που να ενεργοποιει το 3d accel σε αυτην και φυσικα να ειναι καρτα αξιωσεων. Αν δεν μπορει να κανει την δουλεια η καρτα , θα την κανει ο επεξεργαστης. Αρα ακομα μια δουλεια (οχι ελαφρια) για τον επεξεργαστη επιπροσθετα σε ο,τι αλλο ειναι να κανει. Γενικοτερα gnome/kde ειναι κατα καποιον τροπο τα πιο βαρια σε σχεση με xfce και λοιπα.

Για αυτο ειπα εξαρχης , διαλεγεις οποια διανομη γουσταρεις και απλα επιλεγεις xfce ή καποιο αλλο εκτος gnome/kde. Αν δεις (απο καποιο live cd/dvd/iso/stick) οτι μπορει να τρεξει ικανοποιητικα και gnome/kde , καντο.

Επεξ/σία από mphxths
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, mphxths είπε

Ανοιξε 6 καρτελες ΥΤ να παιζουν ή κανα facebook ή δεν ξερωγω τι αλλο "βαρυ" και ελα πες μου μετα για καταναλωση.
Επισης μιλας για τον πλεμπο-firefox , αρα ερχεσαι στα λογια μου.. "αναλογως τι browser θα παιξεις".

Τεσπα , οπως ειπα ,  ας δοκιμασει και ας δει στην πραξη τι θα γινει.

Μην επιμένεις σώνει και καλά για να επιμείνεις. Πάρε ένα full screen από Debian XFCE, με 14 καρτέλες στον Firefox, εκ των οποίων οι 8 παίζουν ταυτόχρονα βίντεο. Μνήμη κατανάλωση 2950 από 3930. Η μία καρτέλλα είναι από το παρόν νήμα.

Φυσικά το λαπτοπ δε θα μπορεί να το κάνει αυτό, λόγω CPU. Όμως τώρα μιλάμε για κατανάλωση μνήμης, και όπως βλέπεις τα 4 GB Ram φτάνουν μια χαρά για το XFCE. Εγώ σου ξαναλέω δούλευα κανονικότατα με 3 GB.

Καλό είναι κάποιες φορές να παραδέχεσαι ότι και ο άλλος έχει δίκιο.

404131116_Screenshot_2022-03-07_19-29-38copy.png.fa92fed92bdf939829171edd9b607797.png

Επίσης κόφτο αυτό με τον "πλεμπο firefox". Chrome δε βάζω σε PC μου που να με πληρώνεις και να παρακαλάμε να συνεχίσει να υπάρχει ο Firefox ως αντίβαρο στην επέλαση της Google. Το μονοπώλιο ποτέ δεν ωφελεί τους χρήστες.

Επεξ/σία από RTW4ever
  • Like 3
  • Thanks 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
21 λεπτά πριν, RTW4ever είπε

Πάρε ένα full screen από Debian XFCE, με 14 καρτέλες στον Firefox, εκ των οποίων οι 8 παίζουν ταυτόχρονα βίντεο. Μνήμη κατανάλωση 2950 από 3930. Η μία καρτέλλα είναι από το παρόν νήμα.

Αν δεν καταλαβαινεις οτι επιβεβαιωνεις τα λεγομενα μου , τοτε δεν μπορω να βοηθησω. Εγραψα "αναλογως τι browser θα παιξεις". Εγραψα "αναλογως τι θα τρεχουν τα tabs". Και μου δειχνεις σεναριο οπου 14 tabs , τερματισαν σχεδον την διαθεσιμη ραμ. Και αν βαλεις το γεγονος οτι ο TS εγραψε οτι θα τρεχει και αλλες εφαρμογες π.χ. messaging apps , spotify , steam , και ο,τι αλλο του ερθει στο κεφαλι , ειμαι σιγουρος οτι θα τα χωρεσει ολα σε 1γιγα ελευθερη ram που εχεις στο screenshot. Α και μιλαμε για εγκατασταση σε vbox. Οχι σε bare metal. Α μιλαμε για τον πλεμπο-firefox.
Δεν με ενδιαφερει τι επανασταση θες να κανεις εναντια στην κακια γοογλε , εγω ξερω οτι ο firefox ειναι πλεμπα , και αν το μονοπωλιο δεν ωφελει μια φορα τους χρηστες , τα σαπια προγραμμα δεν ωφελουν δεκα!

Πηγαινε λοιπον στο μηχανημα του TS , που ειναι 2c/4t , 1.7GHz , no turbo-boost , 15w , να τρεξεις 14 καρτελες με οτιδηποτε , να γεμισει η ram , να πιασει και καποιο σχετικο cpu usage και μετα παιξε μπαλα με τα υπολοιπα που πρεπει να κανεις και θεωρουνται "κανονικη χρηση". 

Σε vmware/vbox με τον τουμπανο επεξεργαστη και specs πολλα τραγουδια λεμε ολοι μας. Και κάνεις ολη αυτην την μανουρα και προσπαθεις να μας την πεις για ποιον λογο ? Να μην κανει την αναβαθμιση στην μνημη ? Απο την τσεπη σου θα βγαλει τα λεφτα να την κανει ? Εχω τρεξει linux εγκατασταση με 2γιγα , να του πουμε να βγαλει ram λεω εγω , οχι και να βαλει... Ο αλλος ετρεξε win10 με 190mb ram , να πλακωθουμε να βγαλουμε τις περισσευουμενες ram μας ? Τι λες ?

Το θεμα ειναι να προτεινουμε την "σιγουρη" λυση στον ανθρωπο γιατι δεν ξερουμε επ'ακριβως τι θα κανει στο μηχανημα του , μονο ο ιδιος και μπορει και στο μελλον να αλλαξουν οι αναγκες του, οχι το ακραιο σεναριο , τι μπορει να κανει σε συγκεκριμενα υποθετικα σεναρια χρησης. Αν ειναι δυνατον..λιγο λιγοτερος εγωισμος καποια στιγμη !!

Επεξ/σία από mphxths
Δημοσ.
4 ώρες πριν, Hawk_K είπε

Επειδή το είχα περάσει σε φλασάκι ήδη από χθες, εγκατέστησα πρώτα linux mint mate.

Μέσω ενός οδηγού, έκανα το touchpad να δουλέψει, ήταν το μοναδικό πρόβλημα στην εγκατάσταση. Με μια πρώτη ματιά δείχνει να πηγαίνει αρκετά καλά. Θα του αγοράσω RAM δεν θα το αφήσω έτσι και πιστεύω με 8 GB θα είναι πένα.

Βέβαια τώρα που του έβαλα SSD, αν του βάλω και 8άρα ραμ, το αρχικό νόημα του νήματος χάνεται παντελώς νομίζω. Υπάρχιε κάποια διανομή που μπορεί να το γονατίζει;

Στον SSD που του έβαλα υπήρχε ακόμη το install από το PopOS που είχα παλιά και δούλευε ΟΚ χωρίς κάποιο κόλλημα. Επι της ουσίας το άλλαξα για να γίνει fresh install. Πάντως δεν μου φάνηκε να προβληματίστηκε με το gnome ανοίγοντας μόνο firefox βέβαια.

Για απλή χρήση στο XFCE τα 8 γίγα δε χρειάζονται σώνει και καλά. Έχω προσωπικά εγώ ο ίδιος και ο στενός κύκλος μου τρία λάπτοπς παλιά, με 4, 4 και 3 GB ram, και για απλή χρήση browsing & office είναι μια χαρά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο λαπτοπ με τα τρία GB Ram ποτέ δεν μπήκα σε προβληματισμό να αυξήσω τη μνήμη του, εδώ και δέκα χρόνια. Το μυστικό είναι ο SSD και αν ο CPU μπορεί να ανταποκριθεί στα σύγχρονα καθήκοντα ενός λαπτοπ.

Σου προτείνω να το δοκιμάσεις πρώτα στην πράξη και μετά να κάνεις την αναβάθμιση.

1 λεπτό πριν, mphxths είπε

Αν δεν καταλαβαινεις οτι επιβεβαιωνεις τα λεγομενα μου , τοτε δεν μπορω να βοηθησω. Εγραψα "αναλογως τι browser θα παιξεις". Εγραψα "αναλογως τι θα τρεχουν τα tabs". Και μου δειχνεις σεναριο οπου 14 tabs , τερματισαν σχεδον την διαθεσιμη ραμ. Και αν βαλεις το γεγονος οτι ο TS εγραψε οτι θα τρεχει και αλλες εφαρμογες π.χ. messaging apps , spotify , steam , και ο,τι αλλο του ερθει στο κεφαλι , ειμαι σιγουρος οτι θα τα χωρεσει ολα σε 1γιγα ελευθερη ram που εχεις στο screenshot. Α και μιλαμε για εγκατασταση σε vbox. Οχι σε bare metal. Α μιλαμε για τον πλεμπο-firefox.
Δεν με ενδιαφερει τι επανασταση θες να κανεις εναντια στην κακια γοογλε , εγω ξερω οτι ο firefox ειναι πλεμπα , και αν το μονοπωλιο δεν ωφελει μια φορα τους χρηστες , τα σαπια προγραμμα δεν ωφελουν δεκα!

Πηγαινε λοιπον στο μηχανημα του TS , που ειναι 2c/4t , 1.7GHz , no turbo-boost , 15w , να τρεξεις 14 καρτελες με οτιδηποτε , να γεμισει η ram , να πιασει και καποιο σχετικο cpu usage και μετα παιξε μπαλα με τα υπολοιπα που πρεπει να κανεις και θεωρουνται "κανονικη χρηση". 

Σε vmware/vbox με τον τουμπανο επεξεργαστη και specs πολλα τραγουδια λεμε ολοι μας. Και κάνεις ολη αυτην την μανουρα και προσπαθεις να μας την πεις για ποιον λογο ? Να μην κανει την αναβαθμιση στην μνημη ? Απο την τσεπη σου θα βγαλει τα λεφτα να την κανει ? Εχω τρεξει linux εγκατασταση με 2γιγα , να του πουμε να βγαλει ram λεω εγω , οχι και να βαλει...
Ο αλλος ετρεξε win10 με 190mb ram , να πλακωθουμε να βγαλουμε τις ram μας ? Τι λες ?

Το θεμα ειναι να προτεινουμε την "σιγουρη" λυση στον ανθρωπο γιατι δεν ξερουμε επ'ακριβως τι θα κανει στο μηχανημα του , μονο ο ιδιος και μπορει και στο μελλον να αλλαξουν οι αναγκες του, οχι το ακραιο σεναριο , τι μπορει να κανει σε συγκεκριμενα υποθετικα σεναρια χρησης. Αν ειναι δυνατον..λιγο λιγοτερος εγωισμος καποια στιγμη !!

Αλλοιώνεις σκοπίμως τα λόγια μου, πράξη στην οποία είσαι μανούλα και το κάνεις επανειλημμένως. Δεν υπάρχει περίπτωση να παραδεχθείς ότι έχεις κάνει λάθος. Δεν αποδέχομαι αυτά που λες, τα οποία είναι πλήρως εσφαλμένα, και η απάντησή μου υπάρχει ήδη στα δύο προηγούμενα μηνύματά μου. Αλλά δε συνεχίζω στο τρυπάκι αυτό. Ας κρίνει ο νηματοθέτης.

• Like 2
  • Thanks 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

αυτά που "αντέχει"η αλεπού δεν τα αντέχει κανείς...το έχω αποδείξει με screenshot....2000+ καρτέλες αλαχάνιαστη...όμως υστερεί σύμφωνα με τα τεστ και την ψευδή μου εντύπωση σε ταχύτητα...οκ...τώρα στο θέμα μας...όταν λέμε ελαφριά διανομή...δεν μου λέει τίποτα....αν ο χρήστης είναι δυνατός(+ με χρόνο) χτίζει ένα gentoo openbox εξατομικευμένο και έχει ότι καλύτερο( με φουρφούρια μέχρι να τελειώσουν τα compiles!)...τώρα αν είναι αρχάριος θα πρέπει να κοιτάξει σε κάτι έτοιμο με υποστήριξη...-> MX fluxbox? ->Manjaro με lxde, με lxqt με openbox?  https://uex.dk/iso/community/

Το θέμα είναι ότι πλέον αν δεν υπάρχουν 4threads...το μηχάνημα γίνεται άχρηστο για περιήγηση-youtube κτλ....άλλες δουλίτσες κάνεις...

Επεξ/σία από rearshooter
  • Like 1
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, rearshooter είπε

αν ο χρήστης είναι δυνατός(+ με χρόνο) χτίζει ένα gentoo openbox εξατομικευμένο και έχει ότι καλύτερο

Το θεμα δεν ειναι να ειναι ο χρηστης δυνατος , αλλα το μηχανημα για τα compiles. Και το εν λογω μηχανημα , δεν ειναι για τετοιες δουλειες.

5 λεπτά πριν, rearshooter είπε

MX fluxbox? ->Manjaro με lxde, με lxqt με openbox?

Δεν παει το χερι σου να γραψει xfce με τιποτα ε ? :) 

Δημοσ.

Εγώ που ανήκω στην πλέμπα με πλεμπομηχάνημα και χρησιμοποιώ πλεμποδιανομές και πλεμπο browsers κατά κάποιον εδώ μέσα δεν θεωρώ τον εαυτό μου ικανό να χαρακτηρίσω οποιοδήποτε ανοιχτού κώδικα λογισμικό πλέμπα. Άλλο ενα νήμα που ξεφεύγει. Για εμένα αυτό που πάντα θέλω είναι κάποιος αφενός να μπορέσει να αξιοποιήσει το υλικό του με τον καλύτερο τρόπο εφόσον δεν μπορεί να πάρει καινούργιο υλικό και να χρησιμοποιηθεί λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Τουλάχιστον στο παρόν νήμα σχεδόν όλες οι προτάσεις ήταν πολύ καλές και ο φίλος είναι σε καλό δρόμο. Οπότε δεν θεωρώ πως συνεισφέρω κάτι σημαντικό. Φίλε TS ελπίζω να σε βοήθησα έστω και λίγο αν και κάπου ξέφυγα κι εγώ και μπήκα στο τριπακι των άσχετων σχολίων.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

χεχε!ναι το xfce δεν το θεωρώ και τόσο ελαφρύ όταν αρχίζεις και ψιλοφορτώνεις...

επίσης για τις ραμ το μεγαλύτερο κολπάκι θεωρώ πως είναι η 32μπιτη διανομή με 6ή 8γίγα φέροντας τον PAE πυρήνα!

υγ 1)έχω βάλει gentoο σε p4 + dual core laptop...απλά ψιλοκαίγεται....περιμένεις πολυ...αλλά οκ....στο τέλος γίνεται η δουλειά...τα πακέτα που ανανεώνονται τα τραβούσα ως bin...στην συνέχεια (βλέπε firefox, libreoffice, thunderbird κτλ)

2) ο αρχάριος εδώ που τα λέμε μόλις δει το openbox ή το fluxbox ...όσο έτοιμα κι αν είναι θα του ρθει λίγο κόλπος αλλά αν έχει θέληση οκ!

2 ώρες πριν, MANOWARR1OR είπε

+1 για Linux Mint Xfce.

Τα έβαλα σε laptop με Celeron, 4GB ραμ και HDD και τρέχει πολύ καλά.

πες μας μόνο ποιόν celeron... τον N4100? εκεί τρέχει και φουλ plasma-kde απροβλημάτιστα....

είσαι και αδελφός μανογορικός!

Επεξ/σία από rearshooter
Δημοσ.

Καλησπέρα και πάλι από εμένα.

Μην μαλώνετε βρε άδικα, όπως είχα πει και πιο πριν, από βιτσιο μπλέκω να αναστήσω το συγκεκριμένο λαπτοπ και μάλιστα με λινουξ. Θα γίνουν οι δοκιμές και θα δούμε όχι ποιος έχει δίκιο αλλά τι μπορεί να αντέξει το μηχανημα.

Ήδη έχω βάλει Mint με xfce στην θέση του mate. Και τα 2 γύρω στα 500mb ram απαιτουν με το που ανοίξουν, απλά μου φάνηκε λίγο πιο σβέλτο στα γύρω γύρω το xfce και το κράτησα. Τώρα θα κατεβάσω 4-5 εφαρμογές να ανοίξω και κανα 2 ταυτοχρονα και να δούμε τι παίζει.

Το μηχάνημα θα κάνει τα εξής καθήκοντα, θα χρησιμοποιηθεί σαν pc σε κάποιες εκδρομές και κυρίως όταν πηγαίνω στο πατρικό μου κάποιες φορές τον χρόνο καθώς εκεί το pc των γονιών δεν παλεύεται. Συνεπώς για παράδειγμα εκεί θέλω να βλέπω καμια ταινία, να παίζω κανένα χαλαρό παιχνιδάκι μετά μουσικής και να τσατάρω με φίλους ή μέιλ για δουλειά.

Η μέχρι τώρα εμπειρία μου ήταν με gnome. Μεταξύ mate και xfce, δείχνει το δεύτερο να είναι πιο ελαφρύ αλλά το mate έχει πιο πολλές παραμετροποιήσεις πχ στο touchpad και είναι και λίγο πιο όμορφο στο μάτι σε κάποια σημεία.

Επίσης κάτι άσχετο, αυτό που κάνεις φρέσκο Install και μετά απαιτέι ένα κάρο update όπως και στα windows φυσικά, είναι εντελώς βαρετό, ας ανανεώνουν τα iso 😁

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Hawk_K είπε

Επίσης κάτι άσχετο, αυτό που κάνεις φρέσκο Install και μετά απαιτέι ένα κάρο update όπως και στα windows φυσικά, είναι εντελώς βαρετό, ας ανανεώνουν τα iso 😁

Δεν ισχύει αυτό...υπάρχουν daily builds ...

δώσε τις ευκαιρίες σε σκέτο openbox fluxbox που αναφέρω ή lxde/lxqt

Επεξ/σία από rearshooter
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...