Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
10 ώρες πριν, Hawk_K είπε

Καλημέρα,

Παρακαλώ μην σφαχτείτε για διανομές, init systems κτλ.

Πλεόν και εγώ και η κοπέλα μου έχουμε εταιρικά laptops τα οποία είναι κλειδωμένα, δηλαδή πέρα από εφαρμογές τύπου office μόνο browser τρέχει.

Συνεπώς, για κάποιες εκδρομούλες κτλ, σκέφτομαι να αναστήσω το παλιό της λαπτοπ, το οποίο είναι το παρακάτω.

https://icecat.biz/p/fujitsu/vfy-a5140m43acit/lifebook-notebooks-a514-26892075.html

Θεωρητικά θα μπορούσα να το κάνω ένα fresh install με 7άρια γιατί θεωρώ πως το bloatware το γονατίζει. Όμως από την στιγμή που η κοπέλα μου δεν το θέλει πλεόν, καθώς με της δουλειάς βολεύεται (μόνο ιντερνετ σερφάρει και ακούει καμια μουσική), σκέφτομαι να του βάλω ένα λινουξ έτσι για την φάση.

Εγώ θα του βάλω κάποιες messaging εφαρμογές, spotify και steam για κάποια Light παιχνιδάκια που έχω. Είχα κάποιες παλαιότερες εμπιείρες με λίνουξ, δεν είμαι παντελώς άσχετος αλλά δεν είμαι και σχετικός. Τελευταία φορά είχα για 1 χρόνο περίπου στο desktop PopOS αλλά λόγω gaming γύρισα σε παραθύρια.

Υ.Γ.: Άνοιξα αυτό το νήμα γιατί έψαξα στο νετ τι μπορώ να βάλω, αλλά ολες οι προτάσεις είναι generic με puppy linux, lubuntu και 2-3 ακόμη. Θα πρέπει να τρέχει οπωσδήποτε xfce για να μην σέρνεται;

Θα κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου και θα σου πώ ότι με τα αναφερόμενα specs (i3 2c/4t & 4GB RAM) και οπωσδήποτε έναν μικρό SSD το λαπτοπάκι θα τρέξει τα 10ρια χωρίς θέμα.
Το μόνο μελανό σημείο είναι η μνήμη του που κατά 99% θα φοράει 2χ2GB ram και εδώ θα ήταν καλύτερα με κάτι παραπάνω, 6 ή 8 giga δηλαδή, για να αναπνέει καλύτερα.

Δεν νομίζω να ζοριστεί παραπάνω οποιαδήποτε λίνουξ διανομή και να δοκιμάσεις πάντως, εννοείτε με έναν SSD.

• Like 4
  • Απαντ. 63
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, dpolal είπε

Θα κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου και θα σου πώ ότι με τα αναφερόμενα specs (i3 2c/4t & 4GB RAM) και οπωσδήποτε έναν μικρό SSD το λαπτοπάκι θα τρέξει τα 10ρια χωρίς θέμα.
Το μόνο μελανό σημείο είναι η μνήμη του που κατά 99% θα φοράει 2χ2GB ram και εδώ θα ήταν καλύτερα με κάτι παραπάνω, 6 ή 8 giga δηλαδή, για να αναπνέει καλύτερα.

Δεν νομίζω να ζοριστεί παραπάνω οποιαδήποτε λίνουξ διανομή και να δοκιμάσεις πάντως, εννοείτε με έναν SSD.

Αυτό εκανα σε ενα παλιο λαπτοπ που εχω,  i3-4000M. Του κουμποσα SSD και μια 4αρα μνήμη, 2+4 6GB σύνολο. Ίσως του αλλάξω και την άλλη 2αρα αν και δεν βλέπω να το ζορίζω. Μια χαρά πάει τα 10αρια, με 4GB ram γέμιζε 70-80%+.

• Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, mphxths είπε

Eλπιζω διαβαζοντας τα υπογραμμισμενα να μην σου κανει πλεον εντυπωση :) 
Αν συνεχιζει να σου κανει εντυπωση ... διαβασε αυτα που γραφεις....

Εντυπωση μου κανει που σου κανει εντυπωση που κανεις δεν το προτεινει... Aλλα ετσι για να περασει το βραδυ θα το τσεκαρω σε VM. Based σε debian/ubuntu ειναι , απορω τι προσφερει δηλ αυτη η διανομη... αντε πες το DE.. απο κει και περα ?

Ναι θα τα παει μια χαρα ... να μπουταρει. Μετα ? Πως θα τα παει ? messaging apps , steam , spotify , αναφερει ο TS. Δεν θα ανοιξει κανα browser να δει καμμια τσοντα ? 
Αντε γεια ραααααμ !! Κανεις δεν πηδηξε με 4 γιγα στις μερες μας.

Ρε μπήχτη, τα περισσότερα vm linux με 4 gb ram τα έχω, και τρέχουν μια χαρά, άριστα θα έλεγα. Τρέχουν όμως σε ssd. 

Αντίθετα, λαπτοπ με i3 και επίσης 4 γιγα ραμ, αλλά με μηχανικό δίσκο, είναι αργό αλλά όχι ανυπόφορο. Πάντα για xfce μιλάω. 

4 γιγα ραμ καλά είναι για απλή χρήση. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, dimitrismagp είπε

Η απορία μου αφορούσε πως και δεν έχει αναφερθεί εδώ μέσα γενικότερα οχι στο παρόν νήμα έστω σαν στατιστική πιθανότητα. Μου φαίνεται απίθανο να μην την έχει ακούσει κανένας. Δεν κάνει για νέο χρήστη και καλά κάνετε και δεν την προτείνετε. Συμφωνώ επίσης για την ανάγκη για αναβάθμιση. Αλλά στους κύκλους μου προσπαθώ να βοηθήσω ανθρώπους που το λάπτοπ που έχουν είναι από π.χ. δωρεά και έχουν προβλήματα πολύ σημαντικότερα από το ότι το λάπτοπ τους έχει 4 gb ram. 

Τι ακριβως να προτεινουμε ? Διανομη based on based on , με 2 devs ? Nα την παρατησουν βραδυ και να κρεμαστουν οσοι μας ακουσαν ? Υπαρχουν 800 flavors του ubuntu , και αλλα τοσα του debian , διανομες στις οποιες στηριζεται το bodhi. Ποιος ο λογος να παει καποιος στο bodhi και μην μου πεις το DE.
Προφανως και την εχουμε ακουσει την διανομη αυτη , απλα δεν υπαρχει λογος να προτιμηθει.

10 λεπτά πριν, RTW4ever είπε

Ρε μπήχτη, τα περισσότερα vm linux με 4 gb ram τα έχω, και τρέχουν μια χαρά, άριστα θα έλεγα. Τρέχουν όμως σε ssd. 

Αντίθετα, λαπτοπ με i3 και επίσης 4 γιγα ραμ, αλλά με μηχανικό δίσκο, είναι αργό αλλά όχι ανυπόφορο. Πάντα για xfce μιλάω. 

4 γιγα ραμ καλά είναι για απλή χρήση. 

To τρεχουν μια χαρα , αριστα , απλη χρηση ελπιζω να καταλαβαινεις οτι δεν ειναι μονο το μπουταρισμα. Οι αποδοσεις σε VM ειναι παντα κατωτερες του bare metal.
Aπο την εμπειρια μου , θα ελεγα bare metal > vmware > virtualbox.

1 ώρα πριν, Apaleytos80 είπε

Μια χαρά πάει τα 10αρια, με 4GB ram γέμιζε 70-80%+.

Ε ναι , τι συζητας , 70-80% ram usage ειναι ... μια χαρα ! Απλετη ελευθερη μνημη να τρεξεις... απολυτως τιποτα :)

Τελος μην ξεχναμε οτι :
1. Ο επεξεργαστης του TS ειναι στα 1.7GHz χωρις turbo-boost. Τα περισσοτερα DEs τρεχουν στον επεξεργαστη. Στην συγκεκριμενη περιπτωση ακομα και στην intel 4400 να ετρεχε παλι δεν θα τραβαγε. Μην λετε ετσι απλα "τρεχει τα παντα"...
2. Απλη χρηση , ξαναλεω , δεν ειναι το μπουταρισμα και να κοιταμε το wallpaper ολη μερα. Αν το φορτωσει με εφαρμογες , οπως λεει ο TS , και ανοιξει και κανα browser , εφυγαν τα 4 γιγα για πλακα...

Επεξ/σία από mphxths
Δημοσ.

Καταρχάς σας ευχαριστώ όλους για τις απόψεις σας.

Θα καταβάσω mint mate για δοκιμή με live usb, να δω πως θα πάει.

Από ότι λέτε μάλλον δεν γλιτώνει το χειρουργείο το λαπτοπάκι, να ανοίξω να δω τι μπορεί να γίνει.
Με μια αναβάθμιση SSD+RAM ναι ίσως όντως να μπορεί να τρέξει και windows με μια αξιοπρέπεια, αλλά λίνουξ θέλω να του βάλω για την δική μου περιέργεια και ενασχόληση.

Δημοσ.

Πες μας και εντυπώσεις αφού το δοκιμάσεις, αν και η πραγματική δοκιμή θα πρέπει να γίνει αφού το εγκαταστήσεις και αφού βάλεις τις επιπλέον εφαρμογές που θέλεις και κάνεις χρήση  σύμφωνα με τις ανάγκες σου π.χ. μπορεί να πρέπει να έχεις ανοιχτά 10 tabs ταυτόχρονα για τη δουλειά σου

Αναφορικά με το bodhi επαναλαμβάνω για τρίτη τέταρτη φορά ορθώς δεν προτείνεται. Η αναφορά σε μια διανομή όμως δεν είναι μόνο θετική. Παραπάνω ειπώθηκε πως δεν θα πρέπει ο νέος χρήστης να βάλει οτιδήποτε arch related το οποίο είναι σωστό. Μπορούμε να πούμε δηλαδή από τις light διανομές απέφυγε αυτή και αυτήν για αυτούς τους λόγους. Ελπίζω να έγινα κατανοητός

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Hawk_K είπε

Από ότι λέτε μάλλον δεν γλιτώνει το χειρουργείο το λαπτοπάκι, να ανοίξω να δω τι μπορεί να γίνει.
Με μια αναβάθμιση SSD+RAM ναι ίσως όντως να μπορεί να τρέξει και windows με μια αξιοπρέπεια, αλλά λίνουξ θέλω να του βάλω για την δική μου περιέργεια και ενασχόληση.

https://zorin.com/os/download/16/lite/

• Thanks 1
Δημοσ.
10 ώρες πριν, mphxths είπε

To τρεχουν μια χαρα , αριστα , απλη χρηση ελπιζω να καταλαβαινεις οτι δεν ειναι μονο το μπουταρισμα. Οι αποδοσεις σε VM ειναι παντα κατωτερες του bare metal.
Aπο την εμπειρια μου , θα ελεγα bare metal > vmware > virtualbox

Μάλλον δεν κατάλαβες τι λέω. Ότι τα 4 γιγα ραμ, για το XFCE, είναι αρκετά για χρήση browser, office, messaging,  που θέλει ο νηματοθέτης, αρκεί να έχει ssd. Μιλάω εκ πείρας, xubuntu, mint XFCE, Debian XFCE,  στα οποία μεταξύ άλλων κάνω όλα αυτά. Και σε VM και σε λαπτοπ.

Δεν εξετάζω το θέμα cpu, εννοείται ότι πρέπει να μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Σίγουρα οποιοσδήποτε i3 κάνει γι αυτή τη δουλειά. Ακόμα και κάποιοι Pentium μπορούν. 

10 ώρες πριν, Hawk_K είπε

Δε θα δεις ακριβώς πως θα πάει, γιατί από το usb ειδικά σε παλιό μηχάνημα, το live θα είναι αργό. Πρέπει να το εγκαταστήσεις για να δεις την πραγματική κατάσταση,  10 λεπτά υπόθεση είναι. 

• Like 1
Δημοσ.

Χρόνια πολλά και καλή Σαρακοστή

Εγώ θα πρότεινα να δεί ο TS να δει τις διανομές που έχουν προταθεί, να βγάλει τα συμπεράσματα του και να επανέλθει με τυχόν απορίες. 

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, RTW4ever είπε

Ότι τα 4 γιγα ραμ, για το XFCE, είναι αρκετά για χρήση browser, office, messaging

Aναλογως με τι browser θα παιξει , ποσα tabs θα ανοιγει ανα πασα στιγμη και τι θα ειναι αυτα τα tabs. Εγω αυτην την στιγμη windows/edge/15 tabs , ειμαι στο 1.1gb ram usage. Αν ανοιξει κανα chrome παιζει να δει και μεγαλυτερα νουμερα σε αναλογη περιπτωση...

Τεσπα , ας δοκιμασει και ας δει πως θα παει ...

• Like 1
Δημοσ.

SSD 256gb βρέθηκε spare στο σπίτι και κούμπωσε ΟΚ.

Θα δοκιμάσω να του βάλω τώρα κάποιες διανομές και θα σας πω τι θα παίξει.

Επίσης, έχει 2 slots για RAM. Τώρα έχει μόνο στο 1 slot 4GB. Ευκολο να αντικατασταθεί.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, mphxths είπε

Aναλογως με τι browser θα παιξει , ποσα tabs θα ανοιγει ανα πασα στιγμη και τι θα ειναι αυτα τα tabs. Εγω αυτην την στιγμη windows/edge/15 tabs , ειμαι στο 1.1gb ram usage. Αν ανοιξει κανα chrome παιζει να δει και μεγαλυτερα νουμερα σε αναλογη περιπτωση...

Τεσπα , ας δοκιμασει και ας δει πως θα παει ...

Μα τι αναλόγως τον browser και άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Αυτή τη στιγμή σου γράφω από το παλιό μου λαπτοπ, έτους 2010, με Pentium διπύρηνο, 3 γίγα μνήμη, Μιντ 19.3, LibreOffice τελευταία έκδοση μέσω ppa, και φυσικά Firefox. Έχω 6 καρτέλες ανοικτές, πάρε και ένα neofetch.

Screenshot_2022-03-07-1.png.f6bcfd65fc95f1ee1a0e1bed4259d634.png

Μέχρι τον Δεκέμβρη που πήρα καινούριο, το λαπτοπ αυτό το χρησιμοποιούσα κανονικά στη δουλειά, office & browsing, ενώ το χρησιμοποιούν και τα παιδιά για YouTube κλπ.

Σου λέω είναι άριστο για τέτοια χρήση. Μόνο τον δίσκο έχω αλλάξει στο λαπτοπ αυτό και έχω βάλει SSD,  οπότε και ο νηματοθέτης μια χαρά θα είναι. Το XFCE είναι πανάλαφρο και κάνει θαύματα. Είναι από τους λόγους που εκτιμώ ιδιαίτερα το Mint XFCE.

17 λεπτά πριν, Hawk_K είπε

SSD 256gb βρέθηκε spare στο σπίτι και κούμπωσε ΟΚ.

Θα δοκιμάσω να του βάλω τώρα κάποιες διανομές και θα σας πω τι θα παίξει.

Επίσης, έχει 2 slots για RAM. Τώρα έχει μόνο στο 1 slot 4GB. Ευκολο να αντικατασταθεί.

Εγώ σου προτείνω το Mint XFCE. Το χρησιμοποιώ πολλά χρόνια σε πολλά λαπτοπς. Ακόμα πιο ελαφρύ και σβέλτο είναι το Debian XFCE, έχει εμφανή διαφορά από το Mint, αλλά το Debian είναι πιο πρωτόλειο, θέλει κάποιες γνώσεις για να το φέρεις στα μέτρα σου και να το κάνεις όμορφο.

Επεξ/σία από RTW4ever
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

MXLinux , πιστεύω και με KDE μια χαρά θα πάει αλλά καλύτερα με xfce μιας και είναι πιο σπιρτόζικο

απλά πας αναγκαστικά σε firefox* και όχι chrome για gpu video accelaration , αλλιώς σε youtube θα μπαίνουν τα ανεμιστήρια όλη την ώρα

(*και με την επέκταση h264ify , κάνεις block vp9 codec μιας και η gpu σου δεν υποστηρίζει acceleration  παρα μόνο h264)

Επεξ/σία από korakios
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...